Investitii Judete Mureș Ultimele stiri

„Administrații eficiente și primari vizionari”. Sânpaul, noul pol industrial al judeţului Mureş

Una dintre cele mai importante zone economice a judeţului Mureş este cea din jurul Aeroportului Transilvania Târgu Mureş. Zeci de companii, mai ales din sectorul industrial, au ales să îşi construiască fabrici în Parcul Industrial şi în localităţile limitrofe. Cel mai bun exemplu este Sânpaul, unde există un avânt investiţional care a transformat comuna într-un exemplu de urmat la nivel naţional.

Comună săracă… comună bogată

Dacă, în urmă cu 20 de ani, comuna Sânpaul era una dintre cele mai sărace unităţi administrative din judeţ, astăzi la nivel bugetar întrece majoritatea comunelor şi chiar unele oraşe.

“În momentul în care am devenit primar al comunei Sânpaul depindeam aproape exclusiv de fonduri guvernamentale. Eram o comună săracă, fără infrastructură sau investiţii, cu probleme sociale deosebite. Din anul 2000 am început o transformare reală a localităţii noastre, bazată pe investiţii publice, în principal pe bani europeni dar şi pe alte surse de finanţare, guvernamentale, judeţene sau locale”, a declarat primarul Simon István. Vorbim aici de asfaltarea majorităţii străzilor comunale, de introducerea de apă şi canalizare, construirea şi reabilitarea de şcoli, grădiniţe, cămine culturale, construirea unui nou sediu al administraţiei locale, terenuri de sport. Un alt proiect important este cel realizat în cadrul Programului Operaţional Resurse Umane (POCU) prin care vor fi finanţate noi mici afaceri locale, se vor specializa zeci de persoane în funcţie de necesităţile de ocupare a forţei de muncă din zonă.

„Primăria comunei Sânpaul, în parteneriat cu Școala Gimnazială Dosa Daniel și Asociația Centrul Comunitar de Resurse Sânpaul-Mureș implementează proiectul care vizează comunități marginalizate prin POCU, cu titlul Măsuri de optimizare a sistemului de intervenție integrată comunitară în comuna Sânpaul, județul Mureș (finanțat prin FSE). În cadrul acestui proiect, în 2019 au fost organizate mai multe sesiuni de formare profesională, a început implementarea programului after school, șansa a doua și educație timpurie, respectiv au fost acordate servicii medicale pentru beneficiar”, a subliniat edilul local.

Administraţia locală din Sânpaul a înţeles că doar prin atragerea de fonduri nerambursabile şi aducerea de investitori privaţi se poate asigura dezvoltarea sănătoasă a comunei.

“Încă din mandatul 2004-2008 am înţeles că doar rezolvarea problemelor de infrastructură, învăţământ, sociale nu este suficientă. Avem nevoie de o zonă economică care să aducă locuri de muncă pentru locuitori dar şi venituri la bugetul local prin taxe şi impozite. Am luat măsuri de sprijinire a investitorilor care au decis să îşi deschidă firme pe raza comunei, au găsit mereu în noi un partener onest şi corect. Astăzi avem zeci de firme care îşi desfăşoară activitatea în Sânpaul care oferă mai multe locuri de muncă decât locuitori activi, iar bugetul local a ajuns la 17 milioane de lei”, mai adăugat edilul local.

Proiect: un nou parc industrial pe raza comunei Sânpaul

Având avantajul poziţionării strategice lângă obiective de infrastructură naţională, Aeroportul Internaţional „Transilvania”, calea ferată şi, mai recent, tronsonul finalizat Ungheni-Iernut, din cadrul Autostrăzii Transilvania, comuna Sânpaul a devenit un magnet pentru investitori.

“În 2019 a fost finalizată și inaugurată investiția UBM Feed România care a construit cea mai mare fabrică de furaje pentru păsări din România în Sânpaul. Investiția româno-maghiară se ridică la 15 milioane de euro. Unitatea de producție este cea mai mare fabrică de furaje independentă cu o capacitate de producție de 30 tone/oră și un flux tehnologic de ultimă generație, fiind una dintre cele mai moderne fabrici din Europa de Est. SC Euro Gas Systems România SRL, unul dintre investitorii din Parcul Industrial Mureș, s-a extins cu încă o hală de producție. Firma SC Oprea Avicom a început construcția unui abator de păsări și a dat start demersurilor pentru realizarea unei unități de producere a energiei din resurse regenerabile”, ne-a explicat Simon István.

Planurile nu se opresc aici. Administraţia locală va finaliza în următoarea perioadă demersurile de creare a unui nou parc industrial pe o suprafaţă de aproximativ 70 ha.

„Primăria comunei Sânpaul a elaborat un Plan Urbanistic Zonal în anul 2018 pentru introducerea în intravilan a unei suprafețe de 68 de ha de teren, cu potențial de a fi transformat într-un parc industrial, iar noile investiții se vor realiza în această zonă. Mai multe companii sunt interesate de realizarea de investiții în această zonă, astfel că sperăm că în decurs de câțiva ani vom avea un nou parc industrial pe teritoriul comunei Sânpaul”, a declarat, în exclusivitate pentru Transilvania Business, primarul Simon István.

