Comunitate Cultural Enjoy Transylvania Eveniment Satu Mare Ultimele stiri

„Samfest Jazz 2020”

        Titlul spune totul. Sau aproape totul. Urmează căutările: când, unde, cine…? Sunt vreo șapte la număr. N-o să răspundem la toate, dar la cele importante ne vom face datoria. Vineri, sâmbătă și duminică de la ora 20, vom admira apusul de soare mângâiați de intuiția, inspirația și nebunia unora dintre genialii genului din România, lângă Turnul Pompierilor din Satu Mare. Oameni pentru care clapele, strunele, muștiucul sau tobele (de orice mărime formă sau culoare) nu mai au foșnete nedepistate.
   În deschidere jazzman-ul Florian Lungu (77 de ani) ne va prezenta Nadia Trohin Quartet. Nadia Trohin a debutat în jazz în 2010, când a obținut Premiul pentru cea mai bună trupă “Nadia&Friends” la Festivalul de Jazz de la Târgu Mureş. Un an mai târziu a participat în calitate de solist vocal la realizarea CD-ului „La margine de Bucureşti”, album de muzică interbelică românească şi jazz (înregistrat împreună cu Mircea Tiberian, Chris Dahlgren şi Maurice de Martin). În trecut a fost solistă a grupului Millenium cu care a înregistrat două albume („Fata sihastră și Creştini”, respectiv „Crăciunul a sosit”), iar între 2010 și 2013 a fost membră a grupului vocal Jazzapella. Pe lângă activitatea scenică, artista susține și o intensă activitate didactică: din 2011 predă la Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, unde se ocupă de pregătirea vocală a viitorilor actori. De asemenea, în prezent, este cadru didactic asociat la Universitatea Națională de Muzică din București, secția jazz. Dacă nu sunt modificări de ultimă oră pătrarul de vineri seară va fi compus din Nadia Trohin – voce, Sorin Zlat – pian, Răzvan Cojanu – contrabas și Gabi Matei – tobe.
   Mai pe urmă, pe la nouă jumătate post meridian ne vom delecta cu Bega Blues Band (Timișoara), cea mai longevivă trupă de jazz blues din România. Activitatea trupei a început în 1983, atunci când Bela “Kamo” Kamocsa și Johnny Bota au decis să evolueze împreună la festivalul de jazz Brașov-Kronstadt. Grupul Bega Blues Band a participat la numeroase festivaluri: Satu Mare – Festivalul de Jazz din mai 2010, Jimbo Blues – toate cele 13 ediții, Timișoara mica Vienă – toate edițiile, Blues pentru Timișoara – toate cele 10 ediții, Gala de blues jazz Kamo – toate cele 25 de ediții. A avut, de asemenea, turnee în Transilvania, în cluburi de jazz din București, la ICR Austria, Portugalia, Ungaria și Cehia, precum și la cluburi de jazz din Germania – München și Augsburg. Grupul a lansat în noiembrie 2015, la Gala Blues Jazz Kamo, CD-ul numit „Brassica Soup”, foarte bine primit de critici și de către public. Odată cu prezentarea albumului, soundul trupei a fost descris în Central and Eastern European London Review drept „admirabil scăldat în rădăcinile genului, …o fuziune generoasă de ethos popular românesc și de jazz transatlantic, într-un amestec cu cantitatea potrivită de funk, condimentat în mod unic prin vocea Mariei Chioran în exprimarea artistică a patrimoniului muzical românesc”. Cei șase eroi sunt Johnny Bota, Maria Chioran, Lucian Nagy, Mircea Bunea, Toni Kuhn și Szekeres Ferencz.
   Sâmbătă, 29 august, de la aceeași oră 20, vom fredona cu bandcamp-ul sătmărean Essential Notes un duo de jazz electro-acustic tastat de Simion Bărnuțiu și format din bateristul Róbert Kányádi și saxofonistul Alex Munteanu.
   În continuare, organizatorul, Casa de Cultură GM Zamfirecu, ne propune jazzul alb, adică Blazzaj (citește de la sfârșit spre început), o trupă de jazz acid românească fondată în 1996 de Eddie Neumann și Florin Barbu sub denumirea de FunkinLeFree. Din august 1998, trupa este cunoscută sub numele de Blazzaj și este compusă din Tavi Horvath – voce, Gabriel Almasi – chitară și alte chestii electronice, Petrică Ionuțescu – trompetă și tastaturi, Uțu Pascu – chitară bas, Vali Potra – tobe și Sergiu Catana – percuție.
   Duminică se închide cea de-a douăsprezecea ediție a festivalului „Samfest Jazz”. De la ora 20 va urca pe scenă buciumul cvintetului Balkanamera Jazz Q, un proiect inițiat de regretatul baterist Corneliu Stroe în anul 2010. Acest proiect a dorit să îmbine ritmurile latino-americane cu melosul balcanic. Cu teme originale-compoziții sau preluate din folclorul românesc, a susținut concerte în Romania și în străinătate. În urma cu doi ani cvartetul a devenit cvintet în formula Elena Gatcin – voce, pian; Eugen Tobos – chitara, bouzouki; Eugen Amarandei – contrabass; Constantin Stavrat – tobe și Liviu Marculescu – trombon, basflugelhorn, bucium și a preluat denumirea actuală.
   Ultimele acorduri vor aparține celor de la Sorin Zlat Quartet, adică spaniolului Gianni Gagliardi (saxofon), cetățeanului new-york-ez Gianluca Renzi și românilor Sorin Zlat (pian, revenit pe scenă după ce vineri a îngânat-o pe Nadia Trohin), respectiv Laurențiu Ștefan (baterie). Un grup internațional de 4 excelenți  muzicieni cu stiluri ce oscilează de la cool jazz, la post-bop, latin sau avant-garde. Melosul propus este o mărturie a universalității muzicii, cei patru artiști provenind din generații și școli de gîndire diferite, fiind însă uniți de limba comună a jazzului.
Gruiță Ienășoiu (nu cel din imagine, ci doar scribul vostru apolitic)

