Mediu Ultimele stiri

Un startup care a realizat prima mască transparentă și biodegradabilă a primit o finanțare de peste 1 milion de euro pentru a dezvolta producția la scară largă

În Elveția a fost dezvoltată o mască chirurgicală complet transparentă, care va fi produsă în curând la scară industrială. Echipa care lucrează la acest produs a creat un startup numit HMCARE pentru a comercializa măștile și a strâns deja 1 milion de franci elveției pentru a dezvolta procesul de fabricație.

Pandemia de SARS-CoV-2 ne-a obligat să ne adaptăm unor noi realități. În afară de izolare și distanțare socială, purtarea măștilor a devenit obligatorie pentru o perioadă nedefinită. Având o jumătate de față acoperită, comunicarea a devenit și mai dificil de realizat. Și pentru unele segmente ale populației – cum ar fi copiii, persoanele în vârstă și deficiența de auz – măștile reprezintă un obstacol major în comunicare. Acesta este motivul pentru care o echipă de cercetători de la Centrul de tehnologie EPFL și Empa (Centrul elvețian federal de știință și tehnică a materialelor) lucrează în ultimii doi ani la o mască chirurgicală complet transparentă. Acum este finalizat un material pe bază de biomasă pentru fabricarea măștilor și a fost creat un startup numit HMCARE pentru a le comercializa. După finalizarea unei runde de strângere de fonduri de 1 milion de franci elvențieni compania este pregătită să dezvolte procesul industrial.

Numite HelloMasks, măștile transparente sunt destinate să înlocuiască cele triplu strat, de culoare verde sau alb pe care le poartă de obicei lucrătorii din domeniul sănătății (și care au poluat trotuarele noastre de la începutul pandemiei). Această protecție ar putea fi purtată de oricine, deși sunt concepute în principal pentru a face contactul dintre lucrătorii medicali și pacienți mai puțin impersonal, scrie EPFL News.

Ideea a apărut în momentul în care Klaus Schönenberger, șeful Centrului EssentialTech al EPFL – a cărui misiune este de a ajuta transferul tehnologiei moderne în țările în curs de dezvoltare – a lucrat în vestul Africii în timpul izbucnirii infecției de Ebola din 2015. „Era emoționant să vezi că asistentele – acoperite din cap până în picioare în echipamente de protecție – au fixat fotografii cu ele însele pe piept, astfel încât pacienții să poată vedea fețele lor”, a spus el. În anul următor, Schönenberger a fost abordat de Thierry Pelet, acum CEO al start-up-ului, și Sacha Sidjanski, manager de proiect al EPFL’s School of Life Sciences, cu un design inițial pentru o mască transparentă. Amintindu-și experiența în Africa, Schönenberger nu a ezitat nicio secundă.

Deoarece noile măști vor fi de unică folosință pentru o eficacitate optimă, la fel ca măștile chirurgicale existente, cercetătorii s-au concentrat pentru a găsi un material care să fie reciclabil sau biodegradabil. „Materialul nostru este realizat la 99% dintr-un derivat de biomasă și vom continua să lucrăm la el până când va fi complet ecologic”, a spus Pelet pentru sursa citată.

Materialul este confecționat folosind o metodă comună numită electrospinning, unde o forță electrică este utilizată pentru a atrage fibre polimerice. Cu toate acestea, cercetătorii au adaptat ușor metoda pentru producția pe scară largă. Materialul va fi generat în bobine din care pot fi tăiate și asamblate măști individuale. În timp ce echipa de cercetare a planificat inițial să își fabrice măștile în Asia, acum au în vedere păstrarea producției locale în Elveția.

Lansarea produsului ar putea avea loc la începutul anului 2021 În timp ce măștile vor fi vândute pentru prima dată comunității medicale – medicii stomatologi și-au exprimat interesul -, în cele din urmă, acestea pot fi comercializate publicului larg.

Related posts

Enel deschide la Timișoara prima stație de încărcare a mașinilor electrice situată într-un aeroport

Stefana Muresan

Apel către bănci, din Maramureș: faceți culoare separate la ghișee!

Nora Dumitrescu

Oradea la ceas aniversar

Traian Dan

Revenirea la birou: Măsurile luate în clădirea Vox Technology Park din Timișoara

Papuc Irina

CE alocă 265 de milioane de euro pentru construirea unei autostrăzi care va lega Ungaria de România

Stefana Muresan

Programul Prima Casă 2019, lansat cu un plafon total de 2 miliarde lei

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Covasna. Spend Some Time in Nature

Transilvania Business

Juncker propune un summit al UE la Sibiu

Stefana Muresan

Valoarea companiilor românești listate la bursă a crescut cu 8 miliarde de euro în patru ani

Stefana Muresan

Rezerve internaţionale în scădere la Banca Naţională a României

Traian Dan

Fondul suveran de investiții din Abu Dhabi și-a redus participația deținută la unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală și de Est

Papuc Irina

Familia Mureşan din Gherla, reţea de 23 de magazine de mezeluri în judeţul Cluj

redactia

Delgaz Grid, investiții de peste 450 milioane lei în rețelele de gaze naturale și energie electrică în 2017

Stefana Muresan

Patronatele bihorene au lansat apelul: „Dreptul la educație la distanță”

Traian Dan

Google, primul Atelier Digital din România la Facultatea de Management în Producție și Transporturi Timișoara

Stefana Muresan

Învățarea relevantă: Cum învăță diferit 43.700 elevi din România?

redactia

Afacerile din Maramureș, promovate în SUA de James Rosapepe

Nora Dumitrescu

Firmele de mobilier din Ardeal vor să deschidă un centru expozițional

Nora Dumitrescu

Investitorii în stațiuni balneare, ajutor de minimis de maximum 200.000 de euro

Stefana Muresan

Aeroportul Iasi a inregistrat, in premiera, 1 milion de pasageri

Stefana Muresan

Cinci contracte de finanțare de peste 100 de milioane de lei, semnate de Primăria Brașov: planuri de mobilitate urbană

Papuc Irina

Începând din această lună, primele zboruri Cluj-Constanța!

Stefana Muresan

Studii masterale pentru specialiștii viitorului

Ionut Oprea

Cooperarea româno-germană în domeniul educației, sprijinită printr-un parteneriat între FCBRG și UVT

Stefana Muresan

Leave a Comment