Arhitectura Bihor Comunitate Fonduri Europene Slider Turism Ultimele stiri

S-a inaugurat Casa Darvas – La Roche, primul muzeu Art Nouveau din România

Primul muzeu din România dedicat curentului Art Nouveau a fost inaugurat joi, 19 august, în prezența mai multor invitați speciali. După un amplu proiect de restaurare menit să îi redea frumusețea și gloria de altădată, Casa Darvas – La Roche s-a deschis, de joi, şi pentru marele public.

Sub-secție a Muzeului orașului Oradea, Muzeul Art Nouveau este găzduit de clădirea Casei Darvas – La Roche, în care se regăsesc expoziții dedicate interioarelor orădene „La Belle Époque”, proiecții de tip video mapping, dar și spații pentru ateliere de manufactură ale artiștilor locali, săli de conferință și spații pentru evenimente. Grădina casei reprezintă o oază de calm în inima orașului și un spațiu intim, potrivit pentru evenimente culturale sau private.

Evenimentul de inaugurare a fost moderat de Angela Lupșea, directorul Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural, cea care s-a și ocupat de amenajarea muzeală a Casei Darvas – La Roche. La eveniment au fost prezenți Macrina Oproiu – muzeograf-şef la Muzeul Peleș, Alexandru Chituță – director de marketing al Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Iulia Gorneanu – curatorul expoziției de ținute și acesorii „La Belle Époque” și alți invitați. Din partea Primăriei Oradea au participat viceprimarii Mircea Mălan și Florin Birta.

Reabilitată din fonduri europene

Casa Darvas – La Roche, o clădire emblematică, cu vitralii impresionante, este una dintre cele mai de preţ bijuterii arhitectonice ale oraşului Oradea, fiind construită între anii 1909 şi 1912 de către fraţii László şi József Vágó în stil Art Nouveau – Secession.

Situată pe strada Iosif Vulcan, la nr. 11, cocheta clădire este unică prin frumuseţea şi modernitatea sa, putând sta alături de cele mai originale creaţii arhitecturale europene de la începutul secolului XX.

Proiectul de restaurare a Casei Darvas – La Roche în vederea valorificării patrimoniului cultural Secession a început în ianuarie 2018, lucrările fiind finanțate din fonduri europene. Valoarea contractului de execuție a fost de 5.704.198.01 lei (cu TVA), iar executantul lucrărilor de restaurare este SC Constructorul Sălard SRL.

După ce lucrările de reabilitare a imobilului au fost finalizate, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural a început procesul de amenajare a spațiului muzeal, pentru a putea deschide Secția Muzeală Art Nouveau.

Expoziția muzeală dedicată interioarelor orădene „La Belle Époque” reconstituie mediul ambiental burghez din Oradea. Obiectele (mobilierul, obiectele decorative, documente) prezente în cadrul expoziției au fost caracteristice locuințelor burgheze în vilele și palatele construite în stil Art Nouveau.

Câteva dintre încăperile principale ale Casei Darvas – La Roche, amenajate din perspectiva muzeală și a obiceiurilor vremii sunt: sufrageria, salonul domnilor, salonul doamnelor, dormitorul, camera servitoarei.

Visul copilului – proiecție video mapping”, în premieră pentru România

În premieră pentru România, Muzeul Art Nouveau – Casa Darvas-La Roche Oradea deschide o expoziție de tipul proiecțiilor cu sunete și lumini (video mapping) care introduce privitorul în lumea imaginară a visului, în care elementele reale se întrepătrund cu cele fantastice.

Proiecția “Visul copilului – proiecție video mapping” realizată în colaborare cu Mindscape Studio urmărește etapele unui vis de copil, de la lăsarea nopții până la următorul răsărit.

Totodată, cei care vor trece pragul muzeului vor putea cunoaște istoria orașului prin intermediul unui panou interactiv, care atunci când este atins, declanșează o serie de animații video care augmentează zonele respective într-un mod inedit.

Casa Darvas – La Roche a pregătit vizitatorilor și o expoziție inedită de nasturi, expoziție pe care vizitatorii o găsesc în „Camera servitoarei”.

Încă din cele mai vechi vremuri, nasturii erau un accesoriu important, un simbol al statutului social. Azi nu se mai găsesc nasturi confecționați de micii meseriași. Ultimul atelier de confecționat nasturi din Oradea se găsea lângă Biserica cu Lună și a aparținut meșterului Támas Petru, care a lăsat moștenire această meserie și micul atelier fiicei sale, Szabo Agneta.

Related posts

New Holland prezintă noul său tractor alimentat cu gaz metan la Farm Progress Show

Ligia Voro

Analiză: Relansarea economică depinde de stimularea investițiilor străine directe și a exporturilor

Ion Surdu

Șeful de la Ursus va conduce Berarii României

Nora Dumitrescu

Se ține TIFF! Abonamentele au fost repuse în vânzare

Nora Dumitrescu

Speedwell incepe Record Park, proiect mixt de 42 mil. euro in Cluj – Napoca

redactia

Șimleul vrea facilități fiscale pentru investitori după plecarea Ara Shoes

Nora Dumitrescu

Firmele germane cer investiții în educație, infrastructură, sănătate

redactia

Alianța Vestului – primele măsuri: abonamentele pentru parcare și cele pe mijloacele de transport în comun, valabile pe raza celor patru orașe

redactia

Schimbare de identitate vizuală: Sunimprof devine Rottaprint

Nora Dumitrescu

Street Food Festival își amână edițiile din Transilvania

Nora Dumitrescu

Autocarele de Budapesta și Viena, reactivate în Transilvania

Nora Dumitrescu

NNDKP își consolidează serviciile în domeniul consultanței fiscale la nivel local

Ligia Voro

Maramureșul își va promova oferta turistică în capitală

Nora Dumitrescu

Autostrada Sebeș-Turda, între datele de pe hârtie și realitatea de pe teren la începutul anului

Papuc Irina

Clujul pregătește proiecte de infrastructură de 3 miliarde euro

Nora Dumitrescu

Transgaz, contracte de finanțare de 138 de milioane de euro

redactia

„Deva – 750”, un posibil moment-cheie pentru reşedinţa de judeţ

redactia

Județul Alba va avea două noi pârtii de schi la Feneș

Papuc Irina

Maurer Imobiliare construiește 3500 de apartamente la Tîrgu Mureș

Ligia Voro

Care sunt cele mai importante șantiere din Oradea

Stefana Muresan

Obligațiunile Ready Office Rent listate pe bursă

Ligia Voro

Takata – 400 de noi angajari in fabricile din România și continuarea investițiilor

Stefana Muresan

Werner Wolff: Deschiderea rutei Bucureşti – Sibiu – Stuttgart, avantaj consistent pentru întărirea industriei româno-germane din regiune

Stefana Muresan

EIT Manufacturing are un nou hub de reprezentare în România

Papuc Irina

Leave a Comment