Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiectul FoodSHIFT 2030 își anunță contribuția la revigorarea sistemului alimentar după epidemia de COVID-19

Proiectul FoodSHIFT 2030 din cadrul programului UE „Acțiune pentru inovare”, finanțat de H2020 în conformitate cu Cadrul de politici alimentare UE 2030, a anunțat că se va concentra pe soluții post-COVID-19 ca parte din strategia continuă a proiectului de transformare a sistemului alimentar. Proiectul a creat un Grup operațional dedicat pentru COVID-19 axat pe susținerea celor 9 Laboratoare de accelerare FoodSHIFT în implementarea de soluții la nivelul cetățeanului pentru a aborda impactul pe termen scurt, mediu și lung al pandemiei de COVID-19. Proiectul a fost lansat în mijlocul crizei – evenimentul de lansare a avut loc în februarie în Copenhaga cu participarea ofițerilor europeni Alessandro Chiodini și Tatiana Tallarico.

Proiectul FoodSHIFT (programul UE Orizont 2020) lansează o ambițioasă inițiativă cetățenească – tranziția sistemului alimentar european către un viitor circular, cu emisii reduse de carbon, chiar și în contextul izolării cauzate de COVID-19.

În cadrul proiectului s-a înființat un Grup operațional COVID-19 care se concentrează pe a oferi sprijin Laboratoarelor de accelerare FoodSHIFT în implementarea de soluții și inițierea de acțiuni care să răspundă impactului pandemiei de COVID-19 pe termen scurt, mediu și lung.

„Pentru a fi mai bine pregătiți pentru valuri multiple de COVID-19 și în viitor pentru crize similare sau chiar mai severe, trebuie să începem transformarea și reconstrucția sistemului alimentar prin sporirea durabilității, a diversității și a rezistenței sale. Contribuind la dezvoltarea unor sisteme alimentare mai eficiente și mai durabile, a consumului de hrană sănătoasă și a capacitării cetățenilor, proiectul FoodSHIFT 2030 va sprijini Strategia UE de la fermă la consumator”.

FoodSHIFT 2030 în vremea pandemiei de COVID-19 și a izolării

În ciuda izolării pan-europene, nou înființatele laboratoare de accelerare FoodSHIFT au fost active pe toată durata crizei: Barcelona 3D a imprimat echipament de protecție pentru lucrătorii din sectorul alimentar; Laboratorul din Atena a distribuit gratuit alimente pentru grupurile vulnerabile și cel din Avignon a oferit mâncare vârstnicilor și persoanelor fără adăpost în colaborare cu o bancă de alimente.

La Brașov au apărut noi branduri alimentare care promovează produse locale, iar în Copenhaga au înflorit soluțiile logistice alternative pentru aprovizionarea locală cu alimente, deoarece restaurantele, barurile și cafenelele din mediul urban oferă acum și servicii de livrare.

Coordonatorul proiectului, Christian Bugge Henriksen din cadrul Grupului De Cercetare pentru Climă și Securitate Alimentară de la Catedra de biologie și științele mediului a Universității din Copenhaga spune că a fost impresionat de nivelul la care au continuat activitățile și că este logic ca aceste lecții să fie integrate în viitorul proiectului FoodSHIFT 2030:

„Ne-am trezit cu toții într-o realitate nouă în care trebuie să abordăm atât impactul indirect, cât și cel direct al pandemiei de COVID-19 asupra sistemului alimentar european. Pe termen lung, trebuie să ne adaptăm și să răspundem prin reducerea răspândirii virusului și susținerea sectorului alimentar și a lucrătorilor săi. Pe termen mediu, trebuie să atenuăm efectele și să ne revenim prin asigurarea unui acces continuu la alimente durabile, sănătoase și accesibile, mai ales pentru cetățenii vulnerabili. Ca să fim mai bine pregătiți pentru viitor, trebuie să începem să transformăm și să reconstruim sistemul alimentar crescându-i durabilitatea, diversitatea și rezistența. Proiectul FoodSHIFT 2030 este mai relevant ca niciodată și suntem uniți în eforturile noastre de a transforma sistemul alimentar european pentru a răspunde mai bine nevoilor europenilor și ale planetei!”

Proiectul FoodSHIFT 2030 este promotorul unei ambițioase tranziții inițiate de cetățeni a sistemului alimentar european către un viitor circular cu emisii reduse de carbon, inclusiv trecerea la diete bazate mai puțin pe carne și mai mult pe plante.

Abordarea FoodSHIFT2030 se concentrează pe sprijinirea inovării pentru o tranziție rapidă a sistemului alimentar european până în 2030, necesară pentru a răspunde provocărilor presante cu care se confruntă siguranța alimentară, a contribui la angajamentul UE de reducere a emisiilor de GES cu cel puțin 40% până în 2030 și a revitaliza legăturile și parteneriatele urban-rural pentru a asigura îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale ONU până în 2030. Prin contribuția adusă dezvoltării unor sisteme alimentare mai eficiente și mai durabile, prin consumul de hrană sănătoasă și capacitarea cetățenilor, proiectul FoodSHIFT 2030 va sprijini Strategia UE „De la fermă la consumator”.

FoodSHIFT2030 este un proiect de acțiune pentru inovare în valoare de 7,5 milioane euro finanțat de programul UE Orizont 2020 care răspunde apelului CE-SFS-24-2019 la abordări cetățenești inovatoare în sectorul alimentar din mediul urban. Proiectul reunește companii inovatoare și ONGuri de top din sectorul alimentar, autorități locale și institute de cercetare pentru a sprijini puterea transformatoare a cetățenilor implicați în elaborarea de soluții inovatoare și durabile pentru sistemul alimentar. Proiectul se axează pe cetățeni și va înființa și operaționaliza nouă Laboratoare de accelerare FoodSHIFT și 27 laboratoare de facilitare FoodSHIFT în 36 regiuni urbane din toată Europa.

Sursa: Iceberg.ro

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Au fost delimitate Zonele metropolitane Satu Mare și Carei

Articolul următor

Noul val al producătorilor din Cluj, atras de vânzările pe internet

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), lider național în distribuția de energie electrică, a pus în funcțiune asistentul virtual ChatVolt. 
Citeste mai mult

DEER a lansat asistentul virtual ChatVolt

Chatbot-ul activat de societatea clujeană va oferi informații rapide și actualizate privind întreruperile în alimentarea cu energie electrică.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share