Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Programul Naţional Strategic de susţinere a agriculturii, lansat de ministrul Oros, la Timişoara: sprijin pentru fermierii locali şi pentru irigaţii

Degeaba fermierii români fac produse bune în domeniul agricol, entru că nu reuşesc sî şe vândă aşa cum trebuie, la preţurile corecte. Afirmaţia aparţine ministrului Agriculturii, Adian Oros, prezent la Timişoara. Aici, el a prezentat, într-o acţiune realizată de Clubul Fermierilor, Programul Naţional Strategic (PNS) de susţinere a sectorului agricol.

„Noi trebuie să acceptăm că, deşi fermierii români reuşesc să producă şi cantitativ şi calitativ ca oriunde în Europa, au o problemă foarte mare. Ei nu reuşesc să-şi vândă întreaga producţie realizată, la preţuri competitive. Dacă încercăm toţi, o să reuşim să corectăm această situaţie în perioada 2021-2027, dacă vom şti să scriem, să fundamentăm acest program strategic şi să-l monitorizăm”, a declarat, în cadrul evenimentului găzduit de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului,  ministrul Adrian Oros.

Dacă vrem fermieri locali puternici avem nevoie şi de o piaţă locală puternică, a mai spus Adrian Oros. Iar programul gândit de oficialii guvernamentali se referă la realizarea de achiziţii de către municipalităţile locale, în acest sens fiind gândite şi opt centre regionale.
„Trebuie să-i sprijinim pe fermierii români să-şi vândă produsele şi de aceea trebuie să dezvoltăm o piaţă publică locală puternică. Am început modificări în ceea ce priveşte achiziţiile publice locale, trebuie ca edilii să aibă posibilitatea să achiziţioneze, pentru toate nevoile din localităţile lor, produse agroalimentare locale. Avem în vedere, ca principale priorităţi ale Programului Naţional Strategic (PNS) pe termen scurt, începând din anul 2021, reţeaua de colectare, depozitare, procesare şi şi depozitare a produselor româneşti, care se va realiza în jurul a opt centre regionale la care îi conectăm pe toţi cei care doresc, pentru că vom sprijini preponderent şi vom finanţa consistent partea de procesare şi depozitare, pentru ca şi micii producători să devină rapid competitivi”, a detaliat Adrian Oros.
o altă noutate se referă la acordarea de granturi, micilor fermieri, pentru a putea achiziţiona utilajele necesare pentru irigaţii, dar şi extinderea sistemului de combatere cu rachetele a grindinei.
„O altă prioritate a PNS este grantul pentru achiziţionarea de echipamente în irigaţii, pentru că am observat că şi acolo unde am reuşit să introducem apă pe canale, unii fermieri nu au suficiente echipamente pentru irigaţii. Există un program naţional, s-au făcut primii paşi în ultimii ani, dar sumele alocate, de 170 de milioane lei pe an, au fost insuficiente. Trebuie o finanţare mai consistentă. Pentru sistemul naţional antigrindină trebuie ca până în anul 2024 să cuprindem toată suprafaţa agricolă a ţării, pentru a fi protejată”, a mai spus Oros.

El a mai subliniat şi importanţa lucrărilor de desecare şi drenare a apei, cunoscut fiind că Banatul este în mare parte un teren mlăştinos la origine.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cinci asocieri de firme vor să realizeze studiul de fezabilitate pentru Centura Vest de ocolire a Timişoarei

Articolul următor

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 23: Astor-Valpet. Liant de bază în construcții. De 27 de ani

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), lider național în distribuția de energie electrică, a pus în funcțiune asistentul virtual ChatVolt. 
Citeste mai mult

DEER a lansat asistentul virtual ChatVolt

Chatbot-ul activat de societatea clujeană va oferi informații rapide și actualizate privind întreruperile în alimentarea cu energie electrică.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share