Analize Ultimele stiri

Cercetătorii de la Cluj: economia României își revine în toamnă

Indicii de mobilitate Google au arătat semne încurajatoare ale economiei naționale în iulie-iulie, deschizând calea către o creștere robustă în trimestrul III, conform unui raport al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA).

Efectele economice ale pandemiei au început să fie resimțite din primul trimestru, vârful crizei a fost atins în trimestrul II. Pandemia a afectat toate ramurile principale ale economiei. Sectorul industriei a suferit cel mai mult, urmat de serviciile private. Pe partea cererii, declinul cheltuielilor de consum a contribuit cel mai mult la scăderea produsului intern brut (PIB).

“Indicatorii cu o frecvență lunară sugerează că, după o scădere extrem de abruptă în aprilie, recuperarea a început să se contureze deja pe parcursul lunii mai, iar dinamica revenirii a devenit deosebit de puternică în luna iunie. 

În perioada iulie-august, indicii de încredere economică ai antreprenorilor și de mobilitate Google au arătat semne încurajatoare, deschizând calea către o creștere robustă în T III. Ulterior ne așteptăm ca ritmul revenirii să se încetinească semnificativ”, susțin specialiștii clujeni.

În contextul pandemiei, rata șomajului a urcat de la 3,7% în ianuarie până la 5,4% în iulie, creșterea șomajului fiind limitată de programele autorităților de sprijinire a ocupării.

După scăderi dramatice de până la 20% în câteva săptămâni, principalii indicatori financiari au manifestat o revenire graduală susținută, astfel că, după 200 de zile de la primul caz de coronavirus din în țară, indicele BET al Bursei de Valori București înregistrează o scădere cumulată de doar 5,7%.

Deși cursul euro a atins un nivel record din punct de vedere statistic în septembrie, deprecierea leului nu a fost una dramatică pe toată perioada pandemiei (-1,09%), mulțumită și măsurilor prompte ale Băncii Naționale.

Comparând datele din această perioadă cu cele din perioada similară a crizei din 2008-2009, se constată că, deși tensiunile financiare și reacțiile piețelor au fost similare în perioada imediat următoare izbucnirii crizei, în criza actuală revenirea pare a fi mai rapidă și mai constantă. 

Pentru a pune în perspectivă, scăderea cumulată a indicelui BET a atins și 29% în timpul crizei din 2008 pe o perioadă de lungime similară cu cea analizată în prezent.

Deși, în ansamblu, sectorul industrial a avut o scădere mai accentuată decât serviciile, la nivel subsectorial pot fi observate tendințe diferite: în segmentul hoteluri, restaurante, catering a fost colaps, în timp ce sectorul IT sau serviciile de curierat au reușit să capitalizeze.

Construcțiile au rămas pe plus în termeni anuali, deși cu semne de încetinire. Cele mai importante scăderi au fost în industria ospitalității și a turismului (scădere estimată a PIB trimestrial de 67% în T II), la serviciile de artă, cultură și divertisment (scădere de 60%).

În privința numărului de tranzacții de vânzare-cumpărare, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară arată o scădere dramatică în martie și aprilie (-47% la nivel național, respectiv de peste 80% în unele județe), urmată de o revenire accelerată (în formă de “V”).

Chiar și cu această reducere drastică a numărului de tranzacții, proprietarii de imobiliare deocamdată nu au scăzut în mod semnificativ prețurile de vânzare: în orașele mari (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov) scăderile de prețuri în lunile pandemiei abia ating cifra de -3%, ceea ce este un reper mult mai optimist comparat cu situația crizei din 2008-2009, când scăderile de prețuri au fost cu o ordine de mărime mai mari, atingând chiar și -33%.

FSEGA derulează un proiectul “COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor”, în cadrul căruia cercetătorii monitorizează în timp real impactul pandemiei de coronavirus asupra economiei din țară, respectiv elaborează analize și previziuni privind perspectivele economice.

Related posts

Wells Fargo Completes Purchase of 33 King William Street from HB Reavis

Ionut Oprea

Antreprenoarele din Ardeal, la forumul de leadership din Polonia

Nora Dumitrescu

Orădenii care-și achită impozitele până în 31 octombrie scapă de majorări

Traian Dan

Roman Braşov, în negocieri cu Pakistanul pentru un contract de 100 mil. euro

Stefana Muresan

Zitec oferă acces gratuit la Mirro, soluția sa de creștere a performanței echipei 

Ligia Voro

Chinezii vor finaliza centura Zalăului

Nora Dumitrescu

Sute de mașini abandonate vor fi ridicate la Baia Mare

Nora Dumitrescu

POZITIV TB: Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania – “Orice criză este și o șansă”

Ligia Voro

La 9 luni, Romgaz – cifră de afaceri mai mare, profit net mai mic

redactia

Cea mai modernă fabrică de pâine din Europa își aduce oameni de la 50 de kilometri distanță

Stefana Muresan

„Cloud-ul, interoperabilitatea și identitatea electronică a cetățeanului sunt piloni esențiali ai transformării digitale a României”. Interviu cu șeful ADR, Sabin Sărmaș

Ion Surdu

Cluj-Napoca, încă un pas spre Digital Innovation Hub: aplicația „Cluj Now” – notificări oficiale despre oraș

Stefana Muresan

Cine sunt candidații aflați în căutare de joburi

Stefana Muresan

Competențe digitale pentru persoanele peste 51 de ani printr-un proiect UE

Traian Dan

ANRE: În primele 7 luni ale acestui an au crescut importurile de electricitate cu 45 la sută

Papuc Irina

Grupul ODU, investiție într-o nouă unitate de producție în Sibiu

Stefana Muresan

Plățile cu cardurile emise de băncile românești și valoarea tranzacțiilor s-au dublat în ultimii 4 ani

Papuc Irina

[Enjoy Transylvania!] The Hunting Museum in Ibăneşti, a symbol of Transylvania’s fauna

Alexandru Toth

Un hunedorean, cel mai bogat cioban din țară. Are zeci de mii de mioare și terenuri în Ardeal

Stefana Muresan

Licitaţie de aproape 36 milioane euro pentru procurarea a 17 tramvaie

Papuc Irina

Competitive intelligence sau diferența dintre ceea ce nu știm și ceea ce credem că știm (I)

Ligia Voro

Facturi pentru lotul Ungheni-Ogra, decontate de CNAIR

Stefana Muresan

CSi aduce în România soluții pentru proiectare în construcții

A. I.

Chirurgul Radu Zamfir, supraviețuitor în accidentul aviatic din Apuseni, noul director al Agenţiei Naţionale de Transplant

Stefana Muresan

Leave a Comment