Agricultura Bihor Fonduri Europene Investitii Slider Ultimele stiri

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit vineri cu fermierii bihoreni

 Vineri, 29 mai, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a efectuat o vizită de lucru în Bihor.

Ministrul a vizitat grupul de ferme Stangl din Tinca FOTO: PREFECTURA BIHOR
Ministrul a vizitat grupul de ferme Stangl din Tinca FOTO: PREFECTURA BIHOR

În prima parte a zilei a avut loc o vizită în teren, în comuna Tinca, unde grupul de firme Stangl, al 5-lea producător de conserve din Europa, dezvoltă un concept integrat, adaptat la specificul agricol al zonei. Investiția inițială, în valoare de 14 milioane euro, a vizat achiziția unui teren agricol, realizarea unui sistem de irigație performant, construcția unei hale de sortare și amenajarea unui campus cu facilități de cazare și masă moderne pentru muncitorii zilieri. În prezent, producția agricolă din Tinca generează un necesar de 6.000 ore muncă la hectar, angajând în vârf de sezon aproximativ 600 de muncitori zilieri. Investițiile viitoare, în valoare de circa 33 milioane euro, urmăresc creșterea valorii adăugate prin construcția unei fabrici de conserve, cu legume provenite din producția proprie și de la mici producători locali, precum și a unei ferme de găini ouătoare, care va oferi fertilizant natural pentru producția agricolă. Reprezentanții firmei doresc ca ouăle de Tinca și conservele cu legume să ajungă în scurt timp pe rafturile supermaketurilor europene.

Ministrul a apreciat atât viziunea modernă, cât și bunele practici dezvoltate de antreprenor în relația cu angajații sezonieri, precizând că autoritățile statului caută permanent soluții pentru a sprijini investițiile în agricultură care crează plus valoare, generând locuri de muncă și resurse care rămân în țară.

De la ora 12:00, ministrul Adrian Oros și prefectul Dumitru Țiplea au participat la o sesiune de discuții cu reprezentanții Serviciilor Publice Deconcentrate din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), precum și reprezentanți ai agricultorilor din județului Bihor. Întâlnirea a avut loc în Sala Mare a Primăriei Municipiului Oradea.

A prezentat măsurile

Ministrul Adrian Oros a prezentat măsurile luate de MADR de la începutul crizei actuale, printre care: simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor și subvențiilor de către agricultori, implementarea procedurii pentru depunerea online a cererilor de finanțare la APIA, obținerea acordului Uniunii Europene de a folosi 80 milioane euro, din fondurile neutilizate din PNDR, pentru a acorda sprijin fermierilor, eliminarea certificatului Covid-19, astfel încât fermierii să se poată încadra în schemele de sprijin, precum și identificarea unui fond de sprijin în valoare de 50 milioane euro, care va fi disponibil din 15 iunie agricultorilor care angajează sezonieri și zilieri.

Întâlnirea cu fermierii FOTO: PREFECTURA BIHOR
Întâlnirea cu fermierii FOTO: PREFECTURA

În continuare, ministrul a prezentat măsurile care urmează să fie luate în lunile următoare, respectiv: despăgubiri acordate pentru pagubele provocate de seceta extremă din acest an, alocarea a 43 milioane euro pentru dezvoltarea infrastructurii secundare de irigații, a 12 milioane euro pentru abatoare de mică capacitate în zona montană, a 42 milioane euro sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din care 50% pentru tinerii fermieri din diaspora. În plus, Guvernul va oferi tinerilor fermieri posibilitatea să concesioneze teren, în limita a 50 de hectare.

Ministrul a mai menționat că cea mai mare problemă pentru următorii ani din această perioadă este capacitatea de vânzare, procesare și depozitare, deci vor fi susținute cu prioritate cooperativele care fac performanță și au capacitatea de a vinde întreaga producție.

Principalul obiectiv al noului Program Național Strategic va fi susținerea fermelor de familie, care depozitează și procesează produse, nu doar exportă cereale și animale vii, în detrimentul fermelor foarte mari. Se va urmări, de asemenea, accelerarea procesului de transformare a fermelor de subzistență în ferme profitabile, de dimensiuni medii. Aceste măsuri vizează eliminarea deficitului anual de peste 1 miliard euro din zona de produse agro-alimentare, care a fost generat pentru că exportăm, de fapt, subvenții și importăm produse procesate cu valoare adăugată mare”, a declarat ministrul Adrian Oros.

Related posts

Depozitele persoanelor fizice și juridice au crescut cu aproape 10% luna trecută, depășind 355 miliarde de lei

Papuc Irina

Piața Revoluției din Baia Mare va fi modernizată

Nora Dumitrescu

Echipă multidisciplinară anunțată în departamentul de pediatrie a spitalului REGINA MARIA din Cluj

redactia

Carbochim, profit net de 400.792 lei în primul semestru

Stefana Muresan

170 km de drumuri ce duc spre 40 de obiective turistice din vestul țării vor intra în reabilitare

redactia

Timișoara a publicat licitația pentru achiziția de tramvaie noi

redactia

Reloc si-a omologat locomotiva pe baterii pentru manevra feroviara

redactia

Vox Technology Park Timisoara inchiriaza 1.000 mp catre Recensio Nobilis

Ionut Oprea

Fonduri europene în valoare de 610 milioane de euro au fost atrase în 10 ani, în Oradea, de 18 specialiști

redactia

[Enjoy Transylvania!] The Salt Road

Transilvania Business

2018, an record pentru agricultura românească: România, pe locul trei în UE, după Franța și Germania, la producția de cereale

redactia

Împreună, la un alt nivel, cu Maxim Media Advertising & Events Group

Nicolae Pop

Concernul Universal Alloy a dotat cu ventilatoare două spitale băimărene

Nora Dumitrescu

Complexul Bonavilla, cele mai multe voturi la Gala Turismului Bihorean

Traian Dan

Sibiul primeşte oficial titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 12 februarie

redactia

Ana Dumitrache revine la conducerea CTP Romania, pe poziția de Country Head

redactia

Retrasib Sibiu, cu un nou președinte al CA

Ligia Voro

Producătorul de electro­casni­ce De’Longhi, afaceri de peste 200 mil. euro cu fabrica din Jucu

Stefana Muresan

CCIA Arad – parteneriate pentru a veni în sprijinul celor care accesează Programul StartUp Nation

Stefana Muresan

Vodafone preia operațiunile Liberty Global, companie ce deţine şi UPC România

Stefana Muresan

Compania Modpack System, furnizor de servicii de ambalare industriala pentru export si relocare de obiective industriale – sediu la Liverpool

Stefana Muresan

CSR Overview 2019: „Responsabilitatea socială vine din interior!”

Papuc Irina

Constructorul ASA Cons ridică un magazin Dedeman la Călărași

Nora Dumitrescu

Asociația Dental Office Managers: Plan de business în stomatologie? Da, motivează oamenii și facilitează accesul la cele mai noi tehnologii.

Stefana Muresan

Leave a Comment