Educație Timiș

Universitatea Politehnica Timişoara caută modalităţi de decontaminare a terenurilor miniere, în cadrul unui proiect transfrontalier

Universitatea Politehnica Timişoara continuă proiectul transfrontalier NETMIN, ce vizează decontaminarea solurilor poluate cu metale grele din cauza activităților miniere. Proiectul, lansat în toamna anului 2019 de Universitatea Politehnica Timișoara și Institutul de Minerit și Metalurgie Bor (Serbia) are  acum primele rezultate concrete.

Proiectul vizează și „formarea rețelei de sporire a măsurilor de protecție a mediului în domeniul poluării datorate activității miniere în zonele transfrontaliere”, acronim NETMIN, implementat în cadrul Programului Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia. Studiul a continuat în faza de laborator și în cele două luni de distanțare socială.

În urma activităților de exploatare minieră au rămas pe suprafețe întinse iazuri de decantare, halde de steril de mină, iar în mediul subteran apele care străbat galeriile de mină existente ies la suprafață. Metalele grele sunt prezente astfel în toți factorii de mediu din acest areal și afectează semnificativ ecosistemele locale și sănătatea umană.

Echipa de proiect a prelevat probe de sol din mai multe zone ale Banatului, în care s-au desfășurat activități miniere și caută cele mai bune metode de fitoremediere a solurilor poluate cu metale grele. La propunerea lui Radu Șumălan, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Regele Mihai I” a Banatului din Timișoara au fost testate două plante bioindicator: orzul şi planta cupă. Probele de sol prelevate au fost așezate în vase de vegetație împreună cu plantele bioindicator. În timpul vegetației s-au efectuat măsurători biometrice. Dupǎ încheierea perioadei de vegetație, plantele au fost separate şi uscate la temperatura camerei. Plantele uscate au fost separate în rădăcină și tulpină și apoi calcinate.

Probele de sol și cenușă au fost mineralizate, determinându-se conținutul de metale grele prin spectrometrie de absorbție atomică. S-au efectuat două cultivări succesive.

Absorbția diferitelor metale grele, din soluția solului sau extraradicular, este selectivă pentru majoritatea speciilor de plante cultivate. Acumularea în plante a metalelor grele depinde, în principal, de concentrația acestora în soluția solului, de interacțiunile dintre aceste elemente și nu în ultimul rând de rolul lor fiziologic. Pentru a stabili caracteristicile procesului de bioremediere, s-a urmărit variația conținutului de metale grele din plantă, în urma procesului de acumulare. Plantele cultivate pe terenuri poluate nu sunt propice consumului uman sau animal, dar pot fi utilizate industrial.

„Solurile curate și sănătoase sunt indispensabile pentru viață în general, pentru producerea hranei, menținerea sănătății populației și a biodiversității. Ele reduc vulnerabilitatea noastră la schimbările climatice, la secetă și inundații. Deși percepția generală este că solul reprezintă o resursă abundentă, trebuie subliniat că această resursă nu este regenerabilă (1 cm de sol se formează în circa 100 de ani, în condiții propice specifice climatului temperat).”, a spus Radu Şumălan.

La rândul său, dr. Daniel Duda-Seiman, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, expert în proiect, avertizează că mediul sănătos presupune un complex de factori.

„Încă în anul 400 î.e.n., Hipocrate a publicat o listă a unor aspecte ce ar trebui cuprinse în cadrul unei evaluări medicale corecte, incluzând caracteristicile pământului/solului unde trăiește pacientul, ca influență esențială asupra stării de sănătate. Cu toate acestea, abia la începutul secolului XX a fost acceptată ideea influenței solului asupra stării de sănătate. Plantele absorb numeroase elemente din sol, cu roluri importante în evoluția lor”, spune Seiman.

Directorul proiectului NETMIN anunţă că datele cercetării vor fi prezentate autorităţilor, în vederea stabilirii unor soluţii.

„Comparăm rezultatele noastre și cu cele obținute de la colegii noștri din proiect, din Bor, Serbia și împreună vom propune autorităților locale modalități de fitoremediere a solului din zonele miniere active sau unde exploatarea minieră s-a sistat, pentru o cât mai bună gestionare a calității solurilor” – afirmă conf. dr. Cornelia Muntean, de la Universitatea Politehnica Timișoara, directorul proiectului NETMIN.

Related posts

Forţă de muncă din Vietnam și Sri Lanka pentru firmele din Timișoara

Stefana Muresan

Donaţie de o sută de mii de lei din partea Continental, în favoarea Clinicii ORL din Timişoara

Robert Bloancă

Revista Transilvania Business, un cadou special pentru Europa și pentru România

Ligia Voro

Circulaţia pe lotul 3 din autostrada Lugoj – Deva ar putea fi deschisă, dar cu anumite restricţii

Robert Bloancă

Timişoara e cu zeci de ani în urma oraşelor din vest în domeniul conceptelor de urbanism

Robert Bloancă

Universitatea de Vest din Timișoara, membru observator al EuniverCities

Ligia Voro

Inseminări in vitro în cadrul noului spital public din Timiș

Stefana Muresan

UBB va cumpăra 150 computere ca ajutor social pentru studenți

Nora Dumitrescu

FRI-EL Buildings dezvolta Ateneo la Timisoara. 1.300 de apartamente si facilitati integrate sunt prevazute in proiect.

Robert Bloancă

Restricţiile de tonaj de pe lotul 3 din autostrada Lugoj – Deva, eliminate

Robert Bloancă

Traficul de pasageri pe aeroporturile din România în semestrul I: Otopeni, Cluj și Timișoara, cele mai tranzitate

Stefana Muresan

Regina Maria preia Endo Institute din Timişoara

Robert Bloancă

Firmele din Regiunea Vest pot solicita între 200.0000 şi un milion de euro

Robert Bloancă

Timișoara Fashion Week

Ligia Voro

Cel mai scump ardei iute din lume se cultivă în Banat. Un kilogram costă între 11.000 și 25.000 de dolari

redactia

Aeroportul Internațional Timișoara, trafic în creștere; destinații preferate: București și Londra

Stefana Muresan

Openville etapa I, inaugurare în trimestrul patru din 2018

Ionut Oprea

În cadrul Vox Technology Park din Timişoara a fost deschis clubul de fitness Nextfit, după o investiţie de 1,1 milioane de euro

Robert Bloancă

Prime Telecom sprijină companiile din industriile educaționale, artistice și sportive cu resurse gratuite de cloud

Ligia Voro

Timișoara și Clujul, în topul comerțului cu produse organice

Nora Dumitrescu

O platformă online lansată pe pandemie pentru a ajuta producătorii agricoli locali din zona Timişoarei a atras o sută de mii de vizitatori

Robert Bloancă

Investiţie de 50 milioane de euro într-un nou terminal la Aeroportul Internațional Traian Vuia din Timişoara

redactia

Politehnica Timișoara – model de implementare a proiectelor din fonduri europene

Stefana Muresan

Noi oportunitati economice pentru oamenii de afaceri din Timis, dupa vizita ambasadorului Mexicului

Stefana Muresan

Leave a Comment