Bihor Enjoy Transylvania Hobby/Timp liber Judete Turism Ultimele stiri

[Enjoy Transylvania!] Piata Unirii și Cetatea Oradiei

În zona centrală a Municipiului Oradea descoperi poveste cu poveste cum s-a transformat dintr-un spațiu arhitectural impregnat de intervențiile comuniste într-unul colorat, vesel, armonios și prietenos, cu o arhitectură impresionantă, pusă în valoare prin eforturile publice și private, deopotrivă. Însă tonul l-a dat primăria.

Oradea este în rețeaua orașelor Art Noveau, alături de Barcelona, Budapesta, Glasgow și alte localități europene binecunoscute, datorită unui patrimoniu pus în ultimii ani în valoare în urma unor proiecte locale sau a celor cu finanțare europeană. Piața Unirii, cândva împărțită în două de un bulevard cu 3 semafoare pe o distanță de 500 de m liniari, a devenit pietonală, iar clădirile din patrimoniul public și-au lepădat straiele cenușii sub uneltele pricepuților restauratori. Palatul și pasajul Vulturul Negru, una din atracțiile zonei, ne amintește de Milano, iar pentru turiști, dincolo de bucuria vizuală, de vineri până duminică, spațiul vibrează a distracție. Celălalt pilon al acestei laturi e Biserica Ortodoxă cu lună, un alt obiectiv turistic restaurat și recomandat de orice ghid.

Proiectul de peste 5 milioane de euro din fonduri europene a fost finalizat în 2015, însă va fi continuat până ce culoarul pietonal va ajunge de pe Republicii, trecând prin Piața Ferdinand până la Universitate.

Palatele Pieței Unirii

Unele dintre cele mai reprezentative palate ale orașului Oradea se găsesc și azi în piața publică, Piața Unirii.

Piaţa prezintă, prin clădirile ce o marchează, mai multe stiluri arhitecturale care îmbină funcţiuni culturale, administrative şi ecumenice, într-o convieţuire multietnică inedită.

Palatul Vulturul Negru, un simbol al orașului timp de mai bine de 100 de ani, a fost centrul cultural al începutului secolului al XX-lea, fiind emblema arhitectonică a unei epoci înfloritoare. Este cel mai important monument istoric pentru arhitectura secession orădeană.

Clădirea Primăriei Municipiului Oradea a fost construită în stil eclectic, între anii 1901-1904, după proiectul arhitectului Kálmán Rimanóczy jr. Trebuie să remarcăm faptul că edificiul ce adăposteşte administraţia locală este una din puţinele clădiri ale urbei care şi-a păstrat destinaţia iniţială. Aici poți urca în Turnul Primăriei Oradea și admira orașul de sus.

Palatul Episcopiei Greco-Catolice a fost ridicat între anii 1903-1905 de către arhitectul Rimanóczy Kálmán jr. Soluţiile arhitecturale şi decorative pentru care a optat arhitectul sunt din repertoriul stilului eclectic, foarte spectaculos în sine, astfel încât în anul 1905 clădirea oferea orădenilor o adevărată demonstraţie a artei de a combina cu rafinament diferite stiluri istorice, de la neoromanic la neo-bizantin, cu accente ale Artei 1900.

Stilul neoclasic este prezentat de Casa Kovács – o construcţie civilă ridicată la începutul secolului al XIX lea, imobil ce primeşte actuala înfăţişare în anul 1836. Ceea ce a determinat înscrierea arhitecturală a clădirii în stilul clasicist, este bolta semicirculară casetată ce acoperă gangul intrării principale.

Palatul Moskovits Adolf şi fiii este opera arhitecţilor László şi József Vágó, arhitecți născuți la Oradea. József Vágó și-a început activitatea lucrând pentru arhitectul secessionist Ödön Lechner, a cărui influență poate fi observată în clădirile proiectate de el în Oradea.

Strada Vasile Alecsandri

În secolul al XVIII-lea casele de pe strada Vasile Alecsandri erau fară etaj sau cu un etaj și găzduiau multe prăvălii. Treptat, aceste case au fost demolate și locul lor a fost preluat de clădiri construite într-o concepție modernă.

