Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cercetătorii de la Cluj: economia României își revine în toamnă

Indicii de mobilitate Google au arătat semne încurajatoare ale economiei naționale în iulie-iulie, deschizând calea către o creștere robustă în trimestrul III, conform unui raport al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA).

Efectele economice ale pandemiei au început să fie resimțite din primul trimestru, vârful crizei a fost atins în trimestrul II. Pandemia a afectat toate ramurile principale ale economiei. Sectorul industriei a suferit cel mai mult, urmat de serviciile private. Pe partea cererii, declinul cheltuielilor de consum a contribuit cel mai mult la scăderea produsului intern brut (PIB).

“Indicatorii cu o frecvență lunară sugerează că, după o scădere extrem de abruptă în aprilie, recuperarea a început să se contureze deja pe parcursul lunii mai, iar dinamica revenirii a devenit deosebit de puternică în luna iunie. 

În perioada iulie-august, indicii de încredere economică ai antreprenorilor și de mobilitate Google au arătat semne încurajatoare, deschizând calea către o creștere robustă în T III. Ulterior ne așteptăm ca ritmul revenirii să se încetinească semnificativ”, susțin specialiștii clujeni.

În contextul pandemiei, rata șomajului a urcat de la 3,7% în ianuarie până la 5,4% în iulie, creșterea șomajului fiind limitată de programele autorităților de sprijinire a ocupării.

După scăderi dramatice de până la 20% în câteva săptămâni, principalii indicatori financiari au manifestat o revenire graduală susținută, astfel că, după 200 de zile de la primul caz de coronavirus din în țară, indicele BET al Bursei de Valori București înregistrează o scădere cumulată de doar 5,7%.

Deși cursul euro a atins un nivel record din punct de vedere statistic în septembrie, deprecierea leului nu a fost una dramatică pe toată perioada pandemiei (-1,09%), mulțumită și măsurilor prompte ale Băncii Naționale.

Comparând datele din această perioadă cu cele din perioada similară a crizei din 2008-2009, se constată că, deși tensiunile financiare și reacțiile piețelor au fost similare în perioada imediat următoare izbucnirii crizei, în criza actuală revenirea pare a fi mai rapidă și mai constantă. 

Pentru a pune în perspectivă, scăderea cumulată a indicelui BET a atins și 29% în timpul crizei din 2008 pe o perioadă de lungime similară cu cea analizată în prezent.

Deși, în ansamblu, sectorul industrial a avut o scădere mai accentuată decât serviciile, la nivel subsectorial pot fi observate tendințe diferite: în segmentul hoteluri, restaurante, catering a fost colaps, în timp ce sectorul IT sau serviciile de curierat au reușit să capitalizeze.

Construcțiile au rămas pe plus în termeni anuali, deși cu semne de încetinire. Cele mai importante scăderi au fost în industria ospitalității și a turismului (scădere estimată a PIB trimestrial de 67% în T II), la serviciile de artă, cultură și divertisment (scădere de 60%).

În privința numărului de tranzacții de vânzare-cumpărare, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară arată o scădere dramatică în martie și aprilie (-47% la nivel național, respectiv de peste 80% în unele județe), urmată de o revenire accelerată (în formă de “V”).

Chiar și cu această reducere drastică a numărului de tranzacții, proprietarii de imobiliare deocamdată nu au scăzut în mod semnificativ prețurile de vânzare: în orașele mari (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov) scăderile de prețuri în lunile pandemiei abia ating cifra de -3%, ceea ce este un reper mult mai optimist comparat cu situația crizei din 2008-2009, când scăderile de prețuri au fost cu o ordine de mărime mai mari, atingând chiar și -33%.

FSEGA derulează un proiectul “COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor”, în cadrul căruia cercetătorii monitorizează în timp real impactul pandemiei de coronavirus asupra economiei din țară, respectiv elaborează analize și previziuni privind perspectivele economice.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Bathory Fest se ține și în pandemie

Articolul următor

S-a relansat licitația pentru distribuția gazelor naturale în comuna Sânmartin

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share