Comunitate Constructii Economie Fonduri Europene Satu-Mare Ultimele stiri

Proiectul Regional „Apaserv” aferent județului Satu Mare debutează cu semnarea contractelor pentru comunele Bătarci, Târșolț și Orașu Nou

   Primul contract de lucrări din cadrul „Proiectului Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Satu Mare/Regiunea Nord-Vest, în perioada 2014-2020” a fost semnat cu constructorul Strabag ieri, 27 august, în curtea Apaserv cu mască. Suntem convinși că masca nu a avut rolul decât de a ne proteja reciproc de vicisitudinile vremurilor. Contractul se referă doar la comunele Bătarci, Orașu Nou (ambele cu lucrări doar de canalizare) și Târșolț, comună în care se vor executa lucrări atât de canalizare cât și de aducție a apei. Vremea frumoasă a ridicat tonusul celor prezenți, întâlnirea desfășurându-se într-o atmosferă destinsă și cordială.
 
    În deschiderea festivității, Ioan Leitner, directorul general Apaserv, emoționat de importanța momentului (acesta fiind demararea oficială a proiectului său de suflet la nivel județean) a punctat informațiile de referință ale proiectului:
     -valoarea fără TVA a lucrărilor din cele trei comune se ridică la peste 33 de milioane de lei din cei peste un miliard de lei (tot fără TVA) cât reprezintă valoarea proiectului pentru tot județul (din care peste 92% sunt fonduri europene nerambursabile);
    – obiectul contractului este proiectarea, construirea, punerea în funcțiune, amenajarea peisajului, testarea și operarea până la emiterea procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor, iar apoi remedierea eventualelor defecte pentru toate construcțiile, instalațiile și echipamentele aferente epurării apei uzate și tratării nămolului din cadrul stațiilor de epurare construite în localitățile Bătarci, Târșolț și Orașu Nou;
   – termenul de finalizare al contractului este de 33 de luni, dar a smuls promisiunea constructorului că această lucrare va fi predată integral mai devreme;
   Din partea Consiliului Județean a luat cuvântul președintele Csaba Pataki care a specificat că meritul principal al acestei acțiuni aparține Apaservului, dar și Consiliul Județean și-a adus aportul prin cei aproape 8% din valoarea totală a contractului (cofinanțarea). De asemenea a pus și dânsul presiune pe reprezentantul constructorului în vederea finalizării  lucrărilor înainte de termen.
   Remus Dăineanu, șeful echipei tehnice ce va desfășura lucrarea, reprezentantul firmei constructoare alături de managerul de proiect, Marius Sârghe, a acceptat provocarea gazdelor și a afirmat că dacă primarii celor trei comune își vor îndeplinii partea de obiective trasate nu vor fi probleme în a preda lucrarea în totalitate înainte de termen. Totodată, Remus Dăineanu, a specificat că în această perioadă lipsa resurselor ar putea fi un impediment, dar experiența de peste 15 ani a companiei în domeniul mediului este un garant, Strabag realizând până acum în România proiecte în valoare de aproximativ 750 milioane lei și că sunt onorați de încrederea avută de Apaserv, oferindu-le acest proiect bine pregătit.
   Provocați, cei trei primari prezenți de asemenea în curtea Apaserv (Grigore Pop – Târșolț, Gavril Mailat – Orașu Nou și Vasile Adrian Toma – Bătarci), prin portavocea Grigore Pop au luat la rândul lor cuvântul și au conchis „Să fie într-un ceas bun!”
   În urma acestor cuvântări „s-a trecut la treabă” cum sugestiv s-a exprimat Ioan Leitner, adică cei implicați și-au depus semnăturile pe contract și anexe.
 
