Analize Ultimele stiri

Cercetătorii de la Cluj: economia României își revine în toamnă

Indicii de mobilitate Google au arătat semne încurajatoare ale economiei naționale în iulie-iulie, deschizând calea către o creștere robustă în trimestrul III, conform unui raport al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA).

Efectele economice ale pandemiei au început să fie resimțite din primul trimestru, vârful crizei a fost atins în trimestrul II. Pandemia a afectat toate ramurile principale ale economiei. Sectorul industriei a suferit cel mai mult, urmat de serviciile private. Pe partea cererii, declinul cheltuielilor de consum a contribuit cel mai mult la scăderea produsului intern brut (PIB).

“Indicatorii cu o frecvență lunară sugerează că, după o scădere extrem de abruptă în aprilie, recuperarea a început să se contureze deja pe parcursul lunii mai, iar dinamica revenirii a devenit deosebit de puternică în luna iunie. 

În perioada iulie-august, indicii de încredere economică ai antreprenorilor și de mobilitate Google au arătat semne încurajatoare, deschizând calea către o creștere robustă în T III. Ulterior ne așteptăm ca ritmul revenirii să se încetinească semnificativ”, susțin specialiștii clujeni.

În contextul pandemiei, rata șomajului a urcat de la 3,7% în ianuarie până la 5,4% în iulie, creșterea șomajului fiind limitată de programele autorităților de sprijinire a ocupării.

După scăderi dramatice de până la 20% în câteva săptămâni, principalii indicatori financiari au manifestat o revenire graduală susținută, astfel că, după 200 de zile de la primul caz de coronavirus din în țară, indicele BET al Bursei de Valori București înregistrează o scădere cumulată de doar 5,7%.

Deși cursul euro a atins un nivel record din punct de vedere statistic în septembrie, deprecierea leului nu a fost una dramatică pe toată perioada pandemiei (-1,09%), mulțumită și măsurilor prompte ale Băncii Naționale.

Comparând datele din această perioadă cu cele din perioada similară a crizei din 2008-2009, se constată că, deși tensiunile financiare și reacțiile piețelor au fost similare în perioada imediat următoare izbucnirii crizei, în criza actuală revenirea pare a fi mai rapidă și mai constantă. 

Pentru a pune în perspectivă, scăderea cumulată a indicelui BET a atins și 29% în timpul crizei din 2008 pe o perioadă de lungime similară cu cea analizată în prezent.

Deși, în ansamblu, sectorul industrial a avut o scădere mai accentuată decât serviciile, la nivel subsectorial pot fi observate tendințe diferite: în segmentul hoteluri, restaurante, catering a fost colaps, în timp ce sectorul IT sau serviciile de curierat au reușit să capitalizeze.

Construcțiile au rămas pe plus în termeni anuali, deși cu semne de încetinire. Cele mai importante scăderi au fost în industria ospitalității și a turismului (scădere estimată a PIB trimestrial de 67% în T II), la serviciile de artă, cultură și divertisment (scădere de 60%).

În privința numărului de tranzacții de vânzare-cumpărare, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară arată o scădere dramatică în martie și aprilie (-47% la nivel național, respectiv de peste 80% în unele județe), urmată de o revenire accelerată (în formă de “V”).

Chiar și cu această reducere drastică a numărului de tranzacții, proprietarii de imobiliare deocamdată nu au scăzut în mod semnificativ prețurile de vânzare: în orașele mari (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov) scăderile de prețuri în lunile pandemiei abia ating cifra de -3%, ceea ce este un reper mult mai optimist comparat cu situația crizei din 2008-2009, când scăderile de prețuri au fost cu o ordine de mărime mai mari, atingând chiar și -33%.

FSEGA derulează un proiectul “COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor”, în cadrul căruia cercetătorii monitorizează în timp real impactul pandemiei de coronavirus asupra economiei din țară, respectiv elaborează analize și previziuni privind perspectivele economice.

Related posts

Clujenii de la Net Brinel şi-au majorat linia de credit de la ING de la 2,5 la 6,4 mil. euro

redactia

Bălțata, vedetă europeană la Târgu Mureș

Ligia Voro

Premiera: harta business pentru Iasi

Stefana Muresan

Clujul ar putea deveni, în 2023, primul județ racordat 100% la apă și canalizare

redactia

Zalăul a accesat proiecte europene de 100 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

S-au semnat primele documente pentru centura metropolitană Cluj

Stefana Muresan

We are more than work! – Falk Pruscha, fost CEO al Star Transmission şi Star Assembly, ne împărtăşeşte impresiile experienţei sale în România

redactia

116 de elevi din proiectul „Energie pentru meseria mea” al ENGIE, la început de drum

Ligia Voro

Astra Film Festival, o vedere de ansamblu a ediției din 2019  

Ligia Voro

PRIMER: Peste 95% din medicamentele care costa sub 25 lei, folosite de peste 8 milioane de pacienti, sunt fabricate in tara

redactia

Clujul are cea mai bună absorbție a banilor europeni

Nora Dumitrescu

Nestle, MHP, Tech Mahindra – noi chiriași în Vox Technology Park

Ligia Voro

Noi modificări legislative importante in domeniul constructilor si al urbanismului

Ionut Oprea

"Castelul lui Dracula", din Pasul Tihuţa, scos la vânzare cu aproape 7 mil. de euro

Stefana Muresan

Transelectrica, lucrări de modernizare a stației de transformare Tihău, investiții de aproape 10 milioane de lei

Stefana Muresan

Imobiliare.ro: Șapte orașe, 1.400 ansambluri rezidențiale

Stefana Muresan

Mai am un singur dor/Să circul pe A8

redactia

Program integrat de stimulare a antreprenoriatului în mediul urban din Regiunea Nord-Vest

Stefana Muresan

G4media: Schimbarea la față a Blajului după investiția Bosch

Papuc Irina

Primăria Arad va reamenaja cu 100 milioane lei o piață istorică

redactia

România, pe cale să devină un jucător decisiv în energia de peste Prut

Stefana Muresan

33% din lucrările la zidurile Cetății Oradea, efectuate

Ligia Voro

Cum va fi modernizată Piața Izvoare din Baia Mare

Nora Dumitrescu

Băimărenii vor “electrifica” primul Hornbach din Bihor

Nora Dumitrescu

Leave a Comment