Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Evoluția industriei locale a serviciilor de afaceri în era post Covid

Dezvoltarea unei industrii durabile într-o lume afectată de pandemia Covid este tema evenimentului online, organizat de ABSL (Asociația Business Services Leaders România) pentru comunitatea de business din Timișoara.

În perioada 28 septembrie – 1 octombrie o serie de specialiști din diferite domenii, de la recrutare și consultanță juridică până la psihologi și dezvoltatori de birouri, dezbat viitorul industriei serviciilor de afaceri din perspectiva leadership-ului, a culturii organizaționale în contextul telemuncii și a potențialului de dezvoltare.

Timișoara este unul dintre cele mai atractive orașe în industria de business services, alături de București, Cluj și Iași. Spre deosebire de alte centre ale industriei, la Timișoara majoritatea companiilor din industrie sunt SSC (shared services center) adică centre care se ocupă de anumite activități ale companiei pentru o zonă geografică mare sau la nivel global. Printre serviciile furnizate se numără suport IT, achiziții, HR (Administrare, Raportare și Salarizare) și Finanțe – Contabilitate. Bosch, Deutsche Telekom Linde, sunt câteva dintre companiile care au deschis centre shared services la Timișoara.

În industria timișoreană de business services lucrează peste 11.000 de angajați (sub 4% din numărul de angajați din județ) și se înregistrează una dintre cele mai mici rate de plecare din companie.

Cel mai recent studiu al industriei în EMEA arată că în acest an industria va înregistra o creștere ușoară de 1 – 5%, urmând ca pe termen mediu să înregistreze creșteri de până la 10 sau chiar 15%, situație valabilă și pentru industria românească de business services.

Comparativ cu Polonia și alte state din Europa de Est, România are în momentul de față avantaje legate de forța de muncă. Avem avantajul competitiv de cost, angajații vorbesc limbi latine, dar și germana, piața nu este încă la fel de saturată ca în Polonia. Acestea sunt motivele pentru care investitorii din industrie se uita la piața din România.

“Unul dintre pricipalele obiective ABSL este promovarea orașelor precum Timișoara.

La nivel global, companiile își regândesc structura de costuri și își refac strategiile de externalizare a serviciilor, iar viteza noastră de reacție, capacitatea de adaptare la noile condiții (date de Covid 19) și faptul că am continuat să livrăm servicii la un înalt nivel calitativ, spre deosebire de alte zone, ne pune în topul opțiunilor de relocare. Pentru a atrage mai multe investiții, așa cum s-a întâmplat în Polonia, este nevoie însă și de o strânsă colaborare cu autoritățile centrale și locale, care să asigure facilitățile necesare”, spune Ciprian Dan, Președinte ABSL și Location Head Timișoara la Wipro Technologies.
Industria de business servies a fost printre primele sectoare care au implementat măsurile necesare pentru siguranța angajaților.

Industria de business services este poate cea mai bine pregătita pentru telemuncă. Derularea activitatii de acasa pentru una sau doua zile pe saptamana a fost în ultimii ani unul dintre cele mai atractive beneficii acordate angajaților, înainte de pandemia Covid-19 ceea ce a facilitat si mai mult aceasta tranzitie spre un „work from home” permanent in aceasta perioada.

Din punct de vedere legal, se observă că politica privind flexibilitatea raporturilor de muncă a evoluat spre o analiză pe termen lung. Astfel companiile din industrie au luat decizii pentru amânarea revenirii în spațiile de birouri până cel puțin în perioada T1-T2 2021, prin implementarea muncii la domiciliu pentru majoritatea salariaților, dar și menținerea postpandemie, a unui raport de muncă echilibrat între munca în regim de telemuncă și munca de la birou.

“Gândirea unor politici de lucru pe termen lung în legătură cu prezență la birou vs muncă la domiciliu, gândirea unor politici generale de acțiune în caz de pandemie sau în cazul oricăror situații care impun limitarea ativităților de la birou, particularizatea ofertelor de muncă ce vor fi adresate viitorilor salariați, prin reglementarea activităților prestate de la birou/în regim de telemuncă/muncă la domiciliu, măsurile pe care le aplică angajatorul în vederea protecției sănătății salariaților sunt cele mai importante aspecte legale la care se uită acum companiile”, arată avocatul Cătălin Micu, Partner – Zamfirescu Racoți Vasile & Partners.

Limitarile impuse de prezenta sediului intr-un anumit oras, este eliminat prin angajarea profesioniştilor care să lucreze „full remote” (de acasa tot timpul). Astfel, specialiştii din provincie nu mai sunt limitaţi la o anumită arie geografică, şansele de lucra într-o companie multinaţională fiind mult mai mari în prezent, iar acest trend se va menţine şi în perioada următoare.

