Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

S-a inaugurat Casa Darvas – La Roche, primul muzeu Art Nouveau din România

Primul muzeu din România dedicat curentului Art Nouveau a fost inaugurat joi, 19 august, în prezența mai multor invitați speciali. După un amplu proiect de restaurare menit să îi redea frumusețea și gloria de altădată, Casa Darvas – La Roche s-a deschis, de joi, şi pentru marele public.

Sub-secție a Muzeului orașului Oradea, Muzeul Art Nouveau este găzduit de clădirea Casei Darvas – La Roche, în care se regăsesc expoziții dedicate interioarelor orădene „La Belle Époque”, proiecții de tip video mapping, dar și spații pentru ateliere de manufactură ale artiștilor locali, săli de conferință și spații pentru evenimente. Grădina casei reprezintă o oază de calm în inima orașului și un spațiu intim, potrivit pentru evenimente culturale sau private.

Evenimentul de inaugurare a fost moderat de Angela Lupșea, directorul Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural, cea care s-a și ocupat de amenajarea muzeală a Casei Darvas – La Roche. La eveniment au fost prezenți Macrina Oproiu – muzeograf-şef la Muzeul Peleș, Alexandru Chituță – director de marketing al Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Iulia Gorneanu – curatorul expoziției de ținute și acesorii „La Belle Époque” și alți invitați. Din partea Primăriei Oradea au participat viceprimarii Mircea Mălan și Florin Birta.

Reabilitată din fonduri europene

Casa Darvas – La Roche, o clădire emblematică, cu vitralii impresionante, este una dintre cele mai de preţ bijuterii arhitectonice ale oraşului Oradea, fiind construită între anii 1909 şi 1912 de către fraţii László şi József Vágó în stil Art Nouveau – Secession.

Situată pe strada Iosif Vulcan, la nr. 11, cocheta clădire este unică prin frumuseţea şi modernitatea sa, putând sta alături de cele mai originale creaţii arhitecturale europene de la începutul secolului XX.

Proiectul de restaurare a Casei Darvas – La Roche în vederea valorificării patrimoniului cultural Secession a început în ianuarie 2018, lucrările fiind finanțate din fonduri europene. Valoarea contractului de execuție a fost de 5.704.198.01 lei (cu TVA), iar executantul lucrărilor de restaurare este SC Constructorul Sălard SRL.

După ce lucrările de reabilitare a imobilului au fost finalizate, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural a început procesul de amenajare a spațiului muzeal, pentru a putea deschide Secția Muzeală Art Nouveau.

Expoziția muzeală dedicată interioarelor orădene „La Belle Époque” reconstituie mediul ambiental burghez din Oradea. Obiectele (mobilierul, obiectele decorative, documente) prezente în cadrul expoziției au fost caracteristice locuințelor burgheze în vilele și palatele construite în stil Art Nouveau.

Câteva dintre încăperile principale ale Casei Darvas – La Roche, amenajate din perspectiva muzeală și a obiceiurilor vremii sunt: sufrageria, salonul domnilor, salonul doamnelor, dormitorul, camera servitoarei.

Visul copilului – proiecție video mapping”, în premieră pentru România

În premieră pentru România, Muzeul Art Nouveau – Casa Darvas-La Roche Oradea deschide o expoziție de tipul proiecțiilor cu sunete și lumini (video mapping) care introduce privitorul în lumea imaginară a visului, în care elementele reale se întrepătrund cu cele fantastice.

Proiecția “Visul copilului – proiecție video mapping” realizată în colaborare cu Mindscape Studio urmărește etapele unui vis de copil, de la lăsarea nopții până la următorul răsărit.

Totodată, cei care vor trece pragul muzeului vor putea cunoaște istoria orașului prin intermediul unui panou interactiv, care atunci când este atins, declanșează o serie de animații video care augmentează zonele respective într-un mod inedit.

Casa Darvas – La Roche a pregătit vizitatorilor și o expoziție inedită de nasturi, expoziție pe care vizitatorii o găsesc în „Camera servitoarei”.

Încă din cele mai vechi vremuri, nasturii erau un accesoriu important, un simbol al statutului social. Azi nu se mai găsesc nasturi confecționați de micii meseriași. Ultimul atelier de confecționat nasturi din Oradea se găsea lângă Biserica cu Lună și a aparținut meșterului Támas Petru, care a lăsat moștenire această meserie și micul atelier fiicei sale, Szabo Agneta.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Hagag a finalizat lucrările pentru H Victoriei 109

Articolul următor

VGP set to develop new business park in Arad

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share