Bihor Comunitate Cultural Educație Fonduri Europene HR/Joburi Slider Turism Ultimele stiri

Centru indoor și outdoor de formare profesională în „Episcopia Bihor”

Luni, 13 iulie 2020, au fost recepționate lucrările de execuție la Centrul indoor și outdoor de formare profesională „Episcopia Bihor”. Centrul urmează a fi unul din pilonii proiectului „Crearea și dezvoltarea unei rețele transfrontaliere policentrice de formare și suport în vederea creșterii calității serviciilor turistice și meșteșugărești din județele Bihor și Hajdú-Bihar”

La recepție au participat președintele CJ Bihor Pásztor Sándor și administratorul public, Szabó József. Durata pentru proiectare și execuție a fost perioada august 2019 – iulie 2020, iar valoarea contractului pentru finalizarea lucrărilor și dotare mobilier a fost de 1.563.035,19 RON cu TVA. Centrul de formare profesională, unul din cele șase ce urmează să fie create prin proiectul transfrontalier, presupune reabilitarea și restaurarea unei clădiri – săli de curs, ateliere de practică, a unei pivnițe, sală practică pentru somelieri, a turnului monument istoric, amenajări peisagistice, dotări mobilier), aproximativ 390 mp spații interioare și 3.400 mp spații exterioare/verzi.

Suntem la finalul unui proiect ambițios și, din multe puncte de vedere, revoluționar, în județul Bihor. Am reușit să reabilităm câteva clădiri sau chiar părți din anumite clădiri cu valoare istorică. La Biserica Reformată din Episcopia s-a reabilitat turnul-bastion și s-a transformat într-o atracție turistică importantă pentru această zonă a orașului. S-a creat o grădină nouă, s-a reabilitat un alt corp de clădire și s-a creat, astfel, un centru de formare profesională”, a precizat președintele Pásztor Sándor, prezent la recepția lucrărilor.

Școală de meserii

Turnul bisericii din Episcopia Bihor

Parohia Reformată Episcopia Bihor este unul din cei cinci parteneri ai Agenției de Management al Destinației Bihor și se află la prima experiență europeană. „În interiorul Parohiei Reformate din Episcopia avem posibilitatea să folosim turnul sub aspect turistic în sensul că va fi accesibil tuturor ce vor să admire panorama orașului. În clădirea în care a funcționat, demult, o școală bisericească avem intenția să promovăm diferite activități care să ofere posibilitatea celor interesați să afle mai multe despre cum au trăit bunicii și străbunicii noștri. Prin cursurile de somelier (pentru 20 persoane), peisagist-floricultor (10 locuri), ghid turistic (55 locuri), țesător manual (10 locuri) se va da șansa celor interesați să îmbine trecutul și viitorul în prezent. Aceasta este și trebuie să fie adevărata putere a comunității”, a precizat Szigeti Ferenc, preotul reformat.

Printre partenerii locali ai AMD la crearea și dezvoltarea rețelei transfrontaliere turistice și meșteșugărești sunt Episcopia Romano-Catolică de Oradea, Mănăstirea Izbuc, Parohia Reformată Epsicopia Bihor și Parohia Ortodoxă-Ioșia Nord.

Renovările realizate de partenerii noștri au impact foarte important și din punct de vedere turistic. 1020 de persoane vor avea mai multe șanse să își găsească locuri de muncă pe măsura specializării lor, odată ce vor absolvi cursurile de formare în cadrul celor 6 centre. Se vor organiza târguri de promovare a produselor meșteșugărești precum și a locurilor de muncă, va exista o colaborare transfrontalieră în vederea creșterii activității destinațiilor turistice din Bihor”, a spus Szabó József, administratorul public al județului.

Valoarea proiectului „Crearea și dezvoltarea unei rețele transfrontaliere policentrice de formare și suport în vederea creșterii calității serviciilor turistice și meșteșugărești din județele Bihor și Hajdú” este de 2.218.106 euro, iar durata acestuia este 1 martie 2019 – 31 august 2021.

Related posts

Primăria Hunedoara, încasări de peste 1 milion de euro din Castelul Corvinilor

Stefana Muresan

DAFCOCHIM, connecting people – liantul între fermieri și furnizorii de inputuri

Ligia Voro

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României: Următorii 25 de ani ar trebui să însemne mai multă cercetare şi inovare

redactia

Drum de legătură cu autostrada Arad-Timișoara, din fonduri europene

Stefana Muresan

Oferta TAROM pentru sărbătorile de iarnă: bilete de la 119 euro dus-întors pentru destinații externe

Papuc Irina

Prima mașină electrică autohtonă, produsă de doi antreprenori din Cluj și Baia Mare. Pregătesc o linie de asamblare la Baia Mare

Stefana Muresan

Clădire de birorui și spații comerciale în locul unui fost sediu de partid

Traian Dan

Sute de mașini abandonate vor fi ridicate la Baia Mare

Nora Dumitrescu

Cum sprijinim antreprenoriatul inovativ în industria alimentară?

Ligia Voro

Construcții Sibiu va construi terminalul Aeroportului Brașov – Ghimbav

Stefana Muresan

Curățenia și deszăpezirea Sibiului, încredințate unor firme din Deva și Sibiu, contract de peste 14 mil lei

redactia

Performanțele Corteva Agriscience™ recunoscute la Crop Science Awards 2019

Ligia Voro

Prețurile apartamentelor din Cluj, mai mari cu 6,5%

Stefana Muresan

Cooperativa Țara Mea începe livrarea de roșii românești

Stefana Muresan

POZITIV TB: Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania – “Orice criză este și o șansă”

Ligia Voro

Primăria Timișoara vizează realizarea celui mai mare pasaj subteran din oraș, investiție de peste 30 mil. euro

Stefana Muresan

Record: Oradea a bătut recordul sumelor colectate în Orașul Faptelor Bune

Traian Dan

Alba: ”Paradis” pe pământ, din fonduri europene

Stefana Muresan

Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara: „Introducem admiterea în baza CV-ului educațional, pentru a selecta cei mai competitivi studenți”

Papuc Irina

Lecoimpex, sprijin total pentru fermieri

Transilvania Business

Orange România anunță rezultatele financiare pentru trimestrul III din 2019

Ligia Voro

Cluster de geotermalism la Oradea, în locul Casei de Cultură a Tineretului

Traian Dan

| TAROM introduce ruta directa Iasi-Madrid

AZO pierde din cauza OUG 114, ministrul Agriculturii speră că va fi abrogată în Parlament

Ligia Voro

Leave a Comment