Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

S-a aprobat Memorandumul pentru programul de susţinere a companiilor mari

Ministrul de Finanțel, Florin Cîțu, a anunțat joi seara că a fost aprobat Memorandumul pentru programul de susţinere a companiilor mari, program prin care și companiile mari din România vor beneficia de condiţii de sprijin similare cu IMM-urile.

Memorandumul prevede trei măsuri. Prima este o garanţie în numele şi contul statului, pentru companiile afectate de pandemia Covid, care acoperă în proporţie de maximum 90% necesarul de garantare pentru credite noi şi credite acordate de către bănci comerciale pentru realizarea investiţiilor şi/sau pentru susţinerea activităţii curente a companiilor beneficiare.

A doua măsură constă în acordarea de finanţări cu componentă de ajutor de stat în numele şi contul statului pentru compania afectată de pandemia Covid în scopul realizării investiţiilor şi/sau pentru susţinerea activităţilor curente – aici se vede clar că am învăţat din experienţa IMM Invest şi vrem să cumulăm creditele de investiţii cu cele de susţinere a activităţii curente, de capital de lucru.

A treia măsură constă în acordarea de sprijin financiar cu componentă de minimis, respectiv compensarea dobânzii la credite în derulare, subvenţionarea dobânzilor la credite noi şi plafoane de garantare cu componentă de minimis pentru creditele de capital de lucru acordate de băncile comerciale. Cu o subvenţionare a dobânzii exact ca în sistemul minimis.

Plafonul este de 8 miliarde de lei, cu un efect de multiplicare în economie de aproape 28 de miliarde de lei.

Beneficiarii acestor produse sunt persoanele juridice de drept privat care se încadrează în categoria IMM cu cifră de afaceri peste 20 de milioane de lei în anul 2019 sau care se încadrează în categoria întreprinderilor mari. De asemenea, a fost adăugată încă o categorie de companii care au fost lăsate în afară de programul IMM şi de celelalte programe: companiile care sunt întreprinderi afiliate sau parteneri şi care au peste 250 de angajaţi.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Iulius Mall, redeschis pe bucăți. Liber la terase

Articolul următor

Ardelenii vor zbura pe litoralul românesc din iulie

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share