Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Două drumuri din Sălaj, modernizate cu banii Europei

Județul Sălaj a programat lucrări de 128 de milioane de euro pentru reabilitarea și modernizarea drumurilor interne.

La 12 luni de la emiterea de către Consiliul Județean (CJ) Sălaj a ordinelor de începere a lucrărilor de reabilitare și modernizare a drumurilor județene 108A: limita cu județul Cluj – Bogdana (11 km) și 191 C: Nușfalău – Crasna – Zalău – Creaca (2 tronsoane a 36 km: km0 Nușfalău– limita Zalău și Zalău – Creaca – DJ 108A ), exceptând suspendarea/reducerea ritmului de executare a lucrărilor pe perioada de iarnă, cele două șantiere se încadrează în graficele estimate.

Acestea sunt de 30% în cazul celui dintâi și 20% pentru lucrările executate pe cel de-al doilea șantier, localizat pe primul tronson de intervenție: km 0 Nușfalău – Crasna –limita cu Zalău.

Lucrările la cele două drumuri se referă la terasamente (săpături, umpluturi, taluzări, compactări și nivelări ale terenului de fundare), sistemul rutier, stratul de formă, de fundație și de legătură, drenuri longitudinale (de fund de șanț) și transversale, a șanțurilor și zidurilor de sprijin din beton și gabioane, podețe tubulare și dalate, drumuri laterale și accese la proprietăți.

Termenele de finalizare a contractelor sunt pentru reabilitarea și modernizare a DJ 108A – iulie 2021, DJ 191 C – iulie 2022. Pe ambele vor fi lucrări specifice sistemului rutier – straturi de legătură și uzură, acostamente, consolidare cu piloți forați și cu zid ancorat – pe traseul DJ 108 A – ziduri de spriin din beton, șanțuri betonate, trotuarelor, semnalizare orizontală și verticală, parapeți.

Lucrările de reabilitare și modernizare a celor două segmente a drumurilor județene amintite, totalizând 48 km din rețeaua totală a drumurilor județene aflate în administrarea CJ Sălaj, sunt finanțate din fonduri europene, în cadrul a două proiecte promovate spre finanțare nerambursabilă aferentă perioadei de programare financiară 2014-2020, respectiv Programul Operațional Regional, valoarea lor fiind de 53 de milioane de lei pentru proiectul de reabilitare și modernizare a DJ 108A: lim. jud. Cluj – Bogdana și de peste 120 milioane pentru proiectul de reabilitare și modernizare a DJ 191 C: Nușfalău – Crasna – Zalău – Creaca.

Valoarea investițiilor CJ pentru drumurile județene cu finanțare europeană nerambursabilă contractată depășește 590 milioane de lei pentru reabilitare și modernizare (perioada de finanțare 2007-2013 – 188 milioane , iar în actuala perioadă de finanțare 2014-2020, 400 de milioane) la care se adaugă și 19,5 milioane finanțare națională nerambursabilă (Programul Național de Dezvoltare Locală I), 41 de milioane fiind asigurați ca finanțare de la bugetul județului în ultimii doi ani, pentru 170 km pentru covoare bituminoase și reparații.

 

 

Total
6
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Succes la prima ediție de Mănăștur a Târgului Produs de Cluj

Articolul următor

Compania clujeană Cyscale a fost listată pe SeedBlink

Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Total
6
Share