Mureș Sanatate

Îngrijire net superioară a pacientului cu AVC la Spitalul de Urgență Târgu Mureș

Înființarea Unității de Accident Vascular Cerebral Acut (UAVCA) în cadrul Secției Clinice Neurologie 1 a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș va însemna acordarea unei îngrijiri net superioare pacienților cu AVC, dar și un acces mai rapid și mai facil la investigații și reevaluări.

Secția Clinică Neurologie 1 funcționează cu un număr de 70 de paturi. Aici s-a înființat un compartiment cu 19 paturi pentru tratamentul pacienților acuți cu accident vascular cerebral ischemic, accident vascular cerebral hemoragic. În cursul anului trecut au avut loc renovări la nivelul Secției Clinice Neurologie 1, și s-a dotat Unitatea de Accident Vascular Cerebral Acut cu oxigen aspirație, injectomate, paturi profesionale, mobilier nou etc., iar în primăvara acestui an a fost primit avizul de funcționare de la Ministerul Sănătății. Compartimentul are aparatura lui, este dotat cu un aparat ECO Doppler achiziționat de spital anul trecut, cu un soft dedicat pentru arterele gâtului și pentru detectarea arterelor prin metode trans craniene. În fiecare an, aici sunt internați peste 1500 de astfel de pacienți. ”În funcție de gravitate sunt internați prima dată în cadrul compartimentului, apoi urmează să fie mutați într-un salon obișnuit. (…) Acest compartiment are o normare diferită de restul secției, se va mai angaja încă un medic, iar normativul prevede o asistentă la patru paturi, o infirmieră la șase paturi, un kinetoterapeut, un logoped și un psiholog dedicați pentru compartimentul respectiv”, a precizat Prof. Dr. Rodica Bălașa, șeful Clinicii Neurologie 1.

Îngrijirea pacienților cu AVC, deloc ușoară

Prin înființarea acestui Compartiment, îngrijirea pacienților cu AVC va fi una net superioară, va exista un acces mai facil la investigații și reevaluări. ”Acești bolnavi sunt paralizați, unii sunt în comă, ei trebuie întorși, tapotați, făcută gimnastică pasivă, care poate va face și gimnastivă activă pentru a-i recupera cât mai repede. Acest lucru înseamnă că trebuie muncit foarte mult cu ei, trebuie mobilizați din a doua zi.

Va fi un acces mai facil la investigații, la reevaluări. Unii necesită reevaluări din trei în trei ore sau bolnavii trombolizați noi îi reevaluăm în prima zi din oră în oră. Avem pacienți obezi-ei ajung cu accident vascular pentru că au boli cardiace, renale, pulmonare, sunt pacienți foarte complecși, cu o patologie care necesită o îngrijire multidisciplinară și o urmărire foarte atentă având în vedere că ei se pot agrava foarte rapid. Se administrează substanțe care necesită uneori injectomat, se numără picăturile, este nevoie de o atenție sporită pentru ei”, a adăugat Prof. Dr. Rodica Bălașa.

AVC-ul apare la vârste tot mai tinere

În cadrul Compartimentului, media de spitalizare este de 15 zile, iar procentul de mortalitate este sub 10%. ”Noi încercăm să le dobândim o independență funcțională cât mai mare, să le reducem handicapul neurologic cât mai mult și acest lucru necesită multă muncă cu bolnavul. Unii sunt atât de grav încât riscăm să-i pierdem și, dacă le salvăm viața, încercăm să-i redăm cât se poate de independenți familiei, societății”, a mai spus șeful Clinicii Neurologie 1 a SCJU Târgu Mureș.

Deși AVC-ul este, de regulă, apanajul vârstei mai înaintate, el apare în ultima perioadă și la vârste tot mai tinere. Cel mai tânăr pacient internat și tratat la Clinica de Neurologie 1 avea 21 de ani.

