Comunitate Constructii Economie Fonduri Europene Satu-Mare Ultimele stiri

Proiectul Regional „Apaserv” aferent județului Satu Mare debutează cu semnarea contractelor pentru comunele Bătarci, Târșolț și Orașu Nou

   Primul contract de lucrări din cadrul „Proiectului Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Satu Mare/Regiunea Nord-Vest, în perioada 2014-2020” a fost semnat cu constructorul Strabag ieri, 27 august, în curtea Apaserv cu mască. Suntem convinși că masca nu a avut rolul decât de a ne proteja reciproc de vicisitudinile vremurilor. Contractul se referă doar la comunele Bătarci, Orașu Nou (ambele cu lucrări doar de canalizare) și Târșolț, comună în care se vor executa lucrări atât de canalizare cât și de aducție a apei. Vremea frumoasă a ridicat tonusul celor prezenți, întâlnirea desfășurându-se într-o atmosferă destinsă și cordială.
 
    În deschiderea festivității, Ioan Leitner, directorul general Apaserv, emoționat de importanța momentului (acesta fiind demararea oficială a proiectului său de suflet la nivel județean) a punctat informațiile de referință ale proiectului:
     -valoarea fără TVA a lucrărilor din cele trei comune se ridică la peste 33 de milioane de lei din cei peste un miliard de lei (tot fără TVA) cât reprezintă valoarea proiectului pentru tot județul (din care peste 92% sunt fonduri europene nerambursabile);
    – obiectul contractului este proiectarea, construirea, punerea în funcțiune, amenajarea peisajului, testarea și operarea până la emiterea procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor, iar apoi remedierea eventualelor defecte pentru toate construcțiile, instalațiile și echipamentele aferente epurării apei uzate și tratării nămolului din cadrul stațiilor de epurare construite în localitățile Bătarci, Târșolț și Orașu Nou;
   – termenul de finalizare al contractului este de 33 de luni, dar a smuls promisiunea constructorului că această lucrare va fi predată integral mai devreme;
   Din partea Consiliului Județean a luat cuvântul președintele Csaba Pataki care a specificat că meritul principal al acestei acțiuni aparține Apaservului, dar și Consiliul Județean și-a adus aportul prin cei aproape 8% din valoarea totală a contractului (cofinanțarea). De asemenea a pus și dânsul presiune pe reprezentantul constructorului în vederea finalizării  lucrărilor înainte de termen.
   Remus Dăineanu, șeful echipei tehnice ce va desfășura lucrarea, reprezentantul firmei constructoare alături de managerul de proiect, Marius Sârghe, a acceptat provocarea gazdelor și a afirmat că dacă primarii celor trei comune își vor îndeplinii partea de obiective trasate nu vor fi probleme în a preda lucrarea în totalitate înainte de termen. Totodată, Remus Dăineanu, a specificat că în această perioadă lipsa resurselor ar putea fi un impediment, dar experiența de peste 15 ani a companiei în domeniul mediului este un garant, Strabag realizând până acum în România proiecte în valoare de aproximativ 750 milioane lei și că sunt onorați de încrederea avută de Apaserv, oferindu-le acest proiect bine pregătit.
   Provocați, cei trei primari prezenți de asemenea în curtea Apaserv (Grigore Pop – Târșolț, Gavril Mailat – Orașu Nou și Vasile Adrian Toma – Bătarci), prin portavocea Grigore Pop au luat la rândul lor cuvântul și au conchis „Să fie într-un ceas bun!”
   În urma acestor cuvântări „s-a trecut la treabă” cum sugestiv s-a exprimat Ioan Leitner, adică cei implicați și-au depus semnăturile pe contract și anexe.
 
