Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Lidl va finanța restaurarea “Versailles-ului Transilvaniei”

Lanțul german de supermarketuri Lidl a făcut o donație de 100.000 de lei destinată lucrărilor la restaurarea și reabilitarea Castelului Banffy, din comuna clujeană Bonțida.

„Noua donație ne permite să continuăm lucrări interioare pe care le-am fi amânat cel puțin un an, întrucât fondurile de care dispunem acum sunt direcționate doar spre consolidare, respectiv refacerea structurii de rezistență”, a declarat Csilla Hegedus, președinte Fundației Transylvania Trust (FTT), ce coordonează proiectul.

Banii vor fi folosiți la construirea, în clădirea principală a castelului, a unor scări interioare și a unei rampe de acces care vor face legătura între două segmente actualmente separate ale etajului.  

Anul trecut FTT a încasat 94.500 de lei pentru lucrări, în condițile în care cel mai mare eveniment care are loc aici, Festivalul Electric Castle, a avut loc, iar Lidl s-a numărat printre partenerii săi principali.

Ediția din acest an a festivalului a fost anulată. FTT derulează o campanie de donații directe pentru reabilitarea domeniului Banffy. Castelul de la Bonțida, cunoscut ca “Versailles-ul Transilvaniei”, este un ansamblu arhitectonic construit de familia Banffy.

Nucleul complexului de edificii este renascentist, iar extinderile și modificările ulterioare au fost în stilurile baroc, neoclasicist și romantic. În timpul celui de-al doilea război mondial, castelul a fost folosit ca spital militar. 

În 1944 imobilul a fost serios afectat, când trupele germane aflate în retragere, au atacat, jefuit și incendiat întreg ansamblul. Au fost distruse întreg mobilierul, galeria de portrete și biblioteca.

În comunism, aici a fost instalată Cooperativa Agricolă de Producție Bonțida, iar după naționalizare sătenii au folosit cărămizile castelului ca material de construcție. Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a reușit să salveze statuile din parcul baroc, depozitându-le în cadrul instituției.

Castelul a fost folosit ca depozit de materiale de construcții, iar parcul s-a transformat în pășune, copacii devenind lemn de foc. După 1990, World Monuments Watch l-a inclus pe lista celor 100 cele mai periclitate situri din lume, la propunerea Fundației Transilvania Trust.

Centrul de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit, ce funcționează în clădirea Miklos (patronat de Prințesa Margareta), a obținut Marele Premiu Europa Nostra al Uniunii Europene. În 2008 contesa Katalin Banffy a încheiat un contract de concesiune pe 49 ani, conform căruia FTT va reabilita castelul.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

44 de milioane de euro pentru modernizarea căilor ferate ale Clujului

Articolul următor

[Enjoy Transylvania!] Noble Castles, the Architectural Jewels of Yore

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share