Turism Ultimele stiri

Turismul și localurile din Maramureș, grav afectate de pandemie

Aportul ramurii hoteluri, restaurante, catering (HoReCa) este reprezentativ în creșterea economiei Maramureșului, însă firmele locale au fost grav afectate de pandemia de coronavirus, atrag atenția reprezentanții acestui domeniu.

Camera de Comerț și Industrie Maramureș (CCIM) și Consiliul Județean (CJ)Maramureș au avut consultări publice cu mediul de afaceri local. Scopul este de a identifica problemele companiilor maramureșene afectate de criza coronavirusului și propunerile de măsuri care ar putea veni în sprijinul relansării activității.

“CCIM își respectă atribuția principală, aceea de a reprezenta mediul de afaceri și de a constitui interfața dintre comunitatea de business, respectiv membrii săi și autoritățile publice ori alte cu organisme, motiv pentru care organizarea acestor consultări a fost considerată vitală”, susțin membrii organizației.

La întâlnire au fost prezenți Diana Iluț – Sfara Tours, Danuț Iurca – Tourism Services Alpina, Casa Iurca, Eugenia Coza – Complex Turist Șuior, Gabriel Roman – Complex Lostrița (Romanița Impex), Ramona Pode – Complex Secret Garden, CCIM fiind reprezentată de președintele Florentin Tuș.

Reprezentanții domeniului au prezentat problemele cu care se confruntă în plan local, dar și propuneri privind măsurile care ar trebui luate în domeniu pentru sprijinirea activității agenților economici din județ, protejarea sănătății angajaților la locul de muncă, dar și a turiștilor care vizitează Maramureșul.

Returnarea banilor pentru vacanțele anulate ale românilor reprezintă principala problemă pentru operatorii din turism. Hotelierii și organizatorii de evenimente cer o reducere de 25% la impozitele pe clădiri pentru agenții economici din domeniul hotelier și protecție în fața supermarketurilor care vând băuturi la prețuri extrem de reduse, iar restaurantele nu mai pot să pună adaos care să creeze plusvaloare.

În opinia acestora, este prioritar ca șomajul tehnic să continue și este necesară totodată implementarea un ghid de bune practici în domeniu, cu reguli clare în contextul pandemiei generate de coronavirus, pentru a-și putea relua activitatea.

Propunerile de măsuri vor fi transmise autorităților publice centrale, cu mențiunea că în județul Maramureș sunt pregătite măsuri pentru continuarea activității economice, iar promovarea turismului reprezintă unul dintre obiectivele majore ale administrației județene.

Vor fi inițiate măsuri la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în vederea sprijinirii activității economice și în starea de alertă. CJ, CCIM și Prefectura vor avea o întâlnire cu directorii principalelor instituții deconcentrate din județ în vederea prezentării situațiilor sesizate de reprezentanții HoReCa.

Related posts

Asociația Patronală a industriei IT face apel la businessul mai puțin afectat de criza Covid-19 să achite impozitele și taxele datorate statului

Ion Surdu

Electrogrup a modernizat stațiile de transformare din Tășnad și Ocna Mureș

Nora Dumitrescu

Turcii de la Durmazlar vor să participe la licitații pentru tramvaie în Arad, Timişoara, Brăila şi Craiova

Stefana Muresan

Depozitul urban neconform de deșeuri de la Dej, închis și ecologizat

Ligia Voro

USAMV Cluj va avea fabrică de bere, abator și rețea de magazine

redactia

Proiect de finanţare europeană pentru 90 de idei de afaceri din Nord-Vest, lansat la Cluj

Stefana Muresan

Antreprenorul Mircea Bulboacă din Sibiu, proprietarul CON-A, cel mai mare constructor român în 2017

Stefana Muresan

Covid-19: Adobe România oferă angajaților câte 250 de dolari pentru amenajarea biroului de acasă

Papuc Irina

Cramele Recas, credit de 1,8 milioane de euro pentru dezvoltare

Stefana Muresan

Proiect imobiliar de duplexuri pe unul dintre dealurile Clujului

Nora Dumitrescu

Organizația Mondială a Turismului: „Aveți răbdare. Stați astăzi acasă, ca să putem călători mâine”. Organizația își suspendă toate evenimentele până la 30 aprilie

Papuc Irina

Transportul aerian de pasageri, creștere cu 7,5% în S1

Stefana Muresan

Regina Maria a preluat centrele de imagistică medicală Hiperdia din Arad, Orăştie și Cluj

redactia

Sibiul va dota ambulatoriul integrat al Spitalului de Pediatrie cu bani europeni

Papuc Irina

Lucrări de infrastructură în Turda, în valoare de 30 mil. euro, atribuite companiilor Diferit, Viarom Construct, Bema Prodserv și Tirenna Scavi

Stefana Muresan

Studiu Universitatea Babeș-Bolyai: “Vârful crizei pare să fie depășit deja”

Nora Dumitrescu

Asigurări de la antreprenori: Aeroportul Brașov, funcțional în 2 ani, iar tronsonul de autostradă Predeal-Cristian – într-un an

Ion Surdu

Premieră în România: Consiliul Județean Cluj preia un spital privat

Nora Dumitrescu

Mobila pictată în Transilvania a ajuns în toată lumea: transformă o casă banală într-un muzeu

Stefana Muresan

UVT, premiată pentru integritate, bună guvernanță și responsabilitate socială

Stefana Muresan

Ministrul Economiei: Am cerut sprijinul BERD pentru a demara rapid o strategie de dezvoltare economică post-coronavirus

Ion Surdu

Centru afterschool din fonduri europene într-o comună din Arad

redactia

Vastint închiriază 1.700 m² în cadrul Timpuri Noi Square către Zitec

Ionut Oprea

Muzeul Etnografic din Cluj va deveni multisenzorial cu bani din nordul Europei

Nora Dumitrescu

Leave a Comment