Bihor Fonduri Europene Investitii Sanatate Ultimele stiri

UPU Oradea își va relua activitatea în corpul de clădire reabilitat, la 1 noiembrie

Lucrările la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Oradea se apropie de final, ele fiind realizate în acest moment într-un procent de peste 85%. Managerul Spitalului Clinic Județean, dr. Gheorghe Carp, estimează ca până la 1 noiembrie 2020, activitatea de primiri urgențe a Spitalului Județean Oradea să își reia activitatea în corpul de clădire reabilitat.

De la începutul lunii iulie, activitatea de primiri urgențe a Spitalului Județean Oradea s-a mutat în cele 43 de containere modulare, amplasate pe platforma din fața Spitalului Județean.

Ministerul Sănătății, prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale (UMPBM) și Municipiul Oradea finanțează lucrările de extindere a corpului B – UPU Oradea, beneficiar al noii investiții.

Contractul de lucrări în valoare de 21.224.468,71 lei fără TVA a fost semnat în decembrie 2018, cu asocierea formată din SC Drumuri Bihor SA – lider de asociere și SC Construcții Erbașu SA, subcontractanţi: SC Hospital Tehnical Solution SRL pentru lucrări de instalaţii sanitare și de gaze medicale, SC Termoline SRL pentru lucrări de instalații de încălzire și climatizare și SC Zublin România SRL pentru lucrări de fundare pe piloți. Proiectantul general este SC Poliart SRL Oradea. Durata de execuție: 24 luni.

51,3% din lucrări sunt cofinanțate de Ministerul Sănătății, în cadrul proiectului intitulat „Reforma sectorului sanitar – îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar, împrumut BIRD (Banca Mondială)”, iar Municipiul Oradea contribuie cu 48,7% din valoarea lucrărilor.

În ce constau lucrările de extindere

Prin proiect s-a propus extinderea pe latura estică a corpului B al Spitalului, cu un corp de clădire cu regim de înălțime D+P+E. Lucrările constau în amenajări în clădirea existentă pe 985,30 mp și extinderea demisolului, parterului și etajului I cu 4.899,82 mp, din care 357,85 mp o terasă circulabilă. Totodată, există și două zone de acces a personalului în clădirea extinsă, pe latura nordică (dinspre strada Gheorghe Doja) și pe latura estică.

Astfel, la primul nivel, la demisol, înspre strada Gh. Doja, se extinde actuala unitate de primire a urgențelor și se realizează noul acces pentru ambulanțe și autovehicule speciale de transport victime multiple, platforma carosabilă dedicată inclusiv staționării acestora. Este zona de acces a pacienților și aparținătorilor, registratura, zona de decontaminare, resuscitare, izolator, grupuri sanitare.

Lângă al doilea acces în clădire sunt organizate vestiarele pentru personalul medical și pacienți. Pe latura sudică sunt amenajate camerele de gardă, camera consultații, sala de gipsare, depozite materiale, decontaminare instrumente, camera pentru telemedicină, toate așezate în imediata vecinătate a sălilor de triaj și urgențe minore și majore, zona supraveghere bolnavi critici și necritici. Tot aici au fost prevăzute sălile de radiologie, computer tomograf.

La nivelul parterului, prin acest proiect se realizează structura, închiderile exterioare și conexiunea la instalațiile clădirii, în timp ce compartimentarea și dotarea cu echipamente medicale se realizează prin alte proiecte derulate de Spitalul Județean.

Laborator robotizat

Referitor la amenajarea acestei zone a parterului, managerul Gheorghe Carp a precizat: „La acest prim nivel ne dorim să amenajăm laboratorul, care va fi primul laborator robotizat din sistemul public din România, cu o eficiență crescută în eliberarea rezultatelor în timp scurt cu o gamă de analize cât mai mare. Aici am câștigat un proiect european pentru realizarea laboratorului robotizat, proiect în valoare de 1600.000 euro. Tot aici, în partea stângă, va fi zona de sterilizare, care va asigura sterilizarea pentru toate spitalele municipalității și care a reprezentat un efort din partea spitalului de 700.000 euro pentru dotări. Tot aici, în partea stângă, se va amenaja farmacia digitalizată a spitalului. Sperăm ca în trei luni de zile toată compartimentarea să fie gata, iar laboratorul, farmacia și sterilizarea să funcționeze”.
La  etajul I se va amenaja un amfiteatru pentru studenți

