Mureș Sanatate Slider

Investiții pentru creșterea calității actului medical la Spitalul Județean Mureș

Dotarea Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală a Spitalului Clinic Județean Mureș cu un aparat IRM (Imagistică prin Rezonanță Magnetică) constituie una dintre marile investiții realizate în ultimii ani în cadrul unității sanitare, acest aspect facilitând creșterea calității actului medical oferit pacienților, de la acuratețea diagnosticelor la precizia procedurilor medicale efectuate.

Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală a fost dotat în cursul anului 2018 cu un aparat de rezonanță magnetică, de ultimă generație, achiziționat prin Proiectul privind Reforma Sectorului Sanitar-Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar-Împrumut nr. 83620-RO, finanțat prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), implementat de Ministerul Sănătății. Aparatul IRM, de la General Electric, de 1,5 Tesla beneficiază de toate softurile necesare pentru examinarea tuturor părților corpului. IRM-ul este de elecție în multe investigații. Pot fi realizate examinări pentru cazurile oncologice, neurologice, sfera musculo-scheletală, cazuri de ginecologie, pediatrie etc., putând deservi toate secțiile spitalului. Astfel, va putea crește capacitatea de diagnostic a pacienților ce vin la Târgu Mureș atât din județul Mureș cât și din alte zone ale țării. ”Avem achiziționate pe consolă toate softurile de care avem nevoie pentru a face examinări pentru toate părțile corpului. Este foarte util în special pentru partea de neurologie, partea musculo-scheletală, facem multe investigații pe zona de oncologie”, a explicat Dr. Claudia Dorobăț, șeful Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală a Spitalului Clinic Județean Mureș.

Avantajele IRM net superioare CT-ului

IRM-ul este important pentru diagnosticarea corectă a pacienților fiind de elecție în multe investigații. ”Am avut pacienți cu boală Crohn, cu fistule entero-enterale, entero-sigmoidiene care nu pot fi vizualizate decât prin rezonanță magnetică. La CT putem vedea semne de boală Crohn, putem pune diagnosticul dar este mult mai greu sau imposibil să evidențiem fistulele entero-enterale.

Avem multe cazuri de tumori de col uterin pe care le diagnosticăm prin rezonanță magnetică, se stabilește exact gradul tumorii și în funcție de aceasta se stabilește terapia ulterioară.

Rezonanța magnetică este metoda de elecție pentru diagnosticul imagistic al adenocarcinomului de prostată. Am avut feedback pozitiv de la un coleg urolog căruia i-am arătat unde ar trebui să fie făcută biopsia în cazul adenocarcinomului de prostată, a făcut-o în locul respectiv și a ieșit bine. Fiind o prostată mare este destul de greu să nimerești zona”, a explicat medicul radiolog.

Indicații, dar și contraindicații

Deși aduce multiple avantaje, IRM-ul nu este un examen simplu, ușor de tolerat de toți pacienții. Durează câteva zeci de minute, perioadă în care pacientul trebuie să stea nemișcat, să urmeze toate instrucțiunile venite din partea specialistului. Pacienții trebuie să știe că prezența unor obiecte metalice în corp contraindică efectuarea acestei investigații. Pentru implanturi, stenturi, proteze este nevoie de prezentarea unui certificat de la medicul care a realizat acea intervenție pentru a atesta dacă materialul din care este fabricat produsul este compatibil cu IRM-ul.

Tunelul aparatului are circumferința de 60 cm, motiv pentru care pacienții ce urmează să fie examinați la IRM-ul din cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală pot avea maxim 115 kg și o circumferință mai redusă a abdomenului.

Sistem de arhivare PACS pentru radiologie și imagistică

Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală beneficiază pe lângă aparatul IRM și de un Computer Tomograf de 16 slice, două aparate de radiologie convențională, iar la punctele de lucru, respectiv ambulatorul integrat de la Poli II funcționează un mamograf și un ecograf pentru ecografii mamare și abdominale și aparate de radiologie la clinicile Pediatrie, Boli Infecțioase, Pneumologie, Ortopedie și traumatologie, Ginecologie, Neuropsihiatrie pediatrică, Neonatologie, Medicina Muncii.

În cursul acestui an se dorește achiziționarea de aparatură de radiologie digitală pentru câteva secții și laboratorul central, dar și un sistem PACS unde să fie integrate aceste aparate. ”Tot ce se lucrează se trimite în sistem, iar sistemul trimite mai departe pe secții astfel încât medicii pot vedea rezultatul în timp real și apoi primesc în scris și de la radiologi. Vrem să integrăm în acest sistem toate aparatele de radiologie, rezonanța magnetică, mamograful și CT-ul. Ideea PACS-ului este să fie stocate imaginile pe o perioadă mai lungă de timp. Dacă pacientul revine peste un an de zile, introducem CNP-ul său și toate imaginile încărcate la noi în sistem se vor putea vizualiza”, a adăugat Dr. Claudia Dorobăț.

de Arina TOTH

Articol publicat în ediția print TB 87 – iunie/iulie 2019)

Related posts

mömax deschide săptămâna viitoare un magazin la Oradea

Traian Dan

ebm-papst, lider mondial în producția de motoare electrice și ventilatoare, mutare strategică la Oradea

redactia

ACEA: Vânzările de autoturisme Dacia în Europa, avans de 2,4% în februarie

Stefana Muresan

Valentin Mărginean sau noua revoluție verde a agriculturii mureșene

Stefana Muresan

Mugur Isărescu a preluat preşedinţia CA al Centrului de Excelenţă în Finanţe

Traian Dan

Drumul care leagă Oradea de Autostrada Transilvania, gata de licitație

Traian Dan

Acţionarii AAGES – 5,49 milioane lei din vânzarea a 15% din companie

Stefana Muresan

Ce caută azi angajatorii de la tânăra generație?

Stefana Muresan

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA: Investiții strategice în centrul țării

Ligia Voro

Gedeon Richter, sărbătoarea generațiilor pentru sănătatea pacienților

Stefana Muresan

Electrolux Satu Mare își va relua activitatea cu condiții sporite de securitate

Traian Dan

AEW a finalizat vânzarea Promenada Mall Târgu Mureș către Indotek

Ligia Voro

Transylvania Awards 2018. Împreună transformăm Transilvania.

Ligia Voro

Hirschmann, donație importantă pentru o comună mureșeană

Stefana Muresan

RePatriot pregătește Top 100 Români de Pretutindeni – Ediția 2020

Traian Dan

Peste 6.500 de participanți la „școala” națională online, organizată de JA

Traian Dan

Călin-Mihai Rangu, președinte ISF: “Se va trece de la asigurări ca produs la asigurări ca serviciu”

Ligia Voro

Specialiști recunoscuți la nivel mondial, la Conferinţa CardioNET 2017

redactia

Pakistanezii vor să trimită jumătate de milion de muncitori în România

Stefana Muresan

Romgaz: Noua centrală termoelectrică de la Iernut, dată în folosinţă la începutul anului 2020

redactia

Ventilator pulmonar mecanic donat de Rotary Satu Mare Spitalului Județean

Traian Dan

Retailerii -creşteri ale vânzărilor cu până la 80%

Stefana Muresan

O nouă bază de tratament în Sovata

Stefana Muresan

Unifarm cumpără din Coreea de Sud 2 milioane de teste rapide pentru depistarea Covid-19

Papuc Irina

Leave a Comment