Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul va avea platformă de elicoptere SMURD lângă complexul Hasdeu

Prima platformă destinată elicopterelor care transportă la Cluj pacienți aflați în stare gravă este programată în zona complexului studențesc Hasdeu.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a inițiat un proiect de hotărâre privind emiterea acordului forului administrativ județean în vederea amenajării, pe un teren aflat în domeniul public al județului, a acestei platforme.

Terenul vizat pentru amenajarea platformei de aterizare-decolare a elicopterelor Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) este situat pe str. Victor Babeș. În zonă CJ va edifica viitorul Centru Integrat de Transplant, acordul urmând a fi valabil până la demararea efectivă a investiției.

„Asigurând elicopterelor SMURD posibilitatea să aterizeze în zona centrală a orașului, în imediata proximitate a marilor spitale, scurtăm semnificativ timpul de transfer al pacienților aflați în stare critică și pentru care fiecare minut contează”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

În prezent, locul de aterizare a elicopterelor SMURD pentru pacienții care au nevoie urgentă de transfer aerian către Spitalul Clinic Județean de Urgență sau Spitalul de Urgență pentru Copii este Aeroportul Internațional Avram Iancu, obiectiv situat la 9 km de aceste unități medicale.

Din acest motiv, pentru a efectua transferul pacientului este necesară folosirea unei alte resurse medicale, terestră, fapt ce prelungește semnificativ timpul de transfer, în funcție de trafic.

La acest interval se adaugă timpii suplimentari alocați preluării şi predării pacientului, motiv pentru care în unele cazuri se ajunge la o întârziere de peste o oră, fapt ce pune în pericol salvarea vieții pacientului aflat în stare critică și împiedică intervențiile la alte cazuri urgente.

Pe amplasamentul vizat există o suprafață care se pretează acestei activități și o cale de acces din strada B. P. Hasdeu care cu o minimă amenajare poate fi utilizată în scopul dorit. Demersul de creare a platformei a presupus consultări cu toți factorii implicați, în special cu conducerea punctului de operare aeromedical din Jibou și cu managerii unităților sanitare clujene”, conform executivului județean.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

„Ruta bisericilor de lemn din Bihor”, recunoscută de Ministerul Economiei

Articolul următor

Investiție Dito Group, de 5,2 milioane de euro, în Parcul Industrial Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Startup Europe Week Brașov 2024

Startup Europe Week este o inițiativă a Comisiei Europene de animare a afacerilor prin organizarea simultană a unor…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share