Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Studiu pe țânțari la aeronavele din Cluj. Pot aduce boli exotice

Universitatea de Științe Agricole și de Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, în colaborare cu Aeroportul Internațional Avram Iancu (AIAIC), a demarat un proiect pilot, în premieră națională, pentru a examina riscul introducerii țânțarilor exotici, implicit, a agenților patogeni transmiși de aceștia.

Obiectivul major al studiului este supravegherea activă a țânțarilor invazivi în incinta aeroportului, care este esențială pentru succesul unui program de control al speciilor de țânțari nativi sau invazivi. Proiectul este derulat de Facultatea de Medicină Veterinară, prin Andrei Daniel Mihalca și Cintia Horvath.

”În Europa, creșterea comerțului și a transportului de mărfuri și mișcarea crescută a oamenilor a facilitat dramatic importul speciilor invazive de țânțari, cât și a agenților patogeni transmiși de aceștia. În special comerțul cu anvelope uzate și plante decorative a contribuit major la introducerea tânțarului tigru asiatic în Europa.

Un alt vector major de introducere a țânțarilor sunt aeronavele, care pot aduce involuntar și nedoriții țânțari invazivi. Uneori, bagajele transportate în aeronave pot adăposti țânțari invazivi care provin dintr-o zonă endemică din străinătate și care pot fi infectați cu patogeni exotici, precum virusurile Chikungunya, Dengue sau Zika.

În România s-au semnalat țânțari invazivi în câteva zone, cum ar fi București, Constanța, Timișoara, Arad, Oradea, dar țânțarii pot ajunge și din Italia sau Grecia și multe alte zone. Proiectul este o premieră națională”, a explicat Cintia Horvath.

Programul a demarat, iar până în prezent nu au fost depistați țânțari invazivi în incinta AIAIC, însă trebuie ținut cont și de faptul că numărul curselor aeriene și al pasagerilor este mult sub valoarea obișnuită, aspect cauzat de pandemia de COVID-19.

”Supravegherea constă în plasarea unor capcane în incinta aeroportului și verificarea lor săptămânală. Folosim două tipuri de capcane. Un tip pentru țânțari adulți și un tip pentru ouă. După recoltarea țânțarilor din capcane, urmează munca de laborator, cu identificarea lor la nivel de specie.

Colectivul nostru derulează astfel de studii de 10-12 ani, sunt studii efectuate în numeroase zone din lume, cu accent pe zonele tropicale (Kenya, Coasta de Fildeș, Republica Centrafricană, Liberia, Uganda, Algeria), dar și România”, a precizat Andrei Mihalca.

Programul pilot derulat la aeroportul din Cluj-Napoca va continua până la finalul anului, fiind posibil să fie extins și în 2021.

Țânțarii sunt printre cele mai răspândite insecte dăunătoare care afectează sănătatea și bunăstarea omului și a animalelor domestice. În România există 60 de specii de țânțari, însă doar câteva reprezintă vectori ai unor agenți patogeni care pot provoca boli la om.

Cea mai comună specie de țânțar în România este Culex Pipiens care se hrănește pe păsări și este implicat în transmiterea virusului West Nile. Grație adaptabilității acestor insecte la diverse tipuri de mediu, unele specii se pot dezvolta cu ușurință în orice habitat.

Introducerea de specii exotice de țânțari din zone tropicale este o preocupare majoră pentru sănătatea publică și veterinară, din cauza rolului lor potențial în transmiterea mai multor agenți patogeni. Răspândirea acestor vectori este facilitată de comerțul internațional și de turism și de schimbările climatice și ecologice.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Persoanele fizice se pot identifica în Spațiul Privat Virtual prin sesiune video

Articolul următor

Angajații de la Bosch au reabilitat traseul mocăniței din Sibiu

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share