Bihor Fonduri Europene Investitii Proiecte Sanatate Slider Turism Ultimele stiri

Un nou aquapark în Oradea cu finanțare europeană – Grădina termală Ioșia

Municipalitatea orădeană pregăteşte proiectul unei noi zone de recreere, ce ar urma să fie realizată pe malul stâng al Crişului Repede, în locul unei părţi din actualul Ştrand Ioşia.

La începutul anului 2020, Primăria Oradea a început demersurile pentru declararea unui areal din municipiul Oradea drept stațiune balneară de interes național. Până în acest moment au fost depuse toate documentațiile necesare pentru a primi statutul de stațiune balneară, a avut loc în teren vizita Institutului Național de Recuperare Medicală Fizică și Balneoclimaterică, au fost preluate probe din calitatea apei termale care se află în această zonă, iar aceste probe au fost analizate și rezultatele lor arată că apele din această zonă au un factor curativ foarte bun și au calități foarte bune pentru cura externă a mai multor afecțiuni.

Având acest rezultat mai avem de pregătit un plan urbanistic cu dotările administrative din acest areal al stațiunii balneare, iar noi estimăm că în cursul lunii septembrie acest dosar va fi finalizat, va fi aprobat în ședința Consiliului Local și va fi depus spre aprobare Ministerului Sănătății. Dacă totul este în regulă, până la finalul anului arealul delimitat de aceste zone din Oradea va fi declarat stațiune balneară de interes naţional”, a declarat viceprimarul Florin Birta.

În acest context, administrația locală va avea posibilitatea să depună un proiect de finanțare pe fonduri europene, pe o axă de finanțare de turism și de stațiuni balneare care să permită finanțarea Grădinii termale Ioșia.

Conform studiului de fezabilitate a investiţiei, realizat de arhitectul Daniel Tivadar, lucrările de modernizare și transformare a ștrandului Ioșia în grădină termală presupun două componente care vor fi realizate în etape distincte.

Viitorul Spa Ioșia

Întrucât amplasamentul existent, ocupat de vechiul „Ștrand Ioșia” se află într-o stare agravata de degradare și nu poate funcționa la capacitatea maximă, într-o primă etapă se propune reconfigurarea incintei și amenajarea unei grădini termale, loc de recreere și recuperare care va încorpora: clădiri, bazine interioare și exterioare, atât cu apă termală cât și cu apa rece încălzită, crearea unui microclimat cu plante specifice zonelor cu ape termale și aplicarea unor standarde de calitate superioare, conforme cu normele sanitare în vigoare.

Se dorește realizarea unui complex reprezentativ, modern, care să intre în armonie cu elementele naturale înconjurătoare.

Suprafața destinată pentru complexul propus va fi de 3,24 ha. Această suprafață va putea fi extinsă într-o etapă ulterioară, iar capacitatea complexului va fi pentru un aflux de aproximativ 1.700 persoane/zi/timp de vară, respectiv 600 persoane/zi/timp de iarnă.

Se vor amenaja locuri de parcare pe amplasament în concordanță cu necesitățile obiectivului, respectiv minimum 147 locuri, la care se adaugă locurile de parcare existente în jurul amplasamentului.

Este o suprafață care cuprinde o zonă wellness, o zonă spa şi o zonă de relaxare pentru persoanele de vârsta a doua. Va avea capacități de relaxare și de agrement pentru cei care doresc să vină să se relaxeze în această zonă. Acest aquapark nu va fi unul de distracție, gen Nymphaea, ci o grădină termală care va deservi atât locuitorii municipiului Oradea, cât și turiștii care vor veni aici pentru relaxare”, a menționat Florin Birta.

În etapa a doua, în partea vestică a acestui areal se vor moderniza bazinele existente, acestea rămânând în continuare un loc unde persoanele de vârsta a treia vor putea să să se relaxeze și să socializeze, păstrându-și caracterul social, așa cum este și în prezent Ştrandul Ioșia. element de noutate, un ponton pentru plajă pe malul Crişului Repede.

Related posts

Gala Women in Economy 2020 premiază excelența în business

Ligia Voro

Evoluția cifrei de afaceri a IMM-urilor din România, în timp real: barometru lansat de sibienii de la SmartBill

Ion Surdu

Wizz Air anunță extinderea operațiunilor din Sibiu

Nicolae Pop

PRIMER: Ce ar trebui sa stie pacientii despre mecanismului de serializare si verificare a medicamentelor

redactia

Tranzacția ExxonMobil – Lukoil, blocată pe motiv de „siguranță națională”

Traian Dan

ACI a pornit lucrările la Polivalenta din Turda

Nora Dumitrescu

Afacerile de perspectivă din Ardeal, plafonate la 44.000 de euro

Stefana Muresan

Creație într-un centru de design. IRIS Design

Ligia Voro

Transportatorii: e bine că s-a suspendat rambursarea creditelor

Nora Dumitrescu

Prezenti in Brasov, Timisoara si Bucuresti, francezii de la Atos anunta noi angajari

Stefana Muresan

Traseele turistice din zona Cheile Turzii au fost modificate

Nora Dumitrescu

Licitație pentru SF Varianta Ocolitoare Sud Sibiu: contract de peste 4 milioane lei

Ion Surdu

Wizz Air caută însoțitoare de bord la Oradea

Traian Dan

Diriguitorii fondurilor UE din Ardealul de Nord, în turneu regional

Nora Dumitrescu

Angajații Universității Babeș-Bolyai, acces la burse pe trei continente

Nora Dumitrescu

CNIPMMR a lansat programul de guvernare al mediului de afaceri

Traian Dan

AAGES Târgu Mureș, profit semestrial aproape dublu

Stefana Muresan

Record de vizitatori pentru Salina Turda

Stefana Muresan

Corina Crețu: “Am degrevat bugetul naţional de 3 miliarde de euro“

redactia

Părinții din Cluj își fac cumpărăturile în spațiul virtual

Nora Dumitrescu

Trei evenimente BRIGHT pentru cei cu idei SMART la Make IT in Oradea

Traian Dan

„Creșterea afacerilor prin internaționalizare și inovare” – eveniment pentru companiile din Hunedoara

Papuc Irina

Ziua Europeană a Parcurilor, marcată de Romsilva la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani

Stefana Muresan

Fără cash: Volt, prima aplicație 100% românească de transfer de bani în sistem Peer-2-Peer

Ligia Voro

Leave a Comment