Bihor Infrastructura Investitii Sălaj Slider Transport Ultimele stiri

Întâlnire de lucru româno-maghiară cu privire la interconecatrea M4 cu A3

La Prefectura Bihor a avut loc luni, 6 iulie 2020, reuniunea bilaterală în domeniul infrastructurii rutiere dintre România și Ungaria. În cadrul ședinței grupului de lucru româno-ungar pentru conectarea autostrăzilor s-au discutat proiectele de infrastructură de la granița româno-maghiară. Ulterior a avut loc o inspecție în teren, la noul punct de trecere al frontierei din Nagykereki.

Din delegația maghiară, condusă de șeful Departamentului de Dezvoltare a Infrastructurii Rutiere din cadrul Ministerului Inovației și Tehnologiei, Zsolt Thoroczkay, au făcut parte reprezentanți ai autorităților naționale și regionale, precum și ai autorităților rutiere și companiilor de resort din Ungaria. Delegația din partea română a fost condusă de directorul general adjunct al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Barbier Ovidiu Marian, care a fost însoțit de omologii români ai delegației maghiare.

Grupul de lucru a vizitat noul punct de frontieră

Ședința de lucru a demarat cu prezentarea stadiului de implementare al sectorului 3C3 din Autostrada A3 (Autostrada Transilvania, București-Borș), care este finalizat în proporție de 99%, în avans cu o lună față de termenul estimat și urmează să fie predată în următoarele două săptămâni.

Reprezentanții CNAIR au menționat că în ultima lună au fost încheiate încă două contracte pentru două sectoare din A3, respectiv Biharia – Chiribiș și Poarta Sălajului – Zimbor. De asemenea, alți 45 de kilometri de autostradă sunt în stadiu avansat al procedurii de achiziție publică și pentru încă 50 de kilometri vor fi demarate procedurile de licitație până la finalul lunii iulie. Reprezentanții CNAIR au declarat că se urmărește ca întreg aliniamentul Autostrăzii Transilvania, finanțat din fonduri europene, să se afle în execuție în anul 2021.

Partea maghiară a prezentat stadiul lucrărilor pe sectorul Autostrăzii M4 Budapesta-Nagykereki, care se conectează cu Autostrada A3 la granița cu România, precizând că pentru sectorul respectiv a fost demarată procedura de predare.

Discuțiile au continuat cu chestiuni privind funcționalitatea punctului de trecere al frontierei la interconectarea autostrăzilor A3 și M4, care a fost stabilit între localitățile Borș și Nagykereki. S-a menționat că punctul de trecere va beneficia de dotări moderne și că în acest moment se lucrează la baza contractuală a acordului bilateral de deschidere a noului punct de trecere al frontierei între România și Ungaria. Delegația română a anunțat intenția de a depune o solicitare oficială către autoritățile maghiare privind comercializarea de vignete la punctul de trecere al frontierei din Nagykereki. Partea română a solicitat, de asemenea, ca punctele de trecere ale frontierei Borș și Nagykereki să funcționeze simultan, până la finalizarea bretelei care va lega Autostrada A3 de Centura Ocolitoare Oradea, pentru a nu crea aglomerări în trafic.

Întâlnirea a continuat cu prezentarea stadiului implementării Drumului Expres Satu Mare – Oar (Csenger), finanțat din fonduri europene, pentru care urmează să fie semnat contractul de elaborare a studiului de fezabilitate si proiect tehnic.

Următorul punct a adus în discuție prezentarea succintă a implementării Drumului Express M49 din Ungaria și care se va conecta cu Autostrada A3 în județul Sălaj, partea maghiară anunțând că a fost stabilită o întâlnire dedicată acestui proiect.

Finalul ședinței a fost marcat de intervenția prefectului Dumitru Țiplea referitoare la un termen estimativ de deschidere a punctului de frontieră, respectiv inaugurare a proiectului. Cele două părți au menționat că din punct de vedere tehnic lucrările sunt în stadiu precursor recepției, iar în perioada următoare se vor efectua demersuri la nivel guvernamental în vederea completării tratatelor bilaterale cu privire la punctele de trecere ale frontierei.

Delegația maghiară a propus ca următoarea întâlnire a grupului de lucru să aibă loc în Ungaria, în luna octombrie, sub rezerva posibilității decalării acesteia în funcție de evoluția pandemiei.

Related posts

Colaborarea e cuvântul cheie: mediul de afaceri transilvănean a devenit un ecosistem

Ligia Voro

Lucrările de reparaţii pe DN 1C Dej – Baia Mare, demarate la sfârşitul lunii mai de FCC Construccioni

Stefana Muresan

Altex a investit 5,3 milioane de euro pentru inaugurarea unui nou concept

Ligia Voro

Ecografe ultraperformante în dotarea Spitalului Județean de Urgență Cluj-Napoca

redactia

Se redeschid piețele volante ale Clujului

Nora Dumitrescu

Wizz Air anunță extinderea operațiunilor din Sibiu

Nicolae Pop

Impozit zero, în primii cinci ani. Cooperativa agricolă, cea mai avantajoasă formă de fiscalizare

redactia

Proiect european cu stand de taximetre electrice la Cluj

Nora Dumitrescu

Shopping City Târgu Mureș se deschide, totuși, pe 26 martie

Ligia Voro

A 22 year journey from energy and telecom infrastructure to general contracting & making cities smart

Ionut Oprea

Rezultate negative record pentru hotelurile din România. Pandemia și restricțiile au prăbușit cererea din partea turiștilor străini.

Papuc Irina

Inaugurare TRC Park

Ionut Oprea

Din bani de la buget şi din fonduri europene: Infrastructura medicală din Timişoara se dezvoltă în ritm rapid

Robert Bloancă

Piața imobiliară în primele 3 trimestre: 290.000 mp de birouri închiriați, 11 noi branduri de retail și 50% din tranzacțiile cu spații industriale, generate de cerere nouă

Papuc Irina

Investitorii germani de la Daimler vor să amenajeze în Sebeș, pe cheltuială proprie, trotuar și pistă de biciclete

Stefana Muresan

Fostul hotel al lui Paszkany va fi demolat

Nora Dumitrescu

Producătorii de medicamente: “Nu vă mai faceți stocuri de paracetamol și ibuprofen!”

Nora Dumitrescu

Veranda Shop & Stay Obor, livrat de Optim PM

Ionut Oprea

Ministerul Turismului introduce localităţi din Maramureş, Sibiu şi Sălaj în lista zonelor cu prioritate la investiţii

Stefana Muresan

Arheoparcul din Palatul Princiar al Cetății Oradea, aproape finalizat

Ligia Voro

Se reiau zborurile de pe Aeroportul din Sibiu: primele destinații – Stuttgart, Viena și München

Ion Surdu

Producătorii de mobilă din Transilvania au o nouă conducere

Nora Dumitrescu

FOTO: Ceragrim Ungheni, Mureș – După 25 de ani

Ligia Voro

Aeroporturile din România vor relua traficul spre țările cu risc redus

Nora Dumitrescu

Leave a Comment