Investitii Judete Mureș Sanatate

Diagnostic de mare finețe al afecțiunilor digestive cu ajutorul unei tehnologii moderne la Spitalul Clinic Județean Mureș

Depistarea precoce a tumorilor digestive, a leziunilor premaligne ale tractului digestiv, cu o mai mare acuratețe, înseamnă un prognostic mai bun pentru pacient.

Cu ajutorul tehnologiei de vizualizare cu spectru îngust Narrow Band Imaging (NBI), investigația endoscopică este dusă la un standard de calitate mult mai înalt deoarece endoscopia NBI permite vizualizarea unei imagini superioare a mucoasei digestive, a vaselor de sânge și a țesuturilor din această mucoasă și permite astfel punerea unui diagnostic de mare finețe.

În cadrul Clinicii de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Județean Mureș această investigație este efectuată de către un personal specializat în domeniu, clinica având recunoaștere europeană în endoscopia NBI. Recent, Clinica a fost dotată cu două aparate de generație nouă cu ajutorul cărora se poate face acest tip de investigație. Este vorba despre un videogastroscop compatibil cu videoprocesor EVIS EXERA III și un videocolonoscop compatibil cu videoprocesor EVIS EXERA III, ambele în valoare de 360.000 lei, finanțarea fiind asigurată de către Consiliul Județean Mureș.

Clinica de Gastroenterologie este Centru de Excelență în Gastroenterologie, în urmă cu patru ani fiind obținută o recunoaștere europeană ca fiind centru de experți în tehnologia endoscopică de vârf, endoscopia NBI în bandă subțire. Endoscopia NBI este o tehnologie nouă de examinare endoscopică prin care pot fi diagnosticate leziunile cu potențial malign, atât la nivelul tractului digestiv superior cât și inferior. Pentru a pune un diagnostic de mare finețe a unor leziuni milimetrice este nevoie de o expertiză înaltă a medicului care o efectuează. ”Obținerea acestei calificări a necesitat pregătiri, participare la cursuri și la multiple evenimente europene. Această recunoaștere s-a materializat în primul rând printr-un număr foarte mare de pacienți care se adresează clinicii noastre, din toată țara. Avem o bază de date cu pacienți cu leziuni preneoplazice gastrice și colonice pe care îi urmărim periodic în vederea depistării displaziei, care înseamnă pasul premergător cancerului.

Avem cazuri cu cancere incipiente, cancer de câțiva milimetri la care s-a aplicat terapie endoscopică sau terapie chirurgicală, și acești pacienți au o rată de vindecare de 100%.

În tot acest concept de endoscopie cu rezoluție înaltă și în bandă subțire importantă este depistarea leziunilor incipiente care duc la o rată mare de supraviețuire la 5 ani și avem date din literatură care susțin acest lucru. Pacienții diagnosticați în stadii incipiente au o rată de supraviețurie la 5 ani de peste 90-95%, comparativ cu stadiile avansate care au rata de supraviețuire mult scazută, așa încât depistarea acestor leziuni este un pas imens în rezolvarea acestor pacienți”, a precizat Prof. Dr. Daniela Dobru, șeful Clinicii de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Județean Mureș.

Cum funcționează tehnologia NBI

Cu cele două aparate de înaltă rezoluție, achiziționate recent de unitatea spitalicească, se poate vizualiza pit pattern-ul mucosal și vascular al mucoasei din stomac, esofag sau de la nivelul colonului, prin depistarea modificărilor care apar la nivel de microvascularizație și de microarhitectură mucosală. Mai exact, lumina în bandă largă poate să ofere o vizibilitate cu mult îmbunătățită a vaselor de sânge mici și țesutului normal de la suprafața mucoasei, făcând astfel posibilă identificarea celei mai mici tumori, deoarece o tumoră se caracterizează și printr-o vascularizație intensificată, necesară să o hrănească. ”În timpul examinării ne dăm seama dacă avem de a face cu o mucoasă normală sau cu o mucoasă modificată. De fapt, noul concept de diagnostic optic care a apărut ca urmare a apariției acestor tehnologii de vârf se referă tocmai la un diagnostic de leziune premalignă sau chiar malignă în stadiu incipient în timp real. Importanța examenului histopatologic este de a confirma ceea ce noi deja vedem în timp real în timpul endoscopiei”, a explicat medicul gastroenterolog. Practic, în timpul investigației cu noua tehnologie nu doar se suspectează o leziune malignă, ci se și poate confirma malignitatea acesteia în timpul examinării, fără a fi nevoie să se aștepte rezultatele examenului histopatologic.

