Analize Ultimele stiri

Cercetătorii de la Cluj: economia României își revine în toamnă

Indicii de mobilitate Google au arătat semne încurajatoare ale economiei naționale în iulie-iulie, deschizând calea către o creștere robustă în trimestrul III, conform unui raport al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA).

Efectele economice ale pandemiei au început să fie resimțite din primul trimestru, vârful crizei a fost atins în trimestrul II. Pandemia a afectat toate ramurile principale ale economiei. Sectorul industriei a suferit cel mai mult, urmat de serviciile private. Pe partea cererii, declinul cheltuielilor de consum a contribuit cel mai mult la scăderea produsului intern brut (PIB).

“Indicatorii cu o frecvență lunară sugerează că, după o scădere extrem de abruptă în aprilie, recuperarea a început să se contureze deja pe parcursul lunii mai, iar dinamica revenirii a devenit deosebit de puternică în luna iunie. 

În perioada iulie-august, indicii de încredere economică ai antreprenorilor și de mobilitate Google au arătat semne încurajatoare, deschizând calea către o creștere robustă în T III. Ulterior ne așteptăm ca ritmul revenirii să se încetinească semnificativ”, susțin specialiștii clujeni.

În contextul pandemiei, rata șomajului a urcat de la 3,7% în ianuarie până la 5,4% în iulie, creșterea șomajului fiind limitată de programele autorităților de sprijinire a ocupării.

După scăderi dramatice de până la 20% în câteva săptămâni, principalii indicatori financiari au manifestat o revenire graduală susținută, astfel că, după 200 de zile de la primul caz de coronavirus din în țară, indicele BET al Bursei de Valori București înregistrează o scădere cumulată de doar 5,7%.

Deși cursul euro a atins un nivel record din punct de vedere statistic în septembrie, deprecierea leului nu a fost una dramatică pe toată perioada pandemiei (-1,09%), mulțumită și măsurilor prompte ale Băncii Naționale.

Comparând datele din această perioadă cu cele din perioada similară a crizei din 2008-2009, se constată că, deși tensiunile financiare și reacțiile piețelor au fost similare în perioada imediat următoare izbucnirii crizei, în criza actuală revenirea pare a fi mai rapidă și mai constantă. 

Pentru a pune în perspectivă, scăderea cumulată a indicelui BET a atins și 29% în timpul crizei din 2008 pe o perioadă de lungime similară cu cea analizată în prezent.

Deși, în ansamblu, sectorul industrial a avut o scădere mai accentuată decât serviciile, la nivel subsectorial pot fi observate tendințe diferite: în segmentul hoteluri, restaurante, catering a fost colaps, în timp ce sectorul IT sau serviciile de curierat au reușit să capitalizeze.

Construcțiile au rămas pe plus în termeni anuali, deși cu semne de încetinire. Cele mai importante scăderi au fost în industria ospitalității și a turismului (scădere estimată a PIB trimestrial de 67% în T II), la serviciile de artă, cultură și divertisment (scădere de 60%).

În privința numărului de tranzacții de vânzare-cumpărare, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară arată o scădere dramatică în martie și aprilie (-47% la nivel național, respectiv de peste 80% în unele județe), urmată de o revenire accelerată (în formă de “V”).

Chiar și cu această reducere drastică a numărului de tranzacții, proprietarii de imobiliare deocamdată nu au scăzut în mod semnificativ prețurile de vânzare: în orașele mari (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov) scăderile de prețuri în lunile pandemiei abia ating cifra de -3%, ceea ce este un reper mult mai optimist comparat cu situația crizei din 2008-2009, când scăderile de prețuri au fost cu o ordine de mărime mai mari, atingând chiar și -33%.

FSEGA derulează un proiectul “COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor”, în cadrul căruia cercetătorii monitorizează în timp real impactul pandemiei de coronavirus asupra economiei din țară, respectiv elaborează analize și previziuni privind perspectivele economice.

Related posts

CATTIA Brașov, incubatorul de afaceri cu business plan elaborat de echipa Iceberg, nominalizat pentru Premiul UE pentru Arhitectură Contemporană

Ion Surdu

[Enjoy Transylvania!] Cluj County – The heart of Transylvania

Transilvania Business

Cel mai modern terminal intermodal din Transilvania, la Sebeș. Demersurile continuă

Ligia Voro

Chirurgia laparoscopică pediatrică cu multiple beneficii pentru pacienți, posibilă la Spitalul de Urgență Târgu Mureș

Transilvania Business

Centrul Cultural Clujean a intrat într-un program european de 3 milioane €

Nora Dumitrescu

UBB Cluj, peste 12.000 de locuri disponibile în sesiunea de toamnă

redactia

AFA Cluj a premiat 7 personalități clujene excepționale la “Gala Excelenței la Feminin 2018”

Stefana Muresan

Banca Transilvania, în indicele internațional Russell din septembrie

Nora Dumitrescu

CCIR propune Guvernului un set de 73 de măsuri de relansare a economiei

Traian Dan

Schimburi comerciale franco-române, în creștere cu 4,4%, la 7,8 miliarde de euro

Stefana Muresan

Cities of Tomorrow #8:New Waves of Urban Migration | Prima Conferință hibrid din România dedicată dezvoltării orașelor

Ionut Oprea

O plantație de aluni din Timiș produce materie primă pentru Ferrero Rocher sau Raffaello

Stefana Muresan

Preh, peste 1.000 de angajați la Ghimbav și continuă angajările

Stefana Muresan

CE alocă 265 de milioane de euro pentru construirea unei autostrăzi care va lega Ungaria de România

Stefana Muresan

Oferta TAROM pentru sărbătorile de iarnă: bilete de la 119 euro dus-întors pentru destinații externe

Papuc Irina

Banca Transilvania şi-a majorat capitalul social cu 695 milioane lei

Stefana Muresan

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 14: CLINI- LAB, business construit pe încredere și stabilitate  

Ligia Voro

Bilanțul ultimilor 10 ani de business în România: cifră de afaceri mai mare cu 71%. Care sunt cele mai profitabile companii

Papuc Irina

Mai multe primării din Alba primesc fonduri pentru dezvoltare și infrastructură

redactia

Podiumuri spectaculoase la a X-a ediție Feeric Fashion Week

Ionut Oprea

Petroliștii de la MOL au finanțat 2.000 de proiecte cultural-sportive

Nora Dumitrescu

Antreprenorii bihoreni, ajutaţi să obţină finanţări pentru afaceri inovative

Traian Dan

La Oradea s-au pus bazele primului cluster de geotermalism din România

Traian Dan

Cinci județe ale Transilvaniei, promovate ca destinații turistice la Berlin

Nora Dumitrescu

Leave a Comment