Care sunt companiile din Sânpaul

Compania Hirschmann România este cel mai mare investitor din comuna Sânpaul şi unul dintre cei mai importanţi angajatori din judeţul Mureş. Hirschmann deţine pe raza comunei două fabrici de producţie, prima în Parcul Industrial şi cea mai nouă, pe E60, la intrarea în comună dinspre Târgu Mureş. O altă companie importantă este şi SC Euro Gas Systems SRL care deţine două hale de producţie funcţionale şi o a treia în proiectare. AKSD România, specializată în Special Waste Management, şi Vertisa Enviromental România completează investitorii din Sânpaul de pe raza parcului industrial.

Pe teritoriul comunei, în afara Parcului Industrial Mureş, activează o serie de companii româneşti şi străine. M Real Estate şi Elmas, cele două reprezentanţe John Deere, cu birouri și service utilaje agricole, sunt situate pe E60, reprezentând cel mai mare producător mondial din domeniu. Una dintre cele mai noi și mai importante investiţii de pe raza comunei Sânpaul este cea făcută de UBM Fabrica, împreună cu East Grain şi SC Oprea Avicom SRL, unde se produc furaje pentru păsări în noul parc industrial al comunei.

În acelaşi timp SC Oprea Avicom SRL, firma care produce şi comercializează cunoscutul brand Puiul de Crăieşti, va finaliza în 2020 un abator de păsări şi o unitate de producere a energiei din resurse regenerabile, tot în noua zonă industrială a comunei.

Pe lângă investiţiile existente, în comună vin, în continuare, o serie de noi firme importante din diferite domenii. Vorbim aici de Silodep SRL, centru depozitare şi colectare cereale, aflat în construcţie, de Diadrag SRL care se află în proces de obținere a autorizației de construire pentru silozuri, şi de Biogaz, firmă de producere a energiei electrice și termice din biomasă, aflată în proces de obținere a autorizației de construire.

(Articol publicat în ediția print a revistei Transilvania Business, numărul 93 – martie/aprilie 2020)

Related posts

România are azi cea mai ieftină piaţă spot de energie electrică din regiune, pe fondul producţiei mari de energie hidro și eoliană

Papuc Irina

7 monumente, trei din Transilvania, pot fi revitalizate cu finanțare nerambursabilă

Ligia Voro

Engie România, premiată pentru responsabilitate socială

Ligia Voro

Specialiști din 30 de țări dezbat la UVT unul dintre cele mai importante subiecte ale IT-ului și mediului de afaceri, „Big Data”

Stefana Muresan

Îmbuteliatorul de apă minerală Apemin Zizin construieşte o nouă fabrică la Braşov

redactia

Cel mai modern terminal intermodal din Transilvania, la Sebeș. Demersurile continuă

Ligia Voro

EBRD invests €67 million in VGP NV green bonds

Ionut Oprea

KeysFin și Starbyte digitalizează procesul de creditare și înrolarea clienților

Ligia Voro

Piață de peste opt hectare dedicată Centenarului, construită de Primăria Oradea

Stefana Muresan

Un startup din Sibiu vrea să folosească tehnologia blockchain pentru ajuta medicii și pacienții

Papuc Irina

Drum Construct și Paolo Gepa vor reabilita trei clădiri din Sălaj

Nora Dumitrescu

Banca Națională a României a redus dobânda de politică monetară la 1,75%/an

Traian Dan

Arad: Podgoria Miniş-Măderat, promovată turistic printr-un program dedicat sărbătorilor pascale

redactia

Prima Development Group a finalizat 640 de apartamente în 2021, în Oradea și București

Traian Dan

Transilvania, privilegiată la autostrăzi în 2021

Nora Dumitrescu

15 shopping corners Decathlon vor fi deschise în hipermarketurile Auchan în acest an

Nora Dumitrescu

Ministrul Economiei: România discută la Bruxelles despre un pachet de sprijin direct pentru IMM-uri, în valoare de 750 de milioane de euro

Ion Surdu

Piața ambalajelor din România se apropie de 900 de milioane de euro: sub 15% sunt din materiale biodegradabile

Papuc Irina

ACAROM – înmatriculările de autoturisme noi în UE sunt în scădere. În România: -21,9% în primele 3 luni

Ion Surdu

20.000 de euro s-au strâns la Balul Rotary Zalău pentru Casa Memorială “Iuliu Maniu”

redactia

22 de milioane m3 de componente auto expediate din România către uzine ale alianței Renault Nissan Mitsubishi

Ligia Voro

Medicii vor fi scutiți de impozit pe venit

Stefana Muresan

Investitorii germani de la Daimler vor să amenajeze în Sebeș, pe cheltuială proprie, trotuar și pistă de biciclete

Stefana Muresan

Buget de 13 miliarde de lei pentru transporturi, din care 8 miliarde pentru investiții

redactia

Leave a Comment