Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Universitatea Babeș-Bolyai își face hub de cercetare cu 4,5 milioane euro

Instituția de învățământ superior din Cluj va dezvolta o platformă paneuropeană de sănătate a mediului și populației printr-un proiect câștigat pe fonduri UE.       

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) va derula proiectul platformei BioNano4Health (BNH) în scopul de a contribui la cercetarea paneuropeană privind compoziția atmosferei și schimbările climatice. Proiectul cofinanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 a fost clasat pe primul loc în cadrul competiției, valoarea sa fiind de 22,2 milioane de lei.

Obiectivul este crearea unei infrastructuri de nivel mondial pentru observarea și caracterizarea atmosferei terestre prin metode de teledetecție avansate, pentru a îndeplini criteriile de facilitate națională integrată a infrastructurii paneuropene de cercetare ACTRIS-RI, de interes major pentru segmentul de observare de la sol, din programul European Spatial Agency.

Infrastructura creată va include facilități de observare de la sol, laboratoare asociate și centre de date care să contribuie semnificativ la activitățile de observare a Pământului. „Principalul rezultat al proiectului este construirea de noi laboratoare de cercetare în cadrul Cluj Atmospheric Remote Sensing Observatory.

Observatorul va fi dotat cu echipamente ce oferă observații continue și pe termen lung în ceea ce privește aerosolii și proprietățile norilor și va fi participant activ la infrastructura europeană de cercetare pentru mediu (ACTRIS). Laboratoarele noi vor avea echipamente de cercetare a aerosolilor și a norilor prin metode de teledetecție.

Pentru monitorizarea gazelor atmosferice de interes și prelevarea de eșantioane se va achiziționa un autolaborator pentru investigații. Instrumentele vor fi conectate la un nou centru de date echipat cu sisteme IT performante”, a menționat Nicolae Ajtai, decanul Facultății de Știința și Ingineria Mediului din UBB.

„Într-o lume tot mai globalizată sau interacționistă, România are nevoie de avantaje competitive (poli de excelență și competitivitate), pentru a evita situația în care devine o «colonie» științifică, tehnologică sau culturală. 

Pentru a-și dezvolta competitivitatea la nivel internațional, trebuie să-și creeze structuri academice magnet de prestigiu, cu vizibilitate și impact internațional deja confirmate, integrate cu mediul socio-economic (național și internațional).

UBB reprezintă cea mai mare comunitate academică din țară, iar clasamentele internaționale ale universităților o arată ca o una internațională cu contribuții inovative la cunoaștere. Recent, UBB a inițiat IBH ca un pol academic cu anvergură pan-europeană, cu impact pozitiv asupra competitivității Clujului, Transilvaniei, țării și UE.

Proiectul UBB-ACTRIS, care, pentru a include noua infrastructura de cercetare, presupune și noile construcții descrise, se înscrie în acest demers, cu implicații pentru sănătatea mediului și a populației. Aștept ca tot mai multe facultăți sau grupuri academice de excelență ale UBB să propună astfel de proiecte de anvergură concentrate în IBH”, spune rectorul UBB, Daniel David.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Barajele din zona Transilvaniei vor fi evaluate

Articolul următor

„Deal!” - Acord istoric la Bruxelles. Șefii celor 27 de state UE au aprobat planul de redresare economică și cadrul financiar multianual: 80 de mlrd. de euro pentru România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share