Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

[Enjoy Transylvania!] Primele băi sărate din Sovata

Localitatea Sovata, una dintre cele mai renumite staţiuni balneoclimaterice din România, este situată în zona nord-estică a bazinului Transilvaniei, în extremitatea estică a judeţului Mureş, la o distanţă de 60 km de reşedinţa de judeţ, municipiul Târgu-Mureș.

Sovata are un potenţial balnear și terapeutic recunoscut în ţară si în afara hotarelor ţării, reprezintă unul din elementele principale care recomandă judeţul Mures ca destinaţie turistică.

Apele izvoarelor şi lacurilor sărate erau folosite pentru băi încă din vremurile premergătoare secolului al XVIII–lea.

Pe area unde este situat în prezent Lacul Ursu, în primăvara anului 1875 se afla doar o pășune, prin care curgeau două părăiașe. În mijlocul pășunii se afla o dolină, în care se aduna apa pârâurilor Toplița și Auriu, care au săpat goluri în subteran, și cu timpul au umplut acest gol formând actualul lac, cu forma unei piei de urs.

Apa dizolvă în continuare sarea din masivul de sare, astfel salinitatea Lacului Ursu prezintă o variaţie mare în funcţie de adâncime: 0-2 m până la 100 g/l, de la 2 m până la fundul apei 220-300 g/l. Apa dulce a pârâurilor Auriu şi Topliţa, având densitatea specifică mai redusă decât apa sărată, se menţine la suprafaţă şi acţionează ca izolator termic: permite penetrarea radiaţiilor solare care încălzesc straturile de apă sărată din interior, dar totodată previne pierderea căldurii acumulate, acest fenomen este cunoscut sub denumirea de heliotermie.

Lacul Ursu Este cel mai mare lac sărat heliotermic din Europa, cu o suprafaţă de 40.235 mp, şi o adâncime maximă de 18-19 m.

În anul 1884 Sovata este autorizat oficial ca staţiune balneară.

Încă în anii 1900 au fost construite baze de tratament (reumatologice şi ginecologice) lângă Lacul Ursu şi Lacul Negru, staţiunea a beneficiat de dotări investiţionale majore, în anii 1970 fiind construite 5 hoteluri şi o nouă bază de tratament.

Perioada de după anul 2000 se caracterizează prin solicitări masive de construire de cabane şi case de vacanţă, dezvoltându-se în mod spontan microzone cu case de vacanţă sau dotări turistice de capacitate mică şi medie aparţinând preponderent sectorului privat.

Anul 2006 a marcat începutul unor investiţii majore în infrastructură: reabilitarea drumurilor urbane ale staţiunii şi a aleilor din jurul lacurilor sărate, reabilitarea şi extinderea rețelei de apă şi canalizare.

(Din ediția specială TB 86 – „ENJOY TRANSYLVANIA!” – mai/iunie 2019)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

În 2021, recensământul populației și locuințelor se va face online

Articolul următor

Floreștiul și-a primenit căile de acces către Cluj-Napoca

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share