   Declarații în exclusivitate pentru Transilvania Business
 
   Remus Dăineanu: „Departamentul de mediu al Strabag are în derulare în România un contract în Bacău, a terminat de curând execuția stației de epurare din Tbilisi (Georgia). În țară am mai finalizat lucrări la stații de epurare din Reșița, Iași, Deva, Hunedoara, Moinești, Buhuși și Târgoviște, iar stații de gestionare a deșeurilor în județele Mehedinți, Prahova și Hunedoara. Contractul semnat astăzi include proiectarea și execuția a trei stații de epurare mici în nordul județului Satu Mare și are un termen de 33 de luni dar intenția noastră declarată este de a-l finaliza înainte de termen. Pentru aceasta ne bazăm pe o colaborare bună cu Apaservul și autoritățile locale pentru obținerea avizelor și autorizațiilor.
   Grigore Pop: „Mă bucur că s-a semnat astăzi contractul pentru execuția stației de epurare din Tărșolț. Aceasta va deservi cele două localități ale comunei, Târșolț și Aliceni, și comuna Cămârzana. Deoarece Aliceniul nu are cel puțin 2000 de locuitori cât necesită proiectul de tip POIM, acolo rețelele de canalizare sunt în lucru, finanțate prin PNDL.
   Vasile Adrian Toma: „Aici la noi, în zona Oașului, (Târșolț și Cămârzana), zonă necooperatizată în regimul trecut, am avut dificultăți în ceea ce privește gestionarea terenurilor pentru lucrări. Greutățile au venit din lipsa actelor de proprietate asupra terenurilor. Prin consens, împreună cu cetățenii acestor localități, s-a ajuns la o înțelegere urmând ca în timpul săptămânii viitoare să intrăm în posesia acestor terenuri ca și UAT-e.
     Gavril Mailat: „Aș lua în considerare că în cursul zilei de astăzi am ajuns și noi în secolul XXI. Avem mare speranță că o să avem și noi canalizare, o să avem stație de epurare. Acest fapt este un lucru foarte bine venit și este o poartă deschisă către civilizație. Am accesat doar pentru canalizare deoarece apa este adusă deja la robinetul familiilor din comuna noastră în proporție de 95%. Există pe raza comunei un singur cătun (80 de familii) care nu are apă în casă, Prilog-Vii. În cursul săptămânii viitoare putem să emitem autorizație de construcție deoarece toate actele pentru extindere sunt întocmite. Prin forțe proprii și, bineînțeles, cu ajutorul Consiliului Județean, vom face să dispară aceste neajunsuri legate de lipsa unei canalizări adecvate. Suntem o zonă premontană și cu groapă ecologică sau fosă septică nu se putea trăi într-un mod civilizat”

Related posts

S IMMO anunță deschiderea oficială a clădirii de birouri THE MARK

Ligia Voro

Sanconfind, spitalul de pe comoara cu sare

Stefana Muresan

MADR: Contract pentru exportul a 200.000 de ovine spre Emiratele Arabe Unite. Primul transport, în martie

redactia

Secțiune dedicată Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 pe site-ul www.sibiu.ro

redactia

Hidroelectrica bate recordul istoric de profit

redactia

Implenia va lucra la Drumul Nordului până în 15 decembrie

Nora Dumitrescu

Au început lucrările la parcarea subterană din Centrul Civic din Oradea

Traian Dan

AFIR: Până la 1,5 milioane de euro din fonduri europene pentru investiții în sistemele de irigații

Stefana Muresan

Maramureșul are stand virtual de Târgul de Turism al României

Nora Dumitrescu

Orange anunță o nouă versiune a Business Internet Security Threatmap

Ligia Voro

În Regiunea Vest, disponibile 40% din fondurile europene pentru finanțarea IMM-urilor din orașe

Stefana Muresan

12 constructori, in cursa pentru centura Timisoarei

Stefana Muresan

O nouă licitație pentru centrul de tranzit poștal din Cluj

Nora Dumitrescu

Jumătate de milion de lei pentru recensământul circulației rutiere pe drumurile din județul Brașov

Ion Surdu

Fabrica Bosch din Blaj atinge pragul de 25 milioane de senzori de oxigen

Papuc Irina

Castrul de la Porolissum va fi mai atractiv pentru turiști

Nora Dumitrescu

Alexandru Mudura junior a cumpărat Oradea Shopping City. Valoarea tranzacției, 8 milioane de euro

redactia

Banca Mondială: Peste 200.000 de români şi-ar dori să se mute la Braşov

redactia

Romsilva – certificare după un audit marca Marea Britanie

Stefana Muresan

Surse guvernamentale: Iașiul, în calcule pentru o fabrică a grupului Volkswagen

redactia

Angajezi elevi și studenți, primești 250 de lei

Ligia Voro

Mihăiţă Fundeanu: Hidroconstrucţia – cifră de afaceri de peste 110 mil. lei, în primele 6 luni ale anului. Compania vizează penetrarea pe noi pieţe prin deschiderea de sucursale în Belgia, Germania, Irak, Iordania, Kazahstan

redactia

Just launched: the Senior Housing and Healthcare Association

Papuc Irina

Prima ediție a ”Barometrului de securitate energetică” 

Ligia Voro

Leave a Comment