Arad Enjoy Transylvania Fonduri Europene Infrastructura Investitii Ultimele stiri

[Enjoy Transylvania!] Cuvântul cheie: fondurile europene, pentru cel mai mare proiect de regenerare urbană din România

Peste un miliard de euro au absorbit municipiul și județul Arad, din fonduri europene, începând cu anul 2007, anul aderării la Uniunea Europeană! Acest succes, care s-a concretizat în proiecte strategice, a dus la realegerea primarului Gheorghe Falcă de patru ori, de către comunitatea arădeană care a început să simtă, acasă, în orașul ei, aerul dezvoltării occidentale.

Aceste investiții, realizate din bani europeni, au contribuit la creșterea confortului cetățenilor.

Vă prezentăm cel mai recent proiect european, în valoare de aproximativ 50 de milioane de lei, care va schimba și aspectul cartierelor. Reamenajare urbanistică a cartierelor din municipiului Arad, elaborată în cadrul proiectului: „Regenerarea urbană a spațiilor din zona blocurilor din cartierele Aradului” este cel mai mare proiect de acest gen din România.

Proiectul vizează îmbunătățirea cadrului de viață în municipiul Arad, prin redefinirea și modernizarea lucrărilor de urbanizare, în special în cartierele de blocuri construite în perioada comunistă. Lucrările constau în amenajarea de spații verzi, locuri de joacă și recreere, modernizarea căilor de acces și a iluminatului public, amenajarea de parcări, inclusiv construirea de parcări colective etajate. Pe lângă amenajările la sol – parcări, alei, trotuare, drumuri, spații verzi și locuri de joacă, noutatea este reprezentată de parcările de tip ”Fast Parc” care vor  fi realizate în număr de 8, pe structură metalică și cu un regim de înălțime P+1E.

Contractele pentru cele 8 loturi au fost încheiate în data de 9 iulie 2018, durata de execuție a lucrărilor fiind de 2 ani, la care se adaugă 1 an perioada de notificare a defectelor.

„Acest proiect privind regenerarea urbană prognozează ca până în anul 2020 să finalizăm regenerarea urbană a cartierelor de blocuri, ceea ce va schimba în bine relația cetățeanului cu cartierul în care trăiește”, a explicat Primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Acest proiect se adaugă celui privind introducerea rețelei de canalizare pluvială, menajeră, drumuri și trotuare în trei dintre cartierele importante de case, în valoare de 70 milioane euro din care 40 milioane euro nerambursabili. Cu parteneriatul Băncii Mondiale, aceasta a fost cea mai mare finanțare nerambursabilă din țară, după București.

Nu în ultimul rând, arădenii beau apa de cea mai bună calitate din România, ca urmare a implementării proiectului de reabilitare a rețelei de canalizare, apă și modernizarea stației de epurare Arad, prin care Primăria a atras o finanțare din fonduri europene în valoare de 38 milioane euro.

Și la nivelul județului, fondurile europene reprezintă cel mai important motor de dezvoltare, în condițiile în care Guvernul României a alocat bugetului județului cu 60 de milioane de euro mai puțin față de așteptările minimale. Același Guvern, a transferat administrațiilor locale responsabilități, dar nu și pârghii de finanțare, creând un deficit în domeniul investițiilor publice. Pentru contrabalansarea acestui deficit, și conducerea Consiliului Județean a apelat la fondurile europene. Cele mai importante proiecte la nivelul județului sunt extinderea rețelelor de apă și canal, respectiv modernizarea stațiilor de epurare, în valoare de 200 de milioane de euro; investițiile în spitalul județean, în valoare de 98 de milioane de euro; sistemul de management al deșeurilor, în valoare de 32 de milioane de euro; modernizarea infrastructurii Drumului Vinului, în valoare de 20 de milioane de euro.

Trei spitale noi vor fi construite, în următorii ani, în județul Arad! Două dintre ele vor fi deschise în anul 2020, iar al treilea – care va avea șapte nivele – în ciclul următor! Cu investiții care vor ajunge la 90 de milioane de euro, Aradul devine astfel județul din România cu cele mai mari investiții în sistemul de sănătate publică! Ceea ce realizează acum Consiliul Județean Arad este fără precedent în România! Din fonduri europene, din resurse proprii și bani de la Guvern (deși în ultimii doi ani Spitalul Județean din Arad nu a primit niciun leu pentru investiții, de la Ministerul Sănătății!), se reconstruiește, practic, sistemul de sănătate publică din Arad! Nu este un proces care să se încheie peste noapte dar, cu siguranță, este unul cu rezultate deja vizibile și spectaculoase. Și suntem abia la început!

