Alba Analize Bihor Cluj Constructii Mureș Real Estate Sibiu Slider Ultimele stiri

Raport SVN: Piața rezidențială din Transilvania doboră noi recorduri

Piața rezidențială din Transilvania trece prin cele mai bune momente ale sale din ultimele trei decenii, cu recorduri de livrări, o majorare a numărului de tranzacții și prețuri care înregistrează o evoluție pozitivă față de perioada similară din 2019, potriv it unui raport de piață realizat de către compania de consultanță imobiliară SVN Romania.

Cluj – Napoca

Astfel, Cluj – Napoca, Sibiu și Oradea, cele mai mari trei piețe rezidențiale regionale din Transilvania, au înregistrat în 2019 noi recorduri absolute în ceea ce privește livrările de noi locuințe, potrivit calculelor SVN Romania realizate pe baza datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Cluj – Napoca a rămas cea mai mare piață rezidențială regională din România, cu excepția regiunii București – Ilfov. 7.557 de locuințe au fost finalizate în 2019 în oraș și în împrejurimi, în creștere cu 6% comparativ cu anul anterior, stabilindu-se astfel un nou record. Peste 55% dintre acestea au fost finalizate în proiecte rezidențiale amplasate în aria administrativă a orașului.

Cluj – Napoca a depășit de altfel suburbiile orașului din punct de vedere al proiectelor rezidențiale dezvoltate, în special începând cu 2015 – 2016, marcând astfel un nou ciclu de dezvoltare al pieței rezidențiale regionale. Cu toate acestea, localitățile limitrofe au atras în ultimii trei ani predarea a peste 8.000 de noi locuințe, Floreștiul, cea mai mare suburbie e României, atrăgând anul trecut finalizarea a aproape 2.600 de noi locuințe – un nivel care este însă mai redus comparativ cu recordurile din 2008 – 2009, când aproximativ 4.000 de unități locative erau predate anual în Florești.

Piața rezidențială din Cluj – Napoca a rezistat relativ bine șocului produs de criza sanitară prin care trecem. Orașul continuă să se dezvolte macroeconomic iar proiectele realizate temeinic, cu un plan de business bine pus la punct, înregistrează în continuare rezultate satisfăcătoare, deși există, desigur, și proiecte cu rezultate slabe. Cererea a revenit la niveluri similare cu cele înregistrate anul trecut iar prețurile sunt. în medie, cu aproape 10% mai mari față de acum un an”, a declarat Anamaria Burcă, managing partner SVN Transilvania.

Numărul de tranzacții cu imobile încheiate în Cluj în primele șapte luni din 2020 a crescut cu 25,5% comparativ cu primele șapte luni din 2019, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în ciuda celor două luni de restricții de circulație din timpul perioadei Stării de Urgență.

Sibiu

Sibiu, a doua mare piață rezidențială din Transilvania și a cincea la nivel național, cu livrări total de locuințe în ultimii 13 ani mai mari comparativ cu cele întregistrate în Iași sau Brașov, a înregistrat de asemenea noi recorduri în 2019. Astfel, calculele SVN Romania arată că aproape 2.700 de locuințe au fost predate anul trecut în oraș și împrejurimi, cu 18,2% mai multe comparativ cu anul anterior.

Ca o particularitate, Sibiul este singura piață rezidențială regională semnificativă în care numărul de unități locative livrate în oraș este depășit constant de cel din suburbii, Șelimbăr și Cisnădie atrăgând, fiecare în parte, livrarea anuală a aproximativ 1.000 de noi locuințe.

Numărul de tranzacții încheiate în primele șapte luni din 2020 în Sibiu a fost cu 24,5% mai mare față de rezultul înregistrat în perioada similară din 2019, potrivit datelor ANCPI. În acest context, gradele de absorbție ale locuințelor nou dezvoltate în oraș și împrejumi s-a menținut la un nivel satisfăcător, temeinicia proiectelor fiind principalul factor de diferențiere a rezultatelor înregistrate.

Oradea

Cea mai spectaculoasă evoluție a fost înregistrată de către Oradea, unde nivelul de locuințe livrate în 2019 s-a dublat practic comparativ cu anul anterior, până la 2.161 de locuințe potrivit calculelor SVN Romania. Dublarea numărului de locuințe construite a venit într-un context în care Oradea cunoaște deja de câțiva ani o dezvoltare economică semnificativă, atât pe segmentul industrial cât și pe cel turistic, intrările de capital din partea localnicilor emigrați fiind de asemenea ridicate.

