Comunitate Ultimele stiri

România trimisă în fața Curții de Justiție. România este singurul stat membru care nu a comunicat încă măsurile de transpunere a directivei UE privind mărcile în legislația națională

   Joi, 2 iulie, Comisia a decis să trimită România în fața Curții de Justiție, solicitând sancțiuni financiare, ca urmare a faptului că nu a comunicat măsurile de transpunere în legislația națională a Directivei privind mărcile (Directiva (UE) 2015/2436). România este singurul stat membru care nu a comunicat încă măsurile de transpunere a directivei.
   Statele membre au fost obligate să transpună directiva în legislația națională până la 14 ianuarie 2019. României i s-a transmis un aviz motivat, iar aceasta a avut la dispoziție un termen pentru a răspunde. Totuși, în pofida faptului că i s-a acordat o prelungire a termenului de răspuns la avizul motivat, România nu a comunicat măsurile de transpunere. Prin urmare, Comisia a decis să sesizeze Curtea de Justiție a UE cu privire la acest caz.
Directiva privind mărcile constituie un pas important în modernizarea și armonizarea în continuare a legislației UE privind mărcile. Aceasta aduce o serie de modificări semnificative, inclusiv o definiție revizuită a mărcii, adaptată la era digitală; noi motive care împiedică înregistrarea mărcilor; noi norme privind mărfurile contrafăcute în tranzit, precum și noi dispoziții de armonizare a procedurilor privind mărcile în toate statele membre ale UE.
Directiva privind mărcile a actualizat și a simplificat cadrul juridic al Uniunii în materie de mărci. Aceasta a introdus o serie de modificări semnificative în ceea ce privește dreptul material al mărcilor UE, cum ar fi: o nouă definiție a mărcii, adaptată la era digitală; noi motive de respingere a cererilor de înregistrare și noi norme privind mărfurile contrafăcute în tranzit. Directiva a introdus, de asemenea, dispoziții procedurale pentru armonizarea procedurilor privind mărcile în toate statele membre ale UE, luând ca reper sistemul mărcilor UE.
Etapele procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor
Comisia identifică posibilele încălcări ale legislației UE pe baza propriilor anchete sau în urma plângerilor formulate de cetățeni, întreprinderi și alte părți interesate.
Procedura formală
Dacă statul membru în cauză nu comunică măsurile prin care transpune integral dispozițiile directivelor sau dacă nu ia măsuri pentru a înlătura suspiciunea că a fost încălcată legislația UE, Comisia poate iniția o procedură formală de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. Procedura urmează o serie de etape prevăzute în tratatele UE, fiecare dintre ele încheindu-se cu o decizie oficială:
Comisia trimite o scrisoare de punere în întârziere, solicitând informații suplimentare de la țara în cauză. Aceasta din urmă trebuie să trimită un răspuns detaliat într-un anumit termen, de obicei de 2 luni.
Dacă ajunge la concluzia că țara nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în baza legislației UE, Comisia poate trimite un aviz motivat – o solicitare oficială de a se conforma legislației UE. Avizul conține motivele pentru care Comisia consideră că țara respectivă încalcă legislația UE, precum și solicitarea ca statul membru să informeze Comisia, de obicei în termen de 2 luni, cu privire la măsurile luate.
Dacă statul membru continuă să nu se conformeze, Comisia poate decide să înainteze cazul Curții de Justiție. Majoritatea cazurilor sunt soluționate înainte de a fi aduse în fața Curții.
Dacă statul membru nu comunică la timp măsurile de transpunere a dispozițiilor directivei, Comisia poate solicita Curții să aplice sancțiuni.
Dacă hotărârea Curții stabilește că statul a încălcat legislația UE, autoritățile naționale trebuie să ia măsuri pentru a se conforma hotărârii Curții.
Nerespectarea unei hotărâri pronunțate de Curtea de Justiție
Dacă, în ciuda hotărârii Curții, statul membru tot nu remediază situația, Comisia poate retrimite cazul la Curtea de Justiție.
Sancțiuni financiare
La a doua trimitere a cazului la Curtea de Justiție, Comisia propune Curții să impună sancțiuni financiare, sub forma unei sume forfetare și/sau a unei plăți zilnice.
Sancțiunile sunt calculate ținând seama de:
importanța normelor încălcate și impactul încălcării asupra intereselor generale și private
perioada în care nu a fost aplicată legislația UE
capacitatea țării de a plăti (amenzile trebuie să aibă un efect disuasiv)
Suma propusă de Comisie poate fi modificată de către Curte în hotărârea sa.

Related posts

Sondaj: Românii se așteaptă să cheltuie mai puțin în acest an pentru sărbătorile de iarnă, iar 32% vor face cumpărăturile online

Ion Surdu

Consiliul Investitorilor Străini: Sănătatea economiei este oglinda deciziilor publice

Stefana Muresan

Ritm susţinut de lucru pe lotul Iernut-Chețani (17,9 km), parte din Autostrada A3 între Câmpia Turzii și Târgu Mureș

Stefana Muresan

Afacerile Wetterbest, creștere de 45%

Ligia Voro

Cum arată noul sediu al Groupe Renault Romania

Ligia Voro

Arad: 54 tramvaie noi, până în anul 2024

Stefana Muresan

ICE WINE made by Jidvei – Prima recoltă de struguri pentru ”Vinul de gheață”, după șapte ani de așteptări

redactia

Treceri de pietoni 3D, amenajate în centrul Zalăului

Nora Dumitrescu

Grupul TeraPlast estimează creșteri de 15% la cifra de afaceri și de 32% la profitabilitate

Papuc Irina

Banca Transilvania face o nouă achiziție în Republica Moldova: o companie specializată pe finanțarea microîntreprinderilor

Papuc Irina

Grupul german ZF Friedrichshafen preia și centrul de cercetare-dezvoltare al BeeSpeed din Timișoara

redactia

Consorțiul Universitaria și BCR, primul think tank universitar pentru leadership şi politici publice

Stefana Muresan

Obiectivul BNR: păstrarea stabilităţii recâștigate și asigurarea lichidităţii

Traian Dan

Copiii se vor plimba la Oradea cu Tramvaiul de Epocă și Autobuzul Cabrio

Traian Dan

Cluj Business Campus: pregătiri pentru întoarcerea companiilor la birou

redactia

Rezerve internaţionale în scădere la Banca Naţională a României

Traian Dan

S-au finalizat lucrările la clădirea ambulatoriului Spitalului Militar Oradea

Traian Dan

„Digitalizarea României începe să se descentralizeze”. Prima discuție despre crearea centrelor de inovare digitală

Ion Surdu

S-a dat startul la vacanță de pe Aeroportul Oradea

Traian Dan

Festivitate aniversară la USAMV Cluj-Napoca, o jumătate de secol de viață pentru Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii

Stefana Muresan

Astaldi, undă verde pentru construirea a opt kilometri din Autostrada Transilvania (Lot 2 Iernut – Chețani)

Stefana Muresan

La OCPI Bihor se pot studia din nou cărțile funciare vechi: taxa 10 lei/15 minute

Traian Dan

Deva, 27 de proiecte pe fonduri europene depuse la Agenția de Dezvoltare Regională Vest

redactia

Autostrada Iernut – Chețani, aproape de finalizare

Nora Dumitrescu

Leave a Comment