Comunitate Donații Investitii Sanatate Sibiu Ultimele stiri

SIbiu: Inimi salvate din generozitate

La Sibiu, o mână de oameni au înțeles că limitele sistemului medical public nu trebuie să reprezinte și limitele lor: Fundația Polisano adună fonduri pentru ca echipe naționale și internaționale de medici să salveze, operând pro bono, copii cu malformații cardiace grave. Peste 130 de copii au fost operați la Spitalul Polisano, în condiții sigure cu rate zero de mortalitate.

În România, conform statisticilor, se nasc anual între 1.000 și 1.500 de copii cu malformații cardiace, iar această cifră este estimată de tendințele internaționale conform cărora malformațiile congenitale cardiace reprezintă aproximativ 1 procent din totalul nașterilor dintr-o țară. Oficial, nu se știe cât de mulți copii se nasc cu inima deja bolnavă, pentru că astfel de registre nu există. În aceste condiții, finanțarea din resurse publice a operațiilor de corectare a malformațiilor cardiace este dureros de limitată. Aproximativ 150 de astfel de operații sunt finanțate de Casa Națională de Asigurări în Sănătate în fiecare an. Matematica șanselor la viață este mult prea dură. Și totuși oricine poate face ceva. Cătălina Costache conduce Fundația Polisano de 4 ani. A revenit din Franța, acolo unde a fost mai bine de 10 ani consilier financiar pentru corporaţii într-o bancă. Nu s-a gândit că abilitățile ei de consultanță financiară îi vor fi atât de necesare în noul ei rol de a convinge românii să se alăture cauzelor copiilor cu malformații la inimă. Deja de mai bine de 4 ani a fost singura lor voce, dincolo de ușile marilor companii din business, unde prevala de multe ori reticența asupra bunelor intenții.

Oamenii se tem să fie păcăliți

„Era un domeniu nou pentru mine, dar credeam în ceea ce fac. Percepeam emoția cauzei și cred că reușeam să o și transmit celor cu care discutam. Aveam un parteneriat informal cu echipe de medici din Anglia care au venit la Sibiu și au făcut operații. Cu aceste cazuri mergeam și spuneam: „uitați ce știm să facem, dar avem nevoie de ajutor să mergem mai departe și să ducem totul într-o altă dimensiune”. Exista o reticență, dar față de ONG-uri în general, în privința utilizării fondurilor în companii. Oamenii încă au frica de a fi păcăliți”, spune Cătălina Costache.

Prima companie care s-a alăturat cauzei Fundației Polisano, cu o donație de 25 de mii de euro, a fost Atlassib, cea mai mare companie de transport din Sibiu. Au urmat companii și proiecte mici, apoi Allianz Țiriac, compania de asigurări fondată de fostul tenismen Ion Țiriac, a decis să susțină unul din proiectele Fundației, mai întâi cu un buget restrâns care a fost ulterior suplimentat de o sponsorizare de 20.000 de euro.

„A fost prima companie de nivel național care a avut încredere în noi”, rememorează Cătălina. Și nu era puțin lucru. S-a întâmplat ca echipa din Bristol, venită la Sibiu să opereze cele mai urgente cazuri, să își înceapă misiunea, însă Fundația nu avea bani să plătească nici măcar consumabilele folosite.

„Astfel de situații erau o sursă enormă de stres. Nu poți să te duci la o companie să spui că ai salvat vieți, dar fără să ai bani pentru asta, că ai nevoie să plătești consumabile, cazarea medicilor etc. Nu ar fi fost nici responsabil din partea noastră să facem sistematic acest lucru”.

