Industrie Lideri si afaceri

Producătorii care încalță România: afaceri de milioane, succes pe piața internă

Un miliard și jumătate de euro. La această sumă, aproximativ, este estimată piața de încălțăminte din România – contribuind, alături de textile și îmbrăcăminte, cu peste 10% la exporturile României.

În ultimii ani, România a reușit să se impună în fața expansiunii continentului asiatic în industria textilă, rămânând unul dintre principalii producători din Europa. Acest lucru s-a întâmplat nu numai prin extinderea pe piața românească a unor branduri străine sau în sistem de franciză, ci și datorită existenței și promovării brandurilor românești. Există mai multe branduri românești care s-au impus pe piața locală, dar și pe cea externă, pe care vrem să le trecem în revistă.

ANNA CORI

Anna Cori este un brand al Fabricii de încălțăminte și marochinărie „Denis”, o afacere pornită în anul 1985 dintr-un atelier de familie al artizanului bucovinean Ilie Cornea. În mai puțin de 10 ani, atelierul unde se producea manual doar încălțăminte pentru bărbați s-a transformat în 1994 într-o adevărată fabrică. De atunci, potrivit companiei, aceasta poartă numele fiului cel mic al familiei – Denis.

Nu a durat mult pentru o nouă reinventare – în 1996, Ana Cornea, soția și partenera de afaceri a fondatorului Fabricii „Denis”, a avut ideea înființării unei secții de încălțăminte pentru femei – s-a născut astfel brandul ANNA CORI. După această schimbare, fabrica a reușit să ajungă în topul producătorilor de încălțăminte din România. În prezent, brandul ANNA CORI înseamnă și genți și accesorii, confecționate după începerea unei colaborări cu designerul italian Davide Vaccari. Peste 400 de angajați lucrează pentru a menține standardul înalt al fabricii, ajutați de nivelul înalt de tehnologizare.

ANNA CORI este unul dintre brandurile grupului sucevean Denis, al cărei fabrică este situată în județul Suceava. Activitatea companiei este operată prin firmele Denis și Denis Shoes, prin intermediul cărora se produc peste 1.500 de perechi de pantofi pe zi. De asemenea, grupul se apropie de 40 de magazine proprii. În septembrie 2018 un magazin a fost deschis și la Chișinău, în sistem de franciză.

Grupul sucevean a înregistrat în anul 2017 afaceri cumulate de peste 17 milioane euro și un profit net de peste 1,7 milioane euro. În anul 2018, afacerile au depășit 21 de milioane de euro, iar profitul – 2,2 milioane de euro.

MARELBO

Marelbo este considerată una dintre cele mai mari fabrici de încălțăminte din România, care produce tot de la mijlocul anilor 1980 încălțăminte și curele din piele naturală.

Afacere de familie, Marelbo a reușit să cucerească în cei peste 30 de ani de muncă mai multe segmente de populație – femei, bărbați, adolescenți, copii, oferind prețuri de producător. În prezent, producția acestui brand, la care lucrează oameni harnici din Bucovina, poate fi găsită în peste 50 de magazine din toată țara.

Pentru Marelbo, care e reprezentată de firmele Marelbo Prod-Com și Marelbo Shoes, muncesc aproape 200 de angajați. În ultimii 2 ani, cifra de afaceri a companiei a fost de 12,7 milioane de euro, respectiv 12,4 milioane de euro, înregistrând un profit de 2,9 milioane de euro în anul 2017 și de 2,4 milioane de euro în anul 2018.

MUSETTE

În anul 1992 a luat naștere brandul Musette, devenind astăzi o afacere cunoscută nu numai în România sau Europa, dar și pe alte continente. Fondatorii Cristina Bâtlan și soțul său, Roberto Bâtlan, au reușit să creeze un brand valoros după o experiență îndelungată în comerțul cu textile.

După 8 ani de activitate, Musette a deschis 20 de magazine în principalele orașe ale țării, iar în 2010 – primele magazine în afara țării – la New York, Sofia și Luxemburg, urmate apoi de Ungaria, Israel, Mongolia și Liban, cele mai recente fiind în Paris și Viena.

Succesul obținut pe piața internațională determină compania să devină un competitor puternic pe plan global. Din 2010 și până în prezent, Musette a reușit să-și tripleze cifra de afaceri, ajungând în anul 2018 la 16,5 milioane de euro și un profit net de peste 1,5 milioane de euro, în ușoară scădere față de ultimii 2 ani, când profitul a fost de 1,5 – 1,8 milioane de euro.

REKORD

În județul Alba activează cu succes fabrica de încălțăminte Rekord, dezvoltată de italianul Giacometti Alcide. Înainte de a deschide fabrica în Alba Iulia, în anul 1994, acesta a acumulat experiența necesară lucrând la mari companii de producție. În prezent, Rekord produce diferite tipuri de încălțăminte pentru mai multe branduri la nivel internațional: ghete de trekking, ghete de vânătoare, cizme pentru motociclete, încălțăminte de schi fond, încălțăminte de protecție și încălțăminte militară.

