Investitii Judete Mureș Sanatate

Diagnostic de mare finețe al afecțiunilor digestive cu ajutorul unei tehnologii moderne la Spitalul Clinic Județean Mureș

Depistarea precoce a tumorilor digestive, a leziunilor premaligne ale tractului digestiv, cu o mai mare acuratețe, înseamnă un prognostic mai bun pentru pacient.

Cu ajutorul tehnologiei de vizualizare cu spectru îngust Narrow Band Imaging (NBI), investigația endoscopică este dusă la un standard de calitate mult mai înalt deoarece endoscopia NBI permite vizualizarea unei imagini superioare a mucoasei digestive, a vaselor de sânge și a țesuturilor din această mucoasă și permite astfel punerea unui diagnostic de mare finețe.

În cadrul Clinicii de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Județean Mureș această investigație este efectuată de către un personal specializat în domeniu, clinica având recunoaștere europeană în endoscopia NBI. Recent, Clinica a fost dotată cu două aparate de generație nouă cu ajutorul cărora se poate face acest tip de investigație. Este vorba despre un videogastroscop compatibil cu videoprocesor EVIS EXERA III și un videocolonoscop compatibil cu videoprocesor EVIS EXERA III, ambele în valoare de 360.000 lei, finanțarea fiind asigurată de către Consiliul Județean Mureș.

Clinica de Gastroenterologie este Centru de Excelență în Gastroenterologie, în urmă cu patru ani fiind obținută o recunoaștere europeană ca fiind centru de experți în tehnologia endoscopică de vârf, endoscopia NBI în bandă subțire. Endoscopia NBI este o tehnologie nouă de examinare endoscopică prin care pot fi diagnosticate leziunile cu potențial malign, atât la nivelul tractului digestiv superior cât și inferior. Pentru a pune un diagnostic de mare finețe a unor leziuni milimetrice este nevoie de o expertiză înaltă a medicului care o efectuează. ”Obținerea acestei calificări a necesitat pregătiri, participare la cursuri și la multiple evenimente europene. Această recunoaștere s-a materializat în primul rând printr-un număr foarte mare de pacienți care se adresează clinicii noastre, din toată țara. Avem o bază de date cu pacienți cu leziuni preneoplazice gastrice și colonice pe care îi urmărim periodic în vederea depistării displaziei, care înseamnă pasul premergător cancerului.

Avem cazuri cu cancere incipiente, cancer de câțiva milimetri la care s-a aplicat terapie endoscopică sau terapie chirurgicală, și acești pacienți au o rată de vindecare de 100%.

În tot acest concept de endoscopie cu rezoluție înaltă și în bandă subțire importantă este depistarea leziunilor incipiente care duc la o rată mare de supraviețuire la 5 ani și avem date din literatură care susțin acest lucru. Pacienții diagnosticați în stadii incipiente au o rată de supraviețurie la 5 ani de peste 90-95%, comparativ cu stadiile avansate care au rata de supraviețuire mult scazută, așa încât depistarea acestor leziuni este un pas imens în rezolvarea acestor pacienți”, a precizat Prof. Dr. Daniela Dobru, șeful Clinicii de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Județean Mureș.

