Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit vineri cu fermierii bihoreni

 Vineri, 29 mai, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a efectuat o vizită de lucru în Bihor.

Ministrul a vizitat grupul de ferme Stangl din Tinca FOTO: PREFECTURA BIHOR
Ministrul a vizitat grupul de ferme Stangl din Tinca FOTO: PREFECTURA BIHOR

În prima parte a zilei a avut loc o vizită în teren, în comuna Tinca, unde grupul de firme Stangl, al 5-lea producător de conserve din Europa, dezvoltă un concept integrat, adaptat la specificul agricol al zonei. Investiția inițială, în valoare de 14 milioane euro, a vizat achiziția unui teren agricol, realizarea unui sistem de irigație performant, construcția unei hale de sortare și amenajarea unui campus cu facilități de cazare și masă moderne pentru muncitorii zilieri. În prezent, producția agricolă din Tinca generează un necesar de 6.000 ore muncă la hectar, angajând în vârf de sezon aproximativ 600 de muncitori zilieri. Investițiile viitoare, în valoare de circa 33 milioane euro, urmăresc creșterea valorii adăugate prin construcția unei fabrici de conserve, cu legume provenite din producția proprie și de la mici producători locali, precum și a unei ferme de găini ouătoare, care va oferi fertilizant natural pentru producția agricolă. Reprezentanții firmei doresc ca ouăle de Tinca și conservele cu legume să ajungă în scurt timp pe rafturile supermaketurilor europene.

Ministrul a apreciat atât viziunea modernă, cât și bunele practici dezvoltate de antreprenor în relația cu angajații sezonieri, precizând că autoritățile statului caută permanent soluții pentru a sprijini investițiile în agricultură care crează plus valoare, generând locuri de muncă și resurse care rămân în țară.

De la ora 12:00, ministrul Adrian Oros și prefectul Dumitru Țiplea au participat la o sesiune de discuții cu reprezentanții Serviciilor Publice Deconcentrate din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), precum și reprezentanți ai agricultorilor din județului Bihor. Întâlnirea a avut loc în Sala Mare a Primăriei Municipiului Oradea.

A prezentat măsurile

Ministrul Adrian Oros a prezentat măsurile luate de MADR de la începutul crizei actuale, printre care: simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor și subvențiilor de către agricultori, implementarea procedurii pentru depunerea online a cererilor de finanțare la APIA, obținerea acordului Uniunii Europene de a folosi 80 milioane euro, din fondurile neutilizate din PNDR, pentru a acorda sprijin fermierilor, eliminarea certificatului Covid-19, astfel încât fermierii să se poată încadra în schemele de sprijin, precum și identificarea unui fond de sprijin în valoare de 50 milioane euro, care va fi disponibil din 15 iunie agricultorilor care angajează sezonieri și zilieri.

Întâlnirea cu fermierii FOTO: PREFECTURA BIHOR
Întâlnirea cu fermierii FOTO: PREFECTURA

În continuare, ministrul a prezentat măsurile care urmează să fie luate în lunile următoare, respectiv: despăgubiri acordate pentru pagubele provocate de seceta extremă din acest an, alocarea a 43 milioane euro pentru dezvoltarea infrastructurii secundare de irigații, a 12 milioane euro pentru abatoare de mică capacitate în zona montană, a 42 milioane euro sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din care 50% pentru tinerii fermieri din diaspora. În plus, Guvernul va oferi tinerilor fermieri posibilitatea să concesioneze teren, în limita a 50 de hectare.

Ministrul a mai menționat că cea mai mare problemă pentru următorii ani din această perioadă este capacitatea de vânzare, procesare și depozitare, deci vor fi susținute cu prioritate cooperativele care fac performanță și au capacitatea de a vinde întreaga producție.

Principalul obiectiv al noului Program Național Strategic va fi susținerea fermelor de familie, care depozitează și procesează produse, nu doar exportă cereale și animale vii, în detrimentul fermelor foarte mari. Se va urmări, de asemenea, accelerarea procesului de transformare a fermelor de subzistență în ferme profitabile, de dimensiuni medii. Aceste măsuri vizează eliminarea deficitului anual de peste 1 miliard euro din zona de produse agro-alimentare, care a fost generat pentru că exportăm, de fapt, subvenții și importăm produse procesate cu valoare adăugată mare”, a declarat ministrul Adrian Oros.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

O nouă parcare în centrul Oradiei în valoare de peste 13,5 milioane de lei

Articolul următor

Măsuri active pentru firmele care își mențin angajații și care fac angajări

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share