Cea mai veche clădire de pe stradă este Hanul Arborele Verde, care datează din anul 1760, și de-a lungul timpului a fost reconstruit de câteva ori. Azi el deservește Teatrul Arcadia.

Colțul străzii din partea Pieței Unirii era ocupat de Casa lui Nikolits și Casa Diamandi (1882), locații preluate ulterior de Palatul Moskovits Adolf și fiii (1910).

Alte clădiri reprezentative din zonă sunt Casa Roth care a aparținut comerciantului Henric Roth, Casa Munk la numărul 7, cu replica pe strada Gen. Traian Moșoiu, cele două case aveau curte comună, Casa Rendes Vilmos la numărul 9, după numele arhitectului și în același timp al proprietarului, Casa Amant la numărul 13, construită în stil clasicist.

Cetatea Oradea-simbol arhitectural și religios

Cetatea Oradea este învăluită în legendele creștine țesute în jurul Regelui Ladislau cel Sfânt. Originea cetății și notorietatea ei, ca loc de odihnă de veci al marelui rege creștin, au atras pelerini din toate colțurile Europei. În interiorul cetății a fost construită, în intervalul 1342-1370, o catedrală gotică de dimensiuni impresionante, aproximativ 72 de metri lungime. În jurul cetății renascentiste era un șanț plin cu apă termală care nu îngheța niciodată. Nimeni nu a putut cuceri cetatea până nu s-a aflat cum se poate goli apa din șanțul cetății. Istoricii medievali turci au consemnat încercările asidue ale armatei turcești pentru cucerirea Cetății Oradea în anul 1660. Toate încercările lor au fost sortite eșecului câtă vreme în jurul cetății șanțul de apărare a fos plin cu apă. 45.000 de soldați turci s-au luptat cu 850 de apărători ai cetății și nu au reușit să o cucerească decât după ce au aflat, în urma unui act de trădare, cum să evacueze apa din șanțul de apărare. Astăzi șanțul cetății, amenajat, a devenit unul dintre cele mai frumoase spații de promenadă ale Oradiei.

Cetatea Oradea a fost în plină reconstrucție după planuri întocmite de istorici și arhitecți. În toamna anului 2015, cetatea a fost deschisă publicului pentru vizitare. A devenit un simbol al orașului renăscut, care îi încântă pe toți cei care o vizitează.

Aquapark Nymphaea – Wellness & Fun

Distracția și relaxarea se îmbină perfect în cel mai mare, nou și modern aquapark din Transilvania. Turismul curativ termal orădean atrage tot mai mulți vizitatori în fiecare an. Complexul Nymphaea vine în sprijinul acestora cu șase corpuri de clădire întinse pe 7 hectare, 15 bazine interioare și exterioare și 10 tobogane, amenajări sportive și de agrement. Fie că sunteți în căutarea unui loc pentru refacere, distracție, sau doriți să vă relaxați împreună cu familia, Complexul Nymphaea este exact ceea ce căutați. Acesta este dotat cu bazine exterioare, ideale pentru a vă răcori pe timp de vară și bazine interioare, perfecte pentru sezonul rece. Bazinele cu valuri și tobogane vor fi o încântare pentru cei mici. Serviciile spa vă vor face șederea mai relaxantă cu ajutorul saunelor, a băilor turcești cu bazine cu apă geotermală, cabinelor cu aburi, jacuzzi-urilor, tratamentelor acvatice, camerelor de masaj și relaxare.

Riverside – Gastronomy & Lifestyle

Malul Crișului Repede devine o destinație-simbol atât pentru orădeni cât și pentru turiștii care vizitează orașul. Din acest motiv, restaurantele de pe malul apei sunt în topul preferințelor tuturor. O experiență gastronomică deosebită, acompaniată de o priveliște în permanentă mișcare pe tot parcursul zilei. Pe cursul Crișului Repede, așezate elegant pe malul râului, printre arbori, se găsesc minunatele restaurante cu specific mediteranean, internațional, tradițional sau italian.