Cum funcționează tehnologia NBI

Cu cele două aparate de înaltă rezoluție, achiziționate recent de unitatea spitalicească, se poate vizualiza pit pattern-ul mucosal și vascular al mucoasei din stomac, esofag sau de la nivelul colonului, prin depistarea modificărilor care apar la nivel de microvascularizație și de microarhitectură mucosală. Mai exact, lumina în bandă largă poate să ofere o vizibilitate cu mult îmbunătățită a vaselor de sânge mici și țesutului normal de la suprafața mucoasei, făcând astfel posibilă identificarea celei mai mici tumori, deoarece o tumoră se caracterizează și printr-o vascularizație intensificată, necesară să o hrănească. ”În timpul examinării ne dăm seama dacă avem de a face cu o mucoasă normală sau cu o mucoasă modificată. De fapt, noul concept de diagnostic optic care a apărut ca urmare a apariției acestor tehnologii de vârf se referă tocmai la un diagnostic de leziune premalignă sau chiar malignă în stadiu incipient în timp real. Importanța examenului histopatologic este de a confirma ceea ce noi deja vedem în timp real în timpul endoscopiei”, a explicat medicul gastroenterolog. Practic, în timpul investigației cu noua tehnologie nu doar se suspectează o leziune malignă, ci se și poate confirma malignitatea acesteia în timpul examinării, fără a fi nevoie să se aștepte rezultatele examenului histopatologic.

Esențială în multe afecțiuni

Tehnologia NBI permite în special urmărirea unei afecțiuni cu o prevalență mare în România, esofagul Barrett, ce reprezintă o stare premalignă, situată la nivelul esofagului și care necesită urmărire endoscopică periodică. ”Pe un pacient sedat suntem capabili să facem un diagnostic optic prin care observăm orice modificare care apare la nivelul epiteliului Barrett. Modificările într-un epiteliu Barrett pot fi de natură displazică, care este deja o leziune premalignă, și care trebuie tratată. Avem o bază de date de urmărire a acestor pacienți cu esofag Barrett”, a adăugat Prof. Dr. Daniela Dobru.

Patologia gastrică, în special gastrita atrofică, este o altă patologie importantă ce poate fi urmărită cu această tehnologie. Gastrita atrofică reprezintă o leziune premalignă cu potențial de transformare în cancer gastric și necesită o examinare minuțioasă a unei suprafețe foarte mari de mucoasă, fiind esențială depistarea unui pit pattern mucosal și vascular modificat. Din păcate, gastrita atrofică este o patologie ce afectează și pacienții tineri, este descoperită incidental, iar pacienții sunt introduși într-o bază de date și urmăriți endoscopic. ”În acest domeniu avem o colaborare strânsă cu câteva centre europene și aș aminti aici Centrul de oncologie digestivă din Porto, Portugalia, condus de către unul dintre cei mai mari experți europeni, profesorul Mario Dinis Ribeiro, Centrul de gastroenterologie din Lyon, condus de profesorul Therry Ponchon care au fost și în Târgu Mureș și cu care avem organizate împreună o serie de studii, lucrări și simpozioane. Prin studiile noastre am demonstrat că în arealul nostru geografic, în Transilvania, avem o prevalență destul de mare a acestor leziuni premaligne, comparabilă cu alte zone europene cum ar fi Ungaria, nordul Portugaliei, sudul Italiei, în care această patologie este mai frecventă”, a precizat șeful Clinicii de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Județean Mureș.

O altă patologie importantă în care ajută această nouă tehnologie este patologia de tract digestiv inferior, respectiv pentru polipii colonici, o patologie foarte frecventă și, din păcate, în creștere în toată țara. ”Cu ajutorul acestei noi tehnologii, în timp real putem depista natura polipului, putem depista dacă este vorba despre un polip fără risc de transformare malignă, cum sunt polipii hiperplastici, sau putem depista polipii cu potențial malign, cum ar fi adenoamele sau polipii serati. Pentru că vorbim de un diagnostic optic în timp real aplicăm în același timp și terapia, adică politectomia, disecția submucosală sau mucosectomia acestor leziuni. Acestea sunt manevre terapeutice care se fac în timp real.

Noua tehnologie ne ajută în cazul depistării cancerelor colonice în stadii incipiente. Din nou vorbim de leziuni miniaturale care, cu tehnologia veche, convențională, puteau scăpa ușor unui diagnostic endoscopic”, a explicat Prof. Dr. Daniela Dobru.