Între viață și moarte

Când oamenii au înțeles că banii donați de ei se transformă în vieți adevărate, pentru care generozitatea lor era ultima salvare, partenerii au continuat să vină cu încredere. NEPI Rockcastle, Auchan, Ifm, Romgaz, Allianz Țiriac, Electroargeș, Braiconf sunt printre companiile ce susțin constant Fundația Polisano în demersul lor de a salva copii cu boli cardiace. În fiecare an, zeci de copii sunt operați pro bono de echipe de medici din Anglia, Suedia și Germania. Costul unei misiuni este, în medie, de 50 de mii de euro, dar când sunt cazuri grave se poate ajunge și la cheltuieli de 70.000 de euro. Listele conțin între zece și 15 copii eligibili pentru operare într-o singură misiune. Și nu sunt doar din Sibiu, ci din toate județele. Inclusiv trei copii din Republica Moldova pentru care nu existau șanse la ei în țară au fost salvați în cadrul acestor misiuni. Medicii sunt cei care aleg cele mai grave cazuri, însă uneori se întâmplă ca urgențe majore să schimbe mersul activităților medicale atent prestabilite.

„La misiunea din septembrie, a fost adusă în stare urgentă o fetiță de 10 ani de la Timișoara. Când pacientul ar putea să nu supraviețuiască până la următoarea misiune operatorie este inclus pe listă, chiar dacă nu avem totul la dispoziție. Și atunci luptăm ca să obținem în timp foarte scurt toate consumabilele necesare. Am avut și doi copii în stare foarte gravă pentru care s-au comandat consumabilele, dar când au fost consultați de medici, au stabilit că nu pot fi operați în România”. Se întâmplă, deși mult mai rar, și cazuri când șansele la operația salvatoare vin după ce boala a luat tot ce a putut, iar medicii sunt nevoiți să refuze intervenția.

„Orice medic bun, indiferent că este din România sau de oriunde din altă parte, își cunoaște limitele și recomandăm un astfel de comportament responsabil pentru orice medic care intră în contact cu pacienții. Am avut cazuri când pacientul a fost pus sub bisturiu, aici în România, fără să fie operat. I-a fost deschisă cutia toracică, apoi închisă, fără să i se facă ceva. S-a aflat numai după ce a fost operată în Anglia, de către echipele cu care colaborăm”, explică Cătălina Costache.

Pentru ca niciun medic să nu fie niciodată nevoit să-i spună unui părinte că este prea târziu pentru copilul său, Fundația Polisano consideră că statul trebuie să dea atenție mai multă atenție copiilor cu malformații.

„Sistemul medical este nedrept. Se cheltuie sume foarte mari de bani pentru trimiterea pacienților în străinătate, când în realitate cu acești bani se puteau face multe lucruri aici, în România. Dacă o operație costă în afară 50.000 de euro, aici costă de 5-10 ori mai puțin și putem salva cinci-zece copii, în loc de unul cu exact aceeași condiție medicală. În același timp, există doar două Centre, unul la Cluj și altul la Târgu Mureș, unde se fac operații la inimă pentru copii, cu resurse umane și financiare foarte limitate”, explică directorul executiv al Fundației Polisano.

La sfârșitul lunii noiembrie Casa Județeană de Asigurări în Sănătate a anunțat că va deconta pentru prima dată operațiile efectuate la Polisano în cazul copiilor, însă finanțate vor fi numai intervențiile chirurugicale în sine.

Cătălina Costache spune că această reușită se datorează unui efort imens de advocacy, dar și de comunicare, ce a început odată cu crearea Fundației, prin care s-a reușit captarea atenției asupra sorţii copiilor români cu malformaţii cardiace. Lupta nu se sfârșește aici, întrucât rămân în continuare cheltuieli neacoperite.

„Consumabilele utilizate în cadrul operaţiilor vor fi decontate, ceea ce reprezintă un procent semnificativ din costul total al intervențiilor. Rămân neacoperite cheltuielile de spitalizare şi cele de diagnosticare şi examinări pre-operatorii, dar şi cele logistice legate de venirea la Sibiu a echipelor medicale internaţionale (pro bono). Este important de menţionat că decontarea a fost instituită pentru intervenţiile chirurgicale clasice, operaţiile cardiace pediatrice minim invazive (cardiologie intervenţională) nefiind, din păcate, cuprinse în acest program”, arată directorul executiv al fundației.

