Comunitate Economie Eveniment Fonduri Europene Infrastructura Investitii Satu Mare Transport Ultimele stiri

Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, a vizitat județul Satu Mare

   Mascată într-o vizită de lucru cu caracter economic, deplasarea în scop electoral a ministrului Lucian Nicolae Bode în județul Satu Mare de vineri, 14 august, a avut și multe părți pozitive. Bine pregătit, dovedind că stăpânește domeniul pe care îl păstorește, oaspetele a avut un expozeu elaborat și documentat. A răspuns cu prioritate la întrebările care îl favorizau din partea ziariștilor dar nu a lăsat fără răspuns nici întrebările mai dificile, cu schepsis. De remarcat că a știut să spună „nu știu” la una din întrebările capcană, ceea ce din punctul meu de vedere îi sporește credibilitatea.

Lăsând la o parte locuțiunile cu caracter vădit electoral vă spicuim mai jos câteva idei importante care s-au desprins din această vizită.

1. Recepția parțială a lucrărilor de întreținere pe DN 19G (Pișcolt – Scărișoara Nouă), urmată de o vizită la Mănăstirea “Sfântul Ioan Botezătorul din Scărişoara Nouă”. În alai au fost prezenți prefectul județului Satu Mare, Radu Bud; vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Rus; viceprimarul Sătmarului, Adrian Albu; la un moment dat a apărut și Adrian Cozma, șeful de cabinet al prefectului. Inutil să spun că ultimii doi sunt candidații partidului de guvernământ la funcțiile de primar, respectiv președinte al Consiliului Județean local. Din partea celor ce muncesc a fost prezent directorul general Eugen Cecan și șeful departamentului mentenanță al DRDP Cluj, Vasile Sabău, iar sub postura de gazdă a fost primarul comunei Pișcolt, Cosmin Varga.

„Sunt mulțumit de cum s-au mobilizat colegii mei de la CNAIR (n.a. – DRDP Cluj) și cum au colaborat cu Prefectura Satu Mare. Sunt mulțumit și de sprijinul pe care l-au acordat autoritățile locale, mai precis Primăria Pișcolt și conducerea Mănăstirii din Scărișoara Nouă despre care am auzit că le-a oferit cazare celor implicați în modernizarea obiectivului” a declarat ministrul.

„Nu lăsăm pe nimeni în urmă… indiferent că este vorba de o comunitate redusă numeric… fiecare cetățean este important…” am mai spicuit din declarația de la fața locului a musafirului de onoare.

„Acești 8 km au fost considerați în clasa 5 de drum național. Lucrările au început acum patru săptămâni, dar prima săptămână a fost doar de pregătire. S-au făcut lucrări de întreținere și de consolidare a acostamentului. Probleme am avut doar la sistemul de canalizare din pricina rețelei de gaz și a fibrei optice” – ne-a elucidat din punct de vedere tehnic Vasile Sabău.

După ce presa a fost invitată politicos să-și vadă de drum, alaiul s-a îndreptat spre mănăstire. Nu știm așadar dacă s-au dus să se roage sau să ia masa.

2. Vizita pe șantierul ”Varianta de Ocolire Satu Mare” (Pod peste râul Someș). Cei care au făcut parte din escorta protipendadei au fost cam aceiași. Primarul Pișcoltului a rămas acasă, în schimb s-au alăturat convoiului reprezentanții constructorului Itinera SpA, adică Aristide Poggio (director general), Alexander Hejes (managerul de proiect) și Giorgio Gasparetto (șeful șantierului).

Aici s-au iscat niște discuții, zic eu constructive, între domnii Lucian Bode, Radu Bud, Adrian Albu și Alexandru Hejes din care s-a înțeles că Guvernul și-a onorat angajamentul financiar către autoritățile locale și constructor, dar oamenii care au fost expropiați nu și-au primit în totalitate drepturile bănești. După scurta urecheală în surdină s-a pus batista pe țambal că se apropia presa. Au început apoi din nou laude, mulțumiri și promisiuni. S-a vorbit mult pentru puțin. Adică vreo 25 de minute despre un tronson de trei km și un pod. Drept e că podul acesta îl așteaptă sătmărenii de câțiva zeci de ani.

3. Conferința de presă susținută de ministrul transporturilor Lucian Bode, sălăjan de origine (născut în satul Valcăul de Jos) a fost interesantă. Uitând parcă de scopul electoral al vizitei de lucru, imediat după introducere s-a trecut la lucruri concrete, cu cifre, date, realizări și, normal, promisiuni. Despre acestea vă lăsăm în scurt timp să le judecați singuri privind înregistrarea integrală a conferinței pe site.

„Nu trebuie totuși să uităm că viitorul în circulația mărfurilor îl reprezintă calea ferată, nu șoseaua” a spus printre altele Lucian Bode.

Related posts

Noi proiecte Smart City Alba Iulia: Fotografii pentru turişti, monitorizarea radonului, servicii de sănătate, robotică

Stefana Muresan

ARIR anunță primul Forum dedicat relațiilor cu investitorii și analiștii în 23 mai 2019

Stefana Muresan

Simona Halep își dezvoltă afacerea din Poiana Brașov. Hotelul Drachenhaus a cazat peste 20.000 de turiști

Stefana Muresan

Kathrein, o nouă facilitate de producție de 5.000 mp în Timișoara

Ligia Voro

Investiţie de 7,6 mil. euro pentru reabilitarea termică a Spitalului Clinic de Urgenţă Oradea

Stefana Muresan

Cele mai bune cărți de business care i-au inspirat pe români în 2018

redactia

Autostrada Transilvania, la granița cu Ungaria: CNAIR a semnat contractul pentru construcţia lotului Biharia – Borş. Termen asumat: martie 2020

redactia

Cei mai importanți jucători din industria agriculturii și-au dat întâlnire la cea de-a VII-a ediție a „Romanian Food & Agribusiness Conference”

Papuc Irina

Studiu Valoria: Comportamentele de cumpărare în era consumatorilor digitali

redactia

Călin Gălășeanu (ARPIM): ”România nu mai este considerată o piață foarte atractivă pentru organizatorii de studii clinice”

Stefana Muresan

O firmă din Craiova a câștigat contractul pentru noul terminal de curse externe al aeroportului din Timișoara

redactia

The MIPIM Awards 2017 winners

Ionut Oprea

Obligațiunile Autonom debutează pe piața reglementată a BVB

Ligia Voro

Cea mai mare firmă românească de construcții donează Spitalului Județean Sibiu o linie de testare pentru coronavirus

Papuc Irina

Timișoara: Contractul de salubrizare stradală, de peste 18 milioane de euro, câștigat de Brantner Servicii Ecologice

redactia

La Dacia, Uzina Viitorului, s-a încheiat interimatul

redactia

Delicatesele Transilvaniei, magnet pentru turiștii străini

Ligia Voro

Electrocenter Due a finalizat lucrările la depozitul Ursus Breweries

Nora Dumitrescu

Astra Film Festival, o vedere de ansamblu a ediției din 2019  

Ligia Voro

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 23: Astor-Valpet. Liant de bază în construcții. De 27 de ani

Florin Marcel

Nutechnologies – Primul HUB de printare 3D industrial din România

Transilvania Business

”Oscar” în zona medicală, din Cluj în Transilvania

Stefana Muresan

Hidroelectrica modernizează stația de 110 kV de la Brădișor

Ligia Voro

Castelul Wesselenyi din Jibou, scos la vânzare

Stefana Muresan

Leave a Comment