Comunitate Economie Eveniment Fonduri Europene Infrastructura Investitii Satu Mare Transport Ultimele stiri

Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, a vizitat județul Satu Mare

   Mascată într-o vizită de lucru cu caracter economic, deplasarea în scop electoral a ministrului Lucian Nicolae Bode în județul Satu Mare de vineri, 14 august, a avut și multe părți pozitive. Bine pregătit, dovedind că stăpânește domeniul pe care îl păstorește, oaspetele a avut un expozeu elaborat și documentat. A răspuns cu prioritate la întrebările care îl favorizau din partea ziariștilor dar nu a lăsat fără răspuns nici întrebările mai dificile, cu schepsis. De remarcat că a știut să spună „nu știu” la una din întrebările capcană, ceea ce din punctul meu de vedere îi sporește credibilitatea.

Lăsând la o parte locuțiunile cu caracter vădit electoral vă spicuim mai jos câteva idei importante care s-au desprins din această vizită.

1. Recepția parțială a lucrărilor de întreținere pe DN 19G (Pișcolt – Scărișoara Nouă), urmată de o vizită la Mănăstirea “Sfântul Ioan Botezătorul din Scărişoara Nouă”. În alai au fost prezenți prefectul județului Satu Mare, Radu Bud; vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Rus; viceprimarul Sătmarului, Adrian Albu; la un moment dat a apărut și Adrian Cozma, șeful de cabinet al prefectului. Inutil să spun că ultimii doi sunt candidații partidului de guvernământ la funcțiile de primar, respectiv președinte al Consiliului Județean local. Din partea celor ce muncesc a fost prezent directorul general Eugen Cecan și șeful departamentului mentenanță al DRDP Cluj, Vasile Sabău, iar sub postura de gazdă a fost primarul comunei Pișcolt, Cosmin Varga.

„Sunt mulțumit de cum s-au mobilizat colegii mei de la CNAIR (n.a. – DRDP Cluj) și cum au colaborat cu Prefectura Satu Mare. Sunt mulțumit și de sprijinul pe care l-au acordat autoritățile locale, mai precis Primăria Pișcolt și conducerea Mănăstirii din Scărișoara Nouă despre care am auzit că le-a oferit cazare celor implicați în modernizarea obiectivului” a declarat ministrul.

„Nu lăsăm pe nimeni în urmă… indiferent că este vorba de o comunitate redusă numeric… fiecare cetățean este important…” am mai spicuit din declarația de la fața locului a musafirului de onoare.

„Acești 8 km au fost considerați în clasa 5 de drum național. Lucrările au început acum patru săptămâni, dar prima săptămână a fost doar de pregătire. S-au făcut lucrări de întreținere și de consolidare a acostamentului. Probleme am avut doar la sistemul de canalizare din pricina rețelei de gaz și a fibrei optice” – ne-a elucidat din punct de vedere tehnic Vasile Sabău.

După ce presa a fost invitată politicos să-și vadă de drum, alaiul s-a îndreptat spre mănăstire. Nu știm așadar dacă s-au dus să se roage sau să ia masa.

2. Vizita pe șantierul ”Varianta de Ocolire Satu Mare” (Pod peste râul Someș). Cei care au făcut parte din escorta protipendadei au fost cam aceiași. Primarul Pișcoltului a rămas acasă, în schimb s-au alăturat convoiului reprezentanții constructorului Itinera SpA, adică Aristide Poggio (director general), Alexander Hejes (managerul de proiect) și Giorgio Gasparetto (șeful șantierului).

Aici s-au iscat niște discuții, zic eu constructive, între domnii Lucian Bode, Radu Bud, Adrian Albu și Alexandru Hejes din care s-a înțeles că Guvernul și-a onorat angajamentul financiar către autoritățile locale și constructor, dar oamenii care au fost expropiați nu și-au primit în totalitate drepturile bănești. După scurta urecheală în surdină s-a pus batista pe țambal că se apropia presa. Au început apoi din nou laude, mulțumiri și promisiuni. S-a vorbit mult pentru puțin. Adică vreo 25 de minute despre un tronson de trei km și un pod. Drept e că podul acesta îl așteaptă sătmărenii de câțiva zeci de ani.

3. Conferința de presă susținută de ministrul transporturilor Lucian Bode, sălăjan de origine (născut în satul Valcăul de Jos) a fost interesantă. Uitând parcă de scopul electoral al vizitei de lucru, imediat după introducere s-a trecut la lucruri concrete, cu cifre, date, realizări și, normal, promisiuni. Despre acestea vă lăsăm în scurt timp să le judecați singuri privind înregistrarea integrală a conferinței pe site.

„Nu trebuie totuși să uităm că viitorul în circulația mărfurilor îl reprezintă calea ferată, nu șoseaua” a spus printre altele Lucian Bode.

Related posts

Primul incubator digital din România, lansat la Cluj

Stefana Muresan

Automotive Logistics Summit

Transilvania Business

Orădenii și-au ales proiectul de amenajare a Piațetei Independenței

Traian Dan

Casele de amanet, cele de pariuri şi magazinele de haine second-hand dispar din centrul Reşiţei până în 2022

Robert Bloancă

„Smart Talks”, antreprenoriat pe bune la Oradea

Traian Dan

Firmele cu cercetare în Nord-Vest vor primi până la 10 mil. euro

Nora Dumitrescu

Un startup din Sibiu vrea să folosească tehnologia blockchain pentru ajuta medicii și pacienții

Papuc Irina

Nearly thousand top projects in Poland worth €120bn

Ionut Oprea

Vasile Vita: ”Creștere de 20 % pentru Vitacom în primele luni ale anului”

A. I.

Granturi de 50.000 euro pentru startup-uri IT, din fonduri europene

Stefana Muresan

Documentația tehnică aferentă Drumului Expres Oradea – Arad în licitație publică

Traian Dan

O nouă cursă Blue Air, Iași – Torino

Stefana Muresan

Acțiunile Banca Transilvania, la maximul ultimilor ani

Stefana Muresan

Golf pentru toți. Toți pentru golf!

Ligia Voro

Casa Darvas-La Roche, cea mai originală construcție din Oradea, va fi reabilitată cu bani europeni

Stefana Muresan

Cristian Bichi: Coronavirusul și moratoriile bancare din unele țări europene

Traian Dan

Eckerle angajează 200 de oameni pentru fabrica din Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Cel mai avansat robot social din lume va fi prezent la Bucharest Tech Week 2019

Stefana Muresan

Municipiul Oradea, încă un pas pentru a deveni stațiune turistică

Ligia Voro

Prețul gazelor românești cu 33% mai mare decât cel din import

Ligia Voro

O nouă restaurare ce va completa oferta turistică din Alba Iulia. Fonduri europene pentru Cetatea Alba Carolina

Papuc Irina

Bucureşti Mall-Vitan, campanie aniversară de 20 de ani, premiul cel mare – o Tesla Model 3

Ligia Voro

Mega-eveniment marca Star Transmission, la Cugir: Family Day – Concert Carla’s Dreams, Feli si Holograf, pe 20 mai

Stefana Muresan

Muncitorilor de la Silcotub li se verifică temperatura la poarta fabricii

Nora Dumitrescu

Leave a Comment