Agricultura Timiș

Programul Naţional Strategic de susţinere a agriculturii, lansat de ministrul Oros, la Timişoara: sprijin pentru fermierii locali şi pentru irigaţii

Degeaba fermierii români fac produse bune în domeniul agricol, entru că nu reuşesc sî şe vândă aşa cum trebuie, la preţurile corecte. Afirmaţia aparţine ministrului Agriculturii, Adian Oros, prezent la Timişoara. Aici, el a prezentat, într-o acţiune realizată de Clubul Fermierilor, Programul Naţional Strategic (PNS) de susţinere a sectorului agricol.

„Noi trebuie să acceptăm că, deşi fermierii români reuşesc să producă şi cantitativ şi calitativ ca oriunde în Europa, au o problemă foarte mare. Ei nu reuşesc să-şi vândă întreaga producţie realizată, la preţuri competitive. Dacă încercăm toţi, o să reuşim să corectăm această situaţie în perioada 2021-2027, dacă vom şti să scriem, să fundamentăm acest program strategic şi să-l monitorizăm”, a declarat, în cadrul evenimentului găzduit de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului,  ministrul Adrian Oros.

Dacă vrem fermieri locali puternici avem nevoie şi de o piaţă locală puternică, a mai spus Adrian Oros. Iar programul gândit de oficialii guvernamentali se referă la realizarea de achiziţii de către municipalităţile locale, în acest sens fiind gândite şi opt centre regionale.
„Trebuie să-i sprijinim pe fermierii români să-şi vândă produsele şi de aceea trebuie să dezvoltăm o piaţă publică locală puternică. Am început modificări în ceea ce priveşte achiziţiile publice locale, trebuie ca edilii să aibă posibilitatea să achiziţioneze, pentru toate nevoile din localităţile lor, produse agroalimentare locale. Avem în vedere, ca principale priorităţi ale Programului Naţional Strategic (PNS) pe termen scurt, începând din anul 2021, reţeaua de colectare, depozitare, procesare şi şi depozitare a produselor româneşti, care se va realiza în jurul a opt centre regionale la care îi conectăm pe toţi cei care doresc, pentru că vom sprijini preponderent şi vom finanţa consistent partea de procesare şi depozitare, pentru ca şi micii producători să devină rapid competitivi”, a detaliat Adrian Oros.
o altă noutate se referă la acordarea de granturi, micilor fermieri, pentru a putea achiziţiona utilajele necesare pentru irigaţii, dar şi extinderea sistemului de combatere cu rachetele a grindinei.
„O altă prioritate a PNS este grantul pentru achiziţionarea de echipamente în irigaţii, pentru că am observat că şi acolo unde am reuşit să introducem apă pe canale, unii fermieri nu au suficiente echipamente pentru irigaţii. Există un program naţional, s-au făcut primii paşi în ultimii ani, dar sumele alocate, de 170 de milioane lei pe an, au fost insuficiente. Trebuie o finanţare mai consistentă. Pentru sistemul naţional antigrindină trebuie ca până în anul 2024 să cuprindem toată suprafaţa agricolă a ţării, pentru a fi protejată”, a mai spus Oros.

El a mai subliniat şi importanţa lucrărilor de desecare şi drenare a apei, cunoscut fiind că Banatul este în mare parte un teren mlăştinos la origine.

Related posts

Timişoara va avea în sfârşit o parcare supraetajată realizată din fonduri publice

Robert Bloancă

Visma Software, birouri de 4.200 mp în Timișoara

Stefana Muresan

FOTO: Fermele de excepție ale Ardealului, testate de europeni  

Ligia Voro

Constantin Pogăcean: „Va fi o restartare, important e să nu vină altcineva să ne fure startul”

Transilvania Business

Continental Anvelope extinde tehnologia de tratare a emisiilor olfactive in fabrica din Timisoara

Stefana Muresan

Milionarul român care a lucrat cel mai mare pământ din Europa cumpără teren în vestul țării cu banii de pe Insula Mare a Brăilei

redactia

Azerii de la Socar vor să opereze şase dintre benzinăriile Aral din Timişoara, Arad şi Sibiu

Robert Bloancă

Rectorul USAMV Cluj, distins cu Ordinul Meritului Agricol Francez

Stefana Muresan

Cum puteţi călători sau parca în Timişoara. Turiştii străini din oraş au la dispoziţie un nou flyer care oferă informaţii

Robert Bloancă

Asistență pentru înființarea celor 25 start up-uri selectate prin Proiectul SIA VEST

Stefana Muresan

Karpaten Meat din Sibiu, 10 mil. euro din afaceri cu bovine

Stefana Muresan

Ministerul Agriculturii vrea să legifereze Legea Laptelui ”pentru a scoate falsurile de pe piață”

redactia

Aeroportul Internaţional Timişoara a trecut la orarul de iarnă. Sunt curse noi spre Bucureşti şi Stuttgart

Robert Bloancă

Primele măsuri pe 2016 din PNDR

Transilvania Business

Interes bulgar pentru afaceri în Timiș

Stefana Muresan

Crosul OncoHelp pentru dotarea Centrului de Oncologie OncoHelp Timișoara

Ligia Voro

Bayer se așteaptă la vânzări mai mari în România, Bulgaria și Republica Moldova în 2020

Papuc Irina

,,Produs de Cluj” ajunge la Mediaș

Stefana Muresan

Ness Digital Engineering – noul sediu in Openville

Ionut Oprea

Peste 700 de oferte de vânzare terenuri arabile, depuse la Direcţia Agricolă Arad în doar două zile

Stefana Muresan

Programul de sprijin pentru tomatele românești: MADR alocă 50 de milioane de euro în 2019

redactia

Cluj, Oradea, Arad și Timișoara- platformă comună pentru a lega municipiile pe partea de IT şi de destinaţii

redactia

Traderul de cereale East Grain își face silozuri la Sânpaul

Nora Dumitrescu

“Vinul.ro & bucate dobrogene” – distincții pentru vinuri și expoziție cu degustare de gastronomie

Ligia Voro

Leave a Comment