Agricultura Timiș

Programul Naţional Strategic de susţinere a agriculturii, lansat de ministrul Oros, la Timişoara: sprijin pentru fermierii locali şi pentru irigaţii

Degeaba fermierii români fac produse bune în domeniul agricol, entru că nu reuşesc sî şe vândă aşa cum trebuie, la preţurile corecte. Afirmaţia aparţine ministrului Agriculturii, Adian Oros, prezent la Timişoara. Aici, el a prezentat, într-o acţiune realizată de Clubul Fermierilor, Programul Naţional Strategic (PNS) de susţinere a sectorului agricol.

„Noi trebuie să acceptăm că, deşi fermierii români reuşesc să producă şi cantitativ şi calitativ ca oriunde în Europa, au o problemă foarte mare. Ei nu reuşesc să-şi vândă întreaga producţie realizată, la preţuri competitive. Dacă încercăm toţi, o să reuşim să corectăm această situaţie în perioada 2021-2027, dacă vom şti să scriem, să fundamentăm acest program strategic şi să-l monitorizăm”, a declarat, în cadrul evenimentului găzduit de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului,  ministrul Adrian Oros.

Dacă vrem fermieri locali puternici avem nevoie şi de o piaţă locală puternică, a mai spus Adrian Oros. Iar programul gândit de oficialii guvernamentali se referă la realizarea de achiziţii de către municipalităţile locale, în acest sens fiind gândite şi opt centre regionale.
„Trebuie să-i sprijinim pe fermierii români să-şi vândă produsele şi de aceea trebuie să dezvoltăm o piaţă publică locală puternică. Am început modificări în ceea ce priveşte achiziţiile publice locale, trebuie ca edilii să aibă posibilitatea să achiziţioneze, pentru toate nevoile din localităţile lor, produse agroalimentare locale. Avem în vedere, ca principale priorităţi ale Programului Naţional Strategic (PNS) pe termen scurt, începând din anul 2021, reţeaua de colectare, depozitare, procesare şi şi depozitare a produselor româneşti, care se va realiza în jurul a opt centre regionale la care îi conectăm pe toţi cei care doresc, pentru că vom sprijini preponderent şi vom finanţa consistent partea de procesare şi depozitare, pentru ca şi micii producători să devină rapid competitivi”, a detaliat Adrian Oros.
o altă noutate se referă la acordarea de granturi, micilor fermieri, pentru a putea achiziţiona utilajele necesare pentru irigaţii, dar şi extinderea sistemului de combatere cu rachetele a grindinei.
„O altă prioritate a PNS este grantul pentru achiziţionarea de echipamente în irigaţii, pentru că am observat că şi acolo unde am reuşit să introducem apă pe canale, unii fermieri nu au suficiente echipamente pentru irigaţii. Există un program naţional, s-au făcut primii paşi în ultimii ani, dar sumele alocate, de 170 de milioane lei pe an, au fost insuficiente. Trebuie o finanţare mai consistentă. Pentru sistemul naţional antigrindină trebuie ca până în anul 2024 să cuprindem toată suprafaţa agricolă a ţării, pentru a fi protejată”, a mai spus Oros.

El a mai subliniat şi importanţa lucrărilor de desecare şi drenare a apei, cunoscut fiind că Banatul este în mare parte un teren mlăştinos la origine.

Related posts

Procesoare proiectate la Timişoara, folosite de Intel

Stefana Muresan

Recaş a ajuns la afaceri de 50 mil. euro şi continuă să crească

redactia

Mai multe firme din Timiş, amendate pentru probleme de mediu şi de sănătate

Robert Bloancă

UVT, prima universitate din sud-estul Europei parte a unei rețele care promovează colaborarea dintre instituțiile de învățământ superior și orașele din care fac parte

redactia

Centrele comerciale şi supermarketurile timişorene s-au conformat: nu mai blochează roţile maşinilor în parcări

Robert Bloancă

Forţă de muncă din Vietnam și Sri Lanka pentru firmele din Timișoara

Stefana Muresan

Timișoreanul Ionuț Ardeleanu, încă patru ani în fruntea Auchan

Stefana Muresan

Sute de feluri de vin, expuse și degustate la a XIV-a ediție VINVEST

Stefana Muresan

Investiție de aproape 7 milioane de euro în Aeroportul Timișoara: nou Terminal Sosiri Curse Externe

redactia

Fermierii afectați de secetă pot solicita, începând de azi, ajutor de la stat

Traian Dan

Adrian Pintea, Director General APIA: Procentul de absorbție din Fondul European de Garantare Agricolă este simțitor mai mare

Stefana Muresan

Aeroportul Internațional Timișoara, trafic în creștere; destinații preferate: București și Londra

Stefana Muresan

Cons Electrificarea Instal din Timișoara, electricieni din Serbia

Stefana Muresan

Aeroportul Internațional Timișoara a pus în funcțiune un nou sistem de balizaj performant

Robert Bloancă

Producătorul de vin Cramele Recaş trimite zece milioane de litri de vin la export

Stefana Muresan

Cea mai mare seră din țară, de 17.000 mp, în Timiș

Stefana Muresan

Un simbol al Timișoarei întră în reabilitare, la 62 de ani de la construire

redactia

Primăria Timişoara caută firmă pentru extinderea sistemului de trafic management, pentru 14 milioane de lei

Robert Bloancă

Bunele practici în agricultura românească aduse de certificarea GLOBALG.A.P.

Stefana Muresan

Vinurile de Buziaș și Silagiu, promovate de VINVEST la Târgul de Turism al României

Stefana Muresan

Sibiu: Producătorii agricoli locali, pilonii Regiunii Gastronomice

Stefana Muresan

Curaj, băncilor! – Investițiile în agricultură, profitabile pe termen lung

USAMV Cluj-Napoca și-a completat patrimoniul cu o plantație viticolă de 65 ha în județul Sibiu: educație antreprenorială pentru un viitor punct turistic

Ion Surdu

Apartamente mai scumpe în marile orașe ale Transilvaniei

Nora Dumitrescu

Leave a Comment