Între timp, misiunile operatorii continuă. În luna ianuarie se va desfășura încă un maraton de operații la Spitalul Polisano, al patrulea pentru acest an. Fundația, cu ajutorul partenerilor ei, salvează inimile micilor pacienți nu doar prin bisturiu. De 3 ani, Fundația Polisano organizează screeninguri cardiace pentru familiile defavorizate din regiunea Valea Hârtibaciului. Peste 1.700 copii din clasele primare au fost consultați gratuit. Mulți dintre ei au fost văzuți prima dată de un medic. 50 dintre ei trăiau cu o inimă bolnavă fără să știe de acest lucru, iar în urma campaniei au beneficiat de sprijin pentru tratament și supraveghere adecvată. Proiectul a fost susținut de Fundaţia Auchan pour la Jeunesse şi Karpaten Meat. A fost desemnat cel mai important proiect de responsabilitate socială de către Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România, în cadrul celei de-a 13- ediție a Galei CCIFER. În decembrie, Național Geographic va publica un reportaj realizat în România despre copiii de pe Valea Hârtibaciului și misiunile pro bono realizate la Spitalul Polisano.

(Articol publicat în ediția print TB 92 – ianuarie/februarie 2020)

Related posts

Clujul a cumpărat 24 de tramvaie Siemens de la Astra Arad

Nora Dumitrescu

Transavia anunță retragerea din proiectul construcției unui spital de recuperare pentru copii

Papuc Irina

Canadienii de la Litens Automotive, nouă unitate de producție lângă Timișoara

Stefana Muresan

Takata – 400 de noi angajari in fabricile din România și continuarea investițiilor

Stefana Muresan

Bihor: Primul centru de colectare și procesare legume-fructe preluate direct de la țărani

Stefana Muresan

Complexul Energetic Hunedoara își va reduce pierderile cu 80%

Stefana Muresan

Creșteri de peste 15% la vânzarea de ceasuri. Care sunt argumentele retailerului Watchshop.ro

Papuc Irina

Comerțul cu țigări de contrabandă, redus de polițiștii de frontieră maramureșeni

Nora Dumitrescu

Investitorii francezi din România: Impactul crizei Covid-19 asupra cifrei de afaceri va fi „destul de limitat”

Ion Surdu

Wizz Air introduce două rute noi în Praga și Sevilla

Papuc Irina

Hotelurile Clujului vor găzdui examene de admitere la medicină

Nora Dumitrescu

Autostrada Transilvania costă 6,2 miliarde de euro

Nora Dumitrescu

Floria.ro vine în ajutorul florăriilor din țară prin extinderea rețelei de parteneri

Ligia Voro

Mandatul directorului general al Antibiotice Iaşi, Ioan Nani, a fost prelungit cu încă patru ani

Papuc Irina

La Operational HR am dezbătut provocările și tendințele departamentelor de resurse umane actuale!

redactia

eMag, comenzi de aproape 500 de milioane de lei, de Black Friday

Papuc Irina

O nouă echipă preia conducerea AICPS. Top 3 premii, invitați și tendințe. Conferința AICPS.

Ligia Voro

Compania Antibiotice a fost premiată pentru comunicarea excelentă cu investitorii

Papuc Irina

Marele Premiu al Festivalului “Strugurele de Aur”, câștigat de un solist instrumentist  

Ligia Voro

Moldovenii de la Dedeman vor preluarea integrală a Cemacon, la 55 de bani pe acţiune

Stefana Muresan

Consiliul UE propune adoptarea unei măsuri pentru a stimula exportul de medicamente generice și biosimilare

redactia

Munich Airport as concessionaire for Sofia Airport

Ionut Oprea

Maramureșul își deschide cinematografe 3D în serie

Nora Dumitrescu

MADR: Peste 5.000 de crescători și 188 de furnizori, înregistrați în programul de susținere a raselor de porci Mangaliţa şi Bazna

Stefana Muresan

Leave a Comment