“Deciziile strategice ale companiilor din domeniul serviciilor de extindere a centrelor de suport în oraşele mai mici, a eliminat provocarea candidaţilor de a găsi un loc de muncă doar într-un oraş mare precum Bucureşti, Cluj sau Timişoara, ceea ce ne arată deja o tendinţă de aliniere la nivel naţional în ceea ce priveşte calităţile şi competenţele forţei de muncă în oraşe mai mici, şi implicit o dezvoltare a lor. Rolurile din zona de Customer si Financial Services rămân cele mai căutate, împreună cu abilităţile lingvistice dezvoltate într-o altă limba straină – adiţională limbii engleze. De asemenea, datorită noilor medii de lucru, cele mai cerute skill-uri pe piaţă sunt cele digitale, tehnice şi manageriale”, explică Georgiana Grama  Georgiana Grama, Recruitment Team Leader in Business Services – Hays Recruitment.

După pandemie, spatiul fizic de birouri va ramane un loc de interacțiune și colaborare, un diferențiator folosit în retenția și atragerea de talente. Combinând munca de acasă și spațiul fizic de birouri, companiile vor pune pe primul loc cea mai importană resursă: angajații.

“Vor exista o serie de măsuri pe care companiile le vor lua în viitor, pentru spațiul de birouri. Toate clădirile ar trebui să aibă o camera pentru curieri, unde pot lăsa toate pachetele fără să aibă contact direct cu persoanele din clădire. O cameră specială unde să se poată izola o persoană potențial infectată cu Covid-19, până la sosirea cadrelor specializate, reprezintă o altă măsură. Recepțiile clădirilor ar trebui să ofere un spațiu mai mare, care sa permită organizarea unor culoare separate de intrare și ieșire. Sistemele touchless (fără atingere) ar trebui implementate oriunde este posibil, atât la accesul în clădire sau parcări, cât și în lifturi, toalete sau casa scării. Proprietarii cladirilor ar trebui să investească în cele mai moderne sisteme de climatizare și filtrare a aerului”, arată Marius Scuta, Head of Office Department & Tenant Representation – JLL Romania.

Locul de muncă se va transforma într-un spațiu pentru creativitate, socializare și colaborare, acesta fiind cel mai important obiectiv pe care biroul post Covid îl poate îndeplini.

“Adaptarea la noua normalitate a început deja, iar cel mai mare test a fost lucrul de la distanță. Cu toate că lumea s-a adaptat destul de ușor la aceste condiții, soluția pe termen lung nu este sustenabilă.  De aceea, rolul birourilor, de interacționare cu echipa, de menținere a culturii organizaționale, de realizare a unor activități care nu pot fi efectuate de acasă, va fi mai important ca oricând. Desigur, digitalizarea, reinventarea spațiilor de lucru, regândirea modului în care sunt utilizate, vor fi esențiale.

“Flexibilitatea” va fi cuvântul de ordine pentru viitoarele clădiri de birouri. Iar abordarea noastră, prin care punem în centrul proiectelor experiența oferită utilizatorilor, ne va ajuta, ca și până acum să dezvoltam mai mult decât niște clădiri, să oferim experiențe și să cream comunitati. Pentru noi, siguranța a fost mereu o prioritate și este cu atât mai importantă acum, când oamenii trebuie să fie și să se simtă in siguranță” declară Anne Marie Diaconu, Leasing and Asset Management Director, Skanska Property Romania.

“Spatiile de colaborare ale viitorului trebuie sa fie inspirationale, performante si sigure, de asemenea să susțină o gamă de posturi (sit/stand/lounge). Aceste spații trebuie să ofere access ușor sau proximitate la prize, respectiv tool-uri de colaborare, să faciliteze generarea ideilor și conectarea cu colegii remote.
Nu trebuie însă să uităm de experiența individuală la birou, în care anajații să își poată controla nivelul de intimitate.

Nu în ultimul rând, spatiile de muncă create cu arhitectura si mobilă fixa trebuie să devină mai fluide. Nimeni nu stie ce urmeaza – un alt val, un dezastru natural. Organizațiile au nevoie de spații care pot fi ajustate ușor și repede de către angajați”, arată Ilinca Popescu, Regional Sales Manager Central Europe – Steelcase.

Conform estimărilor, industria natională a serviciilor de business a generat anul trecut venituri de peste 4,5 miliarde euro, ajungând la peste 2% din PIB.

Sectorul cuprinde 280 de companii și peste 131.000 de angajați, adică 2,4% din totalul angajaților din economia românească.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Un weekend plin de filme bune la cea de-a treia ediție a Festivalului TIFF Oradea

Articolul următor

TeraPlast solicită ajutor de stat pentru investiții de 7,9 milioane de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share