Comunitate Cultural Enjoy Transylvania Eveniment Satu Mare Ultimele stiri

„Samfest Jazz 2020”

        Titlul spune totul. Sau aproape totul. Urmează căutările: când, unde, cine…? Sunt vreo șapte la număr. N-o să răspundem la toate, dar la cele importante ne vom face datoria. Vineri, sâmbătă și duminică de la ora 20, vom admira apusul de soare mângâiați de intuiția, inspirația și nebunia unora dintre genialii genului din România, lângă Turnul Pompierilor din Satu Mare. Oameni pentru care clapele, strunele, muștiucul sau tobele (de orice mărime formă sau culoare) nu mai au foșnete nedepistate.
   În deschidere jazzman-ul Florian Lungu (77 de ani) ne va prezenta Nadia Trohin Quartet. Nadia Trohin a debutat în jazz în 2010, când a obținut Premiul pentru cea mai bună trupă “Nadia&Friends” la Festivalul de Jazz de la Târgu Mureş. Un an mai târziu a participat în calitate de solist vocal la realizarea CD-ului „La margine de Bucureşti”, album de muzică interbelică românească şi jazz (înregistrat împreună cu Mircea Tiberian, Chris Dahlgren şi Maurice de Martin). În trecut a fost solistă a grupului Millenium cu care a înregistrat două albume („Fata sihastră și Creştini”, respectiv „Crăciunul a sosit”), iar între 2010 și 2013 a fost membră a grupului vocal Jazzapella. Pe lângă activitatea scenică, artista susține și o intensă activitate didactică: din 2011 predă la Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, unde se ocupă de pregătirea vocală a viitorilor actori. De asemenea, în prezent, este cadru didactic asociat la Universitatea Națională de Muzică din București, secția jazz. Dacă nu sunt modificări de ultimă oră pătrarul de vineri seară va fi compus din Nadia Trohin – voce, Sorin Zlat – pian, Răzvan Cojanu – contrabas și Gabi Matei – tobe.
   Mai pe urmă, pe la nouă jumătate post meridian ne vom delecta cu Bega Blues Band (Timișoara), cea mai longevivă trupă de jazz blues din România. Activitatea trupei a început în 1983, atunci când Bela “Kamo” Kamocsa și Johnny Bota au decis să evolueze împreună la festivalul de jazz Brașov-Kronstadt. Grupul Bega Blues Band a participat la numeroase festivaluri: Satu Mare – Festivalul de Jazz din mai 2010, Jimbo Blues – toate cele 13 ediții, Timișoara mica Vienă – toate edițiile, Blues pentru Timișoara – toate cele 10 ediții, Gala de blues jazz Kamo – toate cele 25 de ediții. A avut, de asemenea, turnee în Transilvania, în cluburi de jazz din București, la ICR Austria, Portugalia, Ungaria și Cehia, precum și la cluburi de jazz din Germania – München și Augsburg. Grupul a lansat în noiembrie 2015, la Gala Blues Jazz Kamo, CD-ul numit „Brassica Soup”, foarte bine primit de critici și de către public. Odată cu prezentarea albumului, soundul trupei a fost descris în Central and Eastern European London Review drept „admirabil scăldat în rădăcinile genului, …o fuziune generoasă de ethos popular românesc și de jazz transatlantic, într-un amestec cu cantitatea potrivită de funk, condimentat în mod unic prin vocea Mariei Chioran în exprimarea artistică a patrimoniului muzical românesc”. Cei șase eroi sunt Johnny Bota, Maria Chioran, Lucian Nagy, Mircea Bunea, Toni Kuhn și Szekeres Ferencz.
   Sâmbătă, 29 august, de la aceeași oră 20, vom fredona cu bandcamp-ul sătmărean Essential Notes un duo de jazz electro-acustic tastat de Simion Bărnuțiu și format din bateristul Róbert Kányádi și saxofonistul Alex Munteanu.
   În continuare, organizatorul, Casa de Cultură GM Zamfirecu, ne propune jazzul alb, adică Blazzaj (citește de la sfârșit spre început), o trupă de jazz acid românească fondată în 1996 de Eddie Neumann și Florin Barbu sub denumirea de FunkinLeFree. Din august 1998, trupa este cunoscută sub numele de Blazzaj și este compusă din Tavi Horvath – voce, Gabriel Almasi – chitară și alte chestii electronice, Petrică Ionuțescu – trompetă și tastaturi, Uțu Pascu – chitară bas, Vali Potra – tobe și Sergiu Catana – percuție.
   Duminică se închide cea de-a douăsprezecea ediție a festivalului „Samfest Jazz”. De la ora 20 va urca pe scenă buciumul cvintetului Balkanamera Jazz Q, un proiect inițiat de regretatul baterist Corneliu Stroe în anul 2010. Acest proiect a dorit să îmbine ritmurile latino-americane cu melosul balcanic. Cu teme originale-compoziții sau preluate din folclorul românesc, a susținut concerte în Romania și în străinătate. În urma cu doi ani cvartetul a devenit cvintet în formula Elena Gatcin – voce, pian; Eugen Tobos – chitara, bouzouki; Eugen Amarandei – contrabass; Constantin Stavrat – tobe și Liviu Marculescu – trombon, basflugelhorn, bucium și a preluat denumirea actuală.
   Ultimele acorduri vor aparține celor de la Sorin Zlat Quartet, adică spaniolului Gianni Gagliardi (saxofon), cetățeanului new-york-ez Gianluca Renzi și românilor Sorin Zlat (pian, revenit pe scenă după ce vineri a îngânat-o pe Nadia Trohin), respectiv Laurențiu Ștefan (baterie). Un grup internațional de 4 excelenți  muzicieni cu stiluri ce oscilează de la cool jazz, la post-bop, latin sau avant-garde. Melosul propus este o mărturie a universalității muzicii, cei patru artiști provenind din generații și școli de gîndire diferite, fiind însă uniți de limba comună a jazzului.
Gruiță Ienășoiu (nu cel din imagine, ci doar scribul vostru apolitic)

