Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Declarația pe propria răspundere și garanțiile eliminate de la IMM Invest

Guvernul a eliminat două condiționalități din acest program. Este vorba de declarația pe propria răspundere prin care antreprenorii trebuiau să ateste că au fost afectați de Covid-19 și garanțiile ipotecare solicitate de bănci.

Fără garanții

Astfel, firmele care aplică pentru creditele garantate de stat în programul IMM Invest nu vor mai depune declarații pe proprie răspundere prin care să ateste că au fost afectate de Covid 19, iar băncile nu vor mai institui ipotecă mobiliară asupra universalității bunurilor companiilor beneficiare.

Creditele acordate pentru investiții vor avea drept garanții suplimentare a garanției acordate de stat doar asupra activelor finanțate prin împrumuturile acordate, respectiv bunurile și echipamentele cumpărate de companie.

De asemenea, în cazul creditelor pentru linii/capital de lucru, garanția se va constitui doar asupra conturilor deschise de beneficiarii împrumuturilor la banca titular a creditului.

Astăzi dimineață am depăşit plafonul de 1 miliard de lei. Erau aprobate 1.441 de credite, împrumuturi care au fost înregistrate inclusiv la Fondul de Garantare. În sistemul bancar sunt și mai multe credite aprobate. După această Ordonanță, viteza de aprobare a creditelor va crește”, a declarat, miercuri, 27 mai, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Guvernul a aprobat și propunerea Ministerului Finanțelor Publice de a elimina prevederea potrivit căreia băncile puteau solicita întreprinderilor mici și mijlocii care aplicau în programul IMM Invest o declarație pe proprie răspundere prin care să ateste că au fost afectate de criza COVID-19.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a avut în cursul săptămânii trecute o întâlnire la Palatul Victoria cu reprezentanții Asociației Române a Băncilor, întâlnire catalogată ca fiind una istorică. Discuţiile au vizat programul IMM Invest, dar și amânarea ratelor la bănci. Totodată, au fost dezbătute și direcțiile de acțiune ale unui parteneriat între Guvern și bănci pentru relansarea economică.

În prima etapă, FNGCIMM a declarat eligibile un număr de 58.525 de IMM-uri și a transmis către cei 22 de finanțatori parteneri un număr de 53.063 solicitări, respingând un număr de 132 aplicanți care nu îndeplineau condițiile de eligibilitate ale programului. La data de 20 mai, un număr de 5.330 de cereri aflate în aplicația www.imminvest.ro se aflau în diferite faze de analiză a eligibilității sau sunt în stadiu de solicitare clarificări.

IMM INVEST este cel mai amplu program guvernamental dedicat antreprenorilor din România, este un program nou și complex prin mecanismul de finanțare – garantare-ajutor de stat, pe care îl pune la dispoziția IMM-urilor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Tinerii, alături de companii și profesori, caută soluții pentru a re-Imagina lumea

Articolul următor

Castelul Banffy, din nou în circuitul turistic

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), lider național în distribuția de energie electrică, a pus în funcțiune asistentul virtual ChatVolt. 
Citeste mai mult

DEER a lansat asistentul virtual ChatVolt

Chatbot-ul activat de societatea clujeană va oferi informații rapide și actualizate privind întreruperile în alimentarea cu energie electrică.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share