Fonduri Europene Ultimele stiri

Universitatea Babeș-Bolyai își face hub de cercetare cu 4,5 milioane euro

Instituția de învățământ superior din Cluj va dezvolta o platformă paneuropeană de sănătate a mediului și populației printr-un proiect câștigat pe fonduri UE.       

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) va derula proiectul platformei BioNano4Health (BNH) în scopul de a contribui la cercetarea paneuropeană privind compoziția atmosferei și schimbările climatice. Proiectul cofinanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 a fost clasat pe primul loc în cadrul competiției, valoarea sa fiind de 22,2 milioane de lei.

Obiectivul este crearea unei infrastructuri de nivel mondial pentru observarea și caracterizarea atmosferei terestre prin metode de teledetecție avansate, pentru a îndeplini criteriile de facilitate națională integrată a infrastructurii paneuropene de cercetare ACTRIS-RI, de interes major pentru segmentul de observare de la sol, din programul European Spatial Agency.

Infrastructura creată va include facilități de observare de la sol, laboratoare asociate și centre de date care să contribuie semnificativ la activitățile de observare a Pământului. „Principalul rezultat al proiectului este construirea de noi laboratoare de cercetare în cadrul Cluj Atmospheric Remote Sensing Observatory.

Observatorul va fi dotat cu echipamente ce oferă observații continue și pe termen lung în ceea ce privește aerosolii și proprietățile norilor și va fi participant activ la infrastructura europeană de cercetare pentru mediu (ACTRIS). Laboratoarele noi vor avea echipamente de cercetare a aerosolilor și a norilor prin metode de teledetecție.

Pentru monitorizarea gazelor atmosferice de interes și prelevarea de eșantioane se va achiziționa un autolaborator pentru investigații. Instrumentele vor fi conectate la un nou centru de date echipat cu sisteme IT performante”, a menționat Nicolae Ajtai, decanul Facultății de Știința și Ingineria Mediului din UBB.

„Într-o lume tot mai globalizată sau interacționistă, România are nevoie de avantaje competitive (poli de excelență și competitivitate), pentru a evita situația în care devine o «colonie» științifică, tehnologică sau culturală. 

Pentru a-și dezvolta competitivitatea la nivel internațional, trebuie să-și creeze structuri academice magnet de prestigiu, cu vizibilitate și impact internațional deja confirmate, integrate cu mediul socio-economic (național și internațional).

UBB reprezintă cea mai mare comunitate academică din țară, iar clasamentele internaționale ale universităților o arată ca o una internațională cu contribuții inovative la cunoaștere. Recent, UBB a inițiat IBH ca un pol academic cu anvergură pan-europeană, cu impact pozitiv asupra competitivității Clujului, Transilvaniei, țării și UE.

Proiectul UBB-ACTRIS, care, pentru a include noua infrastructura de cercetare, presupune și noile construcții descrise, se înscrie în acest demers, cu implicații pentru sănătatea mediului și a populației. Aștept ca tot mai multe facultăți sau grupuri academice de excelență ale UBB să propună astfel de proiecte de anvergură concentrate în IBH”, spune rectorul UBB, Daniel David.

Related posts

Pregătiri pentru organizarea Summitului Start-up Europe de la Cluj-Napoca

redactia

Bucureștenii și clujenii fac cele mai multe plăți online

Nora Dumitrescu

Emil Boc: Clujul ar putea avea metrou în 10-15 ani

Stefana Muresan

Cluj-Napoca, încă un pas spre Digital Innovation Hub: aplicația „Cluj Now” – notificări oficiale despre oraș

Stefana Muresan

Furgoane de marfă, transformate în autospeciale pentru situații de urgență într-o fabrică din Cluj. Deltamed țintește să devină cel mai apreciat carosier din Europa de Est

redactia

OUG: Guvernul va asigura plata șomajului tehnic – 75% din salariul brut; va majora plafonul creditelor pentru IMM-uri cu 5 miliarde

Ion Surdu

Licitație de peste 26 mil. lei pentru extinderea Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea

redactia

La Timișoara se lansează Growceanu, platformă de Business Angels conectată la rețeaua europeană ESIL

redactia

Investițiile Gran Via pe piața românească depășesc 200 de milioane de euro

Papuc Irina

Creștere importantă pentru divizia Business Solutions din BRINEL

Ligia Voro

VIVO! în România

Transilvania Business

Ministerul Dezvoltării Regionale: 93,7 milioane euro pentru finanţarea Start Up Nation

Stefana Muresan

Peste 35 de milioane de lei pentru amenajarea a trei piațete în Oradea

Traian Dan

Primăria Braşov va susţine şi cel de al cincilea episod al producţiei Wild Carpathia. Documentarele, difuzate în 120 de ţări şi traduse în peste 20 de limbi

redactia

TAROM, nouă promoție la biletele de avion, cu prețuri de la 99 euro pentru unele destinații

redactia

Depozite regionale pentru produsele agricole, bani pentru sisteme de irigare, construirea Canalului Siret-Bărăgan: planul Guvernului pentru Agricultură

Papuc Irina

„Mintea” roboțelului Zora, care va sprijini bolnavii de Alzheimer și demență, proiectat de cercetători români la UTCN

redactia

Experți în administrație publică din Franța și România, la Întâlnirile Europene din Transilvania

Stefana Muresan

Cluj Arena va deveni teatru în aer liber

Nora Dumitrescu

Peste 4.000 de vizitatori, la Ambasada României din Washington cu ocazia Zilei Porților Deschise și a sărbătoririi Centenarului Marii Uniri

Stefana Muresan

Cerc de calculatoare la UTCN pentru pasionații de IT din licee

redactia

Specialiștii în IT s-au întâlnit la Cluj-Napoca în cadrul unui eveniment organizat de BRINEL

Stefana Muresan

FOTO-VIDEO: Beer’s Point, automatizare de top în drumul spre extinderea internațională

Transilvania Business

ASF așteaptă documentele doar în format electronic

Ligia Voro

Leave a Comment