Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Parkingul de la aeroportul din Cluj va costa 13 milioane de euro

Proiectul Park and Ride, una dintre cele mai importante investiții ale Consiliului Județean (CJ) Cluj în domeniul decongestionării traficului și a stimulării mobilității urbane, va fi finanțat din bugetul instituției printr-o alocare multianuală.

Consilierii județeni au aprobat modalitatea de finanțare a obiectivului și indicatorii tehnico-economici ai investiției care va fi localizată pe str. Traian Vuia, în vecinătatea Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj (AIAIC).

CJ va aloca un buget total, multianual, de 62 de milioane de lei, cu taxa pe valoarea adăugată inclusă. Minimum două milioane de lei vor fi alocați în cursul acestui an, iar minimum 25 de milioane în 2021, diferența fiind repartizată în 2022, când obiectivul urmează să fie gata.

Vor fi amenajate un sens giratoriu de mare viteză cu turbo-girație, un acces rutier rapid din drumul național prin bandă de decelerare, autogara ce va adăposti spații de așteptare acoperite, zone de servicii publice, copertine acoperite pentru autobuze, parcare cu 860 de locuri.

Vor fi opt peroane pentru autobuze, o stație de transport pentru transfer rapid, trotuare pietonale, stație de bike sharing, piste pentru biciclete, stații de încărcare pentru autoturisme electrice, locuri dedicate în exterior pentru car sharing, semnalizări orizontale și verticale pe întreg tronsonul, spații verzi perimetrale.

“Prin implementarea acestei investiții CJ Cluj dorește să sprijine politica de descurajare a transportului cu autoturismul personal şi orientarea către moduri sustenabile de deplasare – transport public, mersul cu bicicletă, mersul pe jos.

Utilizarea parcării de mari dimensiuni de către cetățenii care ajung în zona metropolitană va determina o scădere a numărului de deplasări în zona centrală cu autoturismul şi folosirea a  transportului public. Se preconizează ca interconectarea acestor facilități să reducă traficul în întreaga zona estică a municipiului, în special pe ruta str. Aurel Vlaicu – Piața Mărăști.

Pe lângă avantajele evidente legate de decongestionarea traficului, Park & Ride va determina o scădere a presiunii pe locurile de parcare existente în municipiu, o reducere a emisiilor de dioxid de carbon şi a celorlalte emisii poluante generate de traficul rutier”, susține inițiatorul proiectului, vicepreședintele Marius Mînzat.

Prin intermediul acestei noi facilități, instituția se aliniază unei bune practici europene, parcările de acest fel funcționând cu succes în numeroase oraşe de pe continent. Situate la intrările principale, acestea le permit șoferilor din alte localități să îşi parcheze autovehiculele personale și să folosească transportul în comun pentru a ajunge în zona centrală.

Total
7
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ADNBA: Looking ahead to a new exciting chapter of growth

Articolul următor

[Enjoy Transylvania!] The Palace of Culture - A masterpiece of the Transylvanian Secession style. Over 100 years of art and culture

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
7
Share