Arhitectura Cultural Enjoy Transylvania Turism Ultimele stiri

[Enjoy Transylvania!] Concepte de arhitectură în Transilvania (2): Primele fortificații

CITIȚI ȘI: [Enjoy Transylvania!] Concepte de arhitectură în Transilvania (1): Arhitectura urbană – arhitectura rurală

(…)

Primele fortificații

Încă din secolul al XI-lea regii maghiari au avut o politică susținută de colonizare, aducând spre granița de răsărit a regatului luptătorii secui (mixtură de huni, gepizi și maghiari), populații saxone, sași, valoni, dar și redutabilii cavaleri Teutoni. Regele arpadian Andrei al II-lea (1175-1235) le-a promis Teutonilor Țara Bârsei situată la extremitatea răsăriteană a regatului. În schimbul apărării graniței de atacurile cumane, cavalerilor li s-a dat dreptul de a se așeza, a construi cetăți și popula cu coloniști regiunea. În același timp, cavalerii jucau și un rol religios prin difuzarea catolicismului în zonele în care trăiau populații de români și cumani. În perioada 1211-1225 aceștia au construit cinci cetăți din lemn fortificate, între care Cetatea Feldioara (Marienburg în germană), cel mai important edificiu construit de ei pe teritoriul Transilvaniei, Cetatea Neagră (Schwarzburg) așezată la înălțimea de 980 metri pe măgura Codlea, Cetatea Crucii la Râșnov. De asemenea au lucrat la fortificarea Cetății Brassovia, au construit Biserica Sfântul Bartolomeu (cel mai vechi edificiu din Brașov), și au început în 1218 construcția cetății din Prejmer.

Conceptul de fortificație aplicat de Teutoni însemna organizarea geometrică circulară a spațiului populat, în care exista o piață centrală, o biserică și locuințele, apoi construcția zidului și turnurilor de apărare, întărind intrarea cu zwingere. Zidul exterior și suprafața ocupată de zwingere aveau rolul să temporizeze atacurile asupra cetății. Atrăgând atacatori în unghiurile de sub zidurile de apărare, aceștia erau expuși ripostei, vulnerabili, derutați, iar locuitorii cetății câștigau timp de organizare și poziții defensive convenabile. Gândite ingenios ca sisteme defensive, fortificațiile teutonilor induceau câmpuri tactice probabile în care se desfășurau confruntările cu eventuali atacatori, în așa fel încât apărătorii să aibă mereu poziția cea mai bună. Ingineri și strategi militari de excepție, cavalerii Teutoni s-au arătat în scurt timp de la înființare (1099) ca una dintre forțele redutabile ale Europei. Cetățile ridicate de cavaleri în Tara Bârsei, concepute strategic ca sistem unitar de apărare a frontierelor, au fost în acea perioadă cele mai „moderne” edificii de pe teritoriul Transilvaniei şi poate din întregul regat al Ungariei vremii.

Teutonii au colonizat în zonă o populație importantă de țărani și meșteșugari saxoni care au contribuit la ridicarea fortificațiilor. În anul 1222 regele le-a permis să construiască cetăți și castre din piatră, însă pentru că puterea lor, crescândă, și inițiativele expansioniste deveniseră o amenințare pentru regat, în 1225 au fost alungați din Transilvania. Coloniștii sași aduși de teutoni în zona Bârsei au rămas și și-au dezvoltat comunitatea și după alungarea acestora. O clauză decisivă pentru colonizarea zonei de către sași a fost acordarea de către regele maghiar Andrei al II-lea a „Bulei de Aur Andreanum” în anul 1224. Aceasta era o diplomă de privilegii care le permitea organizarea administrativ-teritorială și ecleziastică pe teritoriul comitatului Sibiu (Comitatus Chybiniensis), care beneficia de statut autonom sub numele de Pământul crăiesc. Coloniștii sași au avut un rol decisiv în urbanizarea Transilvaniei, practic ei construiesc orașe precum Brașov, Sibiu, Sighișoara, Bistrița, odată cu ei putem vorbi de un concept administrativ și arhitectural urban.

