Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Un startup care a realizat prima mască transparentă și biodegradabilă a primit o finanțare de peste 1 milion de euro pentru a dezvolta producția la scară largă

În Elveția a fost dezvoltată o mască chirurgicală complet transparentă, care va fi produsă în curând la scară industrială. Echipa care lucrează la acest produs a creat un startup numit HMCARE pentru a comercializa măștile și a strâns deja 1 milion de franci elveției pentru a dezvolta procesul de fabricație.

Pandemia de SARS-CoV-2 ne-a obligat să ne adaptăm unor noi realități. În afară de izolare și distanțare socială, purtarea măștilor a devenit obligatorie pentru o perioadă nedefinită. Având o jumătate de față acoperită, comunicarea a devenit și mai dificil de realizat. Și pentru unele segmente ale populației – cum ar fi copiii, persoanele în vârstă și deficiența de auz – măștile reprezintă un obstacol major în comunicare. Acesta este motivul pentru care o echipă de cercetători de la Centrul de tehnologie EPFL și Empa (Centrul elvețian federal de știință și tehnică a materialelor) lucrează în ultimii doi ani la o mască chirurgicală complet transparentă. Acum este finalizat un material pe bază de biomasă pentru fabricarea măștilor și a fost creat un startup numit HMCARE pentru a le comercializa. După finalizarea unei runde de strângere de fonduri de 1 milion de franci elvențieni compania este pregătită să dezvolte procesul industrial.

Numite HelloMasks, măștile transparente sunt destinate să înlocuiască cele triplu strat, de culoare verde sau alb pe care le poartă de obicei lucrătorii din domeniul sănătății (și care au poluat trotuarele noastre de la începutul pandemiei). Această protecție ar putea fi purtată de oricine, deși sunt concepute în principal pentru a face contactul dintre lucrătorii medicali și pacienți mai puțin impersonal, scrie EPFL News.

Ideea a apărut în momentul în care Klaus Schönenberger, șeful Centrului EssentialTech al EPFL – a cărui misiune este de a ajuta transferul tehnologiei moderne în țările în curs de dezvoltare – a lucrat în vestul Africii în timpul izbucnirii infecției de Ebola din 2015. „Era emoționant să vezi că asistentele – acoperite din cap până în picioare în echipamente de protecție – au fixat fotografii cu ele însele pe piept, astfel încât pacienții să poată vedea fețele lor”, a spus el. În anul următor, Schönenberger a fost abordat de Thierry Pelet, acum CEO al start-up-ului, și Sacha Sidjanski, manager de proiect al EPFL’s School of Life Sciences, cu un design inițial pentru o mască transparentă. Amintindu-și experiența în Africa, Schönenberger nu a ezitat nicio secundă.

Deoarece noile măști vor fi de unică folosință pentru o eficacitate optimă, la fel ca măștile chirurgicale existente, cercetătorii s-au concentrat pentru a găsi un material care să fie reciclabil sau biodegradabil. „Materialul nostru este realizat la 99% dintr-un derivat de biomasă și vom continua să lucrăm la el până când va fi complet ecologic”, a spus Pelet pentru sursa citată.

Materialul este confecționat folosind o metodă comună numită electrospinning, unde o forță electrică este utilizată pentru a atrage fibre polimerice. Cu toate acestea, cercetătorii au adaptat ușor metoda pentru producția pe scară largă. Materialul va fi generat în bobine din care pot fi tăiate și asamblate măști individuale. În timp ce echipa de cercetare a planificat inițial să își fabrice măștile în Asia, acum au în vedere păstrarea producției locale în Elveția.

Lansarea produsului ar putea avea loc la începutul anului 2021 În timp ce măștile vor fi vândute pentru prima dată comunității medicale – medicii stomatologi și-au exprimat interesul -, în cele din urmă, acestea pot fi comercializate publicului larg.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Plimbare virtuală printre monumentele Art Nouveau ale Oradiei

Articolul următor

Piața agroalimentară din Aiud va fi modernizată printr-o investiție de 750.000 de lei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share