Esențială în multe afecțiuni

Tehnologia NBI permite în special urmărirea unei afecțiuni cu o prevalență mare în România, esofagul Barrett, ce reprezintă o stare premalignă, situată la nivelul esofagului și care necesită urmărire endoscopică periodică. ”Pe un pacient sedat suntem capabili să facem un diagnostic optic prin care observăm orice modificare care apare la nivelul epiteliului Barrett. Modificările într-un epiteliu Barrett pot fi de natură displazică, care este deja o leziune premalignă, și care trebuie tratată. Avem o bază de date de urmărire a acestor pacienți cu esofag Barrett”, a adăugat Prof. Dr. Daniela Dobru.

Patologia gastrică, în special gastrita atrofică, este o altă patologie importantă ce poate fi urmărită cu această tehnologie. Gastrita atrofică reprezintă o leziune premalignă cu potențial de transformare în cancer gastric și necesită o examinare minuțioasă a unei suprafețe foarte mari de mucoasă, fiind esențială depistarea unui pit pattern mucosal și vascular modificat. Din păcate, gastrita atrofică este o patologie ce afectează și pacienții tineri, este descoperită incidental, iar pacienții sunt introduși într-o bază de date și urmăriți endoscopic. ”În acest domeniu avem o colaborare strânsă cu câteva centre europene și aș aminti aici Centrul de oncologie digestivă din Porto, Portugalia, condus de către unul dintre cei mai mari experți europeni, profesorul Mario Dinis Ribeiro, Centrul de gastroenterologie din Lyon, condus de profesorul Therry Ponchon care au fost și în Târgu Mureș și cu care avem organizate împreună o serie de studii, lucrări și simpozioane. Prin studiile noastre am demonstrat că în arealul nostru geografic, în Transilvania, avem o prevalență destul de mare a acestor leziuni premaligne, comparabilă cu alte zone europene cum ar fi Ungaria, nordul Portugaliei, sudul Italiei, în care această patologie este mai frecventă”, a precizat șeful Clinicii de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Județean Mureș.

O altă patologie importantă în care ajută această nouă tehnologie este patologia de tract digestiv inferior, respectiv pentru polipii colonici, o patologie foarte frecventă și, din păcate, în creștere în toată țara. ”Cu ajutorul acestei noi tehnologii, în timp real putem depista natura polipului, putem depista dacă este vorba despre un polip fără risc de transformare malignă, cum sunt polipii hiperplastici, sau putem depista polipii cu potențial malign, cum ar fi adenoamele sau polipii serati. Pentru că vorbim de un diagnostic optic în timp real aplicăm în același timp și terapia, adică politectomia, disecția submucosală sau mucosectomia acestor leziuni. Acestea sunt manevre terapeutice care se fac în timp real.

Noua tehnologie ne ajută în cazul depistării cancerelor colonice în stadii incipiente. Din nou vorbim de leziuni miniaturale care, cu tehnologia veche, convențională, puteau scăpa ușor unui diagnostic endoscopic”, a explicat Prof. Dr. Daniela Dobru.

Bolile inflamatorii intestinale, o patologie a tinerilor, în contimuă creștere, colita ulcerativă și boala Crohn, reprezintă o altă categorie de afecțiuni în care ajută noua tehnologie. Din păcate, aceste boli afectează pacienții foarte tineri, care după 10 ani de evoluție trebuie introduși într-un program de urmărire având în vedere creșterea riscului de malignitate în urma unei evoluții care depășește 10 ani.