La apariția AVC-ului conduc o serie de factori, stresul fiind unul dintre factorii de risc. ”Stresul face să ne crească tensiunea, frecvența cardiacă care secundar afectează creierul. De fapt, AVC, după cum îi spune numele, înseamnă că dintr-o anumită cauză se modifică circulația cerebrală și cea mai frecventă cauză este tumoarea, bolile cardiace, hipertensiunea dar și diabetul, bolile hepatice, sedentarismul, fumatul excesiv, consumul excesiv de alcool, vârsta în sine este un factor de risc. Ceea ce este foarte important este că există și aici o predispoziție genetică, dacă cineva a avut în familie un membru care a suferit un accident vascular trebuie să-și controleze și mai bine factorii de risc”, a mai spus Prof. Dr. Rodica Bălașa.

În cadrul Secției Clinice Neurologie 1 sunt internați pacienți referiți de la nivel regional și chiar național, fiind renumită pentru experiența pe care o are personalul medical în diagnosticarea și tratamentul diferitelor afecțiuni neurologice. ”Primează accidentul vascular cerebral și frecvența acestei afecțiuni a crescut la nivel național, iar noi resimțim acest lucru în funcție de numărul de pacienți internați. Dar avem cazuri de bolnavi cu scleroză multiplă, cu polineuropatii, cu poliradiculoneuropatii și, din păcate, bolnavi la care diagnosticăm neoplazii. Patologia neoplazică este un flagel în creștere și la vârste din ce în ce mai tinere”, a conchis șeful Clinicii Neurologie 1.

de Arina TOTH

(Articol publicat în ediția print TB 87 – iunie/iulie 2019)

Related posts

Video – conferință Shanghai – Oradea – Satu Mare – Arad pe tema Covid – 19

Traian Dan

Laboratorul de prăjituri, componenta dulce Pansab Reghin

Ligia Voro

Compania de Investiții a reabilitat un pavilion de infecțioase în Sălaj

Nora Dumitrescu

Investiţiile din mediul rural, periclitate de o Ordonanţă de Urgenţă?!?

Stefana Muresan

Domeniul medical şi social din Timişoara primesc zeci de milioane de lei din POIM, pentru dotare

Robert Bloancă

Sorin Paveliu: „România trebuie să aplice strategia de dublă testare”

Papuc Irina

MIRA Rehab, aplicația ce transformă exercițiile de kinetoterapie într-o joacă

Stefana Muresan

Raport SVN: Piața rezidențială din Transilvania doboră noi recorduri

Traian Dan

Cluj: Cazare gratuită pentru părinții copiilor internați la Oncologie

Stefana Muresan

Hyalcor dezvoltă un program de cercetare-proiectare în combaterea infecțiilor nosocomiale

Ligia Voro

S-au finalizat lucrările la clădirea ambulatoriului Spitalului Militar Oradea

Traian Dan

[Enjoy Transylvania!] Noble Castles, the Architectural Jewels of Yore

Transilvania Business

Iustin Moldovan, două decenii în slujba Romvac Co

Stefana Muresan

Medicii români întorși din Italia au adus cinci ventilatoare pulmonare donate de Papa Francisc Spitalului din Suceava

Traian Dan

Municipiul Oradea, exemplu de bune practici în lupta cu Covid – 19

Traian Dan

Antibiotice Iași donează 250.000 de lei Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”

Ion Surdu

Sorin Lazăr, CEO Compania Aquaserv – îmblânzitorul de cifre

Ligia Voro

FOTO: Cea mai mare fabrică de nutrețuri din România la Sânpaul, după 15,6 mil. euro investiți

Ligia Voro

Rețeaua de sănătate Regina Maria amână plata abonamentelor medicale pentru IMM-uri cu 2 luni

Ion Surdu

Soluție pentru videoconferințe implementată la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj

Ligia Voro

Autostrada Târgu-Mureș – Borș, noi tronsoane în licitație

Stefana Muresan

Cum avansează lucrările pe lotul de 17,9 km, între Câmpia Turzii și Târgu Mureș

Stefana Muresan

Comisia Europeană lansează o platformă destinată bolilor rare

Stefana Muresan

Asociația OncoHelp lansează un nou proiect destinat dezvoltării Laboratorului de Radioterapie din cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp

Nicolae Pop

Leave a Comment