   Declarații în exclusivitate pentru Transilvania Business
 
   Remus Dăineanu: „Departamentul de mediu al Strabag are în derulare în România un contract în Bacău, a terminat de curând execuția stației de epurare din Tbilisi (Georgia). În țară am mai finalizat lucrări la stații de epurare din Reșița, Iași, Deva, Hunedoara, Moinești, Buhuși și Târgoviște, iar stații de gestionare a deșeurilor în județele Mehedinți, Prahova și Hunedoara. Contractul semnat astăzi include proiectarea și execuția a trei stații de epurare mici în nordul județului Satu Mare și are un termen de 33 de luni dar intenția noastră declarată este de a-l finaliza înainte de termen. Pentru aceasta ne bazăm pe o colaborare bună cu Apaservul și autoritățile locale pentru obținerea avizelor și autorizațiilor.
   Grigore Pop: „Mă bucur că s-a semnat astăzi contractul pentru execuția stației de epurare din Tărșolț. Aceasta va deservi cele două localități ale comunei, Târșolț și Aliceni, și comuna Cămârzana. Deoarece Aliceniul nu are cel puțin 2000 de locuitori cât necesită proiectul de tip POIM, acolo rețelele de canalizare sunt în lucru, finanțate prin PNDL.
   Vasile Adrian Toma: „Aici la noi, în zona Oașului, (Târșolț și Cămârzana), zonă necooperatizată în regimul trecut, am avut dificultăți în ceea ce privește gestionarea terenurilor pentru lucrări. Greutățile au venit din lipsa actelor de proprietate asupra terenurilor. Prin consens, împreună cu cetățenii acestor localități, s-a ajuns la o înțelegere urmând ca în timpul săptămânii viitoare să intrăm în posesia acestor terenuri ca și UAT-e.
     Gavril Mailat: „Aș lua în considerare că în cursul zilei de astăzi am ajuns și noi în secolul XXI. Avem mare speranță că o să avem și noi canalizare, o să avem stație de epurare. Acest fapt este un lucru foarte bine venit și este o poartă deschisă către civilizație. Am accesat doar pentru canalizare deoarece apa este adusă deja la robinetul familiilor din comuna noastră în proporție de 95%. Există pe raza comunei un singur cătun (80 de familii) care nu are apă în casă, Prilog-Vii. În cursul săptămânii viitoare putem să emitem autorizație de construcție deoarece toate actele pentru extindere sunt întocmite. Prin forțe proprii și, bineînțeles, cu ajutorul Consiliului Județean, vom face să dispară aceste neajunsuri legate de lipsa unei canalizări adecvate. Suntem o zonă premontană și cu groapă ecologică sau fosă septică nu se putea trăi într-un mod civilizat”

Related posts

Cel mai mare muzeu în aer liber din România, în 2019: venituri de peste 27 de milioane de lei

Papuc Irina

Studiu: Mai mult de două treimi dintre manageri folosesc inteligența artificială în afaceri

Papuc Irina

CLINI-LAB. 25 de ani în spiritul laboratoarelor

Stefana Muresan

Un oraș din Maramureș își face centru spa pe bani europeni

Nora Dumitrescu

Începe programul de instalare a panourilor fotovoltaice. Subvenţie de 20.000 de lei

redactia

Povestea primei pensiuni care a accesat fonduri europene din Regiunea Nord-Vest

Stefana Muresan

CBRE: Piața de investiții imobiliare din România a depășit 585 mil. euro în primele 9 luni în 2019

Ionut Oprea

1.800 de români pleacă la muncă în Germania de la Cluj

Nora Dumitrescu

BT va urgenta distribuirea granturilor către antreprenori

Nora Dumitrescu

Peste 117 milioane de euro investiți în imobiliare, în T1

Ligia Voro

Proiect de masterplan al campusului Universității Oradea, prezentat la Primăria Oradea

Stefana Muresan

EMI INTERNATIONAL donează spitalelor 20 de porți de dezinfectare pe bază de dezinfectant lichid

Ligia Voro

Combinatul Chimcomplex va fabrica un igienizant anticoronavirus

Nora Dumitrescu

Hagag Development Europe a demarat lucrările de construcție pentru H Eliade 9 Residence

redactia

Centrala de la Iernut a Romgaz, fără executanți

Ligia Voro

TAROM va opera curse din Oradea către Milano şi Barcelona

redactia

Cum este afectată industria HoReCa de răspândirea Covid-19 și ce măsuri solicită guvernului reprezentanții acesteia

Ion Surdu

Inspecția muncii a controlat fabricile de textile din Cluj

Nora Dumitrescu

Ryanair vrea să opereze curse low cost de pe aeroportul din Sibiu

Stefana Muresan

Hidroelectrica reduce prețul energiei electrice pentru clienții casnici

Traian Dan

Primăria Cluj Napoca alocă bani pentru introducerea metroului în oraș

Stefana Muresan

UBB a câştigat etapa locală a competiţiei CFA Institute Research Challenge

Stefana Muresan

Managerul Transilvania Agro Cluster, învins în bătălia pentru șefia USAMV

Nora Dumitrescu

Noutăți de la fabrica Ford din Craiova: investiție de 30 de milioane de dolari și începerea producției primului SUV Ford Performance în România

Ion Surdu

Leave a Comment