Infrastructura Judete Ultimele stiri

Trei trasee importante din Transilvania, aflate în reabilitare: vor readuce turismul rural pe harta destinațiilor din România

Milioane de euro sunt cheltuiți anual pentru reabilitarea și modernizarea drumurilor județene. Chiar și așa, multe șosele importante care străbat localități sau zone cu potențial turistic și economic îi țin departe pe turiști și pe investitori din cauza stării acestora. Se întâmplă însă cazuri când „carul este mișcat din loc”.

Ne-am gândit să scoatem în evidență cel puțin trei drumuri județene care au intrat în ultima perioadă în vizorul autorităților și, datorită fondurilor europene și a celor din bugetele județene, lucrările de reabilitare și modernizare se află în toi.

Una dintre cele mai importante investiții are loc în județul Alba, acolo unde de anul trecut au început lucrările la modernizarea drumului județean DJ 107 I, numit „Transalpina de Apuseni”. Șoseaua pornește din Aiud (DN 1) și trece prin Aiudu de Sus – Râmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bîrlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bîrlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat – DN 74 (Cerbu). În total, este vorba despre 78,4 km. Lucrările au fost împărțite în două loturi aproximativ egale, iar ambele loturi au fost câștigate de aceeași asociere: Societeatea de Construcții Napoca – Operes SRL (Italia) – Cosedil SPA (Italia).

În cadrul proiectului se vor realiza lucrări de modernizare a structurii rutiere (asfaltare), trotuare, piste cicliști, acostamente, șanțuri, rigole, poduri, podețe, apărări de mal, stabilitate versanți, amenajări intersecții cu drumuri laterale, semnalizare rutieră orizontală și verticală. Proiectul este finanțat prin POR 2014-2020 și are o valoare de peste 188 de milioane de lei. Consiliul Județean Alba va contribui cu valoarea neeligibilă a proiectului, adică puțin peste 400.000 de lei.

Zona reprezintă un potențial turistic enorm, facilitând accesul la satele și cătunele uitate din Apuseni, la destinații precum Cheile Râmețului sau Poiana cu Narcise de la Negrileasa, iar accesul mai facil către localitățile menționate va revigora activitățile economice din zonele rurale.

Peste 33 de km de drum sunt modernizați în prezent și în județul Sibiu. Este vorba despre reabilitarea și modernizarea drumului județean DJ 107 B de către compania austriacă Strabag. Șoseaua leagă localitățile Păuca – Alămor – Mândra – Slimnic sau Valea Târnavelor de Țara Secașelor și de județul Alba. În una din vizitele sale pe teren, președintele CJ Sibiu, Daniel Cîmpean, a numit această lucrare ca fiind „cel mai mare șantier deschis în județ”

Potrivit autorităților județene, lucrările vor fi finalizate în această toamnă. Valoarea totală a lucrărilor de execuție este de peste 100 de milioane lei cu TVA, cea mai mare parte a finanțării fiind obținută din fonduri guvernamentale, de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Precizăm că printre punctele de interes pe lângă care trece drumul aflat în reabilitare se numără Rezervația Lacul Mândra și „Lacul fără Fund”, iar localitățile care sunt vizate de lucrările de investiție fac parte din Drumul sării în Țara Secașelor – unul din cele cinci trasee turistice cunoscute din județul Sibiu: Drumul brânzei (Mărginimea Sibiului), Drumul naturii (Valea Hârtibaciului), Vămile Făgărașilor (Țara Oltului), Drumul fortificațiilor (Valea Târnavelor) și Drumul sării (Țara Secașelor).

Al treilea drum județean important pe care au ajuns constructorii este cunoscut ca și „drumul de sub munte” și se află în județul Brașov. Lucrările au început în septembrie 2019, fiind planificate pentru finalizare peste 33 de luni.

