Investitii Judete Mureș Ultimele stiri

„Administrații eficiente și primari vizionari”. Sânpaul, noul pol industrial al judeţului Mureş

Una dintre cele mai importante zone economice a judeţului Mureş este cea din jurul Aeroportului Transilvania Târgu Mureş. Zeci de companii, mai ales din sectorul industrial, au ales să îşi construiască fabrici în Parcul Industrial şi în localităţile limitrofe. Cel mai bun exemplu este Sânpaul, unde există un avânt investiţional care a transformat comuna într-un exemplu de urmat la nivel naţional.

Comună săracă… comună bogată

Dacă, în urmă cu 20 de ani, comuna Sânpaul era una dintre cele mai sărace unităţi administrative din judeţ, astăzi la nivel bugetar întrece majoritatea comunelor şi chiar unele oraşe.

“În momentul în care am devenit primar al comunei Sânpaul depindeam aproape exclusiv de fonduri guvernamentale. Eram o comună săracă, fără infrastructură sau investiţii, cu probleme sociale deosebite. Din anul 2000 am început o transformare reală a localităţii noastre, bazată pe investiţii publice, în principal pe bani europeni dar şi pe alte surse de finanţare, guvernamentale, judeţene sau locale”, a declarat primarul Simon István. Vorbim aici de asfaltarea majorităţii străzilor comunale, de introducerea de apă şi canalizare, construirea şi reabilitarea de şcoli, grădiniţe, cămine culturale, construirea unui nou sediu al administraţiei locale, terenuri de sport. Un alt proiect important este cel realizat în cadrul Programului Operaţional Resurse Umane (POCU) prin care vor fi finanţate noi mici afaceri locale, se vor specializa zeci de persoane în funcţie de necesităţile de ocupare a forţei de muncă din zonă.

„Primăria comunei Sânpaul, în parteneriat cu Școala Gimnazială Dosa Daniel și Asociația Centrul Comunitar de Resurse Sânpaul-Mureș implementează proiectul care vizează comunități marginalizate prin POCU, cu titlul Măsuri de optimizare a sistemului de intervenție integrată comunitară în comuna Sânpaul, județul Mureș (finanțat prin FSE). În cadrul acestui proiect, în 2019 au fost organizate mai multe sesiuni de formare profesională, a început implementarea programului after school, șansa a doua și educație timpurie, respectiv au fost acordate servicii medicale pentru beneficiar”, a subliniat edilul local.

Administraţia locală din Sânpaul a înţeles că doar prin atragerea de fonduri nerambursabile şi aducerea de investitori privaţi se poate asigura dezvoltarea sănătoasă a comunei.

“Încă din mandatul 2004-2008 am înţeles că doar rezolvarea problemelor de infrastructură, învăţământ, sociale nu este suficientă. Avem nevoie de o zonă economică care să aducă locuri de muncă pentru locuitori dar şi venituri la bugetul local prin taxe şi impozite. Am luat măsuri de sprijinire a investitorilor care au decis să îşi deschidă firme pe raza comunei, au găsit mereu în noi un partener onest şi corect. Astăzi avem zeci de firme care îşi desfăşoară activitatea în Sânpaul care oferă mai multe locuri de muncă decât locuitori activi, iar bugetul local a ajuns la 17 milioane de lei”, mai adăugat edilul local.

Proiect: un nou parc industrial pe raza comunei Sânpaul

Având avantajul poziţionării strategice lângă obiective de infrastructură naţională, Aeroportul Internaţional „Transilvania”, calea ferată şi, mai recent, tronsonul finalizat Ungheni-Iernut, din cadrul Autostrăzii Transilvania, comuna Sânpaul a devenit un magnet pentru investitori.

“În 2019 a fost finalizată și inaugurată investiția UBM Feed România care a construit cea mai mare fabrică de furaje pentru păsări din România în Sânpaul. Investiția româno-maghiară se ridică la 15 milioane de euro. Unitatea de producție este cea mai mare fabrică de furaje independentă cu o capacitate de producție de 30 tone/oră și un flux tehnologic de ultimă generație, fiind una dintre cele mai moderne fabrici din Europa de Est. SC Euro Gas Systems România SRL, unul dintre investitorii din Parcul Industrial Mureș, s-a extins cu încă o hală de producție. Firma SC Oprea Avicom a început construcția unui abator de păsări și a dat start demersurilor pentru realizarea unei unități de producere a energiei din resurse regenerabile”, ne-a explicat Simon István.

Planurile nu se opresc aici. Administraţia locală va finaliza în următoarea perioadă demersurile de creare a unui nou parc industrial pe o suprafaţă de aproximativ 70 ha.

„Primăria comunei Sânpaul a elaborat un Plan Urbanistic Zonal în anul 2018 pentru introducerea în intravilan a unei suprafețe de 68 de ha de teren, cu potențial de a fi transformat într-un parc industrial, iar noile investiții se vor realiza în această zonă. Mai multe companii sunt interesate de realizarea de investiții în această zonă, astfel că sperăm că în decurs de câțiva ani vom avea un nou parc industrial pe teritoriul comunei Sânpaul”, a declarat, în exclusivitate pentru Transilvania Business, primarul Simon István.

