Bihor Comunitate Cultural Educație Fonduri Europene HR/Joburi Slider Turism Ultimele stiri

Centru indoor și outdoor de formare profesională în „Episcopia Bihor”

Luni, 13 iulie 2020, au fost recepționate lucrările de execuție la Centrul indoor și outdoor de formare profesională „Episcopia Bihor”. Centrul urmează a fi unul din pilonii proiectului „Crearea și dezvoltarea unei rețele transfrontaliere policentrice de formare și suport în vederea creșterii calității serviciilor turistice și meșteșugărești din județele Bihor și Hajdú-Bihar”

La recepție au participat președintele CJ Bihor Pásztor Sándor și administratorul public, Szabó József. Durata pentru proiectare și execuție a fost perioada august 2019 – iulie 2020, iar valoarea contractului pentru finalizarea lucrărilor și dotare mobilier a fost de 1.563.035,19 RON cu TVA. Centrul de formare profesională, unul din cele șase ce urmează să fie create prin proiectul transfrontalier, presupune reabilitarea și restaurarea unei clădiri – săli de curs, ateliere de practică, a unei pivnițe, sală practică pentru somelieri, a turnului monument istoric, amenajări peisagistice, dotări mobilier), aproximativ 390 mp spații interioare și 3.400 mp spații exterioare/verzi.

Suntem la finalul unui proiect ambițios și, din multe puncte de vedere, revoluționar, în județul Bihor. Am reușit să reabilităm câteva clădiri sau chiar părți din anumite clădiri cu valoare istorică. La Biserica Reformată din Episcopia s-a reabilitat turnul-bastion și s-a transformat într-o atracție turistică importantă pentru această zonă a orașului. S-a creat o grădină nouă, s-a reabilitat un alt corp de clădire și s-a creat, astfel, un centru de formare profesională”, a precizat președintele Pásztor Sándor, prezent la recepția lucrărilor.

Școală de meserii

Turnul bisericii din Episcopia Bihor

Parohia Reformată Episcopia Bihor este unul din cei cinci parteneri ai Agenției de Management al Destinației Bihor și se află la prima experiență europeană. „În interiorul Parohiei Reformate din Episcopia avem posibilitatea să folosim turnul sub aspect turistic în sensul că va fi accesibil tuturor ce vor să admire panorama orașului. În clădirea în care a funcționat, demult, o școală bisericească avem intenția să promovăm diferite activități care să ofere posibilitatea celor interesați să afle mai multe despre cum au trăit bunicii și străbunicii noștri. Prin cursurile de somelier (pentru 20 persoane), peisagist-floricultor (10 locuri), ghid turistic (55 locuri), țesător manual (10 locuri) se va da șansa celor interesați să îmbine trecutul și viitorul în prezent. Aceasta este și trebuie să fie adevărata putere a comunității”, a precizat Szigeti Ferenc, preotul reformat.

Printre partenerii locali ai AMD la crearea și dezvoltarea rețelei transfrontaliere turistice și meșteșugărești sunt Episcopia Romano-Catolică de Oradea, Mănăstirea Izbuc, Parohia Reformată Epsicopia Bihor și Parohia Ortodoxă-Ioșia Nord.

Renovările realizate de partenerii noștri au impact foarte important și din punct de vedere turistic. 1020 de persoane vor avea mai multe șanse să își găsească locuri de muncă pe măsura specializării lor, odată ce vor absolvi cursurile de formare în cadrul celor 6 centre. Se vor organiza târguri de promovare a produselor meșteșugărești precum și a locurilor de muncă, va exista o colaborare transfrontalieră în vederea creșterii activității destinațiilor turistice din Bihor”, a spus Szabó József, administratorul public al județului.

Valoarea proiectului „Crearea și dezvoltarea unei rețele transfrontaliere policentrice de formare și suport în vederea creșterii calității serviciilor turistice și meșteșugărești din județele Bihor și Hajdú” este de 2.218.106 euro, iar durata acestuia este 1 martie 2019 – 31 august 2021.

Related posts

Preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), Constantin Chiriac, decorat cu Ordinul Soarelui Răsare

Papuc Irina

MedLife investește 5 milioane de euro în Ungaria. Este prima mutare a unei companii româneşti din sectorul medical privat în afara țării

redactia

Topul salariilor pe judeţe

Stefana Muresan

Grand Hotel Italia din Cluj va avea club şi centru spa de 1 mil. euro

redactia

Mihai Păduroiu numit CEO, Office Division, One United Properties

Ionut Oprea

Power Net Consulting va sprijini românii din Diaspora să dezvolte afaceri în România

Stefana Muresan

Investiții de 20 mil. euro pentru racordarea Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav la rețeaua feroviară

redactia

ACEA: Vânzările de autoturisme Dacia în Europa, avans de 2,4% în februarie

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Târnava Sighișoara – a traditional Romanian company-manufacturer and brand

Transilvania Business

Sibiu, Alba Iulia și Reșița, gata să intre în Alianța Vestului

redactia

Emerson recrutează 200 de oameni la Cluj

Stefana Muresan

Preşedinția Consiliului Afaceri Generale, preluată de ministrul George Ciamba

redactia

Oradea Job Expo dă startul la angajările de toamnă în Bihor

Traian Dan

Topul universităților din România. UBB, pe primul loc

redactia

Wetterbest a lansat noul mat în piața de învelitori metalice: NEOMAT 30

Ligia Voro

Cristian Bichi: Coronavirusul și moratoriile bancare din unele țări europene

Traian Dan

Agraria va deveni o platformă pentru noile tehnologii agricole

Nora Dumitrescu

Fabrica de medicamente Hyperion din Iași, achiziționată de investitori din Bulgaria și Belarus

redactia

Timisoara: Curs Postuniversitar International de Perfectionare in Ozonoterapie

Stefana Muresan

Transelectrica propune 1,881 lei dividend brut/acțiune. Statul vrea 2,257

Ligia Voro

Zalăul a investit 37 de milioane de euro în proiecte de mediu

Nora Dumitrescu

Fosta fabrică Flacăra din Cluj, transformată

Ligia Voro

Banca Transilvania şi-a majorat capitalul social cu 695 milioane lei

Stefana Muresan

Familia Cotoi (Mobila Dalin) din Reghin, 9 mil. euro pe an din mobilier tapiţat

Stefana Muresan

Leave a Comment