Piața rezidențială din Oradea se află în plină fază de dezvoltare, existând un număr tot mai ridicat de noi proiecte. Cerere există iar dacă ai un proiect bine conceput vei înregistra rezultate satisfăcătoare, gradele de absorbție fiind de peste 70% până la predarea locuințelor. Orașul se dezvoltă puternic pe segmentul industrial și se transformă și într-o atracție turistică demnă de luat în considerare, perspectivele generale fiind în continuare de creștere pe termen mediu și lung”, a adăugat Anamaria Burcă.

Ținând cont de dimensiunea mai redusă a pieței rezidențiale din Oradea, comparativ cu alte orașe mari din România, cifrele de tranzacții sunt semnificativ influențate de la o lună la alta de livrarea anumitor faze sau proiecte. Astfel, primele șapte luni din 2020 au adus o reducere cu 5,7% a numărului de tranzacții încheiate în Bihor comparativ cu perioada similară din 2019.

Albă Iulia și Târgu Mureș

Alba Iulia și Târgu Mureș reprezintă singurele orașe din Transilvania în care sunt livrate anual între 500 și 1.000 de noi locuințe. Alba Iulia a înregistrat cea mai puternică dezvoltare din acest punct de vedere, cu o creștere de 85% a numărului de noi locuințe predate în 2019, stabilindu-se astfel un nou record local.

Related posts

Emerson a ajuns la peste 2.500 de angajaţi la Cluj şi mai recrutează 150 de oameni

redactia

Profit record pentru Hidroelectrica în 2017

Stefana Muresan

Lotul 4 al autostrăzii A1 Lugoj-Deva – ”Dealul Liliecilor” – soluție găsită de UMB Spedition

Stefana Muresan

Creștere de 16 % a numărului de înscriși la UVT față de anul trecut

Stefana Muresan

Ministrul Agriculturii şi alţi 31 de fermieri au donat animale unui sibian căruia i-au ars oile

Stefana Muresan

Restricțiile de călătorie în țările UE sunt actualizate pe o platformă creată de un clujean

Ion Surdu

[Enjoy Transylvania!] Arad, orașul palatelor în stil vienez

Transilvania Business

Principalele provocări și soluțiile de adaptare la contextul provocat de COVID-19, dezbătute de consultanții fiscali la prima ediție online a „Tax & Finance Forum”

Papuc Irina

Profi devine partener al proiectului „Monitorul Prețurilor”, alături de alte 9 lanțuri de magazine

Papuc Irina

Contrabanda cu țigarete sub 15%

Ligia Voro

Banca Transilvania – profit de 1,2 miliarde de lei, în 2018

Stefana Muresan

Hotelul Sport din Zalău, oferit gratuit medicilor din linia întâi

Nora Dumitrescu

Timișoara: Liceul destinat nevăzătorilor din toată țara, reabilitat cu fonduri europene

redactia

UVT, pe podiumul național în clasamentele RUR Reputation Ranking și RUR Academic Ranking

redactia

Au început lucrările la UT Hub. Complex academic pe 7 etaje

Nora Dumitrescu

Măsuri Covid-19 în industria serviciilor pentru afaceri: angajații lucrează de acasă în 98% dintre companii

Ion Surdu

SmartBill donează 35.000 de euro pentru Spitalul Județean din Sibiu

Ion Surdu

Opening of the T2 satellite

Transilvania Business

Antreprenoarele din Ardeal, la forumul de leadership din Polonia

Nora Dumitrescu

O nouă echipă preia conducerea AICPS. Top 3 premii, invitați și tendințe. Conferința AICPS.

Ligia Voro

Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest, reales președinte

Ligia Voro

CJ | Literatura şi marea pe viu cu Radu Niciporuc

Reabilitarea subsectiunii feroviare Apata – Cata, atribuita unui consortiu de firme turcesti. Contract de 600 milioane de euro

redactia

EuropaProperty announces short-list for 7th annual CEE Investment & Green Building Awards

Ionut Oprea

Leave a Comment