Banci Finante-banci Fiscalitate Slider Ultimele stiri

Obiectivul BNR: păstrarea stabilităţii recâștigate și asigurarea lichidităţii

După depășirea, la finele lunii martie 2020, a vârfului tensiunilor generate de criza COVID-19 pe piața financiară internă, obiectivul imediat al BNR a fost păstrarea stabilităţii recâștigate și asigurarea lichidităţii necesare finanțării în bune condiții a sectorului public, firmelor și populației, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

ROBOR sub 3%

În acest scop, BNR a sporit considerabil volumul operațiunilor repo efectuate pe baze bilaterale şi a inițiat, continuând apoi, cumpărarea de titluri de stat de pe piața secundară (stocul lor însumând la mijlocul lunii mai 3,1 miliarde lei). Amploarea acestor infuzii de lichiditate este reliefată şi de faptul că în luna februarie a.c. BNR a efectuat operaţiuni de absorbţie de lichiditate, media zilnică fiind de cca 3 miliarde de lei. După ajustarea descendentă consemnată ca reacție la reducerea de la 2,50% la 2% a ratei dobânzii de politică monetară, cotația ROBOR3M a coborât de la 3,24% (20 martie a.c.) la 2,61% (23 martie a.c.), iar apoi la 2,44% (15 mai a.c.).

În același timp, cursul de schimb leu/euro și-a atenuat fluctuațiile, oscilând într-un interval restrâns (de 0,4%), cu implicații favorabile asupra serviciului datoriei în valută și a costului importurilor, precum și asupra așteptărilor privind evoluțiile macroeconomice.

Pe acest fond, în perioada 1 aprilie-15 mai, Ministerul Finanțelor Publice a lansat cu succes pe piața primară internă a titlurilor de stat un număr de 14 emisiuni, în valoare totală de circa 11 mld. lei, majoritatea fiind consistent suprasubscrise, mai cu seamă cele din prima parte a lunii mai.

Cotațiile de referință de pe piața secundară a titlurilor de stat și-au accentuat mișcarea descendentă de la debutul lunii aprilie până în prezent. Astfel, în cazul maturităților de până la 1 an, acestea au revenit recent în preajma valorilor prevalente anterior izbucnirii turbulențelor pe piața financiară internațională. Cele aferente maturității de 10 ani au rămas cu doar 0,5 puncte procentuale deasupra nivelurilor înregistrate în prima decadă a lunii martie, iar în raport cu luna decembrie 2019, aceste cotaţii au scăzut cu 0,15 puncte procentuale. Pe segmentul primar al pieței titlurilor de stat avansul randamentelor medii acceptate la cele mai recente licitații față de perioada imediat premergătoare declanșării tensiunilor financiare s-a redus la circa 0,5 puncte procentuale în cazul titlurilor cu maturitate reziduală de aproximativ 11 ani (randament de 4,77%) și la 0,25 puncte procentuale în cazul celor pe 5 ani (3,82%).

Pentru perioada următoare, obiectivul imediat al Băncii Naţionale a României rămâne asigurarea lichidităţii necesare finanţării cheltuielilor statului şi economiei reale în condiţii de stabilitate relativă a cursului de schimb a leului şi de reducere graduală şi sustenabilă a ratelor de dobândă. Vom urmări evoluţia situaţiei sanitare şi a măsurilor întreprinse de autorităţi în scopul adoptării deciziilor adecvate”, a precizat Mugur Isărescu.

Related posts

Traficul pe Aeroportul Iași se menține pe un trend ascendent

Stefana Muresan

Tara Făgărașului vrea să atragă 2,5 miliarde de euro

Stefana Muresan

O asociere de firme, interesată de contractul de 9,3 mil. de lei pentru transformarea Lacului lui Binder din Sibiu în zonă de agrement

Stefana Muresan

Antreprenoriat Verde – Peste 4000 elevi construiesc proiecte care salvează planeta

redactia

11 șoferi au demisionat de la Aeroportul Internațional Sibiu

Papuc Irina

Programul Smart Start USA: companiile românești au la dispoziție 500 mil. dolari

redactia

Pfeiffer Vacuum își mută activitatea în Parc industrial Nervia, după o investiție de 13 mil. euro

redactia

SPACES deschide primele centre la București

Ligia Voro

Constructorul a lucrat la turla Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea

Ligia Voro

PRIMER: “Taxa clawback”, motivul pentru care au disparut peste 2000 de medicamente ieftine

Stefana Muresan

Complexurile de sport din micile orașele ale Transilvaniei, finanțate de stat

Nora Dumitrescu

CORESPONDENȚĂ TB – Discursul emoționant al fostului președinte al PE: ”Este minunat că președintele Klaus Iohannis i-a unit pe liderii UE la Sibiu. Acest lucru nu va fi uitat niciodată”

Stefana Muresan

Noile generații de cineaști și cinefili se formează la Sibiu: juriul AFF 2019 și programul Astra Film Junior

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] Brașov County, a Top Destination in Romania

Transilvania Business

Orădenii pot închiria trotinete electrice de la Oradea Transport Local (OTL)

Traian Dan

Al cincilea pod peste râul Someș, construit între Seini și Apa

Stefana Muresan

Acord comercial semnat între Corteva Agriscience™ și Pro Farm Technologies

Ligia Voro

4 milioane de euro pentru prima școală “verde” din centrul Clujului

Nora Dumitrescu

PRIN EXCELENTA PROMOVAM ROMANIA. CLUSTER DE AUR!

Stefana Muresan

Comunitatea Urbană Arieș va avea transport regional

Nora Dumitrescu

De ce Asfaltul sau Curcubeul ne-ar deranja cu o întrebare existențială despre Târgu-Mureș…?!

Stefana Muresan

Carrefour va extinde la Cluj programul său de plată cu petul

Nora Dumitrescu

Dragoș Anastasiu, reales președinte al AHK Romania

Ligia Voro

Orange anunță o nouă versiune a Business Internet Security Threatmap

Ligia Voro

Leave a Comment