POZITIV TB Slider Ultimele stiri

„Lumea prin Culoare și Sunet”: 250.000 euro pentru integrarea persoanelor cu deficiențe vedere/auz

Fundația Orange a desemnat câștigătorii ediției 2020 a concursului „Lumea prin Culoare și Sunet”, cel mai mare fond de finanțare dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere/auz din România.

Câştigătorii celei de-a opta ediţii a concursului sunt Asociația Nevăzătorilor din România, Asociaţia Naţională a Interpreţilor Autorizaţi în Limbaj Mimico-Gestual – ANIALMG, Fundația Sense Internațional România, Asociaţia Tandem Arena și Asociația Parcul Natural Văcărești. Proiectele câștigătoare au fost alese în urma unui proces de pre-evaluare de către un forum consultativ format din experţi în domeniu şi beneficiari cu dizabilităţi de vedere/auz, iar evaluarea finală a fost realizată de consiliul director al Fundaţiei Orange. Cu o valoare totală de 273.448 euro, proiectele vor sprijini persoanele din acest grup vulnerabil cu soluţii digitale gratuite de accesibilizare în educație, mobilitate, dezvoltare personală, sănătate mentală și emoțională, dar și integrare mai facilă pe piața forței de muncă.

„Anul acesta, am lansat un nou apel de proiecte „Lumea prin Culoare și Sunet” într-un context nemaiîntâlnit. În plină pandemie, am ales să urmăm calendarul inițial al programului pentru a susține în continuare organizațiile care fac posibilă integrarea persoanelor cu deficiențe de vedere/auz din România. Pandemia va trece, dar inegalitățile sociale rămân și chiar se vor adânci, de aceea Fundația Orange își continuă misiunea de a construi o lume a șanselor egale, în care persoanele cu astfel de dizabilități sunt parteneri egali ai celor tipici” a declarat Dana Deac, Preşedinte Fundaţia Orange.

Proiecte colaborative, ce se desfăşoară timp de 24 de luni, cu finanțare de până la 100.000 euro

• BlindHUB – Asociația Nevăzătorilor din România, în parteneriat cu Universitatea din București (proiect în valoare de 532.000 lei)

Proiectul propune o soluție digitală menită să faciliteze accesul persoanelor cu deficiențe de vedere pe piața muncii şi la mediul educaţional. Astfel, va fi realizată o aplicație mobilă în care beneficiarii își vor crea un profil profesional complet, ce va include și un video CV, iar companiile interesate vor avea ocazia să filtreze în baza de date și să trimită direct solicitări de interviu către candidați. Materialul de tip video CV va fi realizat cu ajutorul echipei de proiect în cadrul celor 2 centre BLINDHub din București, dar și în țară, în cadrul evenimentelor organizate în 10 mari orașe, cu scopul de promova beneficiile aplicației, atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Pe termen mediu si lung, proiectul urmărește să ofere nevăzătorilor oportunități de angajare din varii domenii la nivel național, ceea ce va genera o forță de muncă mai bine calificată și orientată vocațional.

• Dezvoltare personală pentru surzi în LSR – ANIALMG în parteneriat cu Asociația Națională a Profesorilor pentru Elevi cu Deficiențe de Auz “Virgil Florea” (proiect în valoare de 469.935 lei)

Proiectul va oferi persoanelor surde acces gratuit la resurse online cu informații esențiale traduse în limba semnelor române (LSR) pe teme precum dezvoltare personală, sănătate mentală și emoțională, informații la care persoanele surde/hipoacuzice nu au acces în prezent, în ciuda prevederilor legale menționate în Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, dar și în legea 27/2020 privind LSR. Proiectul își propune să aducă un impact pozitiv în viața surzilor din România prin creșterea stimei de sine și dezvoltarea unei capacități mai bune de autogestionare emoțională și de relaționare în rândul adulților și copiilor deopotrivă.

Proiecte ce se desfășoară timp de 12 luni, cu finanțare de până la 20.000 euro

• Sensi: siguranță online pentru copiii cu surdocecitate – Fundația Sense Internațional România (proiect în valoare de 104.721 lei)

Proiectul va sprijini siguranța copiilor în mediul online. Prin intermediul unui joc online interactiv, proiectul va oferi copiilor cu deficiențe senzoriale multiple instrumentele, cunoștințele și încrederea necesare pentru a reduce riscul de abuz în mediul online (abuz emoțional, sexual, exploatare financiară). Impactul pe termen lung al proiectului este o îmbunătățire a calității vieții acestor copii, ceea ce le va permite să ducă o viață autonomă și să se bucure de integrarea socială fără riscuri de abuz, neglijare și/sau exploatare.

