Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Două spitale au aplicat pentru finanțarea europeană a dotărilor împotriva Covid-19. Alte 23 de proiecte, în așteptare

Primele spitale care au depus cereri pentru decontarea cheltuielilor echipamentelor medicale din fonduri europene din apelul lansat vineri, 15 mai, sunt Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar Arseni și Spitalul Municipiului Lupeni. Alte 23 schițe de proiect se află în curs de finalizare în aplicația informatică MySMIS. Cele 350 milioane euro alocate de Ministerul Fondurilor Europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) acoperă și echipamentele achiziționate începând cu 1 februarie.

„Ne propunem ca în maximum o lună de acum să parcurgem etapa evaluării proiectelor depuse și spitalele să aibă deja semnate contractele de finanțare. Este important ca unitățile spitalicești să țină cont de condițiile de finanțare și dotările solicitate spre decontare să fie relevante în contextul actual cauzat de coronavirus”, a declarat ministrul Marcel Boloș. „Apelul a fost lansat la termenul asumat și spitalele au tot sprijinul în accesarea eficientă a banilor europeni. La fel ca în cazul acordării stimulentului financiar pentru personalul medical, am creat toate mecanismele necesare. De altfel, primii medici primesc până la sfârșitul acestei săptămâni stimulentul pe care îl merită cu prisosință pentru efortul depus. Aproximativ 14.550 de cadre sunt plătite prin Ministerul Sănătății și 29.700 prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.”

Proiectele în cadrul apelului lansat vineri de Ministerul Fondurilor Europene pot fi depuse în sistemul informatic MySMIS 2014 până la data de 30 septembrie 2020, având sprijinul tehnic al echipei alocate de conducerea Ministerului Fondurilor Europene pentru a accelera procesul de aplicare la resursele financiare europene în cazul spitalelor care nu sunt familiarizate cu sistemul.

În cadrul apelului vor fi finanțate mai multe tipuri de proiecte, astfel:

Proiecte de tip A, cu valoare maximă de 10 milioane euro, se adresează unităților publice sanitare și de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2, precum și celor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională. Proiectele au în vedere finanțarea echipamentelor medicale necesare în tratamentul pacienților;

Proiecte de tip B, cu valoare maximă de 15 milioane euro, cu parteneri eligibili IGSU și Ministerul Apărării Naționale și sunt destinate spitalelor modulare și secțiilor de terapie intensivă mobilă;

Proiecte de tip C, a căror valoare maximă nu poate depăși 3 milioane euro, au drept solicitanți eligibili autoritățile publice locale, în parteneriat cu furnizorii publici de servicii de asistență socială din județ pentru categoriile vulnerabile. Proiectele sunt destinate protecției personalului implicat în lupta cu pandemia, suplimentar stimulentului financiar de 2.500 lei acordat tot din fonduri europene personalului medical și auxiliar.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Investiție inedită la poalele Tâmpei: doi brașoveni au transformat propria curte în glamping

Articolul următor

Sâmbătă, 23 mai 2020, se va redeschide Piața 100 (auto și Obor) din Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share