Related posts

iCEE.fest: UPGRADE 100 – start în mai puțin de 24 de ore

Ligia Voro

VINVEST 2019 – Prezența unui călugăr de la Muntele Athos, degustări de vinuri vechi de 60 de ani și spumant cu particule de aur

Stefana Muresan

Câți turiști și câți bani a atras Castelul Bran în anul 2019

Papuc Irina

Electrolux Satu Mare își va relua activitatea cu condiții sporite de securitate

Traian Dan

5 abilități esențiale pentru viitor dezbătute la ediția a III-a a Conferinței Arhitecții Educației!

redactia

Elite în business. Județul Mureș. Decorex Prod, mobilier mureșean pe Coasta de Azur și în SUA

Florin Marcel

Continental răstoarnă topul exportatorilor! Timișul, în fața Argeșului

Stefana Muresan

EBC Cluj-Napoca: Think Different. Think like an ELITE Woman

Stefana Muresan

Producător de mobilier din Brașov spune că poate să producă halate de unică folosință, dar nu și să le sterilizeze

Ion Surdu

1000 de participanți și 3000 de ore petrecute în programele educaționale Schaeffler România

Ligia Voro

10 paturi de terapie intensivă avansată date în folosință la Clinica de Cardiologie, din cadrul SCJU Târgu Mureș

Ligia Voro

A fost inaugurat cel de-al doilea pasaj rutier la nivel de cale ferată din Timișoara, investiție de peste 6 mil. euro

Stefana Muresan

Alba: Afacerea în agricultură care aduce profit de 8.000 de euro la hectar

redactia

Senzor produs de BOSCH la Blaj, inovație revoluționară pentru piața auto

redactia

Emerson a ajuns la peste 2.500 de angajaţi la Cluj şi mai recrutează 150 de oameni

redactia

Începe construcția unui nou parking cu 400 de locuri în Cluj-Napoca; executant – asocierea TCI & Projektentwicklung SRL & Conpac Arhitect SRL

Stefana Muresan

Paula Seling le-a cântat antreprenorilor din Maramureș

Nora Dumitrescu

Theodora Golf Club, cel mai mare resort de golf din România, se deschide în Teleac

Ligia Voro

Partener StartUP- Pachete de finanțare de peste 40.000 euro pentru înființarea de start-up-uri în regiunea de Nord-Vest

Stefana Muresan

Premieră în România: Primăria Cluj-Napoca dotează Poliția Locală cu mașini electrice

Stefana Muresan

Investițiile în educație – cheia pentru avansarea egalității de gen în agricultură

Ligia Voro

Clădirile de interes turistic din Zalău vor avea coduri QR

Nora Dumitrescu

Librăriile revin în spațiul real. Diverta redeschide la Cluj și Sibiu

Nora Dumitrescu

Decis: Proprietarii mașinilor electrice vor putea parca gratuit în municipiul Sibiu

Papuc Irina

Leave a Comment