Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

„Deal!” – Acord istoric la Bruxelles. Șefii celor 27 de state UE au aprobat planul de redresare economică și cadrul financiar multianual: 80 de mlrd. de euro pentru România

Pachetul uriaș de relansare economică a Uniunii Europene în urma crizei provocate de coronavirus – un plan de 1.824 de miliarde de euro compus dintr-un fond de redresare de 750 de miliarde de euro (Next Generation EU) – și Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 de 1.074 de miliarde de euro au fost aprobate luni seara de către Consiliul UE, într-un acord considerat istoric. Liderii celor 27 de state UE au ajuns la înțelegere după un summit care a durat peste 90 de ore.

„Deal!“ („Avem un acord!” – trad.din engl.), a scris președintele Consiliului European, Charles Michel, pe Twitter imediat după aprobarea celor două bugete. Astfel, liderii europeni au căzut de acord asupra ultimului document de negociere propus de președintele Consiliului European, Charles Michel. Adică din fondul de recuperare economică Next Generation EU (NGEU), statele membre vor putea beneficia de granturi nerambursabile în valoare totală de 390 de miliarde de euro și de împrumuturi de 360 de miliarde de euro – o distribuție agreată de grupul statelor frugale – Austria, Danemarca, Olanda și Suedia. Acestea nu au fost de acord cu alocarea inițială a acestui fond: 500 de miliarde de euro sub formă de granturi și 250 de miliarde de euro sub formă de credite.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că este regretabil că au fost reduse finanțări de la diferite programe, cum ar fi programul pentru sănătate, și a anunțat că mai este drum de parcurs, fiind necesară și aprobarea din partea Parlamentului European. Însă ea a adăugat că deși UE este adesea acuzată că a făcut “prea puțin, prea târziu”, acest lucru nu este valabil și acum. “Am negociat patru zile și nopți lungi, mai mult de 90 de ore, dar a meritat”, a spus von der Leyen, citată de caleaeuropeana.ro.

ROMÂNIA VA PRIMI 80 DE MILIARDE DE EURO

După decizia istorică de la Bruxelles, președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit într-un briefing despre destinația acestor bani.

„(…) Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este, de asemenea, foarte important de știut că o parte semnificativă din acești bani va fi folosită pentru relansare, pentru revigorare economică.

Repet, 79.917.000.000, deci 80 de mii de milioane de euro vom folosi pentru a pune în practică, pe de-o parte, planul pentru bugetul multianual 2021-2027, un plan la care lucrăm împreună cu Guvernul deja din ianuarie și în cel mai scurt timp va fi finalizat, pentru a fi pregătiți să începem implementarea, iar, pe de altă parte, lucrăm de-o vreme bună deja la planul național de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene, pentru a primi fondurile pentru relansarea economică.

Iată, deci, că până acum ne-am pregătit bine, am obținut un rezultat frumos. Încă o dată, este o zi importantă pentru România, o zi importantă pentru proiectul european, și vom merge mai departe, fiindcă acești bani trebuie folosiți pentru reconstrucția României”, a declarat Iohannis.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Universitatea Babeș-Bolyai își face hub de cercetare cu 4,5 milioane euro

Articolul următor

[Enjoy Transylvania!] Cultural Development of Maramureș Region

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share