Odată cu construcția așezărilor săsești din a doua jumătate a secolului al XIII-lea, modelul de cetate și fortificația impun un standard, un concept care se va răspândi în scurt timp pe o suprafață mare în Transilvania prin construcția de cetăți regale la Ciceu (Bistrița-Năsăud), Bologa (Cluj), Liteni (Cluj), Uioara (Ocna Mureș, Alba), Piatra Craivii (Alba, în 1267, cu materiale din fosta fortificație dacică), Deva (Hunedoara), Bálványos. Cetatea fortificată de la Deva, construită din porunca regelui arpadian Béla al IV-lea pe la 1264, a fost între cele mai mari edificii din acea perioadă. Bastion puternic în luptele cu tătarii, a devenit la sfârșitul secolului al XIII-lea reședința voievozilor Roland Borșa și Ladislau Kán. După anul 1315 cetatea a fost preluată de regele Carol Robert de Anjou.

Va urma…

Vianu MUREȘAN

(Din ediția specială a Transilvania Business Nr. 86 – „ENJOY TRANSYLVANIA!” – Mai/Iunie 2019)

Related posts

Casa Darvas – La Roche va fi deschisă ca secție muzeală Art Nouveau în august

Traian Dan

Fondurile de pensii private au depășit cu bine contextul pandemic din 2020

Traian Dan

ATP Exodus va face verificări gratuite mașinilor din lupta cu coronavurusul

Nora Dumitrescu

Traficul înregistrat pe Aeroportul Internaţional Timişoara a scăzut cu 99%

Robert Bloancă

GoPharma, cresteri de pana la 10 ori in primele 6 luni

Transilvania Business

Primăria Oradea va dota școlile cu lămpi UV, printr-un proiect cu finanțare UE

Traian Dan

Pădurea de Mâine

redactia

Cinci stații pentru încărcarea mașinilor electrice la Satu Mare

Traian Dan

Cele mai căutate job-uri la Cluj: serviciile pentru clienți

Nora Dumitrescu

După ce au preluat Agricost Insula Mare a Brăilei, arabii de la Al-Dahra au pus ochii pe o fermă emblematică din țară. Livrează laptele către Danone

redactia

Cinci măsuri solicitate Guvernului din partea IMM-urilor din România

Papuc Irina

A fost stabilită data oficială Black Friday 2020 – 13 noiembrie

Traian Dan

Roman Braşov, în negocieri cu Pakistanul pentru un contract de 100 mil. euro

Stefana Muresan

Sustenabilitate, responsabilitate socială și implicare în contextul pandemiei: teme de dezbatere la „POSITIVE BUSINESS. A talk about sustainability and positive impact in business”

Transilvania Business

Clujul va avea platformă de elicoptere SMURD lângă complexul Hasdeu

Nora Dumitrescu

Horinca de Cămârzana – Satu Mare a ajuns la Bruxelles, Berlin și Taiwan

Traian Dan

Proprietarul agenției de turism Christian Tour lansează propria companie aeriană: AnimaWings

Papuc Irina

Primăria Oradea va investi într-o echipă de fotbal

Traian Dan

Municipiul Turda, cel mai bun plan de mobilitate urbană durabilă, la nivel european

Stefana Muresan

Primăria Brașov a demarat procedurile pentru Spitalul Regional, investiție de 250 mil. euro

redactia

Ştefan-Radu Oprea prezidează Reuniunea informală a Miniștrilor Comerțului din țările membre UE

redactia

Un nou parteneriat între UBB, grupul Porsche și NTT Data

Stefana Muresan

Vara spre toamnă la Popasul din Deal

Gruita Ienasoiu

Acord între Ministerul Turismului și Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019

redactia

Leave a Comment