Related posts

Electrogrup se împarte cu șantierele între București și Ardeal

Nora Dumitrescu

Conferința “RO-Product”

Stefana Muresan

De Sărbători, cu cardul Up Cadou oferi ceva nou

A. I.

Fermierii pot accesa credite pe baza adeverințelor eliberate de APIA

Traian Dan

River Development: Businesses should not give up their strategies, their own mission

Ionut Oprea

Excelența Sa Iacob Prada: „Munca mea în ambasadă este să reconstruiesc raporturile economice cu ţara respectivă”

Transilvania Business

Parteneriat Druid – Vonage pentru introducerea chatboţilot în WhatsApp

Traian Dan

Topul clinicilor private. Serviciile medicale private, una dintre cele mai rentabile afaceri

redactia

Timișorenii de la Casa Rusu deschid la Cluj cel mai mare magazin al reţelei, investiție de 1 mil. euro

redactia

Aplicație care transformă telefonul mobil în POS, lansată de Global Payments și o bancă din România

Ion Surdu

Compania Savini Due din Sebeș donează mobilier de baie, în valoare de 350.000 de lei, pentru dotarea unităților de învățământ din județul Alba

Stefana Muresan

Complexul Măgura, creat cu 5 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Tratamentul pacienţilor cu accident vascular cerebral acut, posibil în 31 de noi spitale

redactia

Lansare de carte: Jurnalul «Amurgului iubirii» de Aurel Codoban

Stefana Muresan

Ziua Porților Deschise la Școala Finlandeză din Sibiu

Papuc Irina

Cluj, Oradea, Arad și Timișoara- platformă comună pentru a lega municipiile pe partea de IT şi de destinaţii

redactia

Performanța economică a județelor, după cifra de afaceri din 2019 a companiilor: București, Ilfov și Timiș, în top

Ion Surdu

Solina România se întoarce pe piața ingredientelor alimentare prin realizarea primelor livrări

Stefana Muresan

Surpriză electrică la Transylvania Classic Sibiu – BMW Group România va anunţa un proiect special de motorsport

Papuc Irina

Activitatea Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis, la final de semestru

Stefana Muresan

Infrastructură navală nouă, drumuri și căi ferate de 90 mil. euro în portul Galați. Finanțare din fonduri europene

redactia

Donație de mânere antimicrobiene pentru spitalele din prima linie

Nora Dumitrescu

KARPATIA HORSE SHOW 2018 – Trei zile de competiție, aventură și dischis pe Domeniul Cantacuzino de la Florești!

redactia

Arad, Timişoara, Oradea şi Cluj-Napoca înfiinţează „patrulaterala vestului” pentru inițierea unor proiecte mari

redactia

Leave a Comment