Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Centrul istoric al Clujului, pietonalizat cu 10 milioane euro

Proiectul finanțat prin fonduri europene pentru amenajarea urbană străzilor M. Kogălniceanu, Universităţii şi cele adiacente va costa 48 de milioane de lei, inclusiv taxa pe valoarea adăugată. 

Termenul pentru execuția întregului proiect este de 19 luni de la data demarării lucrărilor. Acesta e unul dintre cele mai importante proiecte de pietonalizare din zona istorică a orașului și se află în procedură de licitație pentru execuția lucrărilor.

Obiectivul de investiții cuprinde lucrări pentru M. Kogălniceanu și străzile adiacente – Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile Janos Bolyai, Hermann Oberth – Kovacs Dezso, Gaal Gabor și Baba Novac, inclusiv Piața Cipariu și Iuliu Maniu.

Acesta vizează creșterea calității spațiului public, o componentă cheie pentru ceea ce înseamnă calitatea vieții în municipiu. În acest scop, au fost realizate dezbateri publice, precum și un concurs internațional de soluții, în urma cărora a fost stabilită soluția de proiectare.

Pentru implementarea proiectului, primăria a obținut fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Regional, axa prioritară 4, obiectivul specific 4.1: reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Aici va fi realizată pietonalizarea mai multor tronsoane de străzi, pe care accesul pentru mașini să fie deschis doar riveranilor sau în situații de urgență, iar bicicliștii vor putea circula la comun cu pietonii.

Tronsonul străzii M. Kogălniceanu între str. H. Oberth și str. Gaal Gabor va fi transformat în baza conceptului de “grădină urbană “ prin eliminarea pavajului și gazonului degradat. Acestea vor fi înlocuite de un multistrat de pietriș compactat și stabilizat.

Vor fi plantați peste 250 arbori în mai multe zone incluse în proiect, iar sistemele de iluminat public existente vor fi modernizate cu sisteme led și cu stâlpi integrați în peisajul urban. Pe str. Universității este propusă readucerea la locul inițial a statuii Sfânta Maria Protectoare (transmutată în 1957) și crearea unei piațete pe locul parcării actuale.

Pe M. Kogălniceanu este propusă integrarea unei reprezentări de omagiu pe „covorul” destinat accesului în clădirea Universităţii, dedicată rectorilor instituției de la origini până în prezent. Vor fi instalate stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, mobilier urban modern, rastele pentru parcarea bicicletelor.

Detalii tehnice

Suprafață shared space: 25.001 mp și 4.134 mp pentru strada Iuliu Maniu
Spațiu verde (iarbă înaltă): 198 mp
Arbori: 260 buc
Parcări: 14 buc
Parcări autoturisme electrice (stații încărcare): 4
Parcare biciclete: 113
Stații încărcare biciclete electrice: 7

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

IMM-urile din România pot accesa cel puțin 100.000 de euro pentru digitalizare

Articolul următor

Camera de Comerț Maramureș aniversează trei decenii

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share