Bihor Fonduri Europene Investitii Proiecte Sanatate Slider Turism Ultimele stiri

Un nou aquapark în Oradea cu finanțare europeană – Grădina termală Ioșia

Municipalitatea orădeană pregăteşte proiectul unei noi zone de recreere, ce ar urma să fie realizată pe malul stâng al Crişului Repede, în locul unei părţi din actualul Ştrand Ioşia.

La începutul anului 2020, Primăria Oradea a început demersurile pentru declararea unui areal din municipiul Oradea drept stațiune balneară de interes național. Până în acest moment au fost depuse toate documentațiile necesare pentru a primi statutul de stațiune balneară, a avut loc în teren vizita Institutului Național de Recuperare Medicală Fizică și Balneoclimaterică, au fost preluate probe din calitatea apei termale care se află în această zonă, iar aceste probe au fost analizate și rezultatele lor arată că apele din această zonă au un factor curativ foarte bun și au calități foarte bune pentru cura externă a mai multor afecțiuni.

Având acest rezultat mai avem de pregătit un plan urbanistic cu dotările administrative din acest areal al stațiunii balneare, iar noi estimăm că în cursul lunii septembrie acest dosar va fi finalizat, va fi aprobat în ședința Consiliului Local și va fi depus spre aprobare Ministerului Sănătății. Dacă totul este în regulă, până la finalul anului arealul delimitat de aceste zone din Oradea va fi declarat stațiune balneară de interes naţional”, a declarat viceprimarul Florin Birta.

În acest context, administrația locală va avea posibilitatea să depună un proiect de finanțare pe fonduri europene, pe o axă de finanțare de turism și de stațiuni balneare care să permită finanțarea Grădinii termale Ioșia.

Conform studiului de fezabilitate a investiţiei, realizat de arhitectul Daniel Tivadar, lucrările de modernizare și transformare a ștrandului Ioșia în grădină termală presupun două componente care vor fi realizate în etape distincte.

Viitorul Spa Ioșia

Întrucât amplasamentul existent, ocupat de vechiul „Ștrand Ioșia” se află într-o stare agravata de degradare și nu poate funcționa la capacitatea maximă, într-o primă etapă se propune reconfigurarea incintei și amenajarea unei grădini termale, loc de recreere și recuperare care va încorpora: clădiri, bazine interioare și exterioare, atât cu apă termală cât și cu apa rece încălzită, crearea unui microclimat cu plante specifice zonelor cu ape termale și aplicarea unor standarde de calitate superioare, conforme cu normele sanitare în vigoare.

Se dorește realizarea unui complex reprezentativ, modern, care să intre în armonie cu elementele naturale înconjurătoare.

Suprafața destinată pentru complexul propus va fi de 3,24 ha. Această suprafață va putea fi extinsă într-o etapă ulterioară, iar capacitatea complexului va fi pentru un aflux de aproximativ 1.700 persoane/zi/timp de vară, respectiv 600 persoane/zi/timp de iarnă.

Se vor amenaja locuri de parcare pe amplasament în concordanță cu necesitățile obiectivului, respectiv minimum 147 locuri, la care se adaugă locurile de parcare existente în jurul amplasamentului.

Este o suprafață care cuprinde o zonă wellness, o zonă spa şi o zonă de relaxare pentru persoanele de vârsta a doua. Va avea capacități de relaxare și de agrement pentru cei care doresc să vină să se relaxeze în această zonă. Acest aquapark nu va fi unul de distracție, gen Nymphaea, ci o grădină termală care va deservi atât locuitorii municipiului Oradea, cât și turiștii care vor veni aici pentru relaxare”, a menționat Florin Birta.

În etapa a doua, în partea vestică a acestui areal se vor moderniza bazinele existente, acestea rămânând în continuare un loc unde persoanele de vârsta a treia vor putea să să se relaxeze și să socializeze, păstrându-și caracterul social, așa cum este și în prezent Ştrandul Ioșia. element de noutate, un ponton pentru plajă pe malul Crişului Repede.

Related posts

Dezvoltatorul Novis Plaza anunță: Corpul A – închiriat în totalitate!

Ligia Voro

2 milioane de euro pentru ambulatoriul spitalului din Gheorgheni

Ligia Voro

Curse zilnice Wizz Air spre Budapesta de la Târgu Mureș

Ligia Voro

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA: Investiții strategice în centrul țării

Ligia Voro

Astra Vagoane Arad va construi, cu chinezii de la CRRC Qingdao Sifang, 30 de trenuri regionale noi pentru transportul feroviar românesc

Robert Bloancă

Admitere online la ULBS în acest an. Peste 100 de locuri vor fi subvenționate de firme cu activitate în Sibiu

Ion Surdu

Norvegienii de la Visma Software România au în plan angajarea a peste 100 de persoane

redactia

Investitorii în stațiuni balneare, ajutor de minimis de maximum 200.000 de euro

Stefana Muresan

5 lucruri de care mediul de afaceri local are nevoie pentru dezvoltarea sustenabila a companiilor

Transilvania Business

Grupul Taparo s-a reprofilat pe combinezoane și măști

Nora Dumitrescu

A început construirea noii unități Techtex din Maramureș

Nora Dumitrescu

Academia Micilor Developeri oferă o soluție completă de business pentru investitorii în educația IT

Ligia Voro

CNAIR: S-a semnat contractul cu italienii de la Tirrena Scavi pentru proiectarea şi execuţia variantei de ocolire sud a Timișoarei, contract de 58 de mil. euro fără TVA

redactia

Peste 30 de milioane de lei, sprijinul ROMGAZ pentru comunitate

Ligia Voro

Nu mai avem o țară low-cost și alte concluzii la forumul franco-român

Ligia Voro

Cum intră banii UE în cea mai micuță comună a Regiunii Nord-Vest

Stefana Muresan

Motivele care au dus la deficitul de Euthyrox pe piața din România: în luna aprilie s-au cerut cantități duble, față de luna martie

Papuc Irina

Drum de legătură cu autostrada Arad-Timișoara, din fonduri europene

Stefana Muresan

De la orașele inteligente, la geometria satului – ArchiTECHture Conference&Expo 2017

Stefana Muresan

Finanțare de 60 milioane lei pentru reabilitarea coridorului Nufărul-Cantemir

Traian Dan

CJ Cluj a semnat, anul trecut, contracte de 500 milioane lei, fonduri europene

Stefana Muresan

Fermierii campioni la rapiță cu hibrizii Pioneer

Stefana Muresan

Petroliștii de la MOL au finanțat 2.000 de proiecte cultural-sportive

Nora Dumitrescu

Profesor de la UBB, pe lista Highly Cited Researchers pentru anul 2018

redactia

Leave a Comment