Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sprijin financiar pentru viticultori aferent distilării vinului în situații de criză

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) acordă sprijin financiar pentru măsura de distilare a vinului în situații de criză. Sprijinul financiar se acordă după finalizarea operațiunilor de distilare și denaturare sau în avans.

Astfel, cererile pentru acordarea sprijinului se depun la sediul APIA – Aparat Central: după finalizarea operațiunilor de distilare și denaturare – nu mai târziu de 25 septembrie 2020 sau în avans, dar nu mai târziu de 11 septembrie 2020.

Beneficiari și condiții

Sprijinul poate fi solicitat orice persoană juridică sau formele asociative ale acestora, autorizată pentru distilarea produselor vinicole denumite în continuare vin, și care obțin în urma distilării acestora un produs cu o concentrație alcoolică de minimum 92% din volum.

Valoarea avansului este de maximum 80% din valoarea corespunzătoare volumului estimat conform alin. (10) lit. d), din OMADR 240 / 2020, în condițiile constituirii unei garanții bancare de 100% din valoarea avansului solicitat.

În vederea aprobării sprijinului financiar, solicitanții trebuie să îndeplinească următoarele condiții de eligibilitate:

a) distileria să fie localizată pe teritoriul României;

b) să dețină autorizație valabilă la data începerii procesului de distilare a vinului și să obțină în urma acestuia un produs cu o concentrație alcoolică de minimum 92% din volum.

Produsul rezultat în urma distilării vinului, pentru care se acordă sprijinul financiar va fi utilizat exclusiv în scopuri industriale, inclusiv în scopuri de dezinfectare sau farmaceutice, sau în scopuri energetice, astfel încât să se evite denaturarea concurenței. Volumul minim de vin ce poate face obiectul cererii de plată este de 10 hl.

Este eligibil pentru sprijin financiar în cadrul măsurii de distilare a vinului în situații de criză doar vinul produs pe teritoriul României.

Sprijinul financiar se acordă pentru categoriile de vin cu denumire de origine controlată (DOC), indicație geografică (IG) și vin varietal.

Valoarea sprijinului plătit distilatorului este stabilită la 4,63 lei/litru de vin cu denumire de origine controlată (DOC), indicație geografică (IG) și 3,65 lei/litru vin varietal, care va fi distilat.

Costurile eligibile pentru sprijin cuprind costul vinului, costul transportului vinului către distilerie și costul distilării vinului în cauză.

Plățile se finanțează integral din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în lei.

Plata sprijinului se face până la data de 15 octombrie 2020.

Versiunea în vigoare a ghidului solicitantului și legislația aferentă poate fi consultată pe site-ul www.apia.org.ro,

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Dacris: Back to School în pandemie aduce în clase și produse specifice pentru sistemul medical

Articolul următor

Cel de-al șaptelea magazin Hornbach din România va fi deschis la Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), lider național în distribuția de energie electrică, a pus în funcțiune asistentul virtual ChatVolt. 
Citeste mai mult

DEER a lansat asistentul virtual ChatVolt

Chatbot-ul activat de societatea clujeană va oferi informații rapide și actualizate privind întreruperile în alimentarea cu energie electrică.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share