Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

44 de milioane de euro pentru modernizarea căilor ferate ale Clujului

Uniunea Europeană va investi peste 40 de milioane de euro în liniile ferate dinspre județul Cluj spre Alba și Suceava, parte din finanțarea a 10 proiecte-cheie de transport pentru România.

Modernizarea liniei Coșlariu – Cluj-Napoca (studiu de fezabilitate)

Proiectul va analiza condiția actuală a liniei de cale ferată pentru a identifica zonele cu deficiențe și pentru a realiza un studiu de fezabilitate ce va ajuta la pregătirea pașilor necesari pentru următoarele etape ale proiectului. Finanțarea europeană se ridică la 17,4 milioane de euro.

Modernizarea liniei Apahida – Suceava (studiu de fezabilitate)

Proiectul are ca scop modernizarea liniei de cale ferată dintre Apahida și Suceava și va analiza starea curentă a liniei pentru a identifica zonele cu deficiențe. Se va realiza un studiu de fezabilitate ce va pregăti calea pentru următoarele etape. UE va aloca 26,7 milioane de euro.

Totalul investițiilor în 10 proiecte din România se ridică la 118 milioane de euro, cea mai mare alocare fiind pentru modernizarea liniei de cale ferată Gara de Nord București – Aeroportul Internațional Henri Coandă (49 de milioane).

Acestea vor contribui la construirea pe întregul continent a legăturilor de transport care lipsesc, vor sprijini transportul sustenabil și vor crea locuri de muncă. Proiectele vor beneficia de finanțare prin intermediul Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE).

„Contribuția UE, în cuantum de 2,2 miliarde de euro, la această infrastructură de transport esențială va contribui la impulsionarea redresării; ne așteptăm ca această contribuție să genereze investiții de 5 miliarde de euro.

Investim în diferite tipuri de proiecte, cum ar fi transportul pe căi navigabile interioare, conexiunile multimodale, combustibilii alternativi sau infrastructura feroviară de mari dimensiuni.

Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE) este unul dintre instrumentele noastre esențiale pentru crearea unui sistem de transport rezilient și rezistent la crize, vital în prezent, dar și pe termen lung”, a declarat comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

Se pune un accent deosebit pe proiectele care consolidează rețeaua feroviară, inclusiv legăturile transfrontaliere și conexiunile cu porturi și aeroporturi. UE va sprijini 55 de proiecte de infrastructură feroviară care vizează rețeaua centrală transeuropeană de transport (TEN-T) cu 1,6 miliarde de euro.

UE va finanța trecerea la combustibili mai ecologici pentru transporturi (19 proiecte), cu 142 milioane de euro. În transportul rutier va fi dezvoltată infrastructura pentru combustibili alternativi, prin instalarea a 17.275 de puncte de încărcare în cadrul rețelei rutiere și prin introducerea a 355 de autobuze noi.

Nouă proiecte vor contribui la dezvoltarea unui sistem feroviar interoperabil în UE și la operarea continuă a trenurilor pe întregul continent prin intermediul sistemului european de management al traficului feroviar.

Modernizarea locomotivelor și a liniilor de cale ferată cu sistemul european unificat de control și comandă al trenului va spori siguranța, va reduce timpul de călătorie și va optimiza utilizarea liniilor de cale ferată. Cele nouă proiecte vor beneficia de 49,8 milioane de euro.

Pentru 10 proiecte selectate în cadrul mecanismului de finanțare mixtă, sprijinul UE urmează să fie combinat cu o finanțare suplimentară din partea băncilor. În cadrul programului MIE sunt disponibile pentru granturi 23,2 miliarde de euro din bugetul UE pentru perioada 2014-2020 în vederea cofinanțării de proiecte privind rețeaua transeuropeană de transport.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Zilele OncoHelp - eveniment științific adresat specialiștilor în oncologie medicală

Articolul următor

Lidl va finanța restaurarea “Versailles-ului Transilvaniei”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share