Clinica de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș funcționează cu 25 de paturi pentru internare continuă și cinci paturi pentru internare de zi. Este asigurat serviciu de urgență, linie de gardă, linie de gardă de endoscopie, terapia în urgență a hemoragiilor digestive superioare prin hemostază endoscopică. În cadrul Clinicii lucrează un colectiv tânăr, format din șase medici primari cu specialitate în gastroenterologie, cu competențe în endoscopie diagnostică și terapeutică și ecografie.

Arina TOTH

(Publicat în ediția print TB nr. 90 – Noiembrie/Decembrie 2019)

Related posts

Un tânăr a deschis în Brașov o curățătorie de încălțăminte. După Cluj și Sibiu, vrea ca brandul său să ajungă în toate orașele din țară

Ion Surdu

Primăria Deva își suspendă activitatea: primarul și administratorul public al orașului, testați pozitiv la COVID-19. Taxele și impozitele se vor achita online

Ion Surdu

Terapia Cluj, profit de 143 mil. lei, din exporturi şi medicamente fără reţetă

Stefana Muresan

Investiție de peste 3 milioane de euro într-o fabrică de ambalaje de carton, în parcul industrial Bistriţa Sud

Stefana Muresan

Besmax Pharma Distribution și MS au semnat contractul de donație a echipamentelor ce pot salva mii de pacienți cu Covid-19. În 2 săptămâni protocoalele trebuie să fie gata

Papuc Irina

Romgaz, investiții de 400 mil. euro în modernizarea depozitelor

Stefana Muresan

Roboţi umanoizi pentru copiii cu tulburări din spectrul autist, incluși într-un proiect al UBB Cluj

redactia

La Șura Mică, acasă pentru seniori – Seniorenresidenz Maria Theresia

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] Arad, orașul palatelor în stil vienez

Transilvania Business

Impactul tehnologiei în sistemul medical: blockchain, inteligență artificială, VR si alte tendințe, la iCEE.health 2018, săptămâna viitoare

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Concepte de arhitectură în Transilvania (1): Arhitectura urbană – arhitectura rurală

Transilvania Business

FOTO: Numărătoare inversă la Aeroportul Transilvania Tîrgu Mureș

Ligia Voro

Clinica de Pediatrie II din Cluj Napoca a inaugurat două camere sterile destinate copiilor cu afecţiuni oncologice

Stefana Muresan

Vitacom se mută din Cluj-Napoca în acest an

Nora Dumitrescu

Karl Heinz Dietrich construiește o platformă logistică la Blaj

Stefana Muresan

Topul ”orașelor inteligente”: Alba Iulia conduce cu 59 de proiecte, urmat de Sibiu cu 8, Cluj Napoca cu 7 și București cu 6 proiecte

Stefana Muresan

„Săptămâna Pădurii Transilvania”: Asociația Tășuleasa Social organizează cea mai mare împădurire de până acum. Oricine poate participa

Papuc Irina

Constructorii Astaldi și Max Boegl, ritm intens de lucru pe lotul dintre Iernut și Chețani (A3). Când se va putea circula

Stefana Muresan

Comerțul, serviciile și construcțiile, domenii în care merită investit în 2020

Traian Dan

Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj SA execută centura Săcueniului

Traian Dan

Continental România a investit aproximativ 200 de milioane de euro în 2019 în noi clădiri și tehnologii pentru o mobilitate curată

Nicolae Pop

Confort sporit pentru pacienții OncoHelp

Nicolae Pop

Cel mai bogat german, miliardarul Hasso Plattner, investește în Sibiu

Stefana Muresan

Oamenii de afaceri chinezi vor să aducă investitori în Arad și să distribuie produsele arădene în China

Stefana Muresan

Leave a Comment