Bolile inflamatorii intestinale, o patologie a tinerilor, în contimuă creștere, colita ulcerativă și boala Crohn, reprezintă o altă categorie de afecțiuni în care ajută noua tehnologie. Din păcate, aceste boli afectează pacienții foarte tineri, care după 10 ani de evoluție trebuie introduși într-un program de urmărire având în vedere creșterea riscului de malignitate în urma unei evoluții care depășește 10 ani.

Clinica de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș funcționează cu 25 de paturi pentru internare continuă și cinci paturi pentru internare de zi. Este asigurat serviciu de urgență, linie de gardă, linie de gardă de endoscopie, terapia în urgență a hemoragiilor digestive superioare prin hemostază endoscopică. În cadrul Clinicii lucrează un colectiv tânăr, format din șase medici primari cu specialitate în gastroenterologie, cu competențe în endoscopie diagnostică și terapeutică și ecografie.

Arina TOTH

(Publicat în ediția print TB nr. 90 – Noiembrie/Decembrie 2019)

Related posts

Complexurile de sport din micile orașele ale Transilvaniei, finanțate de stat

Nora Dumitrescu

Finanţare nerambursabilă de până la 1.000.000 euro pentru investiţii în sisteme de irigaţii

Stefana Muresan

Unifarm investește în producția de imunoglobulină în România

Stefana Muresan

Primăria Cluj-Napoca implică, din nou, cetățenii pentru proiectele orașului

Ligia Voro

SUA și România au semnat un acord de cooperare pentru proiectele de energie nucleară Cernavodă și sectorul energiei nucleare civile din România

Ion Surdu

Coplata serviciilor medicale private a fost adoptată

Stefana Muresan

Cea mai modernă fabrică de pâine din Europa, în Câmpia Turzii, cu făină din Mureș și Hunedoara. Investiție de 50 mil. euro a grupului belgian La Lorraine

redactia

Colectarea selectivă a deşeurilor se lasă aşteptată la Târgu Mureş

Ligia Voro

Americanii modernizează Baza aeriană de la Câmpia Turzii. Investiții de 35 de milioane de dolari

redactia

Noul ministru al Sănătății din România este din Sibiu. A lucrat în spitale din Europa și este chirurg la Polisano

Papuc Irina

Complexul President din Băile Felix se transformă în President Resort, cu aquapark, bază de tratament, SPA şi un nou hotel

Stefana Muresan

Cristian Hotoboc, președintele PALMED-Asociația Furnizorilor de Servicii Medicale din România: ”Sistemul de sănătate, public și privat, sunt complementare și trebuie să coexiste”

Stefana Muresan

Peste 150 milioane de euro, fonduri europene, pentru domeniul infrastructurii de gestionare a apei din România

Stefana Muresan

Cluj-Napoca: Proiecte pe fonduri europene de peste 420 de milioane de euro

Stefana Muresan

Reprezentanți ai mediului de afaceri au creat o platformă pentru spitalele care au nevoie de ajutor

Ion Surdu

Criza medicamentelor din România, rezolvată prin plafonarea taxei clawback

redactia

Mandatul directorului general al Antibiotice Iaşi, Ioan Nani, a fost prelungit cu încă patru ani

Papuc Irina

Aproape 21 miliarde de euro pentru agricultură, cum îi cheltuim

Ligia Voro

FOTO: Maurer Imobiliare a demarat lucrările pentru ansamblul Maurer Residence Târgu Mureș

redactia

[Enjoy Transylvania!] Cuvântul cheie: fondurile europene, pentru cel mai mare proiect de regenerare urbană din România

Transilvania Business

Zeci de firme portugheze sunt interesate de colaborari economice cu Timisoara

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Sibiu, oraș atractiv pentru investitori

Transilvania Business

Aeroportul Internaţional din Timişoara, plan de investiţii de peste 76 milioane de lei

Stefana Muresan

Începe elaborarea SF-ului pentru Centura Vest a Timișoarei

Ligia Voro

Leave a Comment