Care sunt companiile din Sânpaul

Compania Hirschmann România este cel mai mare investitor din comuna Sânpaul şi unul dintre cei mai importanţi angajatori din judeţul Mureş. Hirschmann deţine pe raza comunei două fabrici de producţie, prima în Parcul Industrial şi cea mai nouă, pe E60, la intrarea în comună dinspre Târgu Mureş. O altă companie importantă este şi SC Euro Gas Systems SRL care deţine două hale de producţie funcţionale şi o a treia în proiectare. AKSD România, specializată în Special Waste Management, şi Vertisa Enviromental România completează investitorii din Sânpaul de pe raza parcului industrial.

Pe teritoriul comunei, în afara Parcului Industrial Mureş, activează o serie de companii româneşti şi străine. M Real Estate şi Elmas, cele două reprezentanţe John Deere, cu birouri și service utilaje agricole, sunt situate pe E60, reprezentând cel mai mare producător mondial din domeniu. Una dintre cele mai noi și mai importante investiţii de pe raza comunei Sânpaul este cea făcută de UBM Fabrica, împreună cu East Grain şi SC Oprea Avicom SRL, unde se produc furaje pentru păsări în noul parc industrial al comunei.

În acelaşi timp SC Oprea Avicom SRL, firma care produce şi comercializează cunoscutul brand Puiul de Crăieşti, va finaliza în 2020 un abator de păsări şi o unitate de producere a energiei din resurse regenerabile, tot în noua zonă industrială a comunei.

Pe lângă investiţiile existente, în comună vin, în continuare, o serie de noi firme importante din diferite domenii. Vorbim aici de Silodep SRL, centru depozitare şi colectare cereale, aflat în construcţie, de Diadrag SRL care se află în proces de obținere a autorizației de construire pentru silozuri, şi de Biogaz, firmă de producere a energiei electrice și termice din biomasă, aflată în proces de obținere a autorizației de construire.

(Articol publicat în ediția print a revistei Transilvania Business, numărul 93 – martie/aprilie 2020)

Related posts

2,4 milioane de euro pentru calea ferată Predeal-Brașov

Stefana Muresan

Turkish Airlines Open 2017, jucat pe terenul Carya Golf Club pentru al doilea an consecutiv, câştigat de Justin Rose

Raluca Ursu

Continuă înscrierile la FOREN 2020

Ligia Voro

”Pita de Sântimbru”, prima pâine ecologică din România

Stefana Muresan

Castrul de la Porolissum va fi mai atractiv pentru turiști

Nora Dumitrescu

Fitch a confirmat ratingurile pentru creditele pe termen lung ale municipiului Oradea

Stefana Muresan

Oradea atrage o nouă investiție în producție, cea mai mare din ultimii 5 ani. Sogefi Suspensions vine cu 50 mil. euro

redactia

O nouă centură ocolitoare la Cluj, în conurbația Turda – Câmpia

Nora Dumitrescu

Compania Coralia Com din Sighi­şoa­ra, afaceri de 7,5 mil. euro cu o reţea de opt magazine şi activităţi de distribuţie

redactia

Antreprenoriatul, tehnologia și inovarea socială, în dezbatere la UVT

redactia

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA activează al treilea laborator pentru prelucrarea testelor pentru COVID-19

Nicolae Pop

ANPP solicită Guvernului să extindă valabilitatea preţurilor pentru 71 de medicamente care riscă să dispară de pe piaţă din 2 noiembrie

Papuc Irina

Banca Transilvania are la dispoziție 3,4 miliarde pentru programul IMM Invest

Nora Dumitrescu

Au fost desemnate start-up-urile participante la Internet & Mobile World 2018

Stefana Muresan

Intervenţii în premieră la Spitalul Alba Iulia. Pacienţi cu AVC ischemic acut trataţi prin tromboliză intravenoasă

Stefana Muresan

Trei ofertanți pentru Autostrada Transilvania – Sălaj

Nora Dumitrescu

TAROM conectează Sibiul de București

Stefana Muresan

O școală din Oradea dotată smart de Junior Achievement și Telekom Romania

Traian Dan

„Digitalizarea României începe să se descentralizeze”. Prima discuție despre crearea centrelor de inovare digitală

Ion Surdu

AAGES, contract cu unul dintre principalii producători de componente auto din lume

Stefana Muresan

Unde se cazează turiștii: 13,3 milioane de persoane au vizitat România în 2019, iar majoritatea preferă hotelurile

Papuc Irina

Secțiunea de autostradă Sebeș-Turda are finanțare: 272 mil. de euro din fondul european de dezvoltare regională

Stefana Muresan

„Ambulanța pentru monumente”, printre câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu: „O inițiativă puternică ce poate fi adaptată pentru alte țări din Europa”

Ion Surdu

Trafic restricționat astăzi pe Autostrada A1, până la ora 16.00

Papuc Irina

Leave a Comment