POZITIV TB Real Estate Ultimele stiri

Marea întoarcere la birouri. Cât de curând? Câți dintre noi?

 Dan Zaharia, senior consultant Extind, pentru PINmagazine nr. 13, www.pinmagazine.ro

photo: BEV – Birds Eye View

Dacă e să ajung la o concluzie după discuții recente cu lideri regionali din real-estate și ITO, majoritatea companiilor nu se grăbesc să se întoarcă mai devreme de finalul verii la birouri cu mai mult de jumătate din personal.

Și de ce s-ar grăbi? Regulile încă nu sunt suficient de clare, nu știm care sunt obligatorii și care doar recomandări. Sunt unele estimări că ansamblul de măsuri conduce la costuri suplimentare de circa 100 euro / lună / angajați. Impactul bugetar pentru o companie de 1.000 de angajați, depășește 1 milion de euro pe parcursul unui an. Bani care nu pică din cer (sau de la acționari) ci vor fi obținuți prin sacrificarea altor categorii bugetare, inclusiv prin reducerea bugetelor de călătorii, a zonei de team-building, a activităților CSR pe care multe ONG-uri locale se bazează.

Practic “pachetul de siguranță” devine singurul beneficiu din această perioadă, eliminând alte beneficii precum abonamente la fitness, masaj la birou, fructe livrate etc. Parcă și văd anunțuri de recrutare gen: “La noi peste 80% din colegi nu nu sunt obligați să lucreze de acasă mai mult de o zi pe săptămână”; “Aici ai voie să vii zilnic la birou și nu e trebuie să vii cu termosul de cafea de acasă.”

Și când discutăm de pachetul de siguranță e greu de pus o graniță între birocrație și legende urbane, lobby din partea unor grupuri de interese si acele măsuri de bun simț care chiar pot conduce la menținerea și chiar îmbunătățirea stării de sănătate a colegilor din birouri.

Pornim calculele ușor cu obligativitatea purtării măștilor în spațiille comune închise în care sunt incluse bineînțeles și clădirile de birouri, indiferent că vorbim de recepția clădirii, holuri, lifturi, open space, spații de relaxare, săli de conferințe etc. La un consum de 6 buc. pe zi (2 pentru plecat/venit de la birou, si 4 pentru a le schimba la fiecare două ore) și la un preț care nu va reveni la 20 de bani vorbim de 6 măști x 2 lei x 20 de zile = 240 lei / lună / angajat.

Adaugăm creșterea frecvenței curățeniei zilnice cu accente la final de săptămâna si lună, blocarea unui om suplimentar în zonele de trafic intens să șteargă intens mânerele, butoanele, barele etc. ȘI mergem mai departe: mănuși de unică folosință, separatoare de plexiglas, covoare la intrare îmbibate cu clor (ce fain vor mirosi spațiile de birouri).

Nu uităm de creșterea taxei de servicii datorită mentenanței mai frecvente a sistemelor HVAC si aport aer proaspăt plus investiții în măsuri extreme de tipul: terminale control acces recunoaștere facială + detecție temperatură și port mască (tocmai am premiat la CodVid Challenge Accepted Hackathon o astfel de soluție software); dispozitive portabile de imagistica termică sau doar termometre de măsurare temperatura la distanță mică; porți de dezinfecție prin pulverizare pentru trafic de persoane; camere IP cu termo-viziune pentru detectare febră, om suplimentar la recepție / pază care să monitorizeze acest lucru

Partea pozitivă e că se vor păstra majoritatea locurilor de muncă din IT & Outsourcing și că va scădea migrația angajaților între companii pentru 100 euro în plus la salariu, primordială fiind securitatea job-ului.

Volumul de muncă crește pentru că toată lumea e forțată de digitalizeze și să automatizeze: Această criză va cataliza un salt major cu ajutorul uneltelor de tip RPA – Robotic Process Automation dezvoltate și de UiPath, unicornul pornit din România.

Stabilitatea utilităților (electricitate, internet) si versatilitatea forței de muncă industriei ITO in Europa Centrala si de Est este din nou apreciată de clienții globali, în condițiile în care în ultima vreme America de Sud devenise foarte atractivă, iar India îți consolidase poziția de lider în outsourcing.

Abia acum vedem avantajul că România are o infrastructură de internet bine dezvoltată și că switch-ul spre “work from home” s-a făcut fără întreruperi de furnizare servicii. Și asta în condițiile în care anul trecut, cu un download mediu de 21,80 Mbps, România a scăzut 32 de locuri în clasamentul Worldwide Broadband Speed League, până pe locul 38.

Cel mai greu va fi să uităm de spaima strecurată de ordonanțe, mesajele de interes public (mass-media, rețele sociale, megafoane mașini poliție). Iulian Anghel afirmă într-un articol din Ziarul Financiar că “Va fi greu pentru companii, chiar dacă angajații se vor întoarce pe șantiere sau în birouri. Va exista teama unuia față de celălalt și încrederea de odinioară va fi enorm de greu de recâștigat.”

#Iasivafibine

Related posts

Serele din Transilvania, depășite de comenzi de Paște

Nora Dumitrescu

Viticultorii pot solicita până în 14 decembrie sprijinul de 500 de euro/ha

Traian Dan

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: Borealis L. A. T, recomandare de fertilizanți sofisticați

Ligia Voro

Trenuri cu 160 de km/h pe ruta Simeria-Braşov-Bucureşti-Constanţa

Stefana Muresan

Se reiau lucrările de reabilitarea a drumului național DN76 Oradea – Deva

Traian Dan

Agenţia KLAIN oferă cadou un website unui ONG

A. I.

Cel mai mare magazin Mömax din România a fost deschis la Oradea

Traian Dan

Două localități din zona Clujului își vor reabilita drumurile pe bani europeni

Nora Dumitrescu

Timiș: Muzeu şi observator astronomic, în casa primul astronaut român, Dumitru Prunariu

Stefana Muresan

Grupul Taparo va acoperi necesarul de măști al României

Nora Dumitrescu

Oana Stănescu, românca de 35 de ani care urmează să schimbe fața New York-ului prin proiectele sale

redactia

Județele din Transilvania și Banat în topul aplicanților pentru microgranturi

Traian Dan

Alianța Vestului devine oficială. Parteneriat regional unic pentru infrastructură și interconectare cu bani europeni

redactia

PATZAIKIN, o reconstituire a drumului cânepii în România

Papuc Irina

Primăria Sibiu și Spitalul de Pediatrie atrag fonduri europene pentru dotarea Spitalului în lupta cu COVID

Papuc Irina

Cel mai nou magazin Panemar, deschis în zona Baciu

Nora Dumitrescu

ABA Crișuri consultă publicul cu privire la problemele de gospodărire de apelor

Traian Dan

Ciumbrud, comuna din Alba care produce 70% din pomii fructiferi vânduți în supermarketurile din România

Stefana Muresan

Conferința și expoziția RoBuild 2018 – CONCRETE EDITION

redactia

Aniversare: rebranding pentru Grupul Tester

Ionut Oprea

Ministerul Agriculturii vrea să legifereze Legea Laptelui ”pentru a scoate falsurile de pe piață”

redactia

„Tax & Finance Forum București 2019”: Două zile de dezbateri despre tendințele fiscale românești și internaționale

Papuc Irina

CFR vrea o expertiză pentru liniile de cale ferată și tunelul care le subtraversează din Gara Predeal

Ion Surdu

ZF: Cel mai mare pariu al Kaufland pentru piața din România – investiții de 300 de milioane de euro în 2020

Papuc Irina

Leave a Comment