Real Estate Ultimele stiri

Studiu CBRE: Investițiile imobiliare au totalizat 395 mil. euro în S1

Birourile rămân preferate și alte clădiri se află la vânzare, în valoare de 350 mil. euro

Volumul investițiilor imobiliare din România a totalizat aproximativ 395 mil. euro în prima jumătate a anului 2020, cu 17% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit companiei CBRE, liderul pieței de consultanță imobiliară. Clădirile de birouri au fost proprietățile cele mai căutate de investitori, reprezentând 88% din volumul tranzacționat și alte proiecte similare sunt disponibile spre vânzare, cumulând o valoare de peste 350 mil. euro.

„Clădirile de birouri continuă să atragă atenția investitorilor, în special proiectele aflate în București. În prezent, sunt multiple oportunități aflate la vânzare pe piața de birouri, proiecte care totalizează o valoare cumulată de peste 350 mil. euro, de diferite dimensiuni și amplasate în multiple zone, de la centru-vest până la Piața Victoriei”, a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties în cadrul CBRE România.

În prima jumătate a anului, valoarea medie a unei tranzacții imobiliare a fost de 30 mil. euro, puțin peste media de 26 mil. euro înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor CBRE Research.

Spre deosebire de trendul remarcat în 2019, în prima jumătate a acestui an proiectele imobiliare din București au dominat activitatea de investiții, o singură tranzacție fiind încheiată în afara Capitalei (3% din volumul tranzacționat). Anul trecut, CBRE a asistat grupul de firme Hexagon în vânzarea unui portofoliu compus din trei clădiri de birouri din Cluj-Napoca către compania românească Ideal Projects Services, într-o tranzacție de aproximativ 30 mil. euro.

În primul semestru din 2020, clădirile de birouri au fost cel mai tranzacționat produs (88%), în timp ce spațiile industriale au fost pe locul al doilea (8%) în preferințele investitorilor imobiliari, urmate de dezvoltările mixte (2%).

În ceea ce privește yield-urile (randamentele investiționale), acestea au rămas stabile în primul semestru, la 7% pentru spațiile de birouri, respectiv 7,75% pentru spațiile industriale, potrivit CBRE Research. Pe segmentul spațiilor de retail, unde apetitul investitorilor a scăzut din cauza pandemiei de COVID-19, yield-urile au continuat să crească ușor până la 7% la finalul primul semestru.

Investitorii români rămân activi: 7 tranzacții în 6 luni

Investitorii români au rămas activi și în acest an, încheind șapte tranzacții în primele șase luni ale anului și clasându-se astfel pe locul al doilea în ceea ce privește originea investitorilor, după investitorii din Ungaria, în timp ce locul al treilea a fost ocupat de companii grecești și sud-africane. Printre cumpărătorii români se numără: Dedeman (The Bridge 3), Ionuț Dumitrescu (parțial One Tower, parțial One North Gate) și One United (Office 1).

„Din anul 2014, randamentul prime spațiilor de birouri din România a rămas stabil, la fel și chiriile prime, ceea ce înseamnă că țara noastră are valori de capital mult mai scăzute comparativ cu piețele din Europa Centrală și de Est. În continuare, România are nevoie de o promovare intensă pentru a putea atrage noi investitori, având în vedere că nume importante din Europa de Vest lipsesc de pe scena locală. Cu toate acestea, mai mulți jucători noi analizau intrarea în România înainte de perioada de izolare impusă de Covid-19 și continuă să o facă”, a completat Gijs Klomp.

La nivelul întregii piețe imobiliare din Europa, volumul investițiilor a totalizat 129 mld. euro în prima jumătate a anului, în creștere cu 2% față de aceeași perioade a anului trecut în pofida pandemiei de COVID-19, potrivit datelor CBRE Research. Din acest volum, tranzacțiile cu clădirile de birouri au reprezentat 41 mld. euro. În Europa Continentală, cu excepția Marii Britanii și a Irlandei), volumul investițiilor a crescut în prima jumătate a acestui an cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Related posts

ContiTech Nădab are un nou director general

Stefana Muresan

Cluster Mobilier Transilvan, AgroTransilvania Cluster şi IT Transilvania – Soluții pentru o „Românie Inteligentă”

Stefana Muresan

Secretul creșterii vânzărilor în eCommerce

Nicolae Pop

Cluj: 65 de km de drumuri judetene reabilitati si modernizati in 2017, 660 km pe care s-au executat lucrari de intretinere

Stefana Muresan

Vizita vicepremierului Ana Birchall la Departamentul Energiei

Stefana Muresan

Pariu contra trendului din partea Frigotehnica, care păstrează planurile de expansiune

Ligia Voro

Nouă investiție de forță la Tohani, Dealu Mare: Viile Blidar

redactia

Viitoarea sală polivalentă a Timișoarei, la Giroc; investiție de peste 50 milioane euro

Stefana Muresan

Electric Castle a început în forță și îi așteaptă astăzi pe Limp Bizkit

Ligia Voro

S-a deschis Transalpina Ski Resort, „Mica Elveţie din Oltenia”

redactia

A doua ediție a Târgului naţional dedicat micilor producători și artizani

Ligia Voro

Proiect european de 4,4 mil. euro pentru electrificarea cu leduri a oraşului Beclean

Stefana Muresan

MAN a inaugurat cel de-al 9-lea MHS Truck Service din România, la Oradea

Traian Dan

Huawei a depășit Apple în 2019 pe piața mondială a telefoanelor inteligente

Traian Dan

Angajații performanți ai Grupului Teraplast, recompensați cu acțiuni în valoare de 1,8 milioane de lei

Stefana Muresan

Oxygen clădește relații de încredere

Transilvania Business

Inspiratie globala. RIFF si RBA 2016.

Ionut Oprea

Presiuni la Ministerul Transporturilor pentru finalizarea Centurii Zalăului

Nora Dumitrescu

15 firme bistrițene și-au luat licență să producă energie electrică

Stefana Muresan

Brexit: Parlamentul European a ratificat acordul de retragere a Regatului Unit din UE

Papuc Irina

Se lucrează la racordarea drumurilor din incinta Aeroportului Oradea la DN 79

Traian Dan

Interzicerea articolelor din plastic afectează lanţurile de magazine şi HORECA

Traian Dan

Cel mai bogat român, Ion Ţiriac, a urcat 49 de poziții în topul Forbes. Avere estimată la 1,2 miliarde de dolari

Stefana Muresan

Construcțiile de clădiri cresc afacerile (I)

Ligia Voro

Leave a Comment