Transport Ultimele stiri

Studiu pe țânțari la aeronavele din Cluj. Pot aduce boli exotice

Universitatea de Științe Agricole și de Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, în colaborare cu Aeroportul Internațional Avram Iancu (AIAIC), a demarat un proiect pilot, în premieră națională, pentru a examina riscul introducerii țânțarilor exotici, implicit, a agenților patogeni transmiși de aceștia.

Obiectivul major al studiului este supravegherea activă a țânțarilor invazivi în incinta aeroportului, care este esențială pentru succesul unui program de control al speciilor de țânțari nativi sau invazivi. Proiectul este derulat de Facultatea de Medicină Veterinară, prin Andrei Daniel Mihalca și Cintia Horvath.

”În Europa, creșterea comerțului și a transportului de mărfuri și mișcarea crescută a oamenilor a facilitat dramatic importul speciilor invazive de țânțari, cât și a agenților patogeni transmiși de aceștia. În special comerțul cu anvelope uzate și plante decorative a contribuit major la introducerea tânțarului tigru asiatic în Europa.

Un alt vector major de introducere a țânțarilor sunt aeronavele, care pot aduce involuntar și nedoriții țânțari invazivi. Uneori, bagajele transportate în aeronave pot adăposti țânțari invazivi care provin dintr-o zonă endemică din străinătate și care pot fi infectați cu patogeni exotici, precum virusurile Chikungunya, Dengue sau Zika.

În România s-au semnalat țânțari invazivi în câteva zone, cum ar fi București, Constanța, Timișoara, Arad, Oradea, dar țânțarii pot ajunge și din Italia sau Grecia și multe alte zone. Proiectul este o premieră națională”, a explicat Cintia Horvath.

Programul a demarat, iar până în prezent nu au fost depistați țânțari invazivi în incinta AIAIC, însă trebuie ținut cont și de faptul că numărul curselor aeriene și al pasagerilor este mult sub valoarea obișnuită, aspect cauzat de pandemia de COVID-19.

”Supravegherea constă în plasarea unor capcane în incinta aeroportului și verificarea lor săptămânală. Folosim două tipuri de capcane. Un tip pentru țânțari adulți și un tip pentru ouă. După recoltarea țânțarilor din capcane, urmează munca de laborator, cu identificarea lor la nivel de specie.

Colectivul nostru derulează astfel de studii de 10-12 ani, sunt studii efectuate în numeroase zone din lume, cu accent pe zonele tropicale (Kenya, Coasta de Fildeș, Republica Centrafricană, Liberia, Uganda, Algeria), dar și România”, a precizat Andrei Mihalca.

Programul pilot derulat la aeroportul din Cluj-Napoca va continua până la finalul anului, fiind posibil să fie extins și în 2021.

Țânțarii sunt printre cele mai răspândite insecte dăunătoare care afectează sănătatea și bunăstarea omului și a animalelor domestice. În România există 60 de specii de țânțari, însă doar câteva reprezintă vectori ai unor agenți patogeni care pot provoca boli la om.

Cea mai comună specie de țânțar în România este Culex Pipiens care se hrănește pe păsări și este implicat în transmiterea virusului West Nile. Grație adaptabilității acestor insecte la diverse tipuri de mediu, unele specii se pot dezvolta cu ușurință în orice habitat.

Introducerea de specii exotice de țânțari din zone tropicale este o preocupare majoră pentru sănătatea publică și veterinară, din cauza rolului lor potențial în transmiterea mai multor agenți patogeni. Răspândirea acestor vectori este facilitată de comerțul internațional și de turism și de schimbările climatice și ecologice.

Related posts

Drumul Expres Satu Mare – Jibou, inclus în PNRR

Nora Dumitrescu

Fermierii campioni la porumb din județele Gorj, Vâlcea, Mehedinți și Hunedoara

redactia

O nouă hartă a orașului și o hartă cu informații urbanistice, lansate la Sibiu

Ion Surdu

Michelin finanțează o clasă de învățământ dual la Zalău

Nora Dumitrescu

ELITE ÎN BUSINESS Banat-Transilvania. Top 220 companii cu capital străin: locurile 76-100

Ion Surdu

Baia Mare va avea rețea de reîncărcare a mașinilor electrice

Nora Dumitrescu

Micropigmentarea Scalpului, o soluție nouă la o problemă veche

Transilvania Business

Creștere de aproape 11% a veniturilor Digi Communications NV

Traian Dan

Plata cu carduri contactless în transportul public din Cluj

Ligia Voro

Bloc operator ultramodern, realizat din fonduri europene, la Maternitatea Oradea

Traian Dan

Sibiu is paving the way for the “jobs of the future”, through a dual education system and a dynamic university environment

Stefana Muresan

Sibianul Cornel Amariei, unul dintre cei mai influenți tineri ai lumii. A triumfat în competiţia câştigată în trecut de Elvis Presley şi John F. Kennedy

redactia

Șeful de la Ursus va conduce Berarii României

Nora Dumitrescu

Maria Ioniță: “Trebuie să finalizăm licitațiile pentru Autostrada Transilvania”

Nora Dumitrescu

Grupul Hornbach și-a sporit cifra de afaceri în pandemie

Ion Surdu

Școală de 5 milioane de euro în fostele unități militare de la Giroc, cu bani europeni

redactia

Investiţie de peste 7 mil. euro pentru reabilitarea Colegiului Mihai Eminescu din Oradea

Stefana Muresan

Accizele la benzină şi motorină cresc. Vezi toate măsurile cuprinse în Proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Fiscal

Stefana Muresan

Producătorul italian de aparate electrocasnice DeLonghi investește în Bihor

Traian Dan

Deva, proiecte cu finanțare europeană de 70 mil. euro

Stefana Muresan

“Consumatorii pun acum presiune pe digitalizarea afacerilor”

Nora Dumitrescu

Consiliul Judetean Cluj va reabilita si moderniza peste 156 de km de drumuri judetene din categoria drumurilor de piatra si de pamant

Stefana Muresan

Grupul MOL, prin Panfora Oil & Gas, începe forările în judeţul Arad

Stefana Muresan

O firmă din Satu Mare produce 700 de tone de paste pe an. Novita Impex, o afacere pornită în bucătăria unui apartament

Stefana Muresan

Leave a Comment