Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Domeniul medical şi social din Timişoara primesc zeci de milioane de lei din POIM, pentru dotare

Spitalul Municipal Timişoara va avea norocul să primească 18 milioane de lei din fonduri europene, pe o linie de finanțare care, în mod normal, nu era destinată acestui sector. Vorbim despre Programul Operaţional Infrastructură Mare, în urma derulării programului au fost făcute economii de aproximativ 350 de milioane de euro, care, odată cu apariţia noul coronavirus şi a pandemiei vor putea fi folosite în domeniul medical.

Sunt 18 milioane de lei cu care va spori semnificativ dotarea cu aparatură medicală a unităţii aflate în subordinea muncipalităţii timişorene.

Dacă Spitalul Judeţean Timişoara primeşte 50 de milioane de lei dintr-un credit cu Banca Mondială pentru a ridica o clădire nouă, cel Municipal va primi fonduri europene pentru dotarea cu aparatură. Într-o demonstraţie de succes guvernamental, premierul Ludovic Orban a venit la Timişoara să ia parte, printre altele, la semnarea contractului prin care unitatea medicală din subordinea primăriei primeşte o grămadă de bani din Programul Operaţional Infrastructură Mare. Sumele sunt utilizate din economiile făcute în urma licitaţiilor, iar acum Comisia Europeană a acceptat ca această linie de finanţare să fie folosită şi în domeniul medical, ca o consecinţă a apariţiei noului coronavirus.

„Obiectiv general: Dezvoltarea infrastructurii sanitare a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, prin dotări necesare pentru a contribui la răspunsul în timp util și eficient la criza COVID-19. Prin proiect se urmărește asigurarea capacității adecvate de îngrijire și tratament a cazurilor de infecție cu virusul SARS-CoV-2 și de gestionare a crizei sanitare prin achiziția a zeci de echipamente noi și eficiente, ce aduce o creștere calitativă a serviciilor medicale oferite, dar și o creștere cantitativă, a numărului de persoane beneficiare. Formarea circuitelor epidemiologice necesare menținerii sub control a pandemiei Covid-19 au determinat organizarea a 2 spitale în unul singur, fiind necesar un număr dublu de aparate, dispozitive medicale și consumabile”, se spune în documentaţia aferentă proiectului.

Banii, care trebuie cheltuiţi până în aprilie 2021, vor fi folosiţi pentru achiziţia unui aparat radiologie full digital cu două posturi, un sistem de navigație electromagnetic pentru chirurgie ORL nazosinusală și a urechii, incubator neonatal de terapie intensivă, aparat radiologie full digital cu un post de grafie, ventilatoare neonatale, monitoare funcții vitale, sistem tomografie computerizată minimum 128 slice-uri, echipament endoscopic pentru ORL adulți, aparate ventilație mecanică, aparat ventilație portabil compatibil RMN, ecograf portabil, aparate de anestezie, dar și paturi ATI.

Totodată, fonduri se vor aloca şi pentru centrele sociale „Inocențiu Klein” și „Sfântul Francisc” din Timişoara. Banii provin tot din POIM, valoarea totală a proiectului este de 594.822,68 lei (inclusiv TVA) și se asigură finanțarea integrală a cheltulielilor eligibile.

„În lipsa dotării, categoriile de beneficiari, extrem de vulnerabili, ar fi mult mai expuși riscului de infectare și răspândire a virusului. Prin dotările realizate prin proiect vor fi influențate pozitiv, ca urmare a diminuării riscului de infectare cu COVID -19, peste 700 persoane (beneficiarii serviciilor, personalul centrelor, aparținători/vizitatori beneficiari, familiile personalului, furnizori, specialiști, angajați ai altor instituții, alte persoane cu care intră în contact beneficiarii. Dotarea are ca scop și asigurarea funcționării centrelor la capacitate maximă și menținerea întregului personal in activitate”, se arată în documentaţia aferentă proiectului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Orban vrea finanţarea infrastructurii sportive din bani europeni

Articolul următor

Încep plățile pentru Programul Tomate

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share