Pe lângă Rekord, Giacometti Alcide mai deține și a doua fabrică de încălțăminte – Droker, care activează la Sebeș. De departe, cele mai bune rezultate vin de la Rekord. În ultimii 3 ani cifra de afaceri a depășit 21 de milioane de euro, adică 100 de milioane de lei: în 2016 aceasta s-a cifrat la 21,6 milioane euro; în 2017 – aproape 33,2 milioane euro, iar în 2018 – peste 35,3 milioane euro. Profitul net al fabricii a fost în 2018 de 3,4 milioane de euro, mai mult decât în 2017, dar mai puțin decât în 2016.

NAPPO

La Cluj-Napoca se dezvoltă brandul NAPPO, creat de fabrica de încălțăminte Class Shoe. Înființată de Magdalena Bejan, societatea a acumulat o experiență de peste 15 ani în domeniu, producând și exportând încălțăminte din piele pentru femei. Produsele sunt realizate în parteneriat cu designeri din Italia și Olanda și ajung pe piața din UE și SUA.

NAPPO este brandul creat de Class Shoe pentru piața internă. Firma deține un outlet în incinta fabricii din Cluj-Napoca și un magazin online sub brandul propriu NAPPO, dar este prezent pe piața românească și prin intermediul altor rețele de desfacere.

În anul 2018, compania a avut o cifră de afaceri de aproape 51 de milioane de euro (10,8 milioane de euro), fiind pentru prima dată în ultimii 7 ani când aceasta nu depășește cifra de 60 de milioane de lei. Profitul net a fost de aproape 189.000 de euro anul trecut, față de aproximativ 1 milion de euro în anii 2015-2017 și peste 1 milion de euro în anii 2011-2014.

BIHORE

Compania Bihore este unul dintre cei mai mari producători de încălțăminte din România, care a fost înființată de două familii de italieni în anul 1995.

Compania deține două fabrici, iar, potrivit declarațiilor fondatorilor săi, ar realiza anual peste 1,1 milioane de perechi de pantofi din piele pentru femei, bărbați și copii pe care le exportă în țări precum Italia, Germania, Franța, Elveția, Austria și Canada.

Compania Bihore este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul local al Oradiei, având o cifră de afaceri în creștere în ultimii ani, în ciuda dificultăților economice la nivel național și european. În anul 2018, aceasta a trecut de 26,7 milioane de euro. Compania a realizat un profit net de aproape jumătate de milion de euro. De menționat că la Bihore muncesc peste 600 de angajați.

(Articol publicat în ediția print TB nr. 89 – Septembrie/Octombrie 2019)

Related posts

Cons Electrificarea Instal din Timișoara, electricieni din Serbia

Stefana Muresan

Trei fabrici de peste 100 mil. euro cu același manager de proiect: CBRE

Ligia Voro

Firma de consultanță BearingPoint atinge un nou vârf în 2015 la nivel european

Oameni care ne inspiră. Două exemple de succes ale Star Transmission & Star Assembly

Stefana Muresan

Grupul TeraPlast a devenit acționarul unic al Wetterbest, unul dintre cei mai importanţi producători de sisteme complete pentru acoperişuri

Papuc Irina

Piața neagră a țigaretelor a depășit 40% în nord-est în luna noiembrie

redactia

Werner Braun: Clubul Economic German Brașov este un liant între investitori și comunitate

Nicolae Pop

McGuireWoods Consulting, nouă conducere a biroului din România

redactia

FOTO: Prezență record la Simpozionul DAFCOCHIM Agro

Ligia Voro

Carmen Neagu, CEO-ul EnergoBit, numită administrator al Cora

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (2) Podgoria Jidvei

Transilvania Business

Leoni, panuri mari în Bistrița: rămâne cu aproximativ 5.500 de angajați și face pasul spre cablurile high voltage

redactia

VIDEO: Cel mai mare FAB LAB din regiune, inaugurat la Iași

Ionut Oprea

Brașov: Vânzarea Rom Paper, estimată la 4,2 – 6,5 milioane de euro

Stefana Muresan

COO Purcari: Noi am accelerat producția și exportul de vinuri. Am făcut față multor crize și am ieșit puternici din ele

Ion Surdu

Compa Sibiu, producător de componente auto, vrea să intre pe piața hotelurilor

Papuc Irina

Primul liceu privat de aviație din România, înființat la inițiativa omului de afaceri lugojean Daniel Gabriel Olariu

Stefana Muresan

O firmă din Tîrgu Mureș echipează casa viitorului!

Stefana Muresan

Kathrein, o nouă facilitate de producție de 5.000 mp în Timișoara

Ligia Voro

Consiliul Judeţean Timiş va construi o parcare pentru camioane, de două milioane de euro, în parcul industrial propriu

Robert Bloancă

Primul Mega Image din Cluj, cu produse locale

Stefana Muresan

DENT ESTET Sibiu la 6 luni de activitate: medicii gestionează tot mai multe cazuri de implantologie și estetică dentară cu nivel de complexitate ridicat

Stefana Muresan

Savini Due din Sebeş, cifră de afaceri de peste 18 mil. euro în primele nouă luni

Stefana Muresan

Italienii de la Ditre, încă 150 de angajări la Arad

Stefana Muresan

Leave a Comment