Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Studiu Universitatea Babeș-Bolyai: “Vârful crizei pare să fie depășit deja”

Specialiștii Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) Cluj au monitorizat principalele efecte asupra economiei românești după primele 100 de zile de la primul caz de infectare cu coronavirus în țară.

Proiectul de cercetare cu tema “COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor” relevă că impactul pandemiei asupra economiei românești a fost resimțit pe deplin începând din a doua jumătate din martie, când ritmul anual de creștere a economiei a încetinit semnificativ, de la 4,3% în trimestrul IV din 2019 la 2,4% în trimestrul I din 2020.

Estimările bazate pe datele statistice publicate cu o frecvență lunară sugerează că economia românească a înregistrat o performanță deosebit de puternică în primele două luni ale acestui an, însă câștigurile cumulate au fost anulate în martie din cauza izbucnirii pandemiei.

Pentru trimestrul II, analizele FSEGA la nivel sectorial indică o scădere a produsului intern brut (PIB) cu 14,6% față de primul trimestru al anului, acesta fiind cel mai puternic declin din ultimele decenii.

„Vârful crizei pare să fie depășit deja ca urmare a relaxării treptate a restricțiilor anunțate de către autorități începând din luna mai. După recordurile negative din aprilie, indicii de încredere economică ai antreprenorilor din România au înregistrat ușoare creșteri în mai, iar indicii de mobilitate au arătat semne pozitive în ultima perioadă”, precizează realizatorii studiului.

După 100 de zile de pandemie 1 milion de angajați (15% din totalul forței de muncă) și-au pierdut temporar sau definitiv locul de muncă, iar 3,02 miliarde de lei (1,5% din PIB) au fost cheltuiți de guvern pentru măsuri care ajută companiile și angajații.

În același timp, studiul arată că, după scăderi de până la 20% în câteva săptămâni, principalii indicatori financiari au manifestat o revenire graduală susținută.

Comparând datele din această perioadă cu cele din perioada similară a crizei din 2008-2009, specialiștii apreciază că, deși tensiunile financiare și reacțiile piețelor au fost similare în perioada următoare izbucnirii crizei, revenirea în situația actuală pare a fi mai rapidă și mai constantă.

În primele 100 de zile de pandemie, cele mai mari 50 de companii din România (după cifra de afaceri) au implementat diverse măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Pe lângă măsurile de prevenție și de informare, realizatorii studiului au remarcat solidaritatea socială a firmelor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Comisia Europeană a lansat o hartă interactivă despre condițiile de călătorie în statele membre

Articolul următor

IMM-urile afectate de criză vor putea primi granturi de maximum 250.000 euro în 2020 pentru a face investiții

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share