Fonduri Europene Ultimele stiri

„Deal!” – Acord istoric la Bruxelles. Șefii celor 27 de state UE au aprobat planul de redresare economică și cadrul financiar multianual: 80 de mlrd. de euro pentru România

Pachetul uriaș de relansare economică a Uniunii Europene în urma crizei provocate de coronavirus – un plan de 1.824 de miliarde de euro compus dintr-un fond de redresare de 750 de miliarde de euro (Next Generation EU) – și Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 de 1.074 de miliarde de euro au fost aprobate luni seara de către Consiliul UE, într-un acord considerat istoric. Liderii celor 27 de state UE au ajuns la înțelegere după un summit care a durat peste 90 de ore.

„Deal!“ („Avem un acord!” – trad.din engl.), a scris președintele Consiliului European, Charles Michel, pe Twitter imediat după aprobarea celor două bugete. Astfel, liderii europeni au căzut de acord asupra ultimului document de negociere propus de președintele Consiliului European, Charles Michel. Adică din fondul de recuperare economică Next Generation EU (NGEU), statele membre vor putea beneficia de granturi nerambursabile în valoare totală de 390 de miliarde de euro și de împrumuturi de 360 de miliarde de euro – o distribuție agreată de grupul statelor frugale – Austria, Danemarca, Olanda și Suedia. Acestea nu au fost de acord cu alocarea inițială a acestui fond: 500 de miliarde de euro sub formă de granturi și 250 de miliarde de euro sub formă de credite.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că este regretabil că au fost reduse finanțări de la diferite programe, cum ar fi programul pentru sănătate, și a anunțat că mai este drum de parcurs, fiind necesară și aprobarea din partea Parlamentului European. Însă ea a adăugat că deși UE este adesea acuzată că a făcut “prea puțin, prea târziu”, acest lucru nu este valabil și acum. “Am negociat patru zile și nopți lungi, mai mult de 90 de ore, dar a meritat”, a spus von der Leyen, citată de caleaeuropeana.ro.

ROMÂNIA VA PRIMI 80 DE MILIARDE DE EURO

După decizia istorică de la Bruxelles, președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit într-un briefing despre destinația acestor bani.

„(…) Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este, de asemenea, foarte important de știut că o parte semnificativă din acești bani va fi folosită pentru relansare, pentru revigorare economică.

Repet, 79.917.000.000, deci 80 de mii de milioane de euro vom folosi pentru a pune în practică, pe de-o parte, planul pentru bugetul multianual 2021-2027, un plan la care lucrăm împreună cu Guvernul deja din ianuarie și în cel mai scurt timp va fi finalizat, pentru a fi pregătiți să începem implementarea, iar, pe de altă parte, lucrăm de-o vreme bună deja la planul național de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene, pentru a primi fondurile pentru relansarea economică.

Iată, deci, că până acum ne-am pregătit bine, am obținut un rezultat frumos. Încă o dată, este o zi importantă pentru România, o zi importantă pentru proiectul european, și vom merge mai departe, fiindcă acești bani trebuie folosiți pentru reconstrucția României”, a declarat Iohannis.

Related posts

Operatorul Cento și-a restrâns programul de trasee regionale

Nora Dumitrescu

Vodafone România este 100% verde

Traian Dan

500 de milioane de euro, ajutor de stat, pentru întreprinderile din HoReCa

Traian Dan

BT va urgenta distribuirea granturilor către antreprenori

Nora Dumitrescu

[Enjoy Transylvania!] Via Transilvanica a noastră, ca o mare lecție deschisă. Interviu cu Alin Uhlmann-Ușeriu

Transilvania Business

O Medalie a Centenarului va ajunge la 100 de personalități printre care Trump, Merkel, Macron

Stefana Muresan

Strategia CFR pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare: Este nevoie de investiţii de 56 miliarde lei până în 2022

Stefana Muresan

Asociația Eco Ruralis distribuie gratuit semințe țărănești către micii producători

Traian Dan

NTT DATA Romania, 18 ani de inovație și încredere oferită partenerilor săi

redactia

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest: Primăria Oradea, cele mai multe contracte de finanțare semnate

redactia

Cartea “Sărbătorind Mâncarea în jurul lumii”- proiect semnat, în scop umanitar, de soțiile șefilor unor misiuni diplomatice la București

redactia

Revenirea lui Wargha Enayati. Construiește până la sfârșitul anului viitor cel mai mare proiect medical privat din România, investiție de 60 de mil. euro

redactia

Iulius Mall vrea să cumpere tot Carbochim

Nora Dumitrescu

Workshop-uri în țară în urma unui parteneriat între BVB-Ministerul pentru Mediul de Afaceri

redactia

Sistemul automat de încărcare wireless de la Continental: convenabil și eficient

Stefana Muresan

92 de milioane de componente electronice au fost livrate de Continental Timișoara în ultimii 11 ani

Stefana Muresan

Furnizorii de utilități, convocați pentru conectarea Maramureșului

Nora Dumitrescu

Un start-up clujean primește finanțare din Canada. Ideea indianului care „în viața trecută a fost transilvănean” valorează peste 15 mil. $

redactia

Bucharest – skyline transformation 2025 | Concept Structure: always close to the client

Ionut Oprea

Florin Jianu, reales în funcția de președinte al CNIPMMR pentru următorii 4 ani

Traian Dan

Americanii de la Key Safety Systems preiau fabricile deținute de Takata la Arad și Sibiu

Stefana Muresan

Doing Business in the European Union 2017: Bulgaria, Hungary and Romania

Ionut Oprea

Unităţile de tip service auto din Timiş au mari probleme, fiind amendate cu sute de mii de lei de RAR

Robert Bloancă

Selgros și-a deschis un magazin cu restaurant în Baia Mare

Nora Dumitrescu

Leave a Comment