De fapt, este vorba despre reabilitarea drumului interjudețean DJ 104A, DJ 105C, DJ 105P din zona Ţara Făgăraşului, format din DJ 104 A, km 0+000-45+000, DJ 105 C, km 6+300-3+800, DJ 105P, km 0+000-3+800. Valoarea totală a lucrărilor a fost estimată la aproape 142 de milioane de lei, finanțarea fiind asigurată prin Programul Operațional Regional 2014-2020. SC Diferit SRL este firma din Cluj care a câștigat licitația pentru execuția lucrărilor. La momentul demarării lucrărilor, autoritățile județene au calificat această investiție ca fiind printre cele mai mari proiecte de infrastructură în curs de implementare la nivelul Regiunii Centru.

Odată reabilitat şi modernizat, drumul «de sub munte» va genera o şi mai mare dezvoltare economică şi socială a localităţilor din Ţara Făgăraşului. Modernizarea vizează, printre altele, reabilitarea ori reconstruirea a 15 poduri. Lungimea totală a drumului este de peste 53 de km și străbate localitățile Șinca Veche, Șercăița, Bucium, Mărgineni, Sebeș, Recea, Gura Văii, Lisa, Sâmbăta de Sus, Drăguș, Viștea de Sus, Victoria, Ucea de Sus. Acesta va fi și o alternativă la DN 1, ce va asigura un acces mai facil spre Transfăgărăşan.

Related posts

Sibienii, chemați să participe la elaborarea strategiei economico-sociale a județului pentru următorii 10 ani

Ion Surdu

Swantje Kortemeyer: “Avem nevoie de o autostradă peste Carpați”

redactia

JLL: CEE Investment Market, H1 2020

Ionut Oprea

La Brașov se lansează primul muzeu de arte new media din România: BUM – Brașov Underground Museum

Ion Surdu

Rezultate AFI Europa Romania

Ionut Oprea

Centrul IT DRÄXLMAIER Timișoara își mută birourile în ISHO Offices

Papuc Irina

“Industria feroviară din România poate crește sustenabil”

Nora Dumitrescu

Expoziție de machete între cele două terminale ale Aeroportului Cluj

Nora Dumitrescu

Târgu Mureș: Primul Centru de Excelență din România în tratarea AVC-ului

Transilvania Business

Oradea a cumpărat 2.000 de termometre cu infraroşu pentru testarea populaţiei

Traian Dan

Chinezii vor fabrica la Baicoi autobuze electrice pentru Europa, investiție de 100 mil. euro

Stefana Muresan

Licitația pentru actualizarea Planului Urbanistic General al Brașovului a fost reluată: Valoarea serviciilor: 5 milioane de lei

Papuc Irina

De mâine, obligațiunile Raiffeisen Bank intră la tranzacționare la BVB 

Ligia Voro

Maramureșul se inspiră din modelul finlandez de gestionare a deșeurilor

Nora Dumitrescu

Au început lucrările la UT Hub. Complex academic pe 7 etaje

Nora Dumitrescu

Start-Up Nation 2018: Peste 14.000 de planuri de afaceri, înscrise

redactia

ADR Centru: Contracte de 200% la reabilitarea infrastructurii si 120% la patrimoniu

Stefana Muresan

Vinurile spumante de Șimleu au intrat în rețeaua Carrefour

Nora Dumitrescu

A fost semnat contractul pentru pasajul de pe centura Aradului cu firma Implenia Baugesellschaft; valoarea contractului, 25,7 milioane lei

Stefana Muresan

Produsele de Cluj, vândute la mall-ul din Zalău

Nora Dumitrescu

Aeroportul Sibiu, pe poziția 3 în Europa, într-un raport ACI EUROPE

redactia

Partener Deloitte, desemnat și responsabil pentru energie în Europa Centrală

Ligia Voro

Schimbare de acționar la Armax Gaz. Vine Hodiș, pleacă Vescan

Nora Dumitrescu

Brașovenii de la SoundHouse vor avea depozit la Cluj

Nora Dumitrescu

1 comment

Leave a Comment