Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Micii fermieri din Transilvania, instruiți cum să intre în hipermarketuri

Cooperativa Agricolă Țara Mea (CATM) va înființa structuri cooperatiste în țară pentru ca legumele locale să nu dispară de pe piață. Printre județele incluse sunt Satu Mare, Hunedoara, Brașov și Arad.

“Procesul de centralizare, atât la nivel de planificare culturi, cât și la îngrășăminte, fitofarmacie și vânzare este singura variantă ca legumele românești să nu dispară din hipermarketuri în următorii ani”, conform CATM.

Aceasta a început procesul de unire a bazinelor legumicole cu scopul de a înființa, o cooperativă unică, mare, românească 100%, care să poată concura cu marile cooperative ale Europei.

“Deși are terenuri fertile și un sol foarte potrivit pentru legume, România are doar cinci bazine legumicole mari. Ca să devina funcționale, ele trebuie unite într-o singură organizație mare, care își planifică din timp culturile și care va avea o forță de vânzare teribil de mare. Toți fermierii din program vor avea vânzarea asigurată pe tot parcursul anului și siguranță pe termen lung.

Subvențiile se opresc la o producție de 3.000 euro/an. Câteva hectare de păstârnac depășesc această sumă. Rezultatul este că o producție mare nu primește subvenție decât pentru câteva sortimente trecute în legea pentru sprijin cuplat, precum tomatele, iar fermierii mici, care se încadrează în criteriul de 3.000 de euro, nu vor putea niciodată să livreze către hipermarketuri.

Aceștia sunt obligați să vândă fiscalizat doar două tone din această producție, restul fiind uneori pierdută, alteori vândută nefiscalizat. Marea problema a producției de legume este centralizarea. Urmează lipsa aproape completă a sistemelor de irigație profesionale, a pachetelor de producție pentru fermieri, lipsa de control asupra îngrășămintelor, siguranța vânzărilor.

Am început să centralizăm fermierii mici și să îi ajutăm să livreze. Ne vom ocupa să își înființeze cooperative, să își planifice culturile și să vândă, dar ne vom confrunta cu o concurență neloială, întrucât organizați aceștia nu primesc acum subvenții adecvate, plătesc apa cu sume pe care nu și le permit și le va fi imposibil sa concureze internațional. 

Soluțiile sunt simple: subvenții gândite pentru producția centralizată, controlul strict al pesticidelor și îngrășămintelor neecologice, încurajarea cooperării”, a precizat conducerea CATM.

Aceasta este cea mai mare organizație de profil din România, cu 940 de fermieri români, fiind prezentă, din 2016, în toate magazinele Kaufland. Ea îşi desfasoară activitatea în 11 județe din țară, asigurând 4.000 de locuri de muncă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Emilia Tepes, the new Business Development Manager in Transylvania for CTP

Articolul următor

The 1st quarterly CEE Digital Services Matchmaking Summit

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share