Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ministrul Adrian Oros anunţă: În acest an vom avea destul grâu pentru consumul intern

Chiar dacă producţia de cereale a fost afectată de vremea de la începutul acestui an, într-o proporţie extrem de mare, nu vor fi probleme cu asigurarea necesarului pentru consumul intern, a anunţat, minisrtl Agriculturii. Va rămâne o cantitate semnificativă şi pentru export, estimează Adrian Oros.

Oficialul spune că producţia agricolă din domeniul cerealelor va fi afectată în acest an în proporţie de peste 40 de procente. Totuşi, populaţia nu va avea de suferit, de asemenea, sunt asigurate şi cantităţile necesare pentru furaje.

„Vom avea producție de cereale suficientă și anul acesta, dar mai mică, producția fiind semnificativ mai redusă. În toamnă, am avut două milioane de hectare însămânțate. Peste 40% din acestea au fost afectate în o măsură mare. În curând vom primi estimările făcute de asociațiile de fermieri și vom știi care sunt producțiile. Din ce spun cei din industria de panificație, consumul național este de 2,2 milioane de tone, 15.000 tone pentru semințe. 400.000 de tone pentru grâu furaje, 200.000 de tone pentru industrie. Peste 3 milioane de tone utilizăm noi. Din estimări, anul acesta o să avem între 6 și 6,5 milioane de tone producție”, a declarat Adrian Oros, la Timişoara.

În tipul stării de urgenţă, România a fost nevoită să oprească exportul de cereale. Se va ajunge în această toamnă la o situaţie asemănătoare? Oros spune că nu va fi cazul, pentru că producţia realizată la cereale va permite acest lucru, chiar dacă nu la nivelul altor ani.

„Deci avem marjă de aproximativ 3 milioane de tone care se vor putea exporta. Pentru a nu trece prin ce am trecut în martie, când am interzis exporturile de grâu, anul acesta am căzut de acord cu cei din patronaje să acordăm o sumă de garantare, prin care ei să poată să își contracteze sumele pentru consum intern”, a mai subliniat Oros.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

[Enjoy Transylvania!] Equestrian Tourism in Covasna

Articolul următor

Şomajul rămâne la cote extrem de mici în Timiş, în ciuda pandemiei de coronavirus

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share