• Studiu de caz: natura – Asociaţia Tandem Arena (proiect în valoare de 107.900 lei)

Parte dintr-un program de educație digitală incluzivă, proiectul are ca obiectiv extinderea platformei existente de e-learning (www.idea-isa.ro) cu texte, materiale audio și tactile care descriu 15 subiecte importante din domeniile fizică și chimie, adaptate nevoilor copiilor cu deficiențe de vedere. Materialele vor fi disponibile online (fișiere text și fișiere audio) și offline (imagini tactile) pentru toți copiii cu deficiențe de vedere și profesorii lor, putând fi utilizate atât ca suport pentru predarea la clasă, cât și în timpul experimentelor din laborator.

• Natura urbană: forme și sunete – Asociația Parcul Natural Văcărești (proiect în valoare de 106.200 lei)

O inițiativă ce va încuraja persoanele cu deficiențe de vedere și de auz să vizite și să se bucure direct și independent de beneficiile pe care le are de oferit tuturor oamenilor, dincolo de dizabilități, Parcul Natural Văcărești, cel mai mare parc natural urban din Europa. Prin intermediul proiectului, va fi adaptat unul dintre cele mai frumoase trasee tematice din parc, devenit accesibil prin intermediul ghidurilor audio, hărții tactile a parcului, tururilor ghidate și atelierelor tematice, dar și cu ajutorul resurselor educaționale audio și video, disponibile și în mediul online.

Related posts

Banca Mondială: Braşovul are cea mai bună infrastructură urbană din ţară

Stefana Muresan

AROBS Transilvania Software achiziționează UCMS Group România, companie specializată în soluții HR

Stefana Muresan

Imobiliare.ro: Topul celor mai scumpe apartamente din ţară

Stefana Muresan

În Brașov poate începe construirea Sălii Polivalente pe fostul Stadion Municipal cu o capacitate de peste 10.000 de locuri

Papuc Irina

Peste 1.500 de noi locuri de muncă, generate de inaugurarea a 11 noi hoteluri afiliate marilor lanţuri internaţionale

redactia

Coresi Avantgarden – proiectul rezidențial al anului

Stefana Muresan

Drumul Nordului – Maramureș, reabilitat cu fonduri europene; proiect în valoare de peste 51 mil. de euro

Stefana Muresan

Maramureș: Licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor pe Valea Izei și Valea Ruscovei, contracte de aproximativ 150 mil. lei

redactia

RALF 2016, forumul marilor fermieri

Ionut Oprea

CTP pregătește obținerea certificării BREEAM

Ionut Oprea

Traderul de cereale East Grain își face silozuri la Sânpaul

Nora Dumitrescu

Firmele maramureșene, conectate la noua legislație a muncii

Nora Dumitrescu

Balkans Property Forum 2018

redactia

Electrogrup se împarte cu șantierele între București și Ardeal

Nora Dumitrescu

Eldorado Gold susţine că a descoperit zăcăminte de aur de până la 7,8 miliarde de dolari la Bolcana, în judeţul Hunedoara

redactia

10 milioane de euro mai mult pentru fermierii care vor să-și promoveze produsele: există două tipuri de acțiuni de promovare

Papuc Irina

Fondul European pentru Europa de Sud-Est, parteneriat prelungit cu BT

Nora Dumitrescu

Decis: Proprietarii mașinilor electrice vor putea parca gratuit în municipiul Sibiu

Papuc Irina

Discuții interministeriale despre dezvoltarea investiţiilor germane în România

Stefana Muresan

6 startup-uri românești creative, selectate pentru un marketing bootcamp internațional la Madrid

Stefana Muresan

177 abonamente gratuite la Untold oferite de organizatori

Ionel Albu

Standard8: 10 ani de PR și marketing la Sibiu

Papuc Irina

Strabag a facturat 32,6 mil lei pentru Lot 2, Ugheni-Ogra, din autostrada Braşov-Târgu Mureş

redactia

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

redactia

Leave a Comment