Fonduri Europene Ultimele stiri

Universitatea Babeș-Bolyai își face hub de cercetare cu 4,5 milioane euro

Instituția de învățământ superior din Cluj va dezvolta o platformă paneuropeană de sănătate a mediului și populației printr-un proiect câștigat pe fonduri UE.       

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) va derula proiectul platformei BioNano4Health (BNH) în scopul de a contribui la cercetarea paneuropeană privind compoziția atmosferei și schimbările climatice. Proiectul cofinanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 a fost clasat pe primul loc în cadrul competiției, valoarea sa fiind de 22,2 milioane de lei.

Obiectivul este crearea unei infrastructuri de nivel mondial pentru observarea și caracterizarea atmosferei terestre prin metode de teledetecție avansate, pentru a îndeplini criteriile de facilitate națională integrată a infrastructurii paneuropene de cercetare ACTRIS-RI, de interes major pentru segmentul de observare de la sol, din programul European Spatial Agency.

Infrastructura creată va include facilități de observare de la sol, laboratoare asociate și centre de date care să contribuie semnificativ la activitățile de observare a Pământului. „Principalul rezultat al proiectului este construirea de noi laboratoare de cercetare în cadrul Cluj Atmospheric Remote Sensing Observatory.

Observatorul va fi dotat cu echipamente ce oferă observații continue și pe termen lung în ceea ce privește aerosolii și proprietățile norilor și va fi participant activ la infrastructura europeană de cercetare pentru mediu (ACTRIS). Laboratoarele noi vor avea echipamente de cercetare a aerosolilor și a norilor prin metode de teledetecție.

Pentru monitorizarea gazelor atmosferice de interes și prelevarea de eșantioane se va achiziționa un autolaborator pentru investigații. Instrumentele vor fi conectate la un nou centru de date echipat cu sisteme IT performante”, a menționat Nicolae Ajtai, decanul Facultății de Știința și Ingineria Mediului din UBB.

„Într-o lume tot mai globalizată sau interacționistă, România are nevoie de avantaje competitive (poli de excelență și competitivitate), pentru a evita situația în care devine o «colonie» științifică, tehnologică sau culturală. 

Pentru a-și dezvolta competitivitatea la nivel internațional, trebuie să-și creeze structuri academice magnet de prestigiu, cu vizibilitate și impact internațional deja confirmate, integrate cu mediul socio-economic (național și internațional).

UBB reprezintă cea mai mare comunitate academică din țară, iar clasamentele internaționale ale universităților o arată ca o una internațională cu contribuții inovative la cunoaștere. Recent, UBB a inițiat IBH ca un pol academic cu anvergură pan-europeană, cu impact pozitiv asupra competitivității Clujului, Transilvaniei, țării și UE.

Proiectul UBB-ACTRIS, care, pentru a include noua infrastructura de cercetare, presupune și noile construcții descrise, se înscrie în acest demers, cu implicații pentru sănătatea mediului și a populației. Aștept ca tot mai multe facultăți sau grupuri academice de excelență ale UBB să propună astfel de proiecte de anvergură concentrate în IBH”, spune rectorul UBB, Daniel David.

Related posts

Antreprenorii bihoreni, ajutaţi să obţină finanţări pentru afaceri inovative

Traian Dan

Bancă naţională de sânge, plasmă umană şi celule stem – parteneriat public-privat. Venituri semnificative pentru investitor

Stefana Muresan

Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest, reales președinte

Ligia Voro

Firmele bihorene de top premiate la gala „Topul firmelor din judeţul Bihor”

Traian Dan

Cum intră banii UE în cea mai micuță comună a Regiunii Nord-Vest

Stefana Muresan

The Economist, în suplimentul „Lumea în 2019”: România va avea a doua cea mai mare rată de creştere din Uniunea Europeană în 2019, de 3,7%

redactia

Un sfert dintre angajatori vor îngheţa salariile în 2020

Traian Dan

Proiect: Firmele vor putea oferi angajaților două noi tipuri de tichete destinate cheltuielilor pentru copii

Papuc Irina

Tranziția spre energie curată, ce se întâmplă cu mineritul românesc?

Ligia Voro

Clujul domină piața regională a birourilor

Nora Dumitrescu

Prezent la Oradea, Yves Caracatzanis (Renault România): 500 de locuri de muncă disponibile în Grup

Stefana Muresan

Noi ghiduri privind Sprijinirea dezvoltării urbane, în consultare publică

Stefana Muresan

Comerțul electronic este principalul motor al creșterii și schimbării pentru piața depozitelor

Stefana Muresan

Grup Feroviar Român, premiu pentru inovație în calea ferată din România

redactia

Cezar Ioan – autorul cărții document „Gastronomie Românească de secolul XXI”: “Cred că avem nevoie să ne mândrim cu gastronomia veche și să o modernizăm ca ea să rămână vie”

Stefana Muresan

E.ON prezintă în premieră un produs pentru controlul inteligent al energiei la domiciliu

redactia

Se caută restauratori pentru casa părintească a lui Alexandru Ioan Cuza

redactia

Ministerul Apărării Naționale anunță realizarea în timp record a „izoletei” românești

Ion Surdu

Banca Transilvania, primul brand bancar românesc care intră în top 500

Stefana Muresan

Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (UBB-FSEGA) împreună cu NTT DATA Romania lansează programul de master „Sisteme de Asistare a Decizilor Economice”

Stefana Muresan

IMWorld 2017 anunță primele soluții digitale: IoT, chatboți cu AI, softuri pentru IMM și tehnologii în premieră: “big brother”ul utilajelor de producție

Stefana Muresan

Bolt are undă verde de la Ministerul Transporturilor să opereze la Cluj

Nora Dumitrescu

Constructorul arădean P.A.B. aparținând omului de afaceri Ion Sandu, angajări masive

Stefana Muresan

Comisia Europeană a aprobat proiectul Spitalului Regional de la Iași: investiția depășește 50 de milioane de euro

Ion Surdu

Leave a Comment