Capitale verde a României

Oradea este o priveliște aparte pe care o experimentezi în fiecare colț verde al orașului. Plimbările prin parcurile vechi de secole sunt de neuitat. Râul Crișul Repede străbate orașul de la un capăt la celălalt, oferind o panoramă și o zonă de plimbare pe o lungime considerabilă. Pistele pentru biciclete, realizate în ultimii ani, însoțesc râul aproape pe toată lungimea lui. Cei peste 1.560.000 de metri pătrați de spațiu verde îți vor transforma plimbarea într-o adevărată cură de oxigen. Pistele pentru biciclete traversează orașul în mai multe direcții și duc până în Ungaria, în orașul Berettyóújfalu, la o distanță de peste 30 de km. Întreg sezonul cald, pasionații bicicliști străbat entuziasmați orașul pentru a ajunge în punctele preferate sau pentru simpla plăcere de a pedala. Cei pasionați de aventură se deplasează spre pădurile verzi din jurul Oradiei pentru a escalada traseele apreciate la nivel internațional de împătimiții acestui tip de sport.

Raportat la numărul de locuitori, Oradea se poate mândri cu 25 de metri pătrați de spațiu verde pentru fiecare orădean, cifră care poziționează municipiul de pe Crișul Repede pe primele locuri între orașele României. Este unul dintre principalele motive pentru care Oradea a primit titlul de “Capitală verde a României” pentru anul 2011.

Trasee turistice

Pe site-ul oradea.travel găsiți o ofertă de patru trasee turistice – Centrul Istoric Oradea. Acestea sunt: Prin palate spre Cetate, Oradea secession, Oradea bisericilor și Oradea memorabila.

(Din ediția specială a Transilvania Business Nr. 86 – „ENJOY TRANSYLVANIA!” – Mai/Iunie 2019)

Related posts

Eșec pe centura Mureșului. Nu vrea nimeni să o construiască

Nora Dumitrescu

Arhitecții cer sprijin pentru a întocmi o listă a celor mai apreciați colegi ai lor din ultimii 100 ani

Stefana Muresan

WDP eyes the next level opportunities

Ionut Oprea

Arad a fost Capitala Vinurilor din România, în cadrul celei de-a III-a ediții Vicii și Delicii

Ligia Voro

SuperTeach, un program care vrea să schimbe sistemul educațional

Traian Dan

Investiție de peste 1 milion de euro pentru modernizarea pieței centrale din Câmpeni

Papuc Irina

Crama Carastelec își aruncă pe piață noul vin în vremuri de criză

Nora Dumitrescu

Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR): În plină criză COVID-19, avem în linia întâi peste 7.700 de angajați

Papuc Irina

O româncă, în premieră, în echipa de conducere a Asociaţiei Europene de Robotică

Stefana Muresan

Electrica, licență pentru furnizarea de gaze naturale în următoarele săptămâni

Stefana Muresan

Amplu proiect imobiliar, demarat în Cluj Napoca de Kremlin Development

Stefana Muresan

Ministrul Agriculturii a pus retailerii și crescătorii de ovine la aceeași masă

Stefana Muresan

ADR Centru: Biserica de lemn din Geogel și Capela ”Inima lui Iisus” din Odorheiu Secuiesc – viitoare obiective turistice

Stefana Muresan

E.ON suplimentează doza de energie la Electric Castle

Ligia Voro

Două localități din zona Clujului își vor reabilita drumurile pe bani europeni

Nora Dumitrescu

Angajații din construcții au avut cele mai mari creșteri salariale în ultimul an

Papuc Irina

Castigatorii PIN2017 Awards Gala

Ionut Oprea

Pombis din Bistriţa-Năsăud vinde retailerilor fructe şi sucuri de 1,5 mil. euro

Stefana Muresan

Program integrat de stimulare a antreprenoriatului în mediul urban din Regiunea Nord-Vest

Stefana Muresan

APIA participă la proiectul european Drives privind dezvoltarea de competenţe în sectorul auto

redactia

LOT – promotional sale

Transilvania Business

Terapia a ajuns la afaceri de 147 mil. euro

Stefana Muresan

SALONUL IMOBILIAR BUCUREȘTI: PESTE 10.000 DE APARTAMENTE

Ionut Oprea

S-a deschis Transalpina Ski Resort, „Mica Elveţie din Oltenia”

redactia

Leave a Comment