Transport Ultimele stiri

Studiu pe țânțari la aeronavele din Cluj. Pot aduce boli exotice

Universitatea de Științe Agricole și de Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, în colaborare cu Aeroportul Internațional Avram Iancu (AIAIC), a demarat un proiect pilot, în premieră națională, pentru a examina riscul introducerii țânțarilor exotici, implicit, a agenților patogeni transmiși de aceștia.

Obiectivul major al studiului este supravegherea activă a țânțarilor invazivi în incinta aeroportului, care este esențială pentru succesul unui program de control al speciilor de țânțari nativi sau invazivi. Proiectul este derulat de Facultatea de Medicină Veterinară, prin Andrei Daniel Mihalca și Cintia Horvath.

”În Europa, creșterea comerțului și a transportului de mărfuri și mișcarea crescută a oamenilor a facilitat dramatic importul speciilor invazive de țânțari, cât și a agenților patogeni transmiși de aceștia. În special comerțul cu anvelope uzate și plante decorative a contribuit major la introducerea tânțarului tigru asiatic în Europa.

Un alt vector major de introducere a țânțarilor sunt aeronavele, care pot aduce involuntar și nedoriții țânțari invazivi. Uneori, bagajele transportate în aeronave pot adăposti țânțari invazivi care provin dintr-o zonă endemică din străinătate și care pot fi infectați cu patogeni exotici, precum virusurile Chikungunya, Dengue sau Zika.

În România s-au semnalat țânțari invazivi în câteva zone, cum ar fi București, Constanța, Timișoara, Arad, Oradea, dar țânțarii pot ajunge și din Italia sau Grecia și multe alte zone. Proiectul este o premieră națională”, a explicat Cintia Horvath.

Programul a demarat, iar până în prezent nu au fost depistați țânțari invazivi în incinta AIAIC, însă trebuie ținut cont și de faptul că numărul curselor aeriene și al pasagerilor este mult sub valoarea obișnuită, aspect cauzat de pandemia de COVID-19.

”Supravegherea constă în plasarea unor capcane în incinta aeroportului și verificarea lor săptămânală. Folosim două tipuri de capcane. Un tip pentru țânțari adulți și un tip pentru ouă. După recoltarea țânțarilor din capcane, urmează munca de laborator, cu identificarea lor la nivel de specie.

Colectivul nostru derulează astfel de studii de 10-12 ani, sunt studii efectuate în numeroase zone din lume, cu accent pe zonele tropicale (Kenya, Coasta de Fildeș, Republica Centrafricană, Liberia, Uganda, Algeria), dar și România”, a precizat Andrei Mihalca.

Programul pilot derulat la aeroportul din Cluj-Napoca va continua până la finalul anului, fiind posibil să fie extins și în 2021.

Țânțarii sunt printre cele mai răspândite insecte dăunătoare care afectează sănătatea și bunăstarea omului și a animalelor domestice. În România există 60 de specii de țânțari, însă doar câteva reprezintă vectori ai unor agenți patogeni care pot provoca boli la om.

Cea mai comună specie de țânțar în România este Culex Pipiens care se hrănește pe păsări și este implicat în transmiterea virusului West Nile. Grație adaptabilității acestor insecte la diverse tipuri de mediu, unele specii se pot dezvolta cu ușurință în orice habitat.

Introducerea de specii exotice de țânțari din zone tropicale este o preocupare majoră pentru sănătatea publică și veterinară, din cauza rolului lor potențial în transmiterea mai multor agenți patogeni. Răspândirea acestor vectori este facilitată de comerțul internațional și de turism și de schimbările climatice și ecologice.

Related posts

Premiu pentru președintele CCI Cluj, Ștefan Dimitriu

Stefana Muresan

PayWell 2019: 25% dintre companii iau în considerare importul de angajați pentru a-și acoperi deficitul de forță de muncă

Papuc Irina

Robot de procesare a facturilor, creat de Life Is Hard

Nora Dumitrescu

Episcopia Romano-Catolică investește într-un spital în centrul municipiului Satu Mare

redactia

Dumitru Blaga: “Este cel mai bun moment pentru produsele românești”

Nora Dumitrescu

Zalăul în pandemie: terasele rămân deschise

Nora Dumitrescu

Zacaria oferă gratuit spații industriale ONG-urilor și instituțiilor care luptă împotriva COVID-19

Ion Surdu

Gotic Media mizează pe reclama în mișcare

Traian Dan

Piața de birouri din Capitală dă ușoare semne de revenire: vânzare de 1,5 milioane de EURO în nordul Capitalei 

Papuc Irina

Ecosistemul pentru start-up-uri La French Tech România a fost lansat

Ligia Voro

Piața de real estate, oportună în orice criză

Ionut Oprea

Aquapark ultramodern de 150 de milioane de euro la Tășnad în județul Satu Mare

Traian Dan

Trafic fluent pe Centura Oradiei prin finalizarea bretelei din zona Universității

Traian Dan

Sălajul va aloca 3,6 milioane de lei pentru întreținerea drumurilor

Nora Dumitrescu

Tribunalul Arbitral de la Geneva îi dă dreptate lui Remus Borza

Stefana Muresan

Oradea, Târgu Mureș și Timișoara – orașele cu cel mai bun acces la magazine și restaurante

Stefana Muresan

Guvernul de la Budapesta, investiție de 8 mil. euro în ”programe şi investiţii de importanţă naţională din Transilvania”

redactia

TAROM, aeronavă destinată segmentului ultra-premium

Stefana Muresan

A IV-a întâlnire de business networking și antreprenoriat din Sibiu, marca ELITE Business Women

Stefana Muresan

O antreprenoare de 25 de ani din Bistrița a investit într-o grădiniță altfel: Academia Ștrumfilor

redactia

Timișoara: Spitalul Première, investiții de 8 milioane de euro până la finalul anului 2018

Stefana Muresan

Bivolii, comoara neexploatată de sălăjeni

Nora Dumitrescu

Iulius Cluj și-a restrâns programul. Restaurantele vor livra acasă

Nora Dumitrescu

Fitch a menținut ratingul Bucureștiului pentru creditele pe termen lung

Papuc Irina

Leave a Comment