Bihor Infrastructura Investitii Sălaj Slider Transport Ultimele stiri

Întâlnire de lucru româno-maghiară cu privire la interconecatrea M4 cu A3

La Prefectura Bihor a avut loc luni, 6 iulie 2020, reuniunea bilaterală în domeniul infrastructurii rutiere dintre România și Ungaria. În cadrul ședinței grupului de lucru româno-ungar pentru conectarea autostrăzilor s-au discutat proiectele de infrastructură de la granița româno-maghiară. Ulterior a avut loc o inspecție în teren, la noul punct de trecere al frontierei din Nagykereki.

Din delegația maghiară, condusă de șeful Departamentului de Dezvoltare a Infrastructurii Rutiere din cadrul Ministerului Inovației și Tehnologiei, Zsolt Thoroczkay, au făcut parte reprezentanți ai autorităților naționale și regionale, precum și ai autorităților rutiere și companiilor de resort din Ungaria. Delegația din partea română a fost condusă de directorul general adjunct al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Barbier Ovidiu Marian, care a fost însoțit de omologii români ai delegației maghiare.

Grupul de lucru a vizitat noul punct de frontieră

Ședința de lucru a demarat cu prezentarea stadiului de implementare al sectorului 3C3 din Autostrada A3 (Autostrada Transilvania, București-Borș), care este finalizat în proporție de 99%, în avans cu o lună față de termenul estimat și urmează să fie predată în următoarele două săptămâni.

Reprezentanții CNAIR au menționat că în ultima lună au fost încheiate încă două contracte pentru două sectoare din A3, respectiv Biharia – Chiribiș și Poarta Sălajului – Zimbor. De asemenea, alți 45 de kilometri de autostradă sunt în stadiu avansat al procedurii de achiziție publică și pentru încă 50 de kilometri vor fi demarate procedurile de licitație până la finalul lunii iulie. Reprezentanții CNAIR au declarat că se urmărește ca întreg aliniamentul Autostrăzii Transilvania, finanțat din fonduri europene, să se afle în execuție în anul 2021.

Partea maghiară a prezentat stadiul lucrărilor pe sectorul Autostrăzii M4 Budapesta-Nagykereki, care se conectează cu Autostrada A3 la granița cu România, precizând că pentru sectorul respectiv a fost demarată procedura de predare.

Discuțiile au continuat cu chestiuni privind funcționalitatea punctului de trecere al frontierei la interconectarea autostrăzilor A3 și M4, care a fost stabilit între localitățile Borș și Nagykereki. S-a menționat că punctul de trecere va beneficia de dotări moderne și că în acest moment se lucrează la baza contractuală a acordului bilateral de deschidere a noului punct de trecere al frontierei între România și Ungaria. Delegația română a anunțat intenția de a depune o solicitare oficială către autoritățile maghiare privind comercializarea de vignete la punctul de trecere al frontierei din Nagykereki. Partea română a solicitat, de asemenea, ca punctele de trecere ale frontierei Borș și Nagykereki să funcționeze simultan, până la finalizarea bretelei care va lega Autostrada A3 de Centura Ocolitoare Oradea, pentru a nu crea aglomerări în trafic.

Întâlnirea a continuat cu prezentarea stadiului implementării Drumului Expres Satu Mare – Oar (Csenger), finanțat din fonduri europene, pentru care urmează să fie semnat contractul de elaborare a studiului de fezabilitate si proiect tehnic.

Următorul punct a adus în discuție prezentarea succintă a implementării Drumului Express M49 din Ungaria și care se va conecta cu Autostrada A3 în județul Sălaj, partea maghiară anunțând că a fost stabilită o întâlnire dedicată acestui proiect.

Finalul ședinței a fost marcat de intervenția prefectului Dumitru Țiplea referitoare la un termen estimativ de deschidere a punctului de frontieră, respectiv inaugurare a proiectului. Cele două părți au menționat că din punct de vedere tehnic lucrările sunt în stadiu precursor recepției, iar în perioada următoare se vor efectua demersuri la nivel guvernamental în vederea completării tratatelor bilaterale cu privire la punctele de trecere ale frontierei.

Delegația maghiară a propus ca următoarea întâlnire a grupului de lucru să aibă loc în Ungaria, în luna octombrie, sub rezerva posibilității decalării acesteia în funcție de evoluția pandemiei.

Related posts

Drumuri Bihor și Drumuri Orășenești Oradea, lucrări de întreținere rutieră de peste 19 milioane de euro

redactia

Un grup de antreprenori români a investit peste 300.000 de euro într-o reţea de 60 de magazine agricole

redactia

SMARTREE Workforce Index: 2017 a adus o creștere de 12% a numărului de angajări și de 11% a bonusurilor medii acordate în mediul privat

Stefana Muresan

Diana Elena Iliescu, noul director general al Patria Bank

Ligia Voro

Proiecte de peste 9 miliarde de euro contractate de Ministerul Transporturilor prin POIM. Autostrada Sibiu-Pitești, în curs de evaluare

Papuc Irina

170.200 de femei din Regiunea Centru beneficiare ale unui proiect privind prevenția cancerului de col uterin

Ligia Voro

Hyalcor dezvoltă un program de cercetare-proiectare în combaterea infecțiilor nosocomiale

Ligia Voro

Vox Technology Park Timisoara inchiriaza 1.000 mp catre Recensio Nobilis

Ionut Oprea

SEE Property Forum 2018, 29th of March, Radisson Blu

Ionut Oprea

S-a născut copilul cu numărul 100 în Maternitatea Spitalului REGINA MARIA Cluj

Nicolae Pop

La Marghita se va construi o nouă Piață Agroalimentară din fonduri europene

Traian Dan

Șapte oraşe din Europa vor învăţa de la Alba Iulia cum și-a construit strategia de brand

redactia

Consiliul Concurenței analizează preluarea Comoserv SRL de către compania franceză SNEF

Papuc Irina

20.000 de lucrători non-UE pot intra pe piața muncii din România, în 2019

redactia

ADR Centru: Reabilitarea energetică a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, proiect de peste 15 mil. lei

Stefana Muresan

Succesul în afaceri, varianta pentru oameni pragmatici

A. I.

Draxlmaier se extinde la Codlea

Stefana Muresan

Banca Mondială va ajuta Clujul să își aducă investitori

Nora Dumitrescu

Baia Mare își face bulevard de birouri

Nora Dumitrescu

Cluj-Napoca: Prima administrație publică locală din România care dotează Poliția locală cu mașini electrice

redactia

Băncile au suspendat la plată, până la sfârșitul anului, circa 321.000 de credite

Traian Dan

Autostrada Iernut – Chețani, pe ultima sută de metri

Nora Dumitrescu

Castelul Thobias este scos din nou la licitație. Prețul de pornire: 62.500 euro

Papuc Irina

AAGES Târgu Mureș, profit semestrial aproape dublu

Stefana Muresan

Leave a Comment