Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

UPU Oradea își va relua activitatea în corpul de clădire reabilitat, la 1 noiembrie

Lucrările la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Oradea se apropie de final, ele fiind realizate în acest moment într-un procent de peste 85%. Managerul Spitalului Clinic Județean, dr. Gheorghe Carp, estimează ca până la 1 noiembrie 2020, activitatea de primiri urgențe a Spitalului Județean Oradea să își reia activitatea în corpul de clădire reabilitat.

De la începutul lunii iulie, activitatea de primiri urgențe a Spitalului Județean Oradea s-a mutat în cele 43 de containere modulare, amplasate pe platforma din fața Spitalului Județean.

Ministerul Sănătății, prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale (UMPBM) și Municipiul Oradea finanțează lucrările de extindere a corpului B – UPU Oradea, beneficiar al noii investiții.

Contractul de lucrări în valoare de 21.224.468,71 lei fără TVA a fost semnat în decembrie 2018, cu asocierea formată din SC Drumuri Bihor SA – lider de asociere și SC Construcții Erbașu SA, subcontractanţi: SC Hospital Tehnical Solution SRL pentru lucrări de instalaţii sanitare și de gaze medicale, SC Termoline SRL pentru lucrări de instalații de încălzire și climatizare și SC Zublin România SRL pentru lucrări de fundare pe piloți. Proiectantul general este SC Poliart SRL Oradea. Durata de execuție: 24 luni.

51,3% din lucrări sunt cofinanțate de Ministerul Sănătății, în cadrul proiectului intitulat „Reforma sectorului sanitar – îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar, împrumut BIRD (Banca Mondială)”, iar Municipiul Oradea contribuie cu 48,7% din valoarea lucrărilor.

În ce constau lucrările de extindere

Prin proiect s-a propus extinderea pe latura estică a corpului B al Spitalului, cu un corp de clădire cu regim de înălțime D+P+E. Lucrările constau în amenajări în clădirea existentă pe 985,30 mp și extinderea demisolului, parterului și etajului I cu 4.899,82 mp, din care 357,85 mp o terasă circulabilă. Totodată, există și două zone de acces a personalului în clădirea extinsă, pe latura nordică (dinspre strada Gheorghe Doja) și pe latura estică.

Astfel, la primul nivel, la demisol, înspre strada Gh. Doja, se extinde actuala unitate de primire a urgențelor și se realizează noul acces pentru ambulanțe și autovehicule speciale de transport victime multiple, platforma carosabilă dedicată inclusiv staționării acestora. Este zona de acces a pacienților și aparținătorilor, registratura, zona de decontaminare, resuscitare, izolator, grupuri sanitare.

Lângă al doilea acces în clădire sunt organizate vestiarele pentru personalul medical și pacienți. Pe latura sudică sunt amenajate camerele de gardă, camera consultații, sala de gipsare, depozite materiale, decontaminare instrumente, camera pentru telemedicină, toate așezate în imediata vecinătate a sălilor de triaj și urgențe minore și majore, zona supraveghere bolnavi critici și necritici. Tot aici au fost prevăzute sălile de radiologie, computer tomograf.

La nivelul parterului, prin acest proiect se realizează structura, închiderile exterioare și conexiunea la instalațiile clădirii, în timp ce compartimentarea și dotarea cu echipamente medicale se realizează prin alte proiecte derulate de Spitalul Județean.

Laborator robotizat

Referitor la amenajarea acestei zone a parterului, managerul Gheorghe Carp a precizat: „La acest prim nivel ne dorim să amenajăm laboratorul, care va fi primul laborator robotizat din sistemul public din România, cu o eficiență crescută în eliberarea rezultatelor în timp scurt cu o gamă de analize cât mai mare. Aici am câștigat un proiect european pentru realizarea laboratorului robotizat, proiect în valoare de 1600.000 euro. Tot aici, în partea stângă, va fi zona de sterilizare, care va asigura sterilizarea pentru toate spitalele municipalității și care a reprezentat un efort din partea spitalului de 700.000 euro pentru dotări. Tot aici, în partea stângă, se va amenaja farmacia digitalizată a spitalului. Sperăm ca în trei luni de zile toată compartimentarea să fie gata, iar laboratorul, farmacia și sterilizarea să funcționeze”.
La  etajul I se va amenaja un amfiteatru pentru studenți

La ultimul nivel al extinderii – etajul I – se realizează un amfiteatru pentru 175 de persoane şi o zonă de vestiare pentru 200 de persoane, o sală de curs pentru 30 de persoane, destinate studenților și rezidenților. Pe suprafața nouă propusă se va amenaja zona administrativă a UPU, cu secretariat și 4 birouri, depozite, camera tehnică pentru echipamentele de utilități. Între clădirea nouă și cea existentă s-a amenajat o terasă verde.

Se va utiliza sursa de energie regenerabilă, cu sistem de încălzire în pardoseală. Căldura din subteran este captată prin intermediul unui sistem de spirale introduse în piloți, realizate odată cu armăturile acestora.

După finalizarea lucrărilor din acest contract, municipalitatea va continua investițiile la Spitalul Județean: pentru extinderea pe latura vestică a ambulatoriului și reabilitarea termică a corpului principal de clădire în baza a două finanțări prin Programul Operațional Regional, respectiv prin fonduri RO-HU: un computer tomograf, un AngioCT, un SpectCT, un sistem de telemedicină, un aparat radiologie și o ambulanță. Spitalul Clinic Județean, la rândul lui, a obținut o finanțare din fonduri transfrontaliere pentru achiziționarea unui laborator robotizat, unic în țară într-un spital public.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Barurile Clujului se reactivează prin degustări

Articolul următor

Construirea accesului la parcul Tetarom 5, scoasă la licitație

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share