Aradul este astăzi un județ în plină dezvoltare, mândru de trecutul său istoric și optimist în privința viitorului. Odată cu creșterea potențialului său economic, Aradul a fost practic obligat să-și reglementeze relația cu celălalt pol de putere economică al regiunii, Timișoara. Competiție ori cooperare? A fost întrebarea care-și căuta un răspuns. Primarul Municipiului Arad a fost primul care a lansat ideea unui pol comun de dezvoltare Arad-Timișoara. A fost lansată o dezbatere națională despre avantajele pe care cooperarea și nu concurența le-ar aduce celor două orașe, care împreună ar putea chiar depăși Bucureștiul ca forță economică.  Un studiu al Băncii Mondiale a confirmat potențialul unei conurbații Arad-Timișoara, în care Aradul să se profileze pe industrie, iar Timișoara pe IT. Viabilitatea asocierii unor orașe puternice, capabile să scadă dependența regională față de București, a fost ulterior confirmată la sfârșitul anului 2018, când primarii oraşelor Timişoara, Arad, Oradea şi Cluj-Napoca au semnat documentul de înfiinţare a Alianţei Vestului. Cele patru oraşe și-au propus să realizeze proiecte comune în domeniul infrastructurii, dar şi în cultură, educaţie, sănătate, turism, sport, securitate şi dezvoltare.

(Din ediția specială TB 86 – „ENJOY TRANSYLVANIA!” – mai-iunie 2019)

Related posts

România poate deveni țara din UE cu cele mai multe femei în domeniul IT&C

Stefana Muresan

Secția de Cardiologie a Spitalului Județean Arad, dotată cu un aparat ultraperformant

redactia

8th Black Sea Ports & Shipping 2019

Ligia Voro

Faurecia Romania a avut un profit de 9 milioane lei în 2019 după 2 ani de pierderi

Ion Surdu

Banca Transilvania după preluarea Bancpost: capital social 1 miliard de euro, valoare la bursă 2 miliarde

redactia

CNAIR: S-a semnat contractul cu italienii de la Tirrena Scavi pentru proiectarea şi execuţia variantei de ocolire sud a Timișoarei, contract de 58 de mil. euro fără TVA

redactia

Trei noi parteneri la Deloitte România 

Ligia Voro

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, apel pentru dezvoltarea învățământului dual

redactia

Târgul de Crăciun din Sibiu va fi inaugurat săptămâna viitoare. Suprizele pregătite pentru acest an

Papuc Irina

ROMGAZ sprijină Crucea Roșie Română cu 1.250.000 lei în lupta cu Coronavirus COVID-19

Ligia Voro

BearingPoint se reorganizeaza in Europa Centrala

Ionut Oprea

Producătorul german de echipamente audio Sennheiser va construi o fabrică în Braşov

Stefana Muresan

Arhitectul Șerban Țigănaș: România rămane atractivă atât privită din interior, cât și din exterior

redactia

Conducerea Termocentralei Mintia studiază posibilitatea importului de cărbune din Indonezia

redactia

ADR Centru: Peste 700 de kilometri din infrastructura rutieră, modernizată prin fonduri europene

redactia

MIPIM 2020 transforms

Ionut Oprea

Cel mai bun moment al BVB. România – promovată la statutul de piață emergentă

Ligia Voro

Un nou eveniment Portfolio Farm a fost organizat în centrul țării

Transilvania Business

Start la viitorul pod cu patru benzi peste Someș

Nora Dumitrescu

O asociere clujeană va digitaliza instituția județeană

Nora Dumitrescu

CONAF și Federația de Petrol și Gaze aduc conferința Pactul de Muncă la Cluj-Napoca

Ligia Voro

Black Sea Oil & Gas a luat decizia de a investi în producția de gaze din Marea Neagră

redactia

Un miliard de euro de la UE pentru restartul IMM-urilor din România

Traian Dan

Cea mai amplă ediție GoTech World din istoria evenimentului a reunit 10.577 de participanți într-un manifesto al digitalizării

Ligia Voro

Leave a Comment