La ultimul nivel al extinderii – etajul I – se realizează un amfiteatru pentru 175 de persoane şi o zonă de vestiare pentru 200 de persoane, o sală de curs pentru 30 de persoane, destinate studenților și rezidenților. Pe suprafața nouă propusă se va amenaja zona administrativă a UPU, cu secretariat și 4 birouri, depozite, camera tehnică pentru echipamentele de utilități. Între clădirea nouă și cea existentă s-a amenajat o terasă verde.

Se va utiliza sursa de energie regenerabilă, cu sistem de încălzire în pardoseală. Căldura din subteran este captată prin intermediul unui sistem de spirale introduse în piloți, realizate odată cu armăturile acestora.

După finalizarea lucrărilor din acest contract, municipalitatea va continua investițiile la Spitalul Județean: pentru extinderea pe latura vestică a ambulatoriului și reabilitarea termică a corpului principal de clădire în baza a două finanțări prin Programul Operațional Regional, respectiv prin fonduri RO-HU: un computer tomograf, un AngioCT, un SpectCT, un sistem de telemedicină, un aparat radiologie și o ambulanță. Spitalul Clinic Județean, la rândul lui, a obținut o finanțare din fonduri transfrontaliere pentru achiziționarea unui laborator robotizat, unic în țară într-un spital public.

Related posts

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu are un nou rector: Sorin Radu

Papuc Irina

The winners of the 2018 MIPIM Awards

Ionut Oprea

Real estate & construction forum

Ionut Oprea

Apa minerală naturală carbogazificată Stânceni premiată cu aur de Monde Selection

Nicolae Pop

România a fost a 8 putere agricolă a UE în 2018

Papuc Irina

Continental pregăteşte investiţii de peste 180 mil. Euro în România în 2019

redactia

A fost inaugurat pasajul subteran de sub Bulevardul Magheru din Oradea

Traian Dan

Cel mai bogat german, miliardarul Hasso Plattner, investește în Sibiu

Stefana Muresan

Primăria Iași, contract de peste 38 mil. euro. Invitație lansată producătorilor europeni de tramvaie, inclusiv Astra Vagoane Călători

redactia

Industria textilă la nivel mondial, o afacere de 154 de miliarde de euro în 2019. Cine sunt cei mai mari importatori și exportatori de haine din lume

Papuc Irina

Organizatorii de evenimente, librăriile și editurile primesc bani de la Guvern

Traian Dan

Elevii din Baia Mare învață antreprenoriat și inovație în IT

Ligia Voro

Deco Days 2017: Expozitie atipica de perdele si draperii la Cluj Napoca

Stefana Muresan

Străzile Zalăului vor fi modernizate cu bani europeni și de la buget

Nora Dumitrescu

CFR Călători va contracta servicii de reparații vagoane de 45 milioane euro

redactia

Prezenti in Brasov, Timisoara si Bucuresti, francezii de la Atos anunta noi angajari

Stefana Muresan

Universitarii clujeni au făcut harta dezvoltării durabile în România

Nora Dumitrescu

CUM ÎȘI VINDE ROMÂNIA PRODUCȚIA DE CIREȘE – PRIMUL GHID AGROTRENDS DEDICAT SECTORULUI POMICOL

Stefana Muresan

Clusterul Agro Transilvania, recertificat Gold

Nora Dumitrescu

CJ Cluj a alocat 100.000 de lei pentru reconstrucția catedralei Notre-Dame

Stefana Muresan

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA: Investiții strategice în centrul țării

Ligia Voro

Studenții economiști vor putea face practică bancară în șapte orașe

Nora Dumitrescu

Studenții din Ardealul de Nord, inițiați de IT-iști în new media

Nora Dumitrescu

Județul Cluj oferă cele mai mari salarii din provincie în industria de Dezvoltare Software, cu peste 2500 de euro salariu